banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 21:59

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 523 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 27  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Sočiva
PostPoslato: 05 Apr 2009, 15:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2006, 17:02
Namjeravam uzeti sociva pa da vidim ima li ko iskustva,kakve su prednosti i mane u odnosu na naocare?

Zasto je Partizan najbolji?Zato sto Partizan nije samo fudbal.Zato sto imamo najvise titula(372).Zato sto imamo najvise kupova(180).Zato sto imamo najvise Evropskih trofeja (8).Zato sto smo najbrojnije Sportsko Drustvo na Svetu...

Vrh

Tema posta: Re: Sočiva
PostPoslato: 05 Apr 2009, 15:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Koliku dioptriju imaš? Na oba oka ili samo na jedno? Za velike dioptrije je poželjno da imaš i sočiva i naočare (ne da se nose u isto vrijeme, nego kad skineš sočiva ili kada ti je iritirano oko da možeš normalno da gledaš)
Za male dioptrije, pogotovo kada je dioptrija na jednome oku sočivo je idealno rješenje.

Prednosti su velike, kako i možeš da pretpostaviš. Kada je hladno a uđeš u toplu prostoriju nema zamagljivanja naočara, ne ostaju tragovi na nosu, nije ti ograničen vidokrug kao sa cvikama, nosiš sunčanice i td.
Meka sočiva ne ispadaju spontano!

Na meka kontaktna sočiva nema perioda privikavanja, ne osjete se.

Prije sam nabavljala godišnja meka sočiva ali u zadnje vrijeme ih nema, nego jednomjesečna, koja su mnogo tanja i lakše se "gužvaju" i teže postavljaju.

Uzimam tečnost za sočiva "Opti free" od firme Alcon (za čišćenje i dezinfekciju).

Nekad su se trebale uzimati tabletice za skidanje proteinskih naslaga sa sočiva, kao što je bilo potrebno i čišćenje jagodicom prsta a sada ne treba, u toj tečnosti su sve komponente. Samo ubaciš sočiva i to je to.

Najbolje da se posavjetuješ sa ljekarom koja bi ti sočiva najbolje odgovarala.

Što se tiče nedostataka, normalno je da sitni kapilari na beonjači postaju malo jače izraženi.
I kada je oko nadraženo što moraš da ih skineš.
Kada plivam pazim da mi voda ne uđe u oči da mi se ne bi inficiralo... ili ih skinem, za svaki slučaj.

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2009, 16:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
a da preletis malo po starim postovima? :D mislim da smo do sad prezvakali sve mane i prednosti i sociva i naocalica :lol: ja sam corava k'o kokos,uglavnom nosim sociva,vec 15ak god,mislim da ih nema da ih nisam probala,ugl najobicnija meka koja kosatju 60-70km 3 para ,moze ti to trajati od 6-12mj,ja nikad ne pamtim kad sam ih pocela koristiti,jednostavno podju zuljati kad ostare,univerzalnih sredstava za dezinfekciju imas vise vrsta,oko 20km kosta bocica koja ti traje nekih 2 mj otprilike,nije komplikovano za nositi,par dana ti treba da se naviknes,e sad ako imas vec diopt i bez cilindara imas one koje stavljas jednom mjesecno i tih mjesec ih ne skidas(mislim da ih trenutno mozes kupiti kod dr Bijelica,oni ti ih i stave i skinu,moj brat ih je nosio dugo)jedna od prednosti je ta sto nema te gnjavaze da ti magle,mozes imati lijepe suncane naocalice,modrica po nosu(jos ako zaspis s naocalicama kao ja :lol: )itd itd...mane :ako imas polenske alergije zna biti zeznuto,ako bas bas puno vozis ili blejis u komp,ali postoje odlicne silikonske kapi,vj suze,koje su super kad ti se oko isusi,
u svakom slucaju,ne kosta previse,malo za promjenu pa ako ne odgovara vratis se naocalicama,ja uglavnom uvece skinem sociva pa stavim naocale po kuci,a cak i nekad jedva cekam da skinem naocale da odmorim nos hehe,mada sad krece sezona alergija pa mi je vec muka ali sam nabavila dioptrijske suncane,antirefleks bla bla bla naocalice pa sam sva vazna :)

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2009, 16:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hvala na savetima,inace dioptrija mi je 2 na oba oka,ne vidim na daljinu

Zasto je Partizan najbolji?Zato sto Partizan nije samo fudbal.Zato sto imamo najvise titula(372).Zato sto imamo najvise kupova(180).Zato sto imamo najvise Evropskih trofeja (8).Zato sto smo najbrojnije Sportsko Drustvo na Svetu...

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2009, 18:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

a pa to nije nista,ako nemas cilindre odlicno,najobicnija meka sociva i superiska(a mozes i u boji da se malo foliras :lol: )

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2009, 18:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ma nosim cvikerde vec dve godine,ne vidim bele macke bez njih,a dosadilo mi po hocu malo da probam sociva.Trebao sam ih nositi non stop ali nisam pa mi se vid pogorsao :x

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2009, 20:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
azdajica-ny je napisao:
a pa to nije nista,ako nemas cilindre odlicno,najobicnija meka sociva i superiska(a mozes i u boji da se malo foliras :lol: )

Ja sam koristila zilindrix obična sočiva. Prolupali mi cilindri (astigmatizam). :D

Razmišljala sam da uzmem neka u boji... npr. ljubičasta (bila su i takva) da budem kao Liz Tejlor li zelena mačkasta... pa kad pomislim kako bi me ljudi gledali... :lol: odustala sam.

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2009, 21:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

SIJUKS je napisao:
Ma nosim cvikerde vec dve godine,ne vidim bele macke bez njih,a dosadilo mi po hocu malo da probam sociva.Trebao sam ih nositi non stop ali nisam pa mi se vid pogorsao :x

sta bih tek ja trebala reci sa svojom diopt :lol:
pa probaj sociva,nije to tako skupo,a mozda ti bude lakse za nositi(kao meni) nego naocalice :)

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2009, 21:18 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Ima li ovde ko,osim mene,da dobro vidi? :D

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2009, 21:21 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2009, 23:07
Talija je napisao:
azdajica-ny je napisao:

Ja sam koristila zilindrix obična sočiva. Prolupali mi cilindri (astigmatizam). :D

Razmišljala sam da uzmem neka u boji... npr. ljubičasta (bila su i takva) da budem kao Liz Tejlor li zelena mačkasta... pa kad pomislim kako bi me ljudi gledali... :lol: odustala sam.

Šta te briga, poenta i jeste biti drugačiji a i ispuniti sebi želju. :wink:

So Dance Your Own Dance, And Never Forget!

Poslednji put menjao socialbug dana 05 Apr 2009, 21:23, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2009, 21:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:

nastavis li ovim tempom visiti na forumu,neces ni ti jos dugo :wink:

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2009, 22:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
SIJUKS je napisao:

Ja ti nosim ova jednomjesečna, al traju i do 2 mjeseca. Jedan par 20 km. Kupi, pa probaj. Ako ti ne valja, vrati se cvikama... 8)

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2009, 10:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:01
azdajica-ny je napisao:
_zoka je napisao:

:lol: :lol: ja sam se jutros probudila sa tragovima naocala na nosu, i drago mi je da nisam jedini primjerak kome se to desava. :lol: :lol:

btw. kontaktna sociva su super- treba probati svako ko ima problema s vidom, meni vise odgovaraju nego naocale.

Vrh

PostPoslato: 17 Apr 2009, 12:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

seven of nine je napisao:
azdajica-ny je napisao:
_zoka je napisao:

:lol: :lol: ja sam se jutros probudila sa tragovima naocala na nosu, i drago mi je da nisam jedini primjerak kome se to desava. :lol: :lol:

btw. kontaktna sociva su super- treba probati svako ko ima problema s vidom, meni vise odgovaraju nego naocale.
zaspala s naocalicama? hehe,i meni se to desavalo :lol:

Vrh

PostPoslato: 18 Apr 2009, 10:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:01
:lol: aha, i nasla ih u krevetu citave ujutro, jupii! :)

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2009, 15:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Stavio juce sociva :D prvi put bilo malo nezgodno kad sam ih mećao a danas vec idu ko dete u skolu,uopste ne osetim da ih imam na ocima,ma milina :D

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2009, 16:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

SIJUKS je napisao:
Stavio juce sociva :D prvi put bilo malo nezgodno kad sam ih mećao a danas vec idu ko dete u skolu,uopste ne osetim da ih imam na ocima,ma milina :D

koja nosis,zamjenska na 2 mj?
ta su uglavnom udobna i vidjeces za cas naucis stavljati,meni se desavalo da mi ispadnu od alergije kad mi suze oci,ili kad kihnem ili kad sam premorena,ali ih isto tako i u voznji mogu vratiti nazad u oko :)
ja daleko bolje vidim sa socivima nego s naocalicama a i mozes se folirati sa suncanim naocalicama konacno hehe :)

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2009, 18:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

azdajica-ny je napisao:
SIJUKS je napisao:

koja nosis,zamjenska na 2 mj?
ta su uglavnom udobna i vidjeces za cas naucis stavljati,meni se desavalo da mi ispadnu od alergije kad mi suze oci,ili kad kihnem ili kad sam premorena,ali ih isto tako i u voznji mogu vratiti nazad u oko :)
ja daleko bolje vidim sa socivima nego s naocalicama a i mozes se folirati sa suncanim naocalicama konacno hehe :)

Da ta nosim,juce kada sam ih stavio kaze mi oftalmolog da sada vidim 120% :lol:

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2009, 15:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
a ja ne nosim svoju dioptriju jer nije bilo na lageru s cilindrom, a valjda koštaju 300 maraka, pa sad nosim bez cilindra... na početku nisam vidjela ništa, a sad mi cvike s cilindrom smetaju...

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2009, 21:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

EiLeen je napisao:
a ja ne nosim svoju dioptriju jer nije bilo na lageru s cilindrom, a valjda koštaju 300 maraka, pa sad nosim bez cilindra... na početku nisam vidjela ništa, a sad mi cvike s cilindrom smetaju...

isti slucaj haha,mada cesce sad nosim naocalice nego sociva ,u pocetku mi bilo malo frka koji min dok izostrim sliku al' sad mi ne smeta :)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 523 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 27  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]