vrba je napisao:
Eto, moje mišljenje je da,
ukoliko osoba ne odstupa previše od nekakvih normalnih parametara, i da nema neke bolesti, prekomjernu debljinu, kardiovaskularna oboljenja, itd... nego ima samo nekoliko kilograma više, ili je želja za trčanjem više psihološke prirode, jer se želi osjećati bolje...
bi ove "naprednije" preglede trebalo ostaviti za kasnije stadijume bavljenja trčanjem, kao i bilo kojoj drugoj fizičkoj aktivnosti. Ako se osoba odluči više posvetiti trčanju, rezultatima, ovi pregledi daju izvanredan uvid u "radne" parametre organizma, iz kojih se mogu projektovati trening mikro i makro ciklusi, u cilju postizanja ciljanog rezultata na takmičenju.
Ne mozes ni da zamislis koliko gresis. Ovo nisu malo napredniji pregledi vec standardni pregledi, barem za zapadno poimanje i poimanje modernog sveta i sportske medicine. Kad bih ti poceo pricati sta se sve radi e to bi onda bili "napredni pregledi". Na zapadu ni jedna osoba ne pocinje s fizickom aktivnoscu bez prijasnjo odradjenih ovakvih pregleda, barem iz mog iskustva. Kod nas, gde jos uvek sportska medicina spava u 70tim i 80tim proslog veka a da ne pricam o (ne)znanju trenera i ostalih ovakvi pregledi su svemirski brod. Secam se kada sam na kongresu pre dve godine pred punom salon trenera poceo pricti o primeni funkcionalne dijagnostike ljudi me gledali kao da sam s neba pao. Previse sam ja razgovora s trenerima imao u BL koji su rekli a sta ja da radim s tim podacima posle pregleda?
Naravno, svako sam bira sta ce i kako ce. Nikoga se ne tera. Inace ovakvi pregledi se bas preporucuju pocetnicima i ljudima koji prvi put krecu u trkacke vode.
Sto se tice zavoda u BG, oni su odlicna ustanova. Saradjivao sam s njima. Gledajuci njhove cene, gde je sve pojedinacno navedeno, izadje skoro sve zajedno 200eur. Jedna anegdota je da je jedan BiH reprezentativac koji je nedavno radio test bio vise odusevljen pregledom u Bl nego u Bg. Rekao je da je dobio daleko vise podataka za rad i dalji trening.