banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 20:33

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 523 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 27  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 10 Maj 2011, 13:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
azdajica-ny je napisao:
...a moja preporuka je da kupis po jedan kom da vidis mozes li se uopste naviknuti,znam dosta ljudi koji nikad nisu uspjeli nositi sociva...

Zato ljekar i snima topografiju oka da bi odredio odgovarajuća sočiva. Jednom sam se zeznula i naručila kod optičara sočiva (neka nova bez saglasnosti sa oftalmologom) koja mi nisu po obliku odgovarala, kasnije mi je rečeno da ja to ne bih ni mogla nositi jer mi ne odgovaraju.

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2011, 14:29 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 06 Maj 2009, 14:43
Talija je napisao:
Mogu reći iz svog iskustva, u bolnici mi niko nije umio odrediti niti naručiti sočiva, niti to rade.

Kako ne rade ? Pa imaju oftamolozi na Paprikovcu.Gde si ti isla ?

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2011, 14:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jan 2004, 16:33
anoniman je napisao:
Talija je napisao:
Mogu reći iz svog iskustva, u bolnici mi niko nije umio odrediti niti naručiti sočiva, niti to rade.

1. oftaLmolog
2. Talija nije iz BL :)

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2011, 15:02 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 06 Maj 2009, 14:43
points je napisao:
anoniman je napisao:
Talija je napisao:

1. oftaLmolog
2. Talija nije iz BL :)

1. oftalmolozi - mnozina, moja greska sto nije bilo l.
2. Nisam znao da Talija nije iz Banjaluke ;)
Pominjala Arsenu skoro. Nisam znao da je tol'ko popuularan van BL :D

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2011, 17:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

anoniman je napisao:
...
2. Nisam znao da Talija nije iz Banjaluke ;)
Pominjala Arsenu skoro. Nisam znao da je tol'ko popuularan van BL :D

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :D

Vrh

PostPoslato: 28 Maj 2012, 15:56 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jul 2010, 13:34
Sociva u boji? Cisto da se izgled promjeni :D Kako.. sta u BL?

Vrh

PostPoslato: 28 Maj 2012, 16:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Svaka bolje opremljena optika bi to trebala da ima, prosetaj malo po gradu pa se raspitaj.

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 28 Maj 2012, 16:03 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jul 2010, 13:34
V@nja je napisao:
Svaka bolje opremljena optika bi to trebala da ima, prosetaj malo po gradu pa se raspitaj.

Hvala! :)

Vrh

PostPoslato: 28 Maj 2012, 20:26 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jan 2011, 16:41
Znam zasigurno da imaju u Med. elektronici. Ima tamo kabinet za kontaktna leca ili tako nesto. Ja tamo kupujem sociva, normalna. :)

Vrh

PostPoslato: 28 Maj 2012, 23:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
ds89 je napisao:

vidjeh u optici stankovic u merkatoru,pa vjerovatno imaju i u boski,mislim da je par ranije kostao 20-30km sad ne znam...

Vrh

PostPoslato: 29 Maj 2012, 07:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

ds89 je napisao:

Kakva ti je prirodna boja očiju?

Gledala sam plavo sočivo na tamnom oku i mogu reći da je jezivo. Znači, prvi put osobu vidim i primjetim čudnu boju, niti je tamna niti plava, prava boja glaukoma. Po spoljašnjem obodu je intenzivnije plavo (jer meko sočivo prelazi obod šarenice a unutrašnojost šarenice djeluje maglovito modro).
Pitala sam jesu li sočiva u boji u pitanju na šta sam dobila potvrdan odgovor.

Inače ja koristim torična sočiva a ona se ne izrađuju u boji (niti mogu) tako da sve i da hoću da mijenjam boju očiju - ne mere! :D

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2013, 14:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Dec 2005, 19:08
anoniman je napisao:
points je napisao:
Ovako, tema je malo stara, a meni je ovaj problem tek sad postao aktuelan, pa neću previše čitati stare postove, nego ću se usuditi da vas pitam! :) (Volio bih da mi odgovore stvarni forumaši, a ne ovi advertiseri pojedinih optika i slično).

Nosim naočale oko 1,5 godinu, imam -0,5 i -0,75 dioptriju. Dosadile su mi i hoću sočiva.
Gdje da odem a da će mi sve detaljno objasniti po pitanju nosenja sočiva i da će me detaljno pregledati, a ne samo uvaliti najskuplja sočiva koja imaju, a da mi neće odgovarati?
I povoljna cijena mi je takođe važna.

Hvala svima :)

da pokusas kod drzavnih lekara ?
Mislim da imaju nekog za sociva. Ocno je bilo na Paprikovcu.

a i to ti nije neka dioptrija da bi trazio sociva...ali ako ti smetaju naocari,onda trazi sociva...

Malo star post,al moze li mi neko reci da li ovjerena knjizica pokriva sociva odnoson u mom slucaju socivo??sad pomisljam na pregled i socivo posto na jedno oko veoma slabo vidim(genetika)a drugo mi je 0,cvizle nosio nekih skoro 9 godina konstantno a onda ih skinuo smucile mi se bile evo par godina ih ne nosim vid mi se i nije mogao popraviti ni u djetinjstvu,a ni cvike s dioptrijom mi nisu pomagale nesto posto se sve oslanajlo na zdravo oko iako sam ko klinas nosao flaster na zdravo oko da tjeram slabovidno oko da `gleda`vise al nije urodilo plodom samo sam imao strasne glavobolje.,ima li ko slicnih problema?

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2013, 14:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

A koja je očna anomalija na tom oku? Sve više i više ima klinika gdje uspješno rješavaju laserom velike dioptrije ili neke druge očne mane.
Pisali smo nekad negdje na nekoj od tema vježbe za vježbanje oka, čini mi se da je Vader otvarao tu temu.
A socijalno bi trebalo da pokrije troškove jednog sočiva, jer je evidentno da to nije stvar pomodarstva nego potrebe. Najbolje da to pitaš svoj porodičnog ljekara.

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2013, 14:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:01
Prije par dana sam bila na Paprikovcu na pregledu, i jedna djevojčica je dolazila sa mamom na pregled za kontaktna sočiva, tako da vjerujem da socijalno pokriva ali ipak nisam 100 % sigurna, nazovi ih pa pitaj...imaju na informacijama broj klinike gore.
Ali, naručuje se danima unaprijed i nevidjena je gužva, tako da je po mom mišljenju bolje otići kod privatnika. Moj dr Smoljanović radi u Med. elektronici, super je čiko, detaljno sve pregleda i jako je ljubazan. uvijek tamo kupujem sočiva, jedno košta 10 KM, bar ova vrsta koju ja koristim, traju 2-3 mjeseca. A nekad su imali i nekakvu politiku ako ćeš kod njih kupiti sočiva prvi put, da je pregled besplatan. (inače je bio 20 KM) Možda je lakše da i njih nazoveš pa se raspitaš i ako je stvarno tako, uštedi sebi i vrijeme i živce pa preskoči Paprikovac.
Broj optike u Med. elektronici je 051/241-273. Rade samo popodne, negdje poslije 2 otprilike, zaboravila sam tačno od koliko sati.

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2013, 14:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Dobro si me podsjetila, ići ćemo zajedno, da ne plaćam par sočiva 60 €. :D

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2013, 14:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Daa! Tebe baš oderu ti komšije... :)
Ima i ovdje neka ponuda u apoteci u mom komšiluku, valjda 3 para sočiva koštaju 40 KM, (frequency) moraju se naručiti unaprijed, ali moram to još provjeriti iz prve ruke i vidjeti imaju li i torična za tebe.

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2013, 14:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Dec 2005, 19:08
hvala seven na info,nisam ocekivao da su i dalje guzvare na Paprikovcu,raspitacu se ako je tako onda cu radije kod privatnika samo zelim nekog oftalmologa koji ce obavit pregled i s kojim mogu normalno da se konsultujem oko sociva,posto ih nisam prije nikad nosio.

@Talija koliko se sjecam +2-2.50 mi je bilo staklo,pitat cu usput i za laser..Kod mene sve musko coravo na desno oko moj buraz rodjeni na oba oka dioptriju(s tim da na desno mnogo veca),nerodjeni buraz isto samo na desno,rodjak pokojni isto desno,a zensko je zaobilazila slabovidnost :)

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2013, 15:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Nisam ni ja očekivala da će biti onakav haos na Paprikovcu, posebno jer sam se naručila 2 sedmice prije. Kad ono... :-o
Ipak pitaj i kod porodičnog, neke ambulante imaju sklopljene ugovore sa privatnim optikama, ko zna, možda i odeš kod privatnika besplatno...
A ovog svog doktora hvalim baš zato jer je stvarno detaljan i prijatan, sve ga možeš pitati...neću više, pomisliće neko da sam plaćena za reklamu. :D
Sretno. :)

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2013, 15:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jan 2004, 16:33
Nisam ni ja plaćen za reklamu, ali ću svakako preporučiti dr. Dobrijević kod američkog konzulata. Ona je baš specijalizirana za sočiva, iz drugih privatnih ambulanti šalju kod nje.

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2013, 21:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Citiraj:
A koja je očna anomalija na tom oku? Sve više i više ima klinika gdje uspješno rješavaju laserom velike dioptrije ili neke druge očne mane.

Visoke dioptrije se mogu rijesiti laserski i(li) ugradnjom intraokularnih sociva
Slabovidost koju insp Callahan navodi donekle je moguce rijesiti njemu predlozenim vjezbama u djetinjstvu, a poslije toga ne postoji medicinska metoda niti vjezba koja mu u tome moze pomoci
Ukoliko se ocni zivac ne razvije do tog nivoa da moze imati "maksimalnu" vidnu ostrinu u djetinjstvu, to oko bez obzira na dioptriju nece moci da vidi jasno kao ono u potpunosti razvijeno

Sto se kontaktnih sociva tice, za nekoga ko nije nosio kontaktna sociva ne bi bilo zgoreg da pored jednostavne odredbe dioptrije uradi i par dodatnih dijagnostickih metoda koje bi pomogle sto adekvatnijem odabiru sociva

Citiraj:
Dobro si me podsjetila, ići ćemo zajedno, da ne plaćam par sočiva 60 €.

Koja sociva kostaju 60e par?
Meka sociva, koja se danas najcesce koriste, obicno (ili bi barem trebala) se prodaju u kutijama od po 3/6 komada i cijena nije tako visoka
Cijena toricnih sociva (kod osoba koje imaju astigmatizam) je nesto veca, ali opet manja od 60e za par

Ja sestri uzimam Bausch and Lombov Purevision 2 i prezadovoljna je

Dr Dobrijevic je divna zena i radi bas dobar posao, ali, npr sociva koja ona prodaje mojoj sestri nikako nisu odgovarala
Sve to zavisi od proizvodjaca do proizvodjaca i od oka do oka
Najbitnije je da osoba pronadje sociva (proizvodjaca) koji njima odgovaraju kako treba
Ja ih, npr, nikako nisam mogao nositi. Smetala su mi u oku, a i "okretala" su se svaki put kad bih trepnuo (a imao sam samo cilindricnu dioptriju, pa su sociva morala da stoje u oku tacno pod odredjenim uglom)

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 523 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 27  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]