banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 20:15

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 29 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Mucanje
PostPoslato: 23 Dec 2009, 23:06 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
cvox je napisao:
Vader sta si ti po zanimanju.......ako nije tajna?

Moderator.
Uža specijalnost: anti-spamer :)

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2009, 23:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2009, 11:18
Vader je napisao:
cvox je napisao:
Vader sta si ti po zanimanju.......ako nije tajna?

Moderator.
Uža specijalnost: anti-spamer :)

e sad pogledaj temu i vidi sta si sam napisao...........nek te sram bude :P

Vrh

PostPoslato: 27 Dec 2009, 10:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Feb 2007, 14:39
Flashman je napisao:
ja sam jedan od mnogo ljudi sto ima problem sa mucanjem...u osnovnoj skoli to je bilo vise naglaseno nego danas, ali sam opet bio odlican ucenik...naime, razlog sto vecina ljudi muca jesu:
1. strah od necega ili nekoga
2. prozivljene traume u mladosti ili
3. nepravilno disanje (sto je kod mene slucaj)

jednostavno, kad je covjek opterecen tim onda on vise muca, a kad se opusti to ide mnogo lakse...što manje se manje opterecavati tom manom, manje su sanse za mucanje
pozzz

isti problem sa mnom u detinjstvu... :( mislim da je u mom slučaju bila nepouzdanost u sebe, nisam bila baš popularna devojčica u srednjoj školi, spdali su se sa mnom zbog toga :( ....kao što kažeš bila sam time opterećena, ali sam se okrenula nekim drugim stvarima u životu... i kako sam odrastala, to mucanje se sve manje izražavalo.

I na kraju je prestalo :cat:

Or somewhere in between.

Vrh

PostPoslato: 27 Dec 2009, 18:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
U kojoj godini je sasvim prestalo, mozes li dati najraniji moguci datum?

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 28 Dec 2009, 09:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Vukla sam to dugo...prestalo je kad sam se zaposlila, udala u osnovala porodicu. Znači, nisu u celoj priči bitne godine, bitan je taj trenutak kad sam u životu rešila najbitnija pitanja i osetila neku vrstu odgovornosti da sada dosta stvari zavisi od mene i da se sad ja pitam kad se donose neke velike odluke. Ne znam, teško je to shvatiti ali tako je...osećam se superiornije, samim tim i imam više samopouzdanja.

Mene su roditelji dosta dugo držali pod ''staklenim zvonom'' zato što sam jedinica, možda je i to jedan od razloga zašto sam mucala... :-?

Zbog toga sam sigurna da je kod mene mucanje bilo na neki način psihološko stanje, i da sam to znala ranije, sigurno bih se obratila nekoj stručnoj ustanovi, psihijatru...ne znam.

Or somewhere in between.

Vrh

PostPoslato: 28 Dec 2009, 10:17 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
slayerized je napisao:
Vukla sam to dugo...prestalo je kad sam se zaposlila, udala u osnovala porodicu. Znači, nisu u celoj priči bitne godine, bitan je taj trenutak kad sam u životu rešila najbitnija pitanja i osetila neku vrstu odgovornosti da sada dosta stvari zavisi od mene i da se sad ja pitam kad se donose neke velike odluke. Ne znam, teško je to shvatiti ali tako je...osećam se superiornije, samim tim i imam više samopouzdanja.

Mene su roditelji dosta dugo držali pod ''staklenim zvonom'' zato što sam jedinica, možda je i to jedan od razloga zašto sam mucala... :-?

Zbog toga sam sigurna da je kod mene mucanje bilo na neki način psihološko stanje, i da sam to znala ranije, sigurno bih se obratila nekoj stručnoj ustanovi, psihijatru...ne znam.

Boldovani dio rečenice - to je suština.

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2010, 17:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Hm, ne mogu prihvatiti da to ima veze sa samopouzdanjem, znam recimo ljude koji ne mogu pricati pred skupom ljudi a inace pricaju bez mucanja. Vecina nas nema samopouzdanja kad prica pred masom pa muca pomalo, ali to ne znaci da je samopouzdanje jedini uzrok mucanja. Mislim da se radi o nekom poremecaju uzrokovanom nekom nepravilnoscu u mozgu. Mozda je kod tebe mucanje bilo jednostavno zbog napetosti i manjka samopouzdanja, time se moze objasniti kako ti je nestalo mucanje kad si stekla samopouzdanje. Ali ne vjerujem da je mucanje GENERALNO problem samopouzdanja. I dalje mislim da se mucanje ne moze rijesiti poslije puberteta. :angry3:

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2010, 22:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ja sam govorila konkretno o mom slučaju, tako da....

Or somewhere in between.

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2010, 00:11 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2009, 20:05
Mucanje moze biti uslijed neke kongenitalne (urodjene) anomalije i kao posljedica stresne situacije! O lijecenju prvog ne znam mnogo, a drugo me muci i dan danas pa cu malo o tome!
Prosao sam nevidjen broj defektologa i logopeda, i kao najpozitivniji pomak mogu da istaknem dr. Darinku Sostar iz Beograda, isao sam u centar "Lipovica" na Ibarskoj magistrali jos prije 10-ak godina, a onda je doslo bombardovanje i kraj vrlo dobre epizode. Zadnja posjeta je bila klinici "Baravos" u Beogradu, za 200 evra koliko kosta posjet dobijete terapiju disanja i samopouzdanja (ako neko zeli, mogu napisati, necu naplatiti 200 evra :lol: ) koja vam moze, a i ne mora nesto pomoci, zavisi od psihickog stanja da se upustite u to.
Trenutno, desi mi se da zamucam uslijed stresa, neprijatnosti, treme na ispitu posebno, zbog nepravilnog disanja, uprkos lijekovima za relaksaciju misica (pijem pred ispit), pomenutoj terapiji disanja, ali ne dam da me to sputava u zivotu! Tako bi svi trebali razmisljati koji imaju ovaj ili neki drugi nedostatak. Zivite sa tim, postavite ciljeve i samo naprijed. Imam djevojku, studiram, kumovao sam i imam jos poziva za kumstvo :lol: , kazem sto naumim pa kako god bilo. Ne govorim ovo da se hvalim, nego da pokazem da mozete biti cijenjeni i zivjeti normalno uprkos nedostatku i razlikovanju od drugih ljudi! Najbolji primjer za sve ljude koji imaju ovaj problem je guverner Hrvatske Narodne Banke, Zeljko Rohatinski. Covjek je bio licnost godine u Hrvatskoj zbog poteza u polju ekonomije na pocetku tzv. globalne ekonomske krize, drzi seminar pred najuglednijim gostima iz svijeta iako muca i to dosta primjetno! Obicno kad imate neki nedostatak, u prvi plan vam dodje neka osobina kojom to mozete kompenzovati po pitanju uspjeha. Najbitnije je samo ne povlaciti se u sebe, ne biti antisocijalan, stvoriti sebi okruzenje u kojem vas zbog toga nece niko potcjenjivati i zbijati zlonamjerne sale i to je to. Najbolji dokaz da ste to uspjeli je da se smijete vicu (ne nekom bezukusnom, nego kvalitetnom) u kojem se spominje mucanje, a sve one zlonamjerne saljivdzije precrtajte taman da su vam rod rodjeni!
Sto se lijecenja tice, ukoliko je steceno mucanje u pitanju, pokusajte i sa citanjem na glas, meni je dosta pomoglo po pitanju samopouzdanja (ako idete logopedu, to bi trebao biti prvi savjet), zatim teretana ili neka fizicka aktivnost gdje oslobadjate tijelo negativnosti i usput se "zategnete" malo, sto opet doprinosi samopouzdanju. Meni je pomoglo i svadjanje, ne bi zamucao kad se svadjam nema sanse, samo zato sto ne mislim kako cu reci nego sta cu reci. :) Takodje savjetujem da citanjem obogatite fond rijeci, pa tako dolazite do mogucnosti eskivaze neke rijeci kod koje cesto zamucate (ako imate taj problem, cesto se javlja kod izgovaranja samoglasnika) ili da pjevate! Posto imam jos nekih fobija, iduci je skok padobranom! Mislio sam ici u kavez sa lavom, 1 na 1, ali nema u BL! :lol: :lol:

"... Now you put water into a cup, it becomes the cup, you put water into a bottle, it becomes the bottle, you put it in a teapot, it becomes the teapot... Now, water can flow or it can crash. Be water, my friend!"

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 29 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]