banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 23:11

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 205 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 21 Jan 2008, 13:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
codegen je napisao:
kopi0 je napisao:
Sta mislis o tome da i otac djeteta prisustvuje porodjaju?Mislim da to za jednu zenu mnogo znaci.

pa sad...ako mu se ne gadi gledati samo naprijed

:roll: :roll:

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jan 2008, 11:57 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Nov 2004, 19:50
nisu ovi nasi balkanci za toga...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jan 2008, 13:44 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Maj 2004, 12:51
Ma ja bih to uvela kao obavezno! :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jan 2008, 14:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Okt 2003, 11:42
pola b' nas u nesvijest otreslo gatant..... :-? ....ja prvi ziviiiiz.

Idealan sex: brz I divalj, gde sve puca od strasti, halteri, rajsferšlusi, majice…

kaže narod ne laže valjda

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jan 2008, 14:38 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Maj 2004, 12:51
Nema veze bar da malo skrenemo misli :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jan 2008, 17:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
koliko cujem renovirane su radjaone, kao i 3. sprat babinjara, a 4.ti psrat je prije koju god. saniran. Kazu da je sada stvarno OK.
A sto se tice cinjenice da muz prisustvuje porodjaju..ja prva licno nisam za to. Svako ima svoj stav, ali ja licno ne bih to zeljela niti bi imala potrebe za tim. Znam dosta cura koje imaju isti stav po tom pitanju.
Opet kazem svi smo razliciti... a cinjenica je da dosta muskaraca kolabira, tako d a imaju vishe posla oko njih. Moj stav nije iz tog razloga, vec prvenstveno mislim da to mazenje i , brisakanje, od strane njega meni licno nista ne znaci. Ima puno vaznijih stavri u zivotu. A to d agleda prve sekunde svog djeteta OK, fino je, ali opet kazem prva sekunda ili 15 minuta...svejednoje, imaju svo vrijeme svijeta pred sobom da uzivaju jedno u drugome....
:)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jan 2008, 18:11 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
simplicity je napisao:
..., vec prvenstveno mislim da to mazenje i , brisakanje, od strane njega meni licno nista ne znaci. ..

Mozda bi promijenila misljenje da si to dozivjela/prozivjela. :)
Moj muz je prisustvovao porodjaju i mogu ti reci da je bilo od velike koristi. Osjecala sam se sigurnije jer sam znala da je on tu, poznato lice (vertrautes Gesicht sto bi rekli Austrijanci) . Mislim da se nebih toliko sigurnom i snaznom osjecala medju svim tim nepoznatim licima doktora i babica da on nije bio tu. Drzao mi je ruku i to je bilo dovoljno. A i od toga ga je boljela ruka 3 dana posle toga. :D

To je moje licno iskustvo. I svakom bih preporucila. Znam dosta zena koje kazu "Ma joj sta ce mi on kraj mene u tom momentu, prouzrokovat ce samo jos vece bolove" .... sta ja znam, ja i moj muz smo dosta vezani, sve obavljamo zajedno samo u toalet je svako za sebe. :D :)

A to u vezi padanja u nesvijest. Ovde u AT ti pre porodjaja dadnu jedan papir da potpises na kome pise da prisustvujes na svoju odgovornost i da doktori nisu nista krivi niti treba da obracaju paznju na tebe ako padnes u nesvijest. Znaci sam pao - sam se udario. A svako treba da zna koliko cega moze da podnese. A i nije toliko strasno. Nije strasnije od gledanja boksanja ili wrestlinga. :D Kad mozete to da gledate onda vam nista nije strasno. :D Radja se novi zivot - mozes samo da uzivas pri tom dogadjaju jer je nesto posebno. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jan 2008, 20:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Leona je napisao:
Mozda bi promijenila misljenje da si to dozivjela/prozivjela. :)

shvatam o cemu pricas, jer koliko god o tome mislila unaprijed , mislim da je to trenutak , tj. sam cin porodjaja nesto sto samo mozes da osjetis pa onda d aznas o cemu se pricas, tako d ajako postujem sva ta iskustva, jer kroz isto nisam prosla.
No , nekako na sve te medicinske stvari, inace najvise volim da sve tece bez prisustva poznatih, jer kad se previse titka, uvijek se nesto iskomplikuje, pogotovo kad je pacijent zdravstveni radnik, nesto kao marfijev zakon. Mislim da je i to razlog mog stava. Inace, sve ono sto sam i mogla da gledam, ucestvujem, izbjegavam, bjezim...;)
Ali opet kazem, ko zeli da prisustvuje, smatram da treba biti omoguceno , pa ko voli nek izvoli...;)

Citiraj:

A to u vezi padanja u nesvijest. Ovde u AT ti pre porodjaja dadnu jedan papir da potpises na kome pise da prisustvujes na svoju odgovornost i da doktori nisu nista krivi niti treba da obracaju paznju na tebe ako padnes u nesvijest. Znaci sam pao - sam se udario.

ja ne mogu da vjerujem da iko od zdr. radnika moze tako da se ponese i da to nije bas tako navedeno, bez obzira sta potpisali. Svaki ljekar je duzan da pruzi prvu pomoc!

Citiraj:
A svako treba da zna koliko cega moze da podnese. A i nije toliko strasno. Nije strasnije od gledanja boksanja ili wrestlinga. :D Kad mozete to da gledate onda vam nista nije strasno. :D Radja se novi zivot - mozes samo da uzivas pri tom dogadjaju jer je nesto posebno. :)

heh pa sad..ja naravno nisam gadljiva ali definitivno porodjaj je nesto gdje bude dosta krvi , osjecaja boli a sve to moze da izazove dosta neprijatno osjecanje na koje je malo ko navikao jer tome ne prisustvuje svaki dan...tako da je ipak sve to malo vishe od dozivljaja prilikom gledanja boxa :wink:

Ja se samo iskreno nadam da ce i kod nas poceti ucestala praksa davanja epiduralne anestezije. Nekako mi je sve to mnogo prece od ovog uvodjenja u praksu da ocevi gledaju :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jan 2008, 20:37 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Jan 2008, 17:25
zverko je napisao:
Ma ja bih to uvela kao obavezno! :lol:

ali jeste....tako treba.pa svaki normalni muz bi prisustvovao porodu...to je po meni normalno.mislim nisam jos radjala ali moje misljenje je tako.

samo kod nas su svi SELJACI i doktori i svi.kad je mama mene radjala tata je moj htio gledati ali ga je sestra otjerala i nije dala:oops: :oops: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :binky: :binky: :binky: :binky: takko mi je mama ispricala

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jan 2008, 21:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
AAaaaaaaaaaaaa, u Americi je to standardno.. jednom sam gledala neki reality show, gdje su isjekli sve porodjaje gdje se zene na sav glas deru na muza dok se poradjaju. muza je pored njih... kao ono ' zbog tebe umirem od bolova'... ' neces mi nikad vise prici ' itd ... bas je bilo komichno :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jan 2008, 21:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Leona, da ne bi ponavljala, potpisacu tvoj post od prve do zadnje recenice :wink: Samo ona koja je dozivjela tu ljepotu, djeleci te neopisive trenutke sa osobom koju volis i sa kojom si zacela to dijete moze shvatiti to sto pises. Ali nas mentalitet je takav da je bolje lezati u sobi sa nekom nepoznatom zenom, moliti se na milost i nemilost babica i doktora dok vrli tata pijanci u birtiji sa svojim drustvom... Vrli nas Balkan :roll:

Simplicity - znas li da postoje porodjaji gdje nema kapi krvi?! :roll: Sa druge strane, niko ne zahtjeva od oca da se zaviruje u onu stvar :roll: Dovoljno je da stoji uz uzglavlje.

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jan 2008, 21:15 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Jan 2008, 17:25
ajkula je napisao:
Leona, da ne bi ponavljala, potpisacu tvoj post od prve do zadnje recenice :wink: Samo ona koja je dozivjela tu ljepotu, djeleci te neopisive trenutke sa osobom koju volis i sa kojom si zacela to dijete moze shvatiti to sto pises. Ali nas mentalitet je takav da je bolje lezati u sobi sa nekom nepoznatom zenom, moliti se na milost i nemilost babica i doktora dok vrli tata pijanci u birtiji sa svojim drustvom... Vrli nas Balkan :roll:

Simplicity - znas li da postoje porodjaji gdje nema kapi krvi?! :roll: Sa druge strane, niko ne zahtjeva od oca da se zaviruje u onu stvar :roll: Dovoljno je da stoji uz uzglavlje.

SVKA TI CAST U SVAKOM SMISLU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jan 2008, 22:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
A sta mislite na to da vas muz porodi(naravno ako je strucno lice)?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jan 2008, 00:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ajkula:
ja ne znam za porodjaje koji se odvijaju "bez kapi krvi" ...
Niko ne govori da krv ide potocima, ali ono sto sam ja vidjela nije bas tako izgledalo. No ja se time ne bavim, za to postoje edukovani spec, tako da se ne udubljujem previse jer kad dodje do toga i ovo sto znam , me moze previshe sikirati, jer je najvaznije da sve prodje kako treba.
Uvijek kazem, kad znas kako i sta sve moze biti...jos je gore. Tako da je najbolje kad manje znas. :)

Drugo, sto se tice mog stava, mozda jeste djelimicno tradicionalisticki, ali to je moj stav,a ja postujem tvoj, ne znam u cemu je problem ponizavati tudji stav. Ja sam bas zato da postoji opcija, ko zeli da prisustvuje nek izvoli, ko ne zeli ne mora. Generalizacija je nesto najgore, sto treba uvijek izbjegavati.

Kazem opet, samo se nadam da c e uvesti epidural u standardnu proceduru i da ce ista moci d as eprimjenjuje a ne samo po nekom eventualnom dogovoru.
Poznato je ista ima dosta komplikacija, ali boze moj, bitno je d amanje boli :wink:
p.s. dosta drugarica mi ceka bebice pa je ovo izgleda tema gdje god se okrenem :wink: stari se... :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jan 2008, 10:15 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Feb 2003, 21:51
Lokacija: od sredine lijevog coska u lijevom dzepu desno, cetvrti sto u drugom redu
Ja sam imala srecu i grijeh bi bio da pljujem jer su svi do jednog bili ljubazni kao sto sam vec napisala da se ne ponavljam. Ponovicu samo da je steta sto nemamo vise doktora poput dr. Rodic. Odmah da naglasim da nikome nista u koverti nisam dala sem sestrama na odjelu kafu i neku cokoladu, kad sam izlazila i to Ceci i Dragani jer su se stvarno ekstra ponijele, koliko sam mogla skuziti nisu takve bile samo prema meni.
Sto se tice epidurala, mislim da je bitnije da se promijeni odnos doktor-pacijent, da se malo vise obrati paznja na onu ljudsku stranu(svi smo mi samo ljudi zar ne) pa da se doktori tako i odnose prema porodiljama, vecini epidural ne bi ni bio potreban. Vise sam za to da se omoguci porodjaj u vodi i svakako prisustvo muza odn. oca djeteta ili neke druge bliske osobe koju porodilja odredi. Ajkulo generalizujes i nisi u pravu, sta ti znaci "Balkan nas vrli"? Ja ti garantujem da 80% ako ne i vise mladih oceva i onih koji to tek trebaju postati bi vrlo rado zamijenili birtiju za ruku svoje voljene u tom trenutku, samo da im se to i omoguci. Birtija im nece pobjeci, nece ni piti prije vremena. Ne mozemo uzeti u obzir one koji jos ni ne ocekuju da postanu tatice, vecina i onih koji i nisu bas za to, kad im djevojka/zena ostane trudna predomisle se i rado bi prisustvovali. Ne propustaju ni jedan UZV pregled i sijaju od srece kad vide svoje jos nerodjeno dijete. Treba prvo omoguciti im da budu prisutni na porodu pa onda pricati o "vrlom nam Balkanu".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jan 2008, 11:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Mozda zvuci kao generalizacija ali dosta njih se izjasnilo da ni u ludilu ne bi prisustvovao porodu. Znaci, pricam o muskim primjercima koje poznajem i sa kojima sam razgovarala. A najupecatljiviji komentar je bio: " Kako cu spavati poslije sa njom ako ju budem gledao na porodu?! Zgadice mi se"

Mislim :roll:

P.S. Za tu sestru Cecu sam vec cula sve najbolje. Samo rijeci hvale.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jan 2008, 14:07 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Feb 2003, 21:51
Lokacija: od sredine lijevog coska u lijevom dzepu desno, cetvrti sto u drugom redu
Primjerci sa takvim stavom ne djeluju bas previse bistro. Sa takvim primjerkom ne bi ni kafu popila a ne djecu imala sa njim. Ja cu vjerovati da to nije mislio ozbiljno vec je na samo njemu shvatljiv nacin htio ispasti frajer, a svojoj zeni bi i gu**cu prao. Naravno ako se ne zezne pa tako nesto prospe potencijalnoj..supruzi. Mislimmm koja bi sa takvim pozeljela djecu imati :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jan 2008, 14:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
zgaditi? ja mislim da će on nju više cijeniti i poštovati kad vidi kroz kakve muke prolazi dok ne rodi dijete... treba ga postaviti da gleda, iz didaktičkih i edukativnih razloga... poslije će sigurno biti drugačiji čovjek

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jan 2008, 15:48 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 30 Okt 2004, 11:08
prvi porod, tezak, babice i dr. u radjaoni izuzetni iako nisam imala nikakvu vezu i vzicu ali je zato situacija na odjelu a lezala sam na 4-tom spratu uzas. kako neko rece, sestra te uhvati za sisu bez ikakvog osjecaja i uvali bebi u usta, ti nemas pojma o dojenju a beba takodje tako da je to kod mene bila luda situacija... sve u svemu nisu sve sestre bile lose ali vecina jeste a kreveti... mislim, spuzve neudobni, visoki, nisam se mogla popeti tako lako a osjetis svaki komad zeljeznog kreveta jr lezis na spuzvi, jastuk prica za sebe, posteljina, ma, kad se samo sjetim. sve mi je to teze palo nego tezak porod. nikoga ne smijes nista pitati jer su sve drcne, opet kazem, cast izuzecima. toalet isto prica za sebe, curi na sve strane, koroziralo na sve strane...
da ne duzim, samo je bitno da sve prodje kako treba i da se docepate svoje kuce a onda polako, sve bude i prodje dok se ne uhodate, sve smo to prosle, muke sa dojenjem nocnim plakanjem, budjenjem, ali se sve to i te kako isplati, jos samo da su bolji uslovi na paprikovcu!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jan 2008, 10:11 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Sep 2006, 14:49
Nažalost, kod nas u Banja LUci još uvijek nije dozvoljeno očevima da prisutvuju porodu. Dok npr. u Sarajevu, Tuzli, Zenici itd. jeste.
Ja bih voljela da moj mužmože biti uz mene. ja bih se osjećala sigurnije da je on uz mene, a željela bih da trenutak dolaska naše bebe na svijet zajedno preživimo.
I ne znam zašto bi se bilo kome gadilo prisustvovati rođenju svog djeteta?! :roll:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 205 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]