Peca je napisao:
Pozdrav svima, imam pitanje pa ako moze pomoc,
vjezbam kuci 3-4 puta sedmicno sa nesto tegova sto imam, skelkovi trbusnjaci i to...
nabavio sam ono kucno vratilo sto ide izmedju stokova od vrata, pa jel moze neko da mi napise koje sve grupe misica mogu tu da vjezbam (znam da nema tu puno izmisljanja ali eto),
skontao sam da sta god da radim pogadjam ledja i malo trbusnjake, i ako se istezem okrenutim dlanovima prema licu tada radi biceps dosta, e sad
1) jel ima neka vjezba da pogadja posebno triceps ( mozda ako skupim ruke ili okrenem dlanove ) ?
2) jel ima nesto za ramena ?
3) da li je sirina vrata preuska da radim onu vjezbu kada se istezem iz vrata za ledja ?
pretpostavljam da prsa na vratilu najmanje "rade" ?
hvala i izvinjavam se ako je bilo slicno pitanje
Bolje ti je da razumiješ jednostavan princip funkcionisanja mišića pa da možeš sam da odrediš koje vježbe za koje mišiće su ti najbolje, tako ja radim. Mišići ne rade ništa drugo nego sastavljaju susjedne kosti tako što se kontrahiraju i skupljaju, oni ne znaju ništa drugo osim toga da rade. I kad sastavljaš kosti, uvijek radi mišić koji se nalazi upravo između kostiju. To važi ne samo za savijanje nego i za ispružanje, princip je isti.
Sad uzmi primjer razboja: posmatraj koji se ekstremiteti pomjeraju, i tako ćeš skontati koji mišići se jačaju. Ako zamisliš recimo sebe kako se podižeš na razboju, vidjećeš slijedeće:
- ruke se
ispružaju, znači na neki način se "sastavljaju" podlaktica i nadlaktica na vanjskoj strani (za ispružanje ruke je zadužen
triceps).
- nadlaktice se istovremeno
sastavljaju sa trupom, znači rade mišići koji pokušavaju da sastave nadlaktice i trup (
mišići ispod pazuha)
- pošto se (zavisno od položaja tijela) uslovno rečeno
sastavljaju nadlaktice (namjerno ne kažem ruke) jedne i druge ruke, na njihovom skupljanju rade mišići između tih kostiju, a to su
prsaZnači ovom vježbom jačaš te tri grupe mišića. Ako ne vjeruješ, uradi jednom na hladno spuštanje na razboju pa ćeš vidjeti koji mišići su ti pomodrili. Kad čuješ da neko spominje izolovano jačanje mišića, time misli da se opterećuje samo jedna grupa mišića.
Ako shvataš princip, shvatićeš da sklekovi ne jačaju trokut, upravo zato jer se nadlaktice ne sastavljaju uz trup nego odvajaju, ali se zbog položaja tijela više opterećuju prsa.
Isti princip primjeni na vratilu, imaš savijanje ruku prema unutra, znači bicepsi. Imaš takođe istovremeno sastavljanje nadlaktice uz trup (nije bukvalno da se dodiruju nego je takav pokret), znači jačaš trokut.
Ja recimo redovno vježbam tricepse i trokut, bez prsa. I kontao sam koja vježba opterećuje samo prva dva mišića, pri kojoj vježbi nema privlačenja nadlaktica prema unutra, tj. preko prsa, gdje se ispružaju ruke i istovremeno privlače trupu. Logički, polazeći od opisanog principa, skontao sam da su to obrnuti sklekovi: sjedneš na pod, noge na stolicu i onda se podižeš.