banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 14:03

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 265 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 14  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 10 Jul 2008, 12:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Oko ovih stvari važi "100 ljudi 100 ćudi" kada je u pitanju teoretisanje šta je dobro a šta nije, koliko treba ovo a koliko ono. Ja sam vrlo malo o tome čitao na nekim sajtovima i vidio neslaganja, a koliko ih onda tek ima da sam detaljnije tražio. Po jednima je jedno vrlo poželjno a po drugima baš to treba izbjegavati, po jednima trebaju kraći a po drugima duži treninzi, po jednima se trči 30-60 minuta ali ne i preko toga za skidanje masnih naslaga a po evo drugima ne treba preko 30 minuta, po jednima treba praviti kraće pauze a po drugma duže. To komplikuje stvari onome ko želi da se upusti u to, treba da se osloni na dobru sreću kod izbora jedne od brojnih metodologija skidanja masnih nalsaga.

Vrh

PostPoslato: 10 Jul 2008, 12:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
Ja sam se bavila raznim sportovima, rekreativno. Ništa nije skidalo salo kao trčanje. Međutim, zbog povrede, nema šanse da trčim kod nekad, moji ligamenti su zauvijek rastegnuti i žvakasti. Mislim, kad bih sad trčala na one dužine kod nekad, trpila bih užasne bolove u zglobu.

Vrh

PostPoslato: 10 Jul 2008, 13:10 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
XIX century je napisao:
Ja sam se bavila raznim sportovima, rekreativno. Ništa nije skidalo salo kao trčanje. Međutim, zbog povrede, nema šanse da trčim kod nekad, moji ligamenti su zauvijek rastegnuti i žvakasti. Mislim, kad bih sad trčala na one dužine kod nekad, trpila bih užasne bolove u zglobu.

sta ti znaci da su ti ligamenti zvakasti ?

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 10 Jul 2008, 13:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

BSE je napisao:
XIX century je napisao:

sta ti znaci da su ti ligamenti zvakasti ?

rastegnuti... znaš kad se desi distorzija oni se rastegnu, jer su ko konci, a, ako si sretan, i popucaju ( što se meni desilo). onda traje proces zarastanje, gdje se oni ponovo regenrišu, spajaju, vraćaju, ali nikad se ne vrate da budu onakvi kao prije povrede, pa ostanu mekši, ko žvaka ( a ne recimo kao konac)... tako mi je fizijatrica rekla, a evo i vrijeme pokazuje da to nikad neće biti kao pre ( 3 godine od povrede).. :-?

Vrh

PostPoslato: 10 Jul 2008, 13:31 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

zao mi je sto to cujem

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 10 Jul 2008, 13:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

BSE je napisao:
zao mi je sto to cujem

:-? i meni.. meni je fizijatrica rekla da mi je plivanje najbolje, a gdje ću matereti ovdje plivati ?

ugl, nije to strašno toliko, ali osjetim najviša pri trčanju.. a bogami i na svaku promjenu vremena me pozdravi :cat:

u svakom slučaju, naučila sam da je bolje slomiti kost, jer ona ima potencijal da skroz sraste i vrati se kako je bilo. Ligament NEMA.

Vrh

PostPoslato: 10 Jul 2008, 13:34 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Apr 2008, 19:59
Nista neobicno da puknu, ali mi je neobicna tvrdnja da vise ne mogu biti kao sto su bili... (dobro, jest traje sedam godina da se svaka celija obnovi)...
U mog drugara su pucali vise puta.. operacija.. jedno pola godine bez sporta.. i to je to..

Vrh

PostPoslato: 10 Jul 2008, 13:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

stalle je napisao:
Nista neobicno da puknu, ali mi je neobicna tvrdnja da vise ne mogu biti kao sto su bili... (dobro, jest traje sedam godina da se svaka celija obnovi)...
U mog drugara su pucali vise puta.. operacija.. jedno pola godine bez sporta.. i to je to..

pa zavisi kako su popucali.. tu je jedan cijeli splet ligamenata, i svaka povreda je individualna.. ja nisam imala operaciju, samo gips

možda je vajni ortoped nešto zajebo, pa zaboravio da me uputi na operaciju? :lol: :-?

Vrh

PostPoslato: 10 Jul 2008, 13:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
@Muskobre - covjek rece da trcanje bas ne skida salo, a ako bi morao birati izmedju neke vrlo jednostavne individualne aktivnosti, tesko da bi nasao bolju. Sve ostalo zahtijeva ili dodatno opremu, dodatne terene, sto onda komplikuje sam proces rekreacije, a ljudi danas ili nemaju dovoljno vremena ili novca da si priuste nesto slicno. HIIT trening, kako bi recimo tu prosla osoba koja ima 30 kilograma vise, koje je tek to dodatno opterecenje na zglobove i ligamente? Meni koji sam oduvijek imao skladnu tezinu su vristali ligamenti/zglobovi (a i ja sa njima) od sprintova i treninga za eksplozivnost i snagu na atletici, ne mogu bas zamisliti nekog ko ima 20-30 kg viska da radi to isto bez posljedica :-? I koliko srce jednog covjeka koji ocigledno nije u kondiciji moze da istrpi hiit trening, opet, bez nekog povisenog rizika?

Vader, moze vaziti 100 ljudi sto cudi ali za maksimizaciju ucinka. Generalno, procesi u organizmu su univerzalni, i svacije tijelo nakon 30 min jace aktivnosti pocinje da koristi rezerve. Takodje, ako unosis manje kalorija nego sto trosis, pocinju se trositi rezerve. A ostalo su finese, kome najbolji efekt daje koji trening, ali generalne stvari vaze za sve - ako radis, rezultat nece izostati, pa taman se i ne vidjelo nista, bices snazniji i zdraviji.

Poslednji put menjao Rakun_Slavko dana 10 Jul 2008, 13:56, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 10 Jul 2008, 13:52 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
Pa zato sam i rekao, da je greska kad imas 10-20 kila viska, odmah pocinjati sa trcanjem. Masne naslage bi, po mom misljenju, prvo trebalo izgubiti promjenama u ishrani, kako bi se opterecenje na zglobovima smanjilo. Po nekoj mojoj amaterskoj procjeni, kad bi se visak sveo na 5-6 kila, moglo ni se krenuti sa umjerenim HIIT treninzima.

Vrh

PostPoslato: 10 Jul 2008, 13:59 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

za nas neupucene HIIT trening je...sta?

Vrh

PostPoslato: 10 Jul 2008, 14:07 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
BSE, ukratko..HIIT je vrsta aerobnog treninga, koja ima akcenat na explozivnost, i promjene ritma. Znaci, umjesto da trcis 3 kilometra 40 minuta ravnomjernim tempom, trcis 4 minuta srednjim tempom, pa onda 60 sekundi sprint maximum, pa 1 setnja, pa 5 minuta opet neki srednji ..To sam sad napamet bubnuo kombinaciju, ali mozes shvatiti o cemu se radi..I taj trening traje maximalno 25-3o minuta.

Vrh

PostPoslato: 16 Jul 2008, 00:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Sep 2006, 23:41
MuskoBre je napisao:
BSE, ukratko..HIIT je vrsta aerobnog treninga, koja ima akcenat na explozivnost, i promjene ritma. Znaci, umjesto da trcis 3 kilometra 40 minuta ravnomjernim tempom, trcis 4 minuta srednjim tempom, pa onda 60 sekundi sprint maximum, pa 1 setnja, pa 5 minuta opet neki srednji ..To sam sad napamet bubnuo kombinaciju, ali mozes shvatiti o cemu se radi..I taj trening traje maximalno 25-3o minuta.

nesto slicno tome... mislim da je bitno da u jednakim intervalima mijenjas brzinu znaci -minut sporo pa minut bas brzo.(sustina je u naglim promjenama pulsa jer se na taj nacin aktivira (bolje) topljenje sala) i mislim da je sve preko 15 min PREVISE.
i def hiit mogu raditi samo osobe koje nemaju preprekomjernu tezinu!

btw za skidanje kila je dobra SVAKA AEROBNA aktivnost (samo da se pravilno izvodi) pa nek svako slobodno izabere sta mu najvise odgovara :cat:

Vrh

PostPoslato: 25 Jul 2008, 08:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2004, 22:02
Vader je napisao:
Oko ovih stvari važi "100 ljudi 100 ćudi" kada je u pitanju teoretisanje šta je dobro a šta nije, koliko treba ovo a koliko ono. Ja sam vrlo malo o tome čitao na nekim sajtovima i vidio neslaganja, a koliko ih onda tek ima da sam detaljnije tražio. Po jednima je jedno vrlo poželjno a po drugima baš to treba izbjegavati, po jednima trebaju kraći a po drugima duži treninzi, po jednima se trči 30-60 minuta ali ne i preko toga za skidanje masnih naslaga a po evo drugima ne treba preko 30 minuta, po jednima treba praviti kraće pauze a po drugma duže. To komplikuje stvari onome ko želi da se upusti u to, treba da se osloni na dobru sreću kod izbora jedne od brojnih metodologija skidanja masnih nalsaga.

Sve do prije par godina je vladalo misljenje da je za skidanje masnih naslaga najbolji aerobni trening sa radom srcanog ritma 65% od maximalnog... I da je dovoljno 30 minuta dnevno da bi jedan takav trening prouzrokovao odredjene efekte.
Savremenije studije su utvrdile da aerobni trening koji traje 30 minuta a sa intenzitetom 80-85% od maximalnog srcanog rada, ne samo da sagorjeva vise masnih naslaga, nego i trosi vise kalorija, sto je i logicno.
NPR. Trening 65% od max koji traje 30 min trosi otprilike 200 kalorija, dok trening sa radom 80-85% od max trosi 330 kalorija za isto vrijeme., sto znaci da je to 130 kalorija vise.
Sto znaci da bi nakon zarijavanja osoba trebala da se bavi aerobnim radom minimalno 30 min i da joj puls varira 80-85% od maximalnog. To cete postici tako sto cete nositi pedometar ili pulsometar da biste imali neprestano u vidu koliko je 80-85% srcanog rada stvarnih otkucaja. Naravno, tako je sa pocetnicima. Osobe u boljoj fizickoj kondiciji, koji dobro znaju svoje tijelo i rad srca, lako ce da osjete koji je to tempo koji namece toliki broj otkucaja srcanog rada u minuti. Isto tako, ti ljudi koji su u boljoj kondiciji osjete kad im puls padne ispod te vrijednosti, tako da ce povecati ferkvenciju koraka (ili zaveslaja, zavisi o koji se aktivnosti radi).

Sto se tice osoba koje imaju 20tak, 30-tak ili vise kolograma viska, naravno da se ovo gore za njih ne moze pordazumjevati. Ne zelimo da bilo ko ostane bez zglobova ili da dobije infarkt. Naime, te osobe prvo moraju da steknu naviku da vjezbaju 4-5 puta sedmicno, a zatim pored redukovane i odgovarajuce ishrane da krene sa brzim setnjama, zatim plivanjem, voznjom bicikla i naposlijetku trcanjem.

Vec sam prije pisala> Stomak se jedino i najbolje skida trcanjem. Trbusnjaci, kao aerobno-anaerobne vjezbe (u zavisnosti od vremena trajanja jedne serije) ali najcesce su anaerobni... , samo daju definiciju tj.oblikuju misice trbusnog zida, i tesko zagorjevaju masti.
Zato prvo aerobni trening a onda trbusnjaci.

Za ljude koji redovno vjezbaju, trbusnjaci trebaju da se rade na SVAKOM treningu! To je zlatno pravilo, a takodje, obratiti paznju na antagoniste bar kroz zagrijavanje ili streaching.

Vrh

PostPoslato: 25 Jul 2008, 08:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2004, 22:02
pamella_morrison je napisao:
i mislim da je sve preko 15 min PREVISE.
btw za skidanje kila je dobra SVAKA AEROBNA aktivnost (samo da se pravilno izvodi) pa nek svako slobodno izabere sta mu najvise odgovara :cat:

15 min ne da nije previse, nego je i premalo za aerobnu aktivnost!!!
Kad bi znala da ako rad moze da traje najvise do 2 min, anearobni rad/proseci su primarni.
Ako rad moze da traje vise od 2 min, ulogu preuzimaju aerobni procesi,
A ukoliko rad traje izmedju, tj. oko 2 min, dolazi do postepenog izjednacavanja procesa tj., anaerobno-aerobnog rada.

U toku trcanja moze da dodje i do anaerobnog rada, tj. kada naglo sprintamo i to do trajanja od 2 min. Znate li koliko traje sprint na 100 m? Za to vrijeme profi spritneri ne udahnu nijednom, ili eventualno samo jednom. Mozete da konbinujete aerobni i anaerobni rad, jako je korisno.

U radovima koji traju dugo (maraton) uspostavlja se stabilno stanje tj. stanje u kojem su odredene funkcije organizma kao što je frekvencija srca, disanja.... na konstantnim vrednostima, organizam može da unese onoliko kiseonika koliko mu je potrebno da utroši, aerobni procesi postaju dominantni.

Iz gore izlozenog, mozemo vidjeti da je rad od 15 min nedovoljan za obavljanje aerobne aktivnosti, jer to nije dovoljno ni da srce "uhvati" ravnomjeran ritam, pogotovo ako se radi o neaktivnoj osobi...
Tadf bas treba da bude rad slabijeg intenziteta a veceg obima.

Vrh

PostPoslato: 28 Jul 2008, 22:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
Jako dobro objasnjen HIIT, ne zamorno detaljno, ali sasvim dovoljno da svako bez bojazni moze poceti da ga radi!!!

http://www.sparkpeople.com/resource/fit ... asp?id=621

Vrh

PostPoslato: 29 Jul 2008, 00:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Sep 2006, 23:41
Gizzzmo je napisao:
pamella_morrison je napisao:
i mislim da je sve preko 15 min PREVISE.

15 min ne da nije previse, nego je i premalo za aerobnu aktivnost!!!
Kad bi znala da ako rad moze da traje najvise do 2 min, anearobni rad/proseci su primarni.
Ako rad moze da traje vise od 2 min, ulogu preuzimaju aerobni procesi,
A ukoliko rad traje izmedju, tj. oko 2 min, dolazi do postepenog izjednacavanja procesa tj., anaerobno-aerobnog rada.

U toku trcanja moze da dodje i do anaerobnog rada, tj. kada naglo sprintamo i to do trajanja od 2 min. Znate li koliko traje sprint na 100 m? Za to vrijeme profi spritneri ne udahnu nijednom, ili eventualno samo jednom. Mozete da konbinujete aerobni i anaerobni rad, jako je korisno.

U radovima koji traju dugo (maraton) uspostavlja se stabilno stanje tj. stanje u kojem su odredene funkcije organizma kao što je frekvencija srca, disanja.... na konstantnim vrednostima, organizam može da unese onoliko kiseonika koliko mu je potrebno da utroši, aerobni procesi postaju dominantni.

Iz gore izlozenog, mozemo vidjeti da je rad od 15 min nedovoljan za obavljanje aerobne aktivnosti, jer to nije dovoljno ni da srce "uhvati" ravnomjeran ritam, pogotovo ako se radi o neaktivnoj osobi...
Tadf bas treba da bude rad slabijeg intenziteta a veceg obima.

uospte nisam rekla da je AEROBNA aktivnost treba trajati 15 min (sta si ti uopste citala??)
vec da se HIIT trening ne treba izvoditi ni u kom slucaju preko 30 min a cak ni preko 20 min zbog toga sto se ako traje duze od recimo 20 min pocinje trositi misic.. jer je hiit sam po sebi dosta djelotvorniji za trosenje od npr umjerenog tempa 30-45 min.

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2008, 07:54 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Nov 2004, 10:48
ja sam ga vala sa trbusnjacima skinula, bez misica ne moze ni masnoca da skine.. tako bar kaze moj instruktor..
naravno, ostavila sam slatkise, uzimala puno bjelancevine jer ona pomaze da se misici razviju.. kohlenhydrate (ubi me, al ne znam kako se kaze na nasem) najbolje izbaciti iz prehrane, nalaze se najvise u kolacima, slatkisima, bijelom kruhu, sokovima.
na pocetku ne treba ici na vagu, jer se masnoca pretvara u misice, tako da vaga moze pokazati vise, znaci treba mjeriti obim da bi se vidjelo koliko si skinula.. tek s'vremenom i vaga pocinje pokazivati rezultate.. najvaznije je ne posustati :)

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2008, 07:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Feb 2008, 12:22
Mamma:) je napisao:
ja sam ga vala sa trbusnjacima skinula, bez misica ne moze ni masnoca da skine.. tako bar kaze moj instruktor..
naravno, ostavila sam slatkise, uzimala puno bjelancevine jer ona pomaze da se misici razviju.. kohlenhydrate (ubi me, al ne znam kako se kaze na nasem) najbolje izbaciti iz prehrane, nalaze se najvise u kolacima, slatkisima, bijelom kruhu, sokovima.
na pocetku ne treba ici na vagu, jer se masnoca pretvara u misice, tako da vaga moze pokazati vise, znaci treba mjeriti obim da bi se vidjelo koliko si skinula.. tek s'vremenom i vaga pocinje pokazivati rezultate.. najvaznije je ne posustati :)

A ja mislio da ti je Tatta skinuo stomak :D :D :lol: :lol: posto si ti mamma :cat: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2008, 07:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Citiraj:
kohlenhydrate

Ugljeni hidrati :D

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 265 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 14  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]