banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 17:59

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 119 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 27 Jan 2004, 09:51 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 30 Jul 2003, 09:40
lijepo receno bebish...ali nevidim kako sam ja (i bojmen) upao negativno u kontekst?

"Neka mi samo ne sole mozak tipovi kao Bojman ili Rio i njima slicni kako je lako ako se dijete voli. Dijete ce se voljeti - to sigurno, ali ako takvom jednom hendikepiranom djetetu umre samohrana majka, KO ce da ga podize u jednom bolesnom i neizgradjenom drustvu kao sto je nase?"

ja vjerujem u ljubav.potpuno i aopsolutno.za mene je ljubav najvrednije sto covjek moze imati.ali zaista nevidim kako moj takav stav ima veze sa tvojim pitanjem "ko ce se brinuti o hendikepiranom djetetu kad mu umre samohrana majka"?

boze sacuvaj! ni ja nezelim da majke umiru i da djeca budu bez roditelja.

ja govorim protiv abortusa jer duboko vjerujem da je to zlo, i nevidim potrebu da to smatras "soljenjem pameti".svako od nas iznosi svoje misljenje o drustvenim pojavam i nema potrebu niko da se vredja.
ako sam ja protiv abortusa nisam protiv "bebish"
ako sam ja protiv abortusa nisam protiv "gipsy"
ako sam ja protiv abortusa nisam protiv "miska"

ja sve forumase razlikujem od problema o kom pisem.zao mi je ako se neko od vas poistovjecuje sa abortusom, pa misli kad ja pisem protiv istog da sam i protiv njega.
to je problem koji trebaju svi oni koji se ljute na moje rijeci, rijesiti sa sobom a ne samnom, jer ja nemislim odustajati od svog razmisljanja da bih nekom isao "niz dlaku".

ja duboko razumijem teskoce i patnje kroz koje prolazi zena kad pred nju iskrsne takav problem kao sto je abortus.znam koliko je to tesko, kakve su traume i kave su muke.ali nikad zbog toga necu reci..."bas mi je zao, sta ces zivot je takav"...ne!

reci cu...
covjek je gresno bice, zbog svog nesavrsenstva.takav sam i ja i svi vi.ali, postoji izlaz iz svega toga a on je u PROMJENI.
svaki covjek moze da se mjenja i nema te stvari koju covjek nemoze promjeniti.to znam jer sam i ja dozivljavao velike promjene.i ja sam cinio zlo...
i svako zlo koje sam pocino, mogu ponistiti u sebi ssamo tako sto ga se odreknem.
priznam ga sebi kao zlo, pokajem se i dalje mogu da zivim pravilnije i mirnije.

covjek se boji PROMJENE...nazalost.
svi u sebi nosimo odbrambeni mehanizam, kojim se stitimo od priznavanja sopstvene gresnosti.i ja ga imam.taj je mehanizam nas najveci neprijatelj.taj mehanizam omogucuje "celijama raka" u nasoj dusi da se sire i vuku nas u propast a sprecava nas da vidimo sta se sa nama desava.

u psihologiji (ako nevjerujete religiji) se to naziva efektom lazne licnosti.svaki od nas nosi u sebi nekoliko laznih licnosti koje paralelno egzistiraju i sprecavaju nas da shvatimo svoju pravu licnost, jer onog trena kad bi to ucinili, sve lazne licnosti u nama bi umrle.i lazne licnosti se u nama bore za opstanak...tako sto nas obmanjuju a na svaku rijec kritike (koju cujemo i ovde) reaguju izazivanjem ljutnje.sve samo da nebi vidjeli...i ozdravili!

znam vrlo dobro sta se desava u dusi svakog covjeka jer sam naucio mukom svoje lekcije.trebalo mi je da osiromasim, da ostanem bez prijatelja, da mi mati umre od raka, da zapadnem u depresiju, da prozivim rat....da bih prolio mnogo suza i tako iscistio svoj vid i progledao!ja to zovem cudom...

nadam se, i volio bih, da svi drugi nemoraju proci kroz ono kroz sta sam ja prosao da bi vidjeli sto ja sad vidim.ali treba da znaju, da ako zaista zele PROMJENU u sebi, moraju mnogo da propate...ako zele promjenu.a ako nezele...nece je nikad ni imati :(

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jan 2004, 16:32 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Avg 2002, 15:42
Znas Rio,

Navede ti negdje gore u citatima da si cinio zlo. Vidis, ja zlo NIKADA nisam ni prema kome ucinila. :angel:

Mozda se ti u stvari bojis onog sto si ucinio u proslosti, pa se sada toliko drzis Biblije u nadi kada dodje tvoj sudni dan da ce ti Bog oprostiti, jer si nama "popovao" na forumu o svemu i svacem sa cim cesto religija cak i misljenje nema. Za abortus ima, to znam, ali tetovaza- iako sam i sama protiv nje- molim te. :lol:
Samo ne pretjeruj, molim te. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jan 2004, 11:16 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 30 Jul 2003, 09:40
tetovaza?

mislim da si me pomjesala sa nekim, jer se zaista nesjecam da sam ista pisao o tome.

da, ja jesam cinio zlo.
covjek je nesavrseno bice i iz te njegove nesavrsenosti izlaze i sva zla.
neznam sta tebi znaci pojam "zlo", ali za mene je zlo...sve sto nije dobro!

siguran sam da nema covjeka koji nekad nije ucinio nesto lose, da li prema sebi ili nekom drugom.vjerujem da si i ti takva, samo sto to nesmatras zlom.

u hriscansko mzivotu, postoji jedan znacajan obred.zove se ISPOVJED.
svaki put kad se hriscanin pricescuje, treba da prodje kroz ispovjed, a to je obred na kom iznosi svoje grijehe.
kad dodjes pred svestenika, on te upita za tvoj grijeh, od posljenje ispovjedi do tada, a ako kazes da NISI GRESIO, on tvoju ispovjed zavrsava pitanjem..."kajes li se za neiskazane grijehe?"

u hriscanstvu se podrazumijeva da je covjek gresno bice, inace nebi nikakvog smisla imalo ispovjedanje, kajanje, prastanje,...pa ni pricesce pa ni samo hriscanstvo, jer kome treba SPASENJE ako je bezgresan?

na to sam mislio kad sam rekao da sam cinio...zlo.
pozdrav za "bebish".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jan 2004, 14:12 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Avg 2001, 01:00
Citiraj:
Neka mi samo ne sole mozak tipovi kao Bojman ili Rio i njima slicni kako je lako ako se dijete voli. Dijete ce se voljeti - to sigurno, ali ako takvom jednom hendikepiranom djetetu umre samohrana majka, KO ce da ga podize u jednom bolesnom i neizgradjenom drustvu kao sto je nase?

Prvo, u svakom drustvu je tesko podizati hendikepirano dijete, drugo, iz tvoje dosadasnje price ne znam da li si se zalila na to sto je djetetu tesko, ili roditelju (otkud sada samohrana majka?)?
Za razliku od tebe ja se nisam izjasnio o opravdanosti ubijanja bebe za koju postoje predispozicije da ce biti hendikepirana vec sam rekao da je to vrlo teska odluka i da se ne moze na taj nacin generalizovati... Sta bi bilo kada bi imala mogucnost da znas da ce neko dijete (znaci nece biti hendikepirano) imati tezak zivot, neke gadne patnje i sl... da li bi i onda bilo opravdano ubiti "da se ne pati"?
I druga stvar ja nisam nikome solio pamet (tipovi.. kakav sam ja to tip? je li sada to opet neka generalizacija, slaganje u kos? kakvi smo to "mi", a kakvi su to "oni"??) vec sam samo spomenuo i neke druge faktore i odbacio iskljucivost.. i ne osudjujem nikoga niti nekome ovdje nesto namecem tako da ne prihvatam tvoje kvalifikacije.

Citiraj:
Vidis, ja zlo NIKADA nisam ni prema kome ucinila.

E ovo je bas lijepo i samouvjereno receno... :(

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2004, 09:37 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

bojmen je napisao:
Citiraj:
Vidis, ja zlo NIKADA nisam ni prema kome ucinila.

E ovo je bas lijepo i samouvjereno receno... :(

Pa Bojmene, da me znas vjerovatno bi se sa mnom i slozio. :angel: Nikada ni mrava zgazila. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Feb 2004, 00:27 
Pripravnik
Pripravnik

Bebish je napisao:
Pa Bojmene, da me znas vjerovatno bi se sa mnom i slozio. :angel: Nikada ni mrava zgazila. :wink:

Е па пошто те не знам и даље изражавам резерву :) , с тим што претпостављам да ниси била баш оно буквално зла према некоме... али није ли ти се бар једном у животу десило да си рекла нешто што ниси мислила, осјећала... блаблабла?
Али у суштини небитно нема то неке везе са темом а и ја нисам овлаштен да те то испитујем..

Хех ево да се вратим назад на тему, каже нека тамо жена, има ХХ год, и вели "Еј данас сам била на чишћењу."
"Шта си то чистила?"
"Ма неее, била сам на чишћењу.. разумијеш?"...

То је бесмислица исто као и "хуманитарно бомбардовање", "милосрдни анђео", "демократизација" и сл. Људи смислили да другима и себи другачије представе оно што чине..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Feb 2004, 08:11 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Ja recimo nikada nisam upoznala zenu koja je tako bezosjecajno rekla da je bila na "ciscenju".

Znam zenu koja je uradila abortus prije 15 godina i jos uvijek nema nikoga, samuje i place nad tim sto je uradila. Tako da ne mislis da zene su bescutne i neosjecajne kada tako nesto uradi.

Suvise je malen postotak takvih zena koje ne prolaze ni kroz koje emocionalne krize kada se takvo nesto i desi. Glupo je generalizovati sve zene pod isti kapu zbog 2-3 % njih koje to rade cesce nego jednom. :roll:

Htijela sam reci da sve zasto u zivotu ima i svoje zato. Mi obicni samrtnici nemamo pravo nikoga osudjivati za ucinjene odluke, izuzev samo za svoje vlastite.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Feb 2004, 17:19 
Pripravnik
Pripravnik

Citiraj:
Suvise je malen postotak takvih zena koje ne prolaze ni kroz koje emocionalne krize kada se takvo nesto i desi. Glupo je generalizovati sve zene pod isti kapu zbog 2-3 % njih koje to rade cesce nego jednom.

Ja i ne generalizujem vec samo navodim primjer. Uostalom ko zna da li je i ta tvoja cifra od 2-3% tacna i na osnovu cega si dosla do nje.. Onoga sto si vidjela i cula?
Te izraze tipa "ciscenje" je vjerovatno utemeljilo osoblje ustanova u kojima se to obavlja, a tako je preneseno i na te zene. Tako je svima lakse da se suoce sa onim sto su ucinili.

Citiraj:
Tako da ne mislis da zene su bescutne i neosjecajne kada tako nesto uradi.

Ma i ne mislim tako.. sigurno je to teska odluka za vecinu ili bar mnoge.. ali sam vidio neke primjere zena kojima to nije nesto pretjerano tesko palo, i to mi je bilo... ruzno.

Citiraj:
Htijela sam reci da sve zasto u zivotu ima i svoje zato. Mi obicni samrtnici nemamo pravo nikoga osudjivati za ucinjene odluke, izuzev samo za svoje vlastite.

Nismo mi samrtnici! :)
Da, nemamo pravo druge osudjivati zbog njihovih dijela, uglavnom, ali nas to ne sprjecava da osudjujemo djela;

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Feb 2004, 10:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
bojmen je napisao:
Te izraze tipa "ciscenje" je vjerovatno utemeljilo osoblje ustanova u kojima se to obavlja, a tako je preneseno i na te zene. Tako je svima lakse da se suoce sa onim sto su ucinili.

ni blizu....
U klinici (bar nashim) se govori abortus eventualno pobacaj, prostorija gdje se to vrshi je zargonska medju osobljem: abortana...a ne cistionica :roll:

Izraz ciscenje je narodni izraz koji potice iz proslih vremena kada su nashe bake isle da se 'ociste' kod neke druge bake u selu koja je to 'strucno radila'.
Pa recimo uzimash anamnezu (podatke) od starije pacijentice i pitash je: da li ste imali abortus tj. pobacaj? Vecina starijih zena ce ti reci...."A sta je to diko?" pa pitash onda :"jeste imali ciscenje?" odgovor dobijesh npr: "a jesam jesam, 2-3 puta...."

to isto pistash pacijenta kako mokri? i on ti kaze recimo.."pisham na basamake " tj. zelio je da kaze da mokri sa prekidima... :roll: :D

dakle, ciscenje je naziv koji izkljucivo potice iz naroda.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Feb 2004, 21:55 
Pripravnik
Pripravnik

gipsy_girl je napisao:
ni blizu....
U klinici (bar nashim) se govori abortus eventualno pobacaj, prostorija gdje se to vrshi je zargonska medju osobljem: abortana...a ne cistionica

Izraz ciscenje je narodni izraz koji potice iz proslih vremena kada su nashe bake isle da se 'ociste' kod neke druge bake u selu koja je to 'strucno radila'.
Pa recimo uzimash anamnezu (podatke) od starije pacijentice i pitash je: da li ste imali abortus tj. pobacaj? Vecina starijih zena ce ti reci...."A sta je to diko?" pa pitash onda :"jeste imali ciscenje?" odgovor dobijesh npr: "a jesam jesam, 2-3 puta...."

Heh kako je gipsy spermno skocila da brani cast profesije :)
Dobro, uvjerila si me da to nisu u bolnicama smislili.. ali to ne mijenja puno sustinu teme/misli.

Citiraj:
to isto pistash pacijenta kako mokri? i on ti kaze recimo.."pisham na basamake " tj. zelio je da kaze da mokri sa prekidima...

Ovo je interesantan podatak premda ne kontam vezu izmedju basamaka i prekida.. :-?
Mozda su htjeli da kazu "mogu da pisam tek kad se popnem na basamake"? :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Feb 2004, 22:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
bojmen je napisao:
Ovo je interesantan podatak premda ne kontam vezu izmedju basamaka i prekida.. :-?

pa .. basamci su koliko ja znam merdevine, a tamo imas precke i 'rupe izmedju njih' koje kad bi gledao iz aviona izgledali recimo kao ... 'isprekidana linija' .. prema tome :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Feb 2004, 10:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
bojmen je napisao:
ne kontam vezu izmedju basamaka i prekida.. :-?

pa da mokri sa basamaka rekoa bi SA, a ne NA :D znaci vrlo slikovit opis je dao... :wink:
ma od pacijenata mozes svasa cuti, ali kao pocetnik vrlo je bitno sacuvati dostojanstvo i ozbiljnost u tom trenutku. 8)

A pogotovo kad polazes prakticni dio ispita pregledom pacijenta.
I prvo pitanje postavish recimo: "Kako se zovete?"
U 60% dobijash odgovor: "Mi se zovemo..." :lol: pa da se izvalish na startu.... :fadein:

A vezano za terminologiju , dosta je uobicajena rijec i kiretaza, i neke zene to tako zovu, mada kiretaza znaci postupak koji se ne izvodi samo prilikom abortusa, ali opet navika u narodu...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Feb 2004, 13:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Učenicima pozlilo posle filma
U nastojanju da spreči predbračne seksualne odnose i eventualne abortuse, katolička crkva u Hrvatskoj primenjuje krajnje radikalne metode, pa učenicima trećih razreda srednjih škola prikazuje film "Abortus" sa šokantnim i brutalnim scenama pobačaja. Po pisanju "Jutarnjeg lista", učenici 11. gimnazije u Zagrebu prošle sedmice doživeli su šok kada su na času veronauke morali da gledaju film u kojem se direktno prenosi pobačaj, u kojem se dobro vidi kako se injekcijom isisava fetus iz tela žene i na kraju filma završava bačen u posudu punu krvi. Za vreme filma nekoliko učenica se rasplakalo, jedan je učenik želeo da ugasi televizor, a neki su, jer im je pozlilo, želeli da izađu iz učionice, ali im profesorica veronauke to nije dozvolila, već je insistirala da deca odgledaju stravični film do kraja. (Blic)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Sep 2004, 12:41 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2003, 20:06
zlaja je napisao:
Samo da vas obavijestim da se po Pravoslavnoj Crkvi abortus smatra većim grijehom od ubistva. Ja sam veliki protivnik abortusa.
1. Razlog : to je nemoralno
2. Razlog : kod nas je natalitet ionako minimalan, pa nam samo još to fali
3. Razlog : mogli bi Šiptari postati većina i van Kosova
4. Razlog : to može imati pogubne posljedice po zdravlje žene
Da se mene pita zakonom bi zabranio abortus osim u sljedećim slučajevima:
1. Slučaj : ako se ustanovi da će porod imati pogubne posljedice po zdravlje žene ili bebe
2. Slučaj : ako se ustanovi da će dijete imati velike deformitete ( slijepo, gluhonjemo, retardirano, sakato )

Slazem se sa zlajom, mada bi dodao da abortuse bi trebali biti pusteni ako je zena silovana. Ali ako zena ima seks i onda rodi djete, ja licno mislim da nebi trebala da ima abortus jer ona je onda odgovorna za to djete. Ako ne zeli djete, onda nek bude odgovorna i uzme kontracepcije.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jul 2007, 02:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Sep 2004, 11:42
znam da dizem temu iz mrtvih, ali nadjoh jednu zanimljivu brosuru o pitanjima vezanim za prekid trudnoce ... znaci ... nacini, rizici, rokovi, zakoni...

http://www.profamilia.de/shop/download/ ... 990feb78c0

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Okt 2007, 19:00 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 28 Sep 2003, 20:33
Znam da je stara tema ali evo bas me zanima cisto informativno, koliko abortus utice na potencijalno zacenje opet? Kontam da bi to trebalo napredovati u danasnjim danima od prjie kad su zene gurale svasta nesto da abortiraju. Mislim, zar to nije dovedeno do neke sigurne granice danas? I kakvi su efekti abortura tj koliko to fizicki a i psihicki ostavlja trag na zenama?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Okt 2007, 13:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2004, 22:02
Broj abortusa u svetu opada zahvaljujući većoj upotrebi sredstava protiv začeća, ali se brojnost smrtnih slučajeva vezanih za trudnoću ne smanjuje dovoljno brzo da bi se ostvarili globalni ciljevi.
Broj namernih prekida trudnoće u svetu opao je izmedju 1995. i 2003. sa 46 na ispod 42 miliona, a najveće smanjenje beleži se u istočnoevropskim zemljama, navedeno je u izveštajima Instituta Gutmaher i Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Broj nasilno prekinutih trudnića najviše opada u razvijenim zemljama, u kojima je ta intervencija legalna, a manje u siromašnijim zemljama u kojima je abortus često zabranjen i smatra se nebezbednim, naglašavaju eksperti.

U zapadnoevropskim zemljama stopa abortusa je 2003. bila najniža u svetu i iznosila 12 na 1.000 žena starosti od 15 do 44 godine, prema 17 u severnoevropskim zemljama i 21 u severnoameričkim.

U Aziji, koja ima najveći udeo u svetskoj populaciji, beleži se i najveći broj abortusa - oko 26 miliona u 2003, od čega u Kini devet miliona.

U izveštajima se procenjuje da je u svetu 2003. izvedeno 20 miliona nebezbednih prekida trudnoće, od čega 97 odsto u zemljama u razvoju i onima u kojima je taj zahvat zabranjen.

"Svake godine zbog loše obavljenog abortusa umre oko 70.000 žena, a još pet miliona su privremeno ili trajno onesposobljene", kaže Paul Van Look direktor odeljenja za reproduktivno zdravlje i istraživanja SZO.

Smrtni slučajevi koji su u vezi sa trudnoćom su takodje u opadanju, ali ne tempom koji je predvidjen takozvanim "milenijumskim razvojnim ciljevima", kojima se predvidja da se broj žena koje umiru tokom trudnoće i za vreme porodjaja do 2015. smanji za tri četvrtine.

Prema podacima SZO, Svetske banke i raznih nevladinih organizacija, izmedju 1990. i 2005. godine beleženo je smanjenje brojnosti ovako umrlih žena za jedan odsto godišnje a da bi bili ostvareni pomenuti ciljevi trebalo bi da smanjenje iznosi 5,5 procenata godišnje.

Svetski eksperti procenjuju da je samo u 2005. zabeleženo 535.000 smrtnih slučajeva vezanih za trudnoću, pri čemu su se gotovo svi u zemljama podsaharske Afrike i Azije.

Varijacije od zemlje do zermlje na ovom planu su ogromne - dok se u Irskoj beleži jedna smrt majke na 100.000 živorodjene dece, dotle se u Sijera Leoneu registruje 2.100 smrti majki na 100.000 živorodjene dece.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Okt 2007, 13:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
Ja sam milion puta ponovila i ponovicu,aborus opravdavam jedino kod teskih anomalija ploda,ako je ugrozeno zdravlje majke i kod silovanja!
Dovoljan mi je bio samo jedan jedini dan prakse na ginekoloskoj klinici i prisustvo samo jednom abortusu da mi ta slika ostane u sjecanju za cijeli zivot,nesto jezivo...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Okt 2007, 15:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2004, 22:02
azdajica-ny je napisao:
Ja sam milion puta ponovila i ponovicu,aborus opravdavam jedino kod teskih anomalija ploda,ako je ugrozeno zdravlje majke i kod silovanja!
Dovoljan mi je bio samo jedan jedini dan prakse na ginekoloskoj klinici i prisustvo samo jednom abortusu da mi ta slika ostane u sjecanju za cijeli zivot,nesto jezivo...

potpisujem

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 119 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6

Sva vremena su u UTC [ DST ]