Mucanje moze biti uslijed neke kongenitalne (urodjene) anomalije i kao posljedica stresne situacije! O lijecenju prvog ne znam mnogo, a drugo me muci i dan danas pa cu malo o tome!
Prosao sam nevidjen broj defektologa i logopeda, i kao najpozitivniji pomak mogu da istaknem dr. Darinku Sostar iz Beograda, isao sam u centar "Lipovica" na Ibarskoj magistrali jos prije 10-ak godina, a onda je doslo bombardovanje i kraj vrlo dobre epizode. Zadnja posjeta je bila klinici "Baravos" u Beogradu, za 200 evra koliko kosta posjet dobijete terapiju disanja i samopouzdanja (ako neko zeli, mogu napisati, necu naplatiti 200 evra

) koja vam moze, a i ne mora nesto pomoci, zavisi od psihickog stanja da se upustite u to.
Trenutno, desi mi se da zamucam uslijed stresa, neprijatnosti, treme na ispitu posebno, zbog nepravilnog disanja, uprkos lijekovima za relaksaciju misica (pijem pred ispit), pomenutoj terapiji disanja, ali ne dam da me to sputava u zivotu! Tako bi svi trebali razmisljati koji imaju ovaj ili neki drugi nedostatak. Zivite sa tim, postavite ciljeve i samo naprijed. Imam djevojku, studiram, kumovao sam i imam jos poziva za kumstvo

, kazem sto naumim pa kako god bilo. Ne govorim ovo da se hvalim, nego da pokazem da mozete biti cijenjeni i zivjeti normalno uprkos nedostatku i razlikovanju od drugih ljudi! Najbolji primjer za sve ljude koji imaju ovaj problem je guverner Hrvatske Narodne Banke, Zeljko Rohatinski. Covjek je bio licnost godine u Hrvatskoj zbog poteza u polju ekonomije na pocetku tzv. globalne ekonomske krize, drzi seminar pred najuglednijim gostima iz svijeta iako muca i to dosta primjetno! Obicno kad imate neki nedostatak, u prvi plan vam dodje neka osobina kojom to mozete kompenzovati po pitanju uspjeha. Najbitnije je samo ne povlaciti se u sebe, ne biti antisocijalan, stvoriti sebi okruzenje u kojem vas zbog toga nece niko potcjenjivati i zbijati zlonamjerne sale i to je to. Najbolji dokaz da ste to uspjeli je da se smijete vicu (ne nekom bezukusnom, nego kvalitetnom) u kojem se spominje mucanje, a sve one zlonamjerne saljivdzije precrtajte taman da su vam rod rodjeni!
Sto se lijecenja tice, ukoliko je steceno mucanje u pitanju, pokusajte i sa citanjem na glas, meni je dosta pomoglo po pitanju samopouzdanja (ako idete logopedu, to bi trebao biti prvi savjet), zatim teretana ili neka fizicka aktivnost gdje oslobadjate tijelo negativnosti i usput se "zategnete" malo, sto opet doprinosi samopouzdanju. Meni je pomoglo i svadjanje, ne bi zamucao kad se svadjam nema sanse, samo zato sto ne mislim kako cu reci nego sta cu reci.

Takodje savjetujem da citanjem obogatite fond rijeci, pa tako dolazite do mogucnosti eskivaze neke rijeci kod koje cesto zamucate (ako imate taj problem, cesto se javlja kod izgovaranja samoglasnika) ili da pjevate! Posto imam jos nekih fobija, iduci je skok padobranom! Mislio sam ici u kavez sa lavom, 1 na 1, ali nema u BL!