Vader je napisao:
Oko ovih stvari važi "100 ljudi 100 ćudi" kada je u pitanju teoretisanje šta je dobro a šta nije, koliko treba ovo a koliko ono. Ja sam vrlo malo o tome čitao na nekim sajtovima i vidio neslaganja, a koliko ih onda tek ima da sam detaljnije tražio. Po jednima je jedno vrlo poželjno a po drugima baš to treba izbjegavati, po jednima trebaju kraći a po drugima duži treninzi, po jednima se trči 30-60 minuta ali ne i preko toga za skidanje masnih naslaga a po evo drugima ne treba preko 30 minuta, po jednima treba praviti kraće pauze a po drugma duže. To komplikuje stvari onome ko želi da se upusti u to, treba da se osloni na dobru sreću kod izbora jedne od brojnih metodologija skidanja masnih nalsaga.
Sve do prije par godina je vladalo misljenje da je za skidanje masnih naslaga najbolji aerobni trening sa radom srcanog ritma 65% od maximalnog... I da je dovoljno 30 minuta dnevno da bi jedan takav trening prouzrokovao odredjene efekte.
Savremenije studije su utvrdile da aerobni trening koji traje 30 minuta a sa intenzitetom 80-85% od maximalnog srcanog rada, ne samo da sagorjeva vise masnih naslaga, nego i trosi vise kalorija, sto je i logicno.
NPR. Trening 65% od max koji traje 30 min trosi otprilike 200 kalorija, dok trening sa radom 80-85% od max trosi 330 kalorija za isto vrijeme., sto znaci da je to 130 kalorija vise.
Sto znaci da bi nakon zarijavanja osoba trebala da se bavi aerobnim radom minimalno 30 min i da joj puls varira 80-85% od maximalnog. To cete postici tako sto cete nositi pedometar ili pulsometar da biste imali neprestano u vidu koliko je 80-85% srcanog rada stvarnih otkucaja. Naravno, tako je sa pocetnicima. Osobe u boljoj fizickoj kondiciji, koji dobro znaju svoje tijelo i rad srca, lako ce da osjete koji je to tempo koji namece toliki broj otkucaja srcanog rada u minuti. Isto tako, ti ljudi koji su u boljoj kondiciji osjete kad im puls padne ispod te vrijednosti, tako da ce povecati ferkvenciju koraka (ili zaveslaja, zavisi o koji se aktivnosti radi).
Sto se tice osoba koje imaju 20tak, 30-tak ili vise kolograma viska, naravno da se ovo gore za njih ne moze pordazumjevati. Ne zelimo da bilo ko ostane bez zglobova ili da dobije infarkt. Naime, te osobe prvo moraju da steknu naviku da vjezbaju 4-5 puta sedmicno, a zatim pored redukovane i odgovarajuce ishrane da krene sa brzim setnjama, zatim plivanjem, voznjom bicikla i naposlijetku trcanjem.
Vec sam prije pisala> Stomak se jedino i najbolje skida trcanjem. Trbusnjaci, kao aerobno-anaerobne vjezbe (u zavisnosti od vremena trajanja jedne serije) ali najcesce su anaerobni... , samo daju definiciju tj.oblikuju misice trbusnog zida, i tesko zagorjevaju masti.
Zato prvo aerobni trening a onda trbusnjaci.
Za ljude koji redovno vjezbaju, trbusnjaci trebaju da se rade na SVAKOM treningu! To je zlatno pravilo, a takodje, obratiti paznju na antagoniste bar kroz zagrijavanje ili streaching.