banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 00:52

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 21 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 17 Apr 2006, 19:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
unamia je napisao:
Trudnicama se mogu raditi SVI NEOPHODNI TRETMANI U TOKU TRUDNOCE,
UKLJUCUJUCI RENTGENSKE SNIMKE ZUBA UZ ZASTITU ( UKOLIKO JE TO NEOPHODNO )
DAVANJE LOKALNE ANESTEZIJE, CISCENJE ROOTH CANALS, VADJENJE ZUBA, NADGRADNJA...DAVANJE OPSTE ANESTEZIJE AKO JE POTREBNO !!! Broj radijuma ( jedinica zracenja ) da se osteti fetus je mnogo, mnogo veci od broja koji nosi Rtg zuba ili pluca ili abdomena !

sto se tice terapijskih stom. procedura i ja sam ranije pomenula da se mogu izvoditi sve,dakle lijecenje karijesa u smislu postavljanja ispuna, endodontskih lijecenja zuba( kanalnih lijecenja, lijecenja periapikalnih procesa..),protetskih intervencija, oralnohiruskih intervencija.

Svakako urgentna stanja su apsolutna indikacija, a sve one situacije koje mogu cekati, u smislu protetske rekonstrukcije, nekih estetskih korekcija, bolje procekati. (ne treba zanemariti stres i strah koji trudnica sigurno prozivljava sjedeci u stom. stolici).

Kod lok. anestezije treba jedino vas dr da bude obazriv po pitanju vazokonstriktornog sredstva koje se daje uz anestik. No tu postoje vec standardizovane forme, tako da je taj rizik gotovo anuliran.

Sto se tice RTG zuba, vilica i regije, ortopantomografije, ono sto sve knjige rendenologije kazu je da je zabranjeno rtg snimanje ( pogotovo u prvom trimestru trudnoce).
Doze zracenja se jako male, faza ekspozicje djelici sekunde a da bi govorili o stetnim efektima trebalo bi vise puta ponoviti snimanje da kolicina zracenja bila stetna.
Takodje postoje zastitna sredstva, savremeni aparati, kompjuterizovano , scan snimanje, masa toga novog, sto je u inostranstvu svakodnevica a kod nas tek polako dolazi.

Iz tog razloga ja i dalje smatram da trudnice (bez obzira na minimalne doze zracenja) da na nasem podrucju , trebaju izbjegavati rtg snimanje.
Posoje mnoge druge procedure i pom. dg sredstva koja mogu pomoci u th radu da bi mi , sproveli proceduru, a da ne uradimo snimak.

unamia, meni je drago sto si pomenula da je rizik rtg stom regije minimalan :wink: , ali bez ozbira na to, ne bih ja da mene glava boli poslije. ("bolje sprijeciti nego lijeciti")

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 21 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]