banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jun 2025, 22:46

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10622 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 532  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Teretana?
PostPoslato: 02 Nov 2009, 23:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Puni tabani hematoma .. k'o da sam na ratistu bio .. j*bali me fudbal i trcanje .. ne bude li sutra ovo bolje .. djavola cu na trening .. a taman krenuo kao da budem redovan :roll:

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2009, 14:09 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Maj 2009, 15:20
tensSa je napisao:
HIIT - High-intensity interval training

http://en.wikipedia.org/wiki/High-inten ... l_training

Citiraj:
Sledeci tekst smo preuzeli sa sajta Polquin Performance, Charles Polquina, koji u svetu vazi za jednog od top fitness trenera.
Ovaj tekst je napisao Kieth Alpert, dugogodisnji fitness trener koji se posebno bavio treningom kosarkasa.
Nama je bio izuzetno interesantan jer se radi o necemu sto svi radimo – kardio treningu u cilju smanjenja masnih naslaga. Pa da vidimo gde ovi strucnjaci misle da su nase greske i kako da ih ispravimo...

Kao personalni trener 15 godina unazad 15 godina imao sam priliku da vidim brojne fitness entuzijaste u mnogim teretanama. U svakoj teretani ili fitnes centru jedna stvar koju sam stalno vidjao jesu isti ljudi koji rade iste vezbe mesecima, godinama. Zacudjujuce je to sto oni sve vreme izgledaju isto ili estetski gore. ovo se narocito odnosi na kontinuiranu aerobnu aktivnost.

Tuzno je to da oni misle da rade pravu stvar i sve sto je neophodno da se postignu pravi rezultati. Misle da su njihovi telesni nedostaci nepopravljivi. Kada ih pitate koliko dugo vezbaju ovako odgovorice vam izmedju 6-12 meseci, a tipican program je kontinuirani aerobni trening 30-60 minuta. Ako ih pitate sta bi voleli da vide kao rezultat vezbanja reci ce vam da zele da budu tanji ili da zele da smrsaju.

Evo kojih 6 razloga Charles Polquin navodi zasto je aerobna aktivnost kontraproduktivna za gubljenje masnog tkiva:1. kontinuirana aerobna aktivnost dostize plato oko 8 nedelja po zapocinjanju i polse toga vise nema efekta
2. aerobna aktivnost pogorsava snagu lokalno i sistemski tako da prakticno postajete sporiji

3. aerobno treniranje povecava oksidativni stres i ubrzava starenje

4. aerobna aktivnost povecava adrenalni stres koji moze da vas ucini jos masnijim, ali i da ima posledice na vase zdravlje

5. aerobna aktivnost povecava kolicnimu masnog tkiva kod osoba koji su i inace pod stresom

6. aerobna aktivnost pogorsava odnos testosteron/kortizol (u korist kortizola)tako da teze dobijate na misicnoj masi koja je neophodna za sagorevanje masti

A sad sta mozemo da ucinimo da probijemo plato i ipak nastavimo da sagorevamo masti....
Uvek pitam moje klijente sta misle ko sagoreva vise masti – maratonac ili sprinter i odgovor je uvek maratonac. naravno tacan odgovor je sprinter! A sprinteri skoro nikada nemaju aerobni rad. Kako je to moguce? Odgovor je u nacinu njihovog treniranja. Sto veci intenzitet (pod intenzitetom podrazumevamo procenat od maksimalnog pulsa) vise se kalorija potrosi u minuti. Takodje potrosnja kalorija je veca i u sledecih 24-48h.Nacin na koji pojedinac moze da poveca intenzitet svog treninga je intervalno treniranje. Ovakav nacin treniranja kombinuje visoko intenzivne periode sa niskim do umerenim intenzitetom vezbe. Najnovije studije su pokazale da je intervalni trening efikasniji u poboljsanju i aerobnih i anaerobnih kapaciteta istovremeno.Ovaj nacin treniranja (HIIT - high intensity interval training) se pokazao veoma efikasan u povecanju VO2 max (za 14%) a anaerobnog kapaciteta za 28! takodje na ovaj nacin se sagoreva cak 50% vise masti!Primeri HIIT su mnogobrojni ali ovde cemo preporuciti interval sprinta od 40 sekundi, a zatim niskim intenzitetom nastavak trcanja sledece 2 minute. Takvih intervala u prve dve nedelje treba da uradite 6 po treningu, a zatim svake nedelje povecavate broj intervala za 1 dok ne stignete do 12 parova, sto odrzavate sledecih 5 nedelja. kada zavrsite ovaj ciklus od 18 nedelja mozete poceti iz pocetka sto se tice broja intervala ali povecajte brzinu visoko intenzivnog intervala.HIIT ne smete upraznjavati dva dana zaaredom! Nedeljno HIIT treba upraznjavati 2-3 putaKardio treninzi su neophodni za efektivan trening i generalno dobro zdravlje.Po definiciji kardio moze biti bilo koja vezba (trcanje , biciklo)i slicno koji podize i odrzava otkucaje scrca za izvesno vreme.Kardio treninzi su neophodni za sagorevanje masti.Ovje jedan od nacina da se uradi efikasan kardio solucija koja traje 20 minuta.(moze se koristiti trcanje,biciklo ili stairmaster)
1. Prve 2 minute je zagrijavanje

2. Minuta 2-3 je intezitet 5-6

3. Minuta 4-5, 6-10 i 11-14 podesite intezitet sa 6 na 9

4 Minuta 15-19 sa levela 6 podesite na 10 (koji je vas maximum) i zadrzite jednu minutu

5. Minutu 20 je coodown intezitet 5 zajednu minutu

Ovo je sigurno veoma efikasan za sagorevanje masti jer potrosnja kalorija je mnogo duza posl treninga

Интересује ме шта ви мислите о овом тексту ???

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2009, 16:17 
Nema se t sta puno misliti, odlichan trening, ali sigurno ne za nekoga ko nije u formi...

Ja sam lichno mjesec dana primjenjivao HIIT i rezultat su izvanredni bili, naravno sve je bilo uz korigovanu ishranu.

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2009, 12:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Mar 2006, 23:59
V@nja je napisao:
Da li posebno naplacuje upotrebu powerplate-a?

Sorry, nisam videla ovaj post ranije.
Ne placa se posebno.
Jel da te ocekujem od sledeceg meseca u Universumu? 8) ;)

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2009, 12:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Mozda i navratim :D

Super mi je krenula ova serija treninga - skupio sam volju, platio clanarine i dobio temperaturu koja me zakovala za krevet :lol:

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2009, 14:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2003, 15:07
Evo rjesenjaaaaaaaa
Slika

Vrh

PostPoslato: 15 Nov 2009, 23:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
I uz sve to i dalje nije zgodan. :lol: :lol:

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2009, 14:33 
Voajer
Voajer
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Nov 2009, 08:51
tensSa je napisao:
Citiraj:

Ide li ko u Tefa Fit?

Ja idem tamo.

Kakvi su utisci, kakva je teretana, je li guzva, ceka li se na sprave?

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2009, 21:54 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Feb 2008, 02:17
Ja idem već godinu i nešto u teretanu a skoro nabavih ovo...

Slika

Odlična stvar. Naravno, i dalje idem u teretanu. :D

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2009, 21:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Gdje si to kupio? Kolika je cijena? (ako nije tajna, naravno :oops: )

Ja ozdravio, od sutra opet na treninge :D

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2009, 22:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
za sta je ovo, ja ovo prvi put vidim? isto sprava za mucenje.

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2009, 23:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
stormbringer je napisao:
Ja idem već godinu i nešto u teretanu a skoro nabavih ovo...

Slika

Odlična stvar. Naravno, i dalje idem u teretanu. :D

Je li ti stiglo? Ja mislio naruciti ali posto se bojim da nece stici jer mi par stvari vec nije stiglo nisam narucivao. Pogotovo sto je ovo glomazno pa je velika opasnost da ne stigne. Ili si kupio ovdje negdje, i gdje?

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2009, 00:18 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Feb 2008, 02:17
Stiglo nakon nekih desetak dana iz Engleske. Cena...sa poštarinom oko 90 KM. Ima 5 hvatova, mogu se raditi uski, široki zgibovi sa raznim varijacijama. A i ne mora se bušiti ništa, samo se postavi na štok s jedne i druge strane.

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2009, 08:56 
Joj i ja danas nakon izgnanstva u teretanu da krenem, u Doboju se presavio u nekoj teretani dok sam radio nsa spravama, sve zardjalo, nisam ni pola od normalne tezine koju inache dizem mogao raditi... :oops:

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2009, 13:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
stormbringer je napisao:
Stiglo nakon nekih desetak dana iz Engleske. Cena...sa poštarinom oko 90 KM. Ima 5 hvatova, mogu se raditi uski, široki zgibovi sa raznim varijacijama. A i ne mora se bušiti ništa, samo se postavi na štok s jedne i druge strane.

Ja narucio telefon prije mjesec i po o jos nije stigao, a do sad sve stizalo :angry4:

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2009, 13:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2009, 11:18
cicak je napisao:
isto sprava za mucenje.

sto je neko iskusan aaaaaaaaa cicak 8) ajd priznaj raji da u podrumu imas ovakvih stvarcica :lol:

ja cu danas malo do teretane,nisam odavno......sutra ako budem mogao napisat slova bice dobro :cat:

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2009, 13:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
pa oce li iko reci sta je? za sta je? multifunkcionalno? da se na ovo nakace jos utezi?
cvoka, drug, ti ces i na lakat... kucaj nogama.

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2009, 13:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2009, 11:18
pa sprava za vjezbanje a nije kotao za rakiju cicak brate dragi :cat:
vidis da je neko napisao da stavi na stok i radi vjezbe :cat: de malo citaj a nemoj samo mastat o onim zlocastim stvarima :lol: :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2009, 13:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Koliko vidim ta sprava omogucava vise hvatova sa razlicitom sirinom hvata. Ne trebaju neki dodatni utezi.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2009, 13:36 
Ma nicht to nije...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10622 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 532  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]