Citiraj:
A koja je očna anomalija na tom oku? Sve više i više ima klinika gdje uspješno rješavaju laserom velike dioptrije ili neke druge očne mane.
Visoke dioptrije se mogu rijesiti laserski i(li) ugradnjom intraokularnih sociva
Slabovidost koju insp Callahan navodi donekle je moguce rijesiti njemu predlozenim vjezbama u djetinjstvu, a poslije toga ne postoji medicinska metoda niti vjezba koja mu u tome moze pomoci
Ukoliko se ocni zivac ne razvije do tog nivoa da moze imati "maksimalnu" vidnu ostrinu u djetinjstvu, to oko bez obzira na dioptriju nece moci da vidi jasno kao ono u potpunosti razvijeno
Sto se kontaktnih sociva tice, za nekoga ko nije nosio kontaktna sociva ne bi bilo zgoreg da pored jednostavne odredbe dioptrije uradi i par dodatnih dijagnostickih metoda koje bi pomogle sto adekvatnijem odabiru sociva
Citiraj:
Dobro si me podsjetila, ići ćemo zajedno, da ne plaćam par sočiva 60 €.
Koja sociva kostaju 60e par?
Meka sociva, koja se danas najcesce koriste, obicno (ili bi barem trebala) se prodaju u kutijama od po 3/6 komada i cijena nije tako visoka
Cijena toricnih sociva (kod osoba koje imaju astigmatizam) je nesto veca, ali opet manja od 60e za par
Ja sestri uzimam Bausch and Lombov Purevision 2 i prezadovoljna je
Dr Dobrijevic je divna zena i radi bas dobar posao, ali, npr sociva koja ona prodaje mojoj sestri nikako nisu odgovarala
Sve to zavisi od proizvodjaca do proizvodjaca i od oka do oka
Najbitnije je da osoba pronadje sociva (proizvodjaca) koji njima odgovaraju kako treba
Ja ih, npr, nikako nisam mogao nositi. Smetala su mi u oku, a i "okretala" su se svaki put kad bih trepnuo (a imao sam samo cilindricnu dioptriju, pa su sociva morala da stoje u oku tacno pod odredjenim uglom)