banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 20:15

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1117 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 56  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 23 Sep 2014, 22:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Apr 2010, 08:42
Samo da hoce da ode...ili da umre...bar na ovoj temi bi se skinuli navodnici.

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2014, 22:16 
dijamant
dijamant
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Jul 2009, 17:07
Све зависи ко би дошао, то фантастично здравство се вуче већ двадесетак година. Неке одличне ствари које сам спомињао су урађене, али неки за модерно доба незамисливи проблеми попут онакве Хирургије, недостатка лијекова, потрошног материјала, лошег односа особља су још увијек ту.

А по мом мишљењу највећи проблем ту је у директорима здравствених установа који имају овлаштења да расписују којекакве штетне тендере и примају којекакав кадар а ови у министарству су их поставили и праве се да не знају за те игре око народних пара. Јеботе, буџет Фонда здравства 600 милиона и ти немаш рукавица на одјелима. :o

Samo fau ve i es en es de.

Banjolučanin zna gdje je opština, Glamočak zna sve u opštini

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2014, 22:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Najgore je sto nacelnik KC mora biti doktor.

Umjesto da dovedu ekonomistu, da nadje prave puteve za ustedu i bolje potrosen novac - stave covjeka koji nema veze sa tim.

A, u vezi tih silnih miliona - vlast je poodavno izgubila kompas i samu vrijednost novca.

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2014, 22:28 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Ekonomisti kao menadžeri bolnica su i doveli do toga da operacije koštaju desetine ako ne i stotine hiljada dolara. Pen i Teler su imali dobar prilog o tome...

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2014, 23:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Onda nekog stranacki neopredjeljenog i pogotovo ne doktora staviti na celo.

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2014, 13:44 
dijamant
dijamant
Korisnikov avatar

Direktori zdravstvenih ustanova moraju biti ekonomisti/menadžeri, to je jedino rješenje koje i predstavlja najveću razliku između ovog našeg raspada i nivoa koji je postignut na zapadu. Ne znam zašto bi mi bili izuzetak od pravila koje se pokazalo kao pun pogodak a mi i dalje furamo ideju koja nas ne vodi nigdje.

A onda taj direktor ima svoje pomoćnike za medicinska pitanja koji su iz struke.

I onda bismo sigurno imali manje hostesa, sekretarica, portira na svakom ćošku, pravnika, električara u bolnicama koji pola radnog vremena ispijaju kave, a ostalo bi daleko više novca za one koji odrade najviše posla - medicinske sestre, ljekare i pomoćne radnike (čistačice i nosače).

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2014, 13:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Bolje da mora biti dr po profesiji nego da može bilo koja profesija, jer bi i sa poljoprivrednog faksa nego zaprdio na mjesto načelnika bolnice. :D

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2014, 14:19 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Pa ako je dobar ekonom i planer što da ne. Neće obavljati transplantacije organa nego voditi ekonomsku računicu.

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2014, 14:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2011, 06:54
ma najbolje pustiti i ove sa "kupovnim" fakultetom da malo rukovode u zdravstvu... :roll:

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2014, 14:26 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Opet vi po svom. Kakve sad to veze ima ako je neko sposoban menadžer i ekonomski planer jel bitna diploma sa BLU, Sorbone ili Apeirona? Neće raditi operacije i dijagnoze nego paziti na budžet bolnice. Doktorima medicine bi zakonom zabranio da mogu biti direktori a pogotovo političari, grdne pare iz državne kase su ulupane u tvoje obrazovanje i ima da se time baviš, a ne da sortiraš narudžbenice i paragon blokove....

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2014, 14:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2011, 06:54
a jes vala, i to što kažeš, i u onoj seriji "naša mala klinika" ona dosadna šefica nije doktor medicine :lol:

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2014, 16:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

despot777 je napisao:
ma najbolje pustiti i ove sa "kupovnim" fakultetom da malo rukovode u zdravstvu... :roll:

Kontam i ja da je bolje...bar su se očešali od "faks", koji ima veze sa strukom.

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2014, 17:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Citiraj:
Neće raditi operacije i dijagnoze nego paziti na budžet bolnice.

Samo sto je problem sto se medicina ne moze i ne smije svesti na igru brojki i slova
Mora u rukovodstvu biti neko ko ima dodira sa medicinom
Ima mogucnost da se ljekari specijalizuju/dodatno obrazuju u oblastima medicinskog menadzmenta
To bi, po meni, npr bilo super rjesenje
(naravno, bez diskusije je da to bude neki kvalitetan kadar koji zna znanje, ne samo neko sa navedenom diplomom/diplomama)

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2014, 17:37 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Slažem se, ali ipak se sve na kraju svede na ispostavljanje računa kako god okreneš. Zato jesmo tu gdje jesmo....

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2014, 17:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Razlog za sunovrat naseg zdravstva nije jedan niti je sve crno/bijelo
I vrlo je iluzorno da to sve moze promjeniti samo jedan dobar, posten, covjek na celu KCa
Popraviti situaciju donekle, sigurno da - ali da bi to sve bilo kako treba, mora se iskorjeniti problem u svim stepenima strukture koja ima uticaj na rad KCa

Pri tom, KC je samo jedna ustanova u citavoj drzavi (istini za volju, najveca), ali je daleko od toga da su tu jedini problemi

I jos je jedan, dosta veliki problem, a to je nama ukorjenjeno zivotom u prethodnim sistemima - ocekuje se da je u medicini sve odmah i na izvol'te i pri tom jeftino (da ne kazem u potpunosti besplatno)
Toga vise nema niti ce ga biti
Treba samo da se uspostavi sistem vrijednosti da se usluga naplacuje legalno, a ne u plavoj koverti ispod miske

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2014, 17:52 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

V@nja je napisao:
I jos je jedan, dosta veliki problem, a to je nama ukorjenjeno zivotom u prethodnim sistemima - ocekuje se da je u medicini sve odmah i na izvol'te i pri tom jeftino (da ne kazem u potpunosti besplatno)

Pa vidi jednu stvar, iz moje porodice je slučaj, deda mi je preminuo u KBC poslije udara u besvijesnom stanju a morali smo kupovati i pelene i još kakve ljekove jer ih u kliničkom jednostavno NIJE BILO! On je proveo svoj radni vijek u tom istom KBC, spasio nebrojeno života kao vozač da poslednjih dana života nije imao ko da ga presvuče....Za 40 godina radnog staža koliko je uplaćivano u fond PIO, kad bi se ta cifra stavila na papir mogao je komotno da se liječi na nekoj klinici u Lozani ili Cirihu, a ne da umre u krevetu koji nije imao ni posteljinu kako treba. Znači nije baš džabe.
A to za kovertu, pa kad bi doci koji primi ne kuFerat nego čajnu kobasicu bilo odrezano godinu dana robije i oduzeta ljekarska dozvola doživotno, volio bi vidjeti toga junaka koji bi pružio ruku....

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2014, 18:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

O tome ti ja i govorim .. nije problem samo jednostran
Ljudi su placali pare u neke fondove nekada davno u nekom sistemu i zahvaljujuci tome ocekuju da danas imaju zdravstvenu zastitu adekvatnu vremenu i novcu ulozenom
Nazalost, zbog svega sto se desilo, to nije moguce

Treba restrukturisati i cjelokupan sistem svih niova zdravstene zastite i zdravstvenog osiguranja
Podvuci crtu koliko je moguce i krenuti u novom, boljem, i zdravstveno i finansijski isplatljivijem pravcu

Naravno za to treba adekvatan kadar i stanje u drzavi
Sto je po meni, nazalost, cista utopija kako sada stvari stoje

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2014, 18:09 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

V@nja je napisao:
Treba restrukturisati i cjelokupan sistem svih niova zdravstene zastite i zdravstvenog osiguranja
Podvuci crtu koliko je moguce i krenuti u novom, boljem, i zdravstveno i finansijski isplatljivijem pravcu

Kao u nekim zemljama EU: potpisuje se ugovor sa osiguravajućom kućom i stvara se zdravstveni fond, kako su se ja liječiti i gdje to je moja stvar i moj izbor jer se raspolaže fondom sredstava. A ne ja da uplaćujem da bi načelnik i ministar kupovali novi vozni park sa mojom parama, pa kad (ne dao Bog) zatreba nemaju zavoja da te previju....
V@nja je napisao:
Naravno za to treba adekvatan kadar i stanje u drzavi
Sto je po meni, nazalost, cista utopija kako sada stvari stoje

Nažalost tačno.

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2014, 20:21 
dijamant
dijamant
Korisnikov avatar

@ Ima mogucnost da se ljekari specijalizuju/dodatno obrazuju u oblastima medicinskog menadzmenta
To bi, po meni, npr bilo super rjesenje

To ne ide, direktor ustanove ima svoje pomoćnike za medicinska pitanja koji su iz struke tipa načelnika hirurških klinika, glavne sestre ustanove i slično. A sam direktor kao direktor je ekonomista/menadžer. Tako je po pravilu i tako treba biti.

Za ostalo izneseno od obojice od mene kapa do poda. :)

EDIT:

http://kc-bl.com/Lat/?page_id=2065

Evo ovdje, iz ovoga se vidi da razlozi da direktor ustanove bude ljekar ne postoje. 2 pomoćnika za medicinska pitanja u vidu ljekara i jedan u vidu visoke medicinske sestre.

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2014, 20:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
To ne ide, direktor ustanove ima svoje pomoćnike za medicinska pitanja koji su iz struke tipa načelnika hirurških klinika, glavne sestre ustanove i slično. A sam direktor kao direktor je ekonomista/menadžer. Tako je po pravilu i tako treba biti.

Ko je rekao direktor?
Rukovodstvo
Neka u timu koji vodi zdravstvenu ustanovu bude i ljekara i ekonomista, ali neka budu i obrazovan kadar za posao koji rade
Ljekaru koji ima poznavanje zdravstvenog menadzmenta ce sigurno biti lakse da se snadje u takvoj ulozi nego onome koji nema
Kao i ekonomisti

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1117 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 56  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]