banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 03:22

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 60 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 25 Okt 2002, 11:48 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 22 Okt 2001, 01:00
Ma hajde Biscaninu ne budi BALKANAC.
Sta bi da si kao ja bio prisutan prilikom carskog reza, i to poslije nekoliko sati "uzaludnog" mucenja u porodjaoni sa svim onim sto ide uz to (malo krvi, zena prikljucena na CT, uzimanja krvi iz bebine glave - nekoliko puta, bolova koji to sve prate ......).
A u sali 5-6 doktora i babica i sta ti ja sve znam - maskiraju te - dobijes komplet odijelo i kapicu :lol: .
A ako ti i pozlije - u bolnici si :lol: .

Bez zeze - mislim da je velika podrska zeni (koja i nije bas svjesna svega u tim momentima), a nama veliko iskustvo.
Takvi momenti mogu samo da povecaju respekt i postovanje prema zeni i familiji.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Okt 2002, 15:55 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 04 Jan 2002, 01:00
ventilator je napisao:
Zanima me da li se i ikoliko cesto kod nas daje epiduralna anestezija.
Citala sam da moze biti nekih posljedica,ali u veoma malom postotku slucajeva (izrazeno u promilima).Medjutim ne navodi se kakvih posljedica.
Kakve su moguce posljedice?

Epiduralna anestezija je jedan od načina umanjenja bolova prilikom porođaja prilikom kojeg se anestezira samo dio tijela, dok je žena budna i svjesna svega. Kao i većina drugim medicinskih zahvata, ima svoje prednosti i nedostatke. Njih treba dobro odvagnuti prije odluke.

Je li epiduralna sigurna?
Epiduralna anestezija smatra se sigurnom za majku i dijete. Postoje rizici, međutim. Porođaj se za vrijeme ove anestezije često treba dovršiti porodnim forcepsom ili drugim pomoćnim sredstvima što je dodatni rizik. Najčešća neželjena nuspojava je iznenadan pad majčinog krvnog tlaka. Pojavljuje se u 1-2% slučajeva i može biti opasan za majku i dijete.
Kad se to dogodi. Medicinsko će osoblje poduzeti hitne akcije i obično riješiti problem. Često mjerenje tlaka je potrebno nakon svake doze lijeka.

Prednosti epiduralne anestezije
· Nema boli tijekom trudova i poroda
· Za razliku od nekih drugih lijekova, ne čini ženu pospanom
· Vrlo malo lijeka dopire do djeteta
· Pojačan nadzor majke i djeteta daje trudnici veće povjerenje u osoblje

Nedostaci epiduralne anestezije
· Porod se može usporiti jer se majka ne može pokretati i koristiti gravitacijom
· Majka treba ostati u krevetu s glavom na istoj razini tijekom cijelog poroda
· Majci su potrebne neprestane infuzije i praćenje djetetovih otkucaja srca
· Majci se treba učestalo mjeriti krvni tlak
· Potrebna je kateterizacija
· Možda će biti potrebna uporaba forcepsa za dovršenje poroda
· Majka će imati vrlo malo kontrole nad svojim tijelom i vjerojatno neće uopće osjećati proces porođaja. Ovo može poremetiti vezu majka-dijete.
· Majka potpuno ovisi o sestrama i liječnicima za sve svoje potrebe
· Iznimno rijetko, ali ipak, postoje ozbiljni zdravstveni rizici kojih oba partnera trebaju biti svjesna

:wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Okt 2002, 16:02 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 04 Jan 2002, 01:00
I veliki pozdrav sa moje strane ovim super hrabrim tatama (tata-matama ) koji su se javili ovde na forumu, i ispricali svoje utiske i razmisljanja :wink: :wink: :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Okt 2002, 22:03 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 22 Avg 2002, 18:24
Ezan ja sam tipični balkanac i to ne namjeravam mjenjati ( to mi je vrlina ) ipak smatram da je ženama u tim trenutcima puno potrebnija podrška od ljudi koima je to profesija i punih iskustva ja bi tamo samo smetao i nisam protiv tata mata ko voli nek izvoli ili ko insistira . Ja bi možda uz veliko nagovaranje ili prisilu ipak svaka čast ko je bio i ko želi .Tema je za promjenu ok (ljudska)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Okt 2002, 22:08 
Početnik
Početnik

Još nešto ezan to što si ti gledao iskreno poprilično nije lako gledati možda si i doživio i malu traumu i upravo zbog tog ja ne bih prisustvovao nije to baš kaao otići na utakmicu mislim zašto ako nema neke potrebe.Svaka čast na hrabrosti sigurno ti nije bilo lako.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Okt 2002, 07:06 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 24 Okt 2002, 10:05
Kako nema potrebe, pa valjda se tamo nalazi ljubav tvog zivota i uz to ocekujete krunu te ljubavi...
Stvarno tipicno balkanski egoisticno razmisljanje....
Potreba sigurno postoji ako je ti ne osjetis mozda je ona ima valjda to treba da bude stvar dogovora , a ne kategoricnih principa.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Okt 2002, 14:52 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 25 Jul 2001, 01:00
dougo vec pokusavam da napisem koju na ovu temu ali nikako da nadjem vremena za malo bolji, opsirniji odgovor na neka pitanja i dileme. Na zalost nemam ni sada vremena tako da cu vas samo pozdraviti sa nadom da cu u skoroj buducnosti iznijeti svoje misljenje kao djevojka koja je prolazila tim prostorijama i kao zena koja je boravila u toj prostoriji

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Okt 2002, 17:22 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Okt 2001, 01:00
BISĆANIN je napisao:
Još nešto ezan to što si ti gledao iskreno poprilično nije lako gledati možda si i doživio i malu traumu i upravo zbog tog ja ne bih prisustvovao nije to baš kaao otići na utakmicu mislim zašto ako nema neke potrebe.Svaka čast na hrabrosti sigurno ti nije bilo lako.

Zaista ne samo da je egoisticno nego granici sa odvratnoscu. Ti u svemu tome gledas samo svoje osjecaje i kako bi ti sve to podnio. Jao izvini ali stvarno je to uzasno gledati i doziviti malu traumu od svog gledanja..... roditi je puno lakse. Tvoja uloga u poradjaoni nije uloga posmatraca nego nesto sasvim drugo ...ali....Ovo je daleko najodvratniji post koji sam procitala.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Nov 2002, 00:46 
Početnik
Početnik

Balkan zaboravila si ja sam samo Balkanac , kao što je pravo nekog da prisustvuje porođaju tako je i moje pravo da ne prisustvujem .

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Nov 2002, 00:51 
Početnik
Početnik

Ovo su izgleda mnogi shvatili kao kategorično ne ( prisutvovati ) ako je stvarno potreba žene da joj se pruži neka psihološka potpora ili tome slično ok ( prisustvovati ) .ALI hvala bogu moja je žena zdrava i ja mislim da sam bio zadnja stvar koja je mojoj ženi trebala u tim trenutcima .

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Nov 2002, 08:52 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 24 Okt 2002, 10:05
Ok, u pravu si tvoje je pravo da prisustvujes ili ne....
Ali sta zelis reci s tim tvoja zena je zdrava, da mi ciji su muzevi prisustvovali porodjaju mozda nismo zdrave :o :o .
Ja sam takodje hvala bogu zdrava i sad , a i na porodjaju sam bila zdrava i opet me je to prisustvo mog muza usrecilo, a moj klinac kaze s puno ponosa "mama me je rodila, a tajo prvi vidio ".
Jos nesto to da li si joj potreban tamo ili ne mislim da bi ipak nju trebao upitati , a ne donositi odluke sam bez obzira sto si balkanac, pa svi smo ovdje balkanci pa se opet razlikujemo. :) :) :)

pozdrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Nov 2002, 10:32 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 22 Jan 2002, 01:00
Smatram da je to jedan specijalan dozivljaj i da ga je najljepse podijeliti sa osobom koju volis i koja ti je podrska u zivotu.

Isto tako smatram, da jedna osoba kao sto je BISCANIN je bolje da ne ulazi u porodjaonicu jer bi vise bio smetnja nego pomoc i podrska. Ako se neko ne moze pomiriti s tom idejom ili se plasi sta ce ga tamo sve ocekivati, onda je bolje da ostane pri svom i ne ide. Ako zeni ipak nesto znaci da je s njom neko kome vjeruje ili ko joj nesto znaci, ona jos uvijek ima mogucnost da povede sestru, majku ili najbolju prijateljicu.

Naravno, dobro je ako se trudnica vec unaprijed pripremi na porod, mozda ode i upozna se sa babicom koja ce je poradjati i stekne povjerenje u nju.

O toj lokalnoj anesteziji u kicmu ne drzim nista. Mislim da zena mora sama odluciti da li zeli svoj porod da dozivi "live" ili da bude takoreci posmatrac. Kad joj babica kaze da treba da se napne, a ona uopste nema osjecaja sta cini, da li se napinje stomakom ili "puse u prazno", to je njena odluka. Anestezija se uvijek moze dati. Ako se vidi da su bolovi toliko jaki da se ne mogu vise izdrzati, uvijek se moze "pomoci" sa carobnom tekucinom iz sprice.

Ima i drugih mogucnosti pomoci pri bolovima. Imaju cepici protiv bolova a imaju i cepici koji opustaju maternicu i pomazu da se zena brze "otvori" i porod ubrza.

Drip smatram samo u jako rijetkim slucajevima potrebnim. Porod ne treba tjerati na silu. Najbolje je kad sve ide svojim prirodnim tokom. Naravno ovo sve se odnosi na normalni porod. Kad je dijete u "normalnoj" pozi, spremno za porod i kad i majka i dijete nisu u opasnosti pa se mora brzo odluciti i vaditi dijete sto prije.

Mogucnost setnje i pokreta za vrijeme bolova je jako vazno. Ako zena samo lezi, to joj je i dosadno i nekorisno. Treba se sjetiti i zakona teznje. Dakle, kad zena sjedi ili stoji, onda se dijete automatski krece prema "izlazu" dok kad lezi i djete je u vertikalnoj pozi i "miruje".

Porod u kadi je jako dobar jer pomaze zeni da se opusti a za dijete nije toliki sok jer kad napusti maternicu nalazi se u "poznatoj" atmosferi, necemu sto je slicno maternici jer je okruzeno vodom. Ali tu je opasnost od infekcije moguca. I ovaj nacin poroda je samo u idealnim okolnistima moguca. Cim su i najmanje poteskoce na pomolu, mora se porodilja vaditi iz kade. Jer, kad podje sam porod, onda se ne moze traziti mogucnost "selidbe" na stolicu za poradjanje ili krevet.

Prije zadnjeg cina se zeni mora dati mogucnost da isproba sve poze i nadje onu koja njoj najvise odgovara. Ostali moraju da se prilagode.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Nov 2002, 11:27 
Početnik
Početnik

SECRET THANKS , PRVI NEEGOISTIČAN ODGOVOR HVALA JOŠ JEDNOM .

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Nov 2002, 11:28 
Početnik
Početnik

Hvala bogu pa se razlikujemo .

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Nov 2002, 17:08 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

I ja kazem

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Nov 2002, 11:45 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Balkan Expres je napisao:
I ja kazem

Pazi BE, porodilji je sigurno puno lakse kad je bez muza nego kad je s nekim koji se plasi, koji panici ili sta ti ja znam. Onda joj je bolje povesti sestru mamu ili prijateljicu nego muza. Ili jos bolje: bivseg momka :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Nov 2002, 15:32 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Znam draga, zato sam i rekla " i ja kazem"; sto se odnosilo na muzice.

PS. ja ne znam kako bi ja sve to izdrzala bez svoje jace polovine.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Nov 2002, 16:54 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Secret jedno si izostavila psihofizicku kondiciju porodilje a to je jedan od bitnih faktora.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Nov 2002, 11:15 
Početnik
Početnik

Po vašoj priči ovdašnje žene u odnosu na vas su pravi heroji ovdje se niko ne žali na te stvari ovdje su mnogo bitnije odnos porodilja doktor samo stanje porodilišta gihijena kao i opremljenost (odnosno ne opremljenost , nehigijena i katastrofalno osblje to se misli na doktore itd. )To su glavne stvari koje ovdje nedostaju (na žalost)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Nov 2002, 11:21 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

BISĆANIN je napisao:
Po vašoj priči ovdašnje žene u odnosu na vas su pravi heroji ovdje se niko ne žali na te stvari ovdje su mnogo bitnije odnos porodilja doktor samo stanje porodilišta gihijena kao i opremljenost (odnosno ne opremljenost , nehigijena i katastrofalno osblje to se misli na doktore itd. )To su glavne stvari koje ovdje nedostaju (na žalost)

Ne radi se tu o herojstvu. Iskreno: ko jos pita zenu sta zeli? Ne znam tu situaciju u bl porodilistu. Ali da im dosta toga hvali, prije svega ljubaznosti i podrske - to stoji. A ostale "ugodnosti"... pa mozda ce i BL medicinsko osoblje shvatiti koliko je to potrebno pa ce se i to uvesti. A do tad, slavite vi koji ne zelite da prisustvujete tom divnom cinu.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 60 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]