hercegovac27 je napisao:
Popokatepetl je napisao:
hercegovac27 je napisao:
Na forumima neće pronaći dobre savjete jer svako misli da je on a ne onaj drugi u pravu. Bolje da angažuje nutricionistu.
A evo i zašto, jer svaki čas neki lik kome se nije dalo bar malo vremena odvojiti za to, napišee kako ništa ne valja. Nisi ni ti pošten jer takođe širiš pogrešne informacije. Ja sam mnogo toga o ishrani naučio preko raznih foruma, pa i ovdje, malo zoka, malo tenssa, malo zajebana_urma. Treba vremena dok testiraš nekoliko programa ishrane, pa vidiš šta ti najbolje leži, u zavisnosti od predispozicija, ciljeva, vrste treninga, posla, vremena. A te pojedinačne stavke nijedan nutricionista ni trener ne može znati bolje od tebe
. A kad jednom skontaškako treba, nikad ti više neće trebati niko, jedino što dodatno dopunjavaš znanje.Ni sam ne znam koliko mi je literature prošlo kroz ruke i opet svi različito govore. Juče čitam neki lik koji je navodni trener spominje kako orasi nisu zdravi. Ja sam samo zatvorio sajt i nisam vjerovao da sam upravo to pročitao. Kontao sam kupiti kaliper makar bio i mehanički da izmjerim i da znam na čemu sam i na osnovu toga planirati ishranu. Krivim i sebe jer ne mogu sve organizovati. Vratim se kući padnem s nogu. Dok sve pozavršavam meni ostane da u teretanu odem u 20:30 a dok stignem već bude skoro 21. Vratim se kasno kada bi mi trebalo biti vrijeme za spavanje. Skroz sam poremetio bioritam. Ja znam da mi nekada na trening utiče i nedovoljna ispavanost. Pitirijazu sam garant fasovao zbog pada imuniteta uslijed neispavanosti a ne na moru. Pokušavam to ovih dana promijeniti jer ovako više ne ide.
"Ova hrana je loša"... Treba imati mnogo hrabrosti ili neznanja da bi se davale takve izjave o hrani koja ne spada u domen visoko procesirane/brze hrane. Orasi su svakako nezdravi, za nekog ko je alergičan na njih, za ostale osobe su, kao i ostatak orašastih plodova, veoma poželjni zbog obilja omega3 masnih kiselina i vlakana.
Pročitao sam o tvome problemu.
Nije lako, uz gust raspored, uključiti treninge, i postizati rezultate.
Brojanje kalorija, drugi su rekli, a i ja ću isto reći, je nažalost neophodno. Ne u smislu holivudskih filmova, ali jednostavno sjedneš, sastaviš jelovnik, uklopiš makronutrijente i voziš po njemu kroz dane. Nema tu razbijanja glave "joooj koliko ovo tačno ima kalorija?" i sličnog, veoma brzo stekneš osjećaj i upamtiš koliko šta ima kalorija, i ne opterećuješ se time već sve ide automatski.
Nakon nekog vremena tijelo samo zna koliko mu je potrebno a i ti podsvjesno, pa su male šanse da ćeš jesti previše ili premalo.
Za dobre genetičare, ali osobe koje
kvalitetno treniraju, kalorije nisu bitne. Takve osobe će imati konstantan napredak, jer jak trening sam po sebi aktivira sisteme u tijelu koji će se pobrinuti da jedeš dovoljno. Treba biti baš tvrdoglav u nejedenju i imati katastrofalnu prehranu, pa da uz jake treninge ne napreduješ.
Veoma ti je važno da poradiš na treningu, što bi se reklo, moraš dušu ostaviti na treningu. Forsiraj kompleksne vježbe, od njih se raste i jača, a izolacije samo kao zadnju vježbu koristi. To je univerzalno pravilo koje na svima radi.
Povodom intolerancije na brojne izvore proteina, moram te malo osokoliti i reći da je dogma o ogromnom unosu proteina zarad napretka predimenzionirana. Prosječna osoba, sa dobrim treningom, će sasvim fino, čak i optimalno rasti sa 1.5 do 2 g proteina po kg težine. Lično na masi ne prelazim unos od 2g po kilogramu, a svake godine je napredak veoma očit. Te enormne količine koje forsira industrija i treneri, prirodni vježbači ne mogu iskoristiti, samo izuzetni genetičari ili oni "potpomognuti". Tako da pokušaš pronaći izvor (sir, jaja, posluži se i sojom u manjim količinama), koji će omogućiti oko 1.5g/kg, i jako treniraj.
Još jedna bitna stavka, koja te možda koči u napretku, je opterećivanje nenapretkom. Frustracija osim koritozla, donosi i mentalne blokade kojih možda i nisi svjestan, manje se čovjek trudi na treningu (jer je sve uzalud!), ne ideš do maksimuma, ne uživaš u svemu tome. Mnogo bi ti pomoglo da se opustiš, da prestaneš posmatrati bb kao neki mukotrpni i nemogući proces. Nekada sam i sam bio kao ti, komplikovao stvari, mislio da ne napredujem jer nemam dovoljno novca za suplemente, krivio genetiku, ovo i ono, a u stvari, što jednostavnijim stvari držiš, brže ideš naprijed, pritisak i teret ni ne osjetiš, samo uživaš u treninzima i gledaš kako stvari idu nabolje.
Lični trener ti nije loša ideja upravo zbog ovog što sam naveo, da ti pomogne izgraditi pozitivan stav, da ti uvuče u krv jak i dobar trening, i da uvidiš koliko je sve to jednostavno i lijepo, kada izbaciš dio sa frustracijama, mistifikovanjem i komplikacijama, u koje se većina upetlja i zbog čega većina odustane od bba. Tada ćeš uvidjeti da izgradnju muskulature čine samo tri jednostavne stvari - dobar trening (bonus druženje), malo čistija i jača klopa i poveći vremenski kontinuitet. Samo ove tri stvari su dovoljne, bez svega ostalog se apsolutno može postići jednak rezultat.
Izvini ja se raspisah, nadam se da ti je malo pomoglo, i slobodno upitaj šta god te zanima, tu smo sa istim ciljom