banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 20:15

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 51 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 17 Maj 2002, 16:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Interesuje i mene, ajde Medolino pričaj od čega prave :smile:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Maj 2002, 21:05 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 04 Jan 2002, 01:00
Bez nekog potcjenjivanja ali cisto sumnjam da Medolino moze da zna kako se pravi Coca-cola...pa kad bi svi radnici znali recepte i sastojke koji s e stavljaju ... malo sutra bi takva fabrika i industrija opstala ....da siri svoje tajne..mozda on zna neke segmente prozivodnje ali direktono sastojke..ne vjerujem....
pozdrav:)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Maj 2002, 22:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
slazem se sa Rosy.
Ne bi CocaCola bila tolika industrija da svi znaju
ono sto pishe na etiketi :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Maj 2002, 09:09 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 10 Maj 2002, 01:00
bar koliko sam ja saznala,sve ove nase coca-cole su samo imitacija!Jer i oni koji se bave time ne znaju jos jedan sastojak koji se ubacuje da bi bila oridzinal,e sta nam Amerosi uradise,na etiketi nasih cola imaju 5 upisanih sastojaka kao 6.se krije a na oridzinal colama ima 6 sastojaka i taj cuveni sedmi se krije i niko ga ne zna!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Maj 2007, 00:24 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Mar 2007, 18:54
Heh sokici... :drinking:
Sta da kazem,ja se cak bila i razboljela zbog istih.Inace sam ljubitelj negaziranih pica,a ni previse hladnih a ni previse toplih...
A sta je na ovom svijetu zdravo???Kad cujem sta se sve prica dodje mi da pasem travu al i za nju ce reci da nije zdrava,najpametnije da poumiremo :cry: :cry: :cry:

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2009, 08:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
http://www.politika.rs/rubrike/potrosac ... 12.sr.html

Citiraj:
Воћни сокови без воћа

Удружење за заштиту потрошача Војводине је у сарадњи са СП лабораторијом из Бечеја анализирало 55 узорака воћних сокова од осам произвођача са нашег тржишта и дошло до резултата да трећина узорака не одговара правилницима о квалитету, сазнаје „Политика”.

Генерални инспекторат Министарства пољопривреде ће кренути у контролу свих произвођача чији сокови не одговарају правилницима или су неправилно декларисани, а Национална организација потрошача Србије ће тражити повлачење сокова са тржишта. Србија је донела нови закон о безбедности хране, а управо овај пропис обавезује произвођаче да они одговарају за квалитет и безбедност производа које пласирају на тржиште. Овако детаљну анализу у Министарству пољопривреде оцењују као аларм свим произвођачима у Србији који би требало да схвате да ће морати да прихвате нова правила у пословању у којима би интерес потрошача требало да буде изнад свега.

Колико воћа, заправо, има у соковима и да ли су декларације које истичу произвођачи тачне – читајте данас у нашем додатку „Потрошач”.

Ј. А.

---------------------------------------------------------

Како Потрошач сазнаје, Удружење за заштиту потрошача Војводине – Нови Сад у септембру је ангажовало Институт за прехрамбену технологију – Нови Сад да изврши узорковање и упоредно испитивање квалитета неких од најзаступљенијих воћних сокова и нектара на тржишту Србије. Лабораторијско испитивање је обављено у СП лабораторији АД – Бечеј. Резултати анализе 55 узорака осам највећих произвођача у Србији показали су да трећина не одговара правилницима о квалитету.

Да би се добила што реалнија слика о квалитету воћних сокова и нектара, у оквиру испитивања извршено је утврђивање формолног броја, количине калијума и присуства квасца и плесни у 0,1 мл сока.

Како објашњавају стручњаци, формолни број је параметар којим се квантитативно одређују и изражавају тзв. остаци аминокиселинских и карбонилних група у производу, а који природно потичу из сировине односно воћа и поврћа. Калијум је есенцијални минерал који природно потиче из воћа и поврћа, а одређује се његова количина у производу и пореди са литературним и емпиријским подацима за сваку врсту воћа и поврћа.

Добијени резултати су свођени на садржај воћа по Правилнику о квалитету воћних сокова, концентрисаних воћних сокова, воћних нектара, воћних сокова у праху и сродних производа (Сл. лист СРЈ бр. 33/95. и „Сл. лист СЦГ”, бр. 56/2003. и 4/2004), односно декларисаном садржају воћа од стране произвођача и упоређивани са вредностима датим у Code of Practice for the Evaluation of Fruit and Vegetable Juice, A.I.J.N. of European Union.

Slika

Према важећем Правилнику о микробиолошкој исправности намирница у промету (Службени лист СРЈ бр. 26/93, 53/95, 46/02) воћни сокови и освежавајући воћни напици не смеју садржати у 0,1 мл квасца и плесни.

Узорковање је обављено од стране узорковача лабораторије у складу са важећим прописима и уз обавезно прописно обележавање и чување подузорака за суперанализ

Slika

Већини потрошача је непозната разлика између сока, нектара и воћног напитка. И поред тога што укус најчешће сам говори, показало се да домаћи произвођачи користе незнање купаца, неажурност државе да промени застареле правилнике као и недостатак контроле.

Сви напици који имају мањи проценат воћа од прописаног немају покрића да на паковању истакну слику воћа. Они који се служе таквим преварама, потрошаче доводе у заблуду јер купац верује да купује воћни сок, а у ствари му се продаје напитак у коме има више хемије него плода.

Из ових табела најнеисправинији сокови Вино Жупа и Таково. Генерално више хемије него воћа.

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2009, 10:07 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Jbg,litar soka u briku 1.20KM....Nije ni za očekivati da su od voća.Mene samo iznenađuje ova Rauch,pa oni bravo sokovi su radioaktivni........
Slika
Gdje može sok ovakve boje biti voćni?

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2009, 10:15 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
A koliko bi tek kiwia trebalo da bi se litar i po soka obojio u zeleno. :confused3:
Od moje rodice mali od kad se rodio pije samo Bravo sokove. Navodno "barem malo vitamina da dobije kad vec nece nista pametno da jede "... :confused3:

Jedna moja kolegica je prije radila u MacDonaldsu... pa tamo imaju obicno one "svjeze cijedjene sokove od narandze"... samo da znate kako su "svjezi"... Cura prica kako je ona imala zadatak da pravi taj "svjezi sok"... mislite da je cjedila narandze?! E pa nije, nego je u nekim velikim kantama sipala prvo neki prasak, pa onda vodu i to se promijesa i to je bilo to.
( Kako li samo prave one hamburgere. :confused3: )

Vrh

PostPoslato: 11 Dec 2009, 07:38 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 28 Nov 2007, 05:31
Nije nikakav novi trend već poznata i dokazana (i vrlo logicna, dodala bih) cinjenica da su vocni sokovi stetni po zube kako za bebe tako i odrasle ljude, pa nutricionisti, holisticari, tradicionalni lekari, dijeteticari, znaci zdravstveni strucnjaci svih mogućih profila i opredeljenja - svi preporucuju da ako želimo voce na svom meniju, da ga jedemo umesto da ga pijemo. Stvar je u vocnim secerima i kiselinama i u tome sto kada jedes krusku, jabuku... te materije budu prirodnim putem „sastrugane” sa zuba tvrdocom vocnog „mesa” tj vlakana, to je kao neki prirodni „peeling” za sve sto bi zubima moglo nastetiti... a priroda u najvecem broju slučajeva obezbedi idealan dizajn. Citrusi imaju ph vrednost koja može da osteti zubnu gledj a nema šta da je „sastruze” sa njihove povrsine kad pijes sok, zato se i preporucuje da se ovi sokovi piju u ogranicenim kolicinama i po mogućstvu na slamcicu tako da ne dolaze u kontakt sa zubima.

Što se tiče secera, on je naravno ne samo los za zube već i za regulaciju insulina. Kada popijes veliku casu soka od 2 jabuke, 1 narandze, 1 limuna i 1 grejpfruta, ili casu cistog soka od recimo 4-5 narandzi, to naravno ima mnogo vitamina u sebi ali na organizam deluje kao secerna bomba. Ti tako unosis u jednom cugu mnogo vise secera nego sto bi ikada odjednom uneo/la jedenjem celog voca, mnogo vise nego sto je organizmu potrebno i nego sto je on naucio da primi odjednom i vise nego sto je u stanju da adekvatno procesira... odnosno insulin skace „through the roof” - a za pravilno sagorevanje masti u organizmu neophodno je da insulin bude stabilan i nizak i tako dalje, znaci sve su to dokazane i konkretne stvari koje se desavaju kad pijes sok nasuprot jedenju celog voca.

To sto casa puna narandzastog ili bilo kog soka uopste nečijem oku deluje kao najzdraviji, najcistiji i najpreporucljiviji napitak na kugli zemaljskoj - to nema veze stvarnim stanjem stvari, i velikim delom upravo je rezultat dugogodisnjeg marketinga i indoktrinacije.

Sokovi od povrca su malo bolja alternativa, ali ništa nije bolje od konzumiranja svezeg voca i povrca, zubima.

Vrh

PostPoslato: 11 Dec 2009, 13:06 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
Domaći sok od šipaka ljutunaca! Kako je to tek dobro. Nije puno ni sladak.

Vrh

PostPoslato: 11 Dec 2009, 13:30 
Ne pijem sokove koji sadrze secer... :wink:

Vrh

PostPoslato: 11 Dec 2009, 13:34 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Nov 2009, 16:30
Ja sam za domaci sok od zove :D

Vrh

PostPoslato: 11 Dec 2009, 13:41 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Nov 2009, 17:16
sameljem 2kg jabuke, mrkvu, cveklu, 4limuna ostavis preko noci da pusti sok, iscjedis i dodas meda 250g, ostatak prokuvas uz malo secera...6l soka za 10maraka investicije, iz mrtvih dize... :D

Vrh

PostPoslato: 11 Dec 2009, 13:44 
Stara kuka
Stara kuka

zanimljiv sajt

Koliko je voća zaista u voćnim sokovima!

Vrh

PostPoslato: 11 Dec 2009, 13:45 
Stara kuka
Stara kuka

budjav_lebac je napisao:
sameljem 2kg jabuke, mrkvu, cveklu, 4limuna ostavis preko noci da pusti sok, iscjedis i dodas meda 250g, ostatak prokuvas uz malo secera...6l soka za 10maraka investicije, iz mrtvih dize... :D

Ovaj sam recept vidio u jednoj knjizi za vegetarijance. Dobro da ga je neko postavio jer sam ga ja već zaboravio.

Vrh

PostPoslato: 11 Dec 2009, 13:49 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

ja sam anemican, pa sam jos nesto krvi izgubio prije 10ak dana pa sad se oporavljam prirodom :D

Vrh

PostPoslato: 11 Dec 2009, 13:50 
Voce je zabluda...

Nije loshe uzeti 2-3 vockice i pojesti dnevno, ali unistavati se sa kilom voca svaki dan, to vec ne valja...

A to sto se tiche voca u sokovima, zaista mislite da ima se isplati stavljati pravo voce u vocne sokove??

Isto kao sto pileci parizer kosta jeftinije od cistog pileceg mesa. :wink: :wink: :wink:

Vrh

PostPoslato: 11 Dec 2009, 13:53 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

meni pomaze, jest da ima okus zemlje ovaj sok sto se ne prokuva, za 5 dana sam vratio boju u lice...

voce ne moze biti lose, pileci parizer i te kako je los... :wink:

Vrh

PostPoslato: 11 Dec 2009, 14:34 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Nov 2009, 16:30
tensSa je napisao:
Voce je zabluda...

Nije loshe uzeti 2-3 vockice i pojesti dnevno, ali unistavati se sa kilom voca svaki dan, to vec ne valja...

A to sto se tiche voca u sokovima, zaista mislite da ima se isplati stavljati pravo voce u vocne sokove??

Isto kao sto pileci parizer kosta jeftinije od cistog pileceg mesa. :wink: :wink: :wink:

:lol: Istina!

Vrh

PostPoslato: 11 Dec 2009, 16:39 
Citiraj:
voce ne moze biti lose

Moze u velikim kolicinama...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 51 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]