banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 00:24

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 29 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Bolovi u kičmi
PostPoslato: 13 Apr 2012, 14:52 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Jul 2005, 15:20
Pozdrav,

Već izvjesno vrijeme (bar zadnjih 6 mjeseci) osjećam bolove u donjem dijelu kičme. Situacija je najgora prilikom jutarnjeg buđenja kada se bukvalno četvoronoške uz bolnu grimasu izvlačim iz kreveta. Kasnije, tokom dana, situacija se poboljšava ali taj bol je uvijek tu negdje prisutan.

E sad, tokom zime sam bio baš neaktivan po pitanju sporta, posao mi je uglavnom vezan za sjedenje a poslije posla, tokom večeri, sjedim uz računar, zavaljen u poprilično neudoban položaj koji opterećuje kičmu. Pretpostavljam da sam sam kumovao ovim bolovima i počeo sam da radim neke vježbice za kičmu, trčim, pazim na držanje, sjedenje..

Pitam se da li bi promjena madraca poboljšala stanje? Zanima me ima li neko od vas Dormeo madrac i kakvi su utisci sa njim? Pretpostavljam da nisam jedini na forumu koji ima problem sa leđima.... :cry:

Vrh

Tema posta: Re: Bolovi u kičmi
PostPoslato: 13 Apr 2012, 14:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2010, 20:42
за почетак мање сједити за компјутером и убацити неку физичку активност

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2012, 15:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:01
nemam madrac, ali sam imala slične probleme sa ledjima ali i sa bolovima u vratu, pa sam kupila memori spužvu i jastuk dormeo, i oduševljena sam, meni se čini da je jako pomoglo. za bolove u vratu mi je taj njihov jastuk bio od pomoći. a umjesto trčanja, preporučujem jogu, vježbe su lagane, za istezanje mišića, ne opterećuju ledja.

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2012, 15:03 
Idi kod doktora, kicma nije za zezanciju niti trebas savjete za to traziti preko foruma...

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2012, 16:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Kao da si mene opisao. Imam istih problema, nekad i puno gore od tog tvog, a trenutno je ok. Otidji u Trapiste, tj. prvo trazi od porodicnog ljekara uputnicu za pregled u Trapistima. Pokusaj se najaviti telefonom i zakazati termin u Trapistima da te ne vracaju da cekas jer im je guzva, pa otidji kad dobijes termin za pregled.
Nemoj nikako ici u onaj CBR ili kako se zove u centru kod bivse hitne. OK su doktori i tamo ali ako budes dobio vjezbe/terapije zbog kojih ti ovo pricam tamo neces nista nauciti ni popraviti zbog gomile mejdanskih klosara koji tamo rade i koje treba "govnjivom motkom" rastjerati odande.
U Trapistima ces dobiti 10 dana vjezbi koje su meni jako pomogle koliko god bezveze izgledale, i uopste nisu teske. Mozda ti daju i TENS ili neke druge struje, magnete, lasersku ili ultrazvucnu ili hidroterapiju. Znam, nisi toliko skrsen, ali to ce te kostati sve ukupno nekih 30-40KM a sigurno ce ti valjati. Imaju i "skolu bola" u kojoj ces nauciti zastitne polozaje-kako da pravilno ustanes iz kreveta, kako da spavas, kako pravilno sjediti. Koliko god bezze zvucalo i izgledalo ima korisnih stvari. Ja nisam znao da se moze spavati sa jastukom izmedju nogu ako spavas na boku, a to odlicno rasterecuje kicmu npr.
Ovih 10 dana vjezbi ti nece puno pomoci ako ne nastavis sam raditi kod kuce. Bitno je da ih naucis pravilno raditi i zapamtis. Zapisi ih, lako se zaborave. Ako radis vjezbe za lumbalni dio kicme a imas problema i sa torakalnim dijelom, ostani ili dodji vidjeti vjezbe koje rade druge grupe, nece te niko otjerati, pokupi sta ti odgovara i treba pa si iskombinuj. Ja ih odavno radim pa su mi dosadile, ali i sad me spasavaju kad se zapustim i puno sjedim pa pocnu bolovi.
Sto se tice dormeo madraca, malo je previse izvikan, ali je dobar. Ja sam ga kupio prije nekoliko godina i zadovoljan sam. Prije njega sam kupio renew prostirku ali mi ona nije bila dovoljna na starom krevetu pa sam uzeo madrac i novi krevet. Jedno vrijeme sam koristio i madrac i renew na njemu ali mi je postalo previse mekano pa sam zadrzao samo madrac.
Pazi kako i na cemu sjedis, ja sam si kupio novu stolicu na poslu kakva meni odgovara bolje od one daktilo stolice-kupio obicnu tapaciranu sa 4 noge u FISu za 36KM. Ne zapetljavaj noge kad sjedis, nemoj ih ukrstati, vec skolski pravilno sjedi. Protegni se kad mozes, prohodaj. Mene sjedenje ubi. Ne dizi nista tesko, i ako moras dizi koljenima a ne ledjima. Cuvaj se i nauci reci da ne mozes, poslije ce biti kasno i bice ti krivo sto nisi pazio, a malo fali da se sjebes.

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2012, 20:17 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

@šajin, to sam već ubacio - sportsku aktivnost dva puta sedmično + vježbe za kičmu u večernjim časovima;

@seven, danas sam bio u Dormeo centru u Merkatoru i raspitivao sam se za spužvu. Koju debljinu si ti uzela - 3,5 ili 6 cm? Može li i ova tanja da "odradi" posao? Kakav je osjećaj spavati na tome?

@blafe man, svaka čast na opširnom odgovoru. U onom CBR centru sam bio pretprošle godine zbog neke povrede ramenog mišića i stoji svaka riječ koju si napisao za one "klošare" koji tamo rade. E sad, moj porodični je upravo u poliklinici i čisto sumnjam da ću uspjeti da je nagovorim da mi prepiše Trapiste. Dosta tih vježbica za leđa ja već znam ali vjerujem da bi mi godila terapija. U svakom slučaju hvala ti na savetima.

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2012, 20:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ma joj, jedna cokolada i lijepa rijec cuda cine. Samo reci da su beskorisni i dace ti uputnicu.
Kad sam ja isao kod njih kazem covjeku pored sebe drugi dan-dobro ste me podsjetili na tu vjezbu, ja sam je zaboravio. Kaze covjek-e sine, ja ovde 7 dana dolazim i niko mi vjezbe nije ni pokazao, ucim od ovih pored mene.
A meni sa vrata pokazuje vjezbu ovim rijecima: "Ajd buraz sad `vako malo".

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2012, 20:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:01
arhitekt je napisao:
@seven, danas sam bio u Dormeo centru u Merkatoru i raspitivao sam se za spužvu. Koju debljinu si ti uzela - 3,5 ili 6 cm? Može li i ova tanja da "odradi" posao? Kakav je osjećaj spavati na tome?

ne znam za tanju, ja sam uzela onu od 6. lijep je osjećaj, baš utoneš lijepo, meni se svidja. mislila sam da će mi biti premekana ta deblja, ali nije, nije mi ni dosadila, koristim je već nekih godinu dana. ne znam je li zbog joge ili dormeo spužve i jastuka, ali stanje sa ledjima i vratom mi se baš popravilo.

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2012, 22:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
blaff je bas sve fino napisao,
ja na vjezbice idem ovdje kod hirurgije i imam zaista fino iskustvo s terapeutima,doduse,mozda su malo bolji prema meni jer su mi neki od njih drugari iz skole a i zbog dg,uglavnom imam uvijek terapeuta koji radi individualno sa mnom,
krevet i jastuk igraju veliku ulogu,fizicka aktivnost,pravilno sjedenje...kad naucis vjezbice ,natjeraj se ujutro bar 10 -15 min da ustanes ranije i odradis turu istih,fino se razgibas da pregrmis dan,ja sam znala ispuzati iz kreveta koliko budem ukocena,ili da nocu ustajem iz kreveta da se " istegnem" i vratim nazad na spavanje :)

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2012, 00:12 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2011, 23:57
Plivanje!

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2012, 13:09 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
Imao sam iste probleme (mada je meni pocinjala da trne i noga u kuku...) i fizioterapeutkinja (poznanica) mi je savjetovalo "rastezanje" kicme - legnes na podu na stomak a pod njim stavis jastuk ili nesto slicno. Lezis tako ~20min i rezultati su primjetni.
Od kad sam prije nekoliko mjeseci poceo da regularno idem u teretanu (svaki drugi dan), gdje prije svega trcim i radim trbusnjake / ledjnjake, svi problemi su prestali. Osim toga, vazna je dobra stolica / fotelja sa dobrim naslonom i ispravna pozicija za stolom, ali to je vec poznato ;)

Шајин je napisao:
за почетак мање сједити за компјутером

Neizvodljivo kad si po struci to sto kolega ima napisano u nicku ;)

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2012, 11:59 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

seven je napisao:
arhitekt je napisao:

ne znam za tanju, ja sam uzela onu od 6. lijep je osjećaj, baš utoneš lijepo, meni se svidja. mislila sam da će mi biti premekana ta deblja, ali nije, nije mi ni dosadila, koristim je već nekih godinu dana. ne znam je li zbog joge ili dormeo spužve i jastuka, ali stanje sa ledjima i vratom mi se baš popravilo.

Znaš, meni odgovara tvrđi madrac pa se nekako bojim upravo toga da "utonem" u pjenu. Nadam se da i ovih 3 cm memorijske pjene neće biti premekano za mene. Što se tiče jastuka, moja supruga takođe ima problema sa vratom pa moguće da ovaj jastuk bude od koristi kao što je i tebi bio.

Nisam baš pristalica teretane. Nekad sam bio drug redovni član a sada smatram da mi je i ta teretana kumovala sadašnjem stanju kičme. Sada mi više odgovara trčanje i lagano razgibavanje. Plivanje je jako dobro za leđa a i za komplet organizam.

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2012, 20:57 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2011, 23:57
Pokusaj spavati na ledjima to pomaze na pocetku je malo tesko ali se poslije naviknes..

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2012, 21:57 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Joooooj prijatelju muku mučim sa spavanjem na leđima. Navikao sam spavati na stomaku ali sad zbog bolova i ja sam primjetio da je lakše kad se spava na leđima. Nekako mi je kompromis spavanje na boku.

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2012, 00:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ako spavaš na boku stavi neki jastuk između nogu, tako rasteretiš "gornju" nogu i manje istezes ledjne mišiće dok spavas. Meni odlicno pomaze. Nije lako, ispada jastuk u snu ali ako pomaze naviknuces.

Vrh

PostPoslato: 28 Apr 2012, 10:39 
Voajer
Voajer
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Apr 2012, 10:55
Cuo sam za jednog covjeka koji cini cuda kada su kosti u pitanju.

Ime mu je Drago i nalazi se u Podgradcima, po profesiji je postar ali mnogi ljudi koji odu kod njega nikad vise ne osjete bol koju su prije osjetili. To mu je jednostavno kao hobi. Pokusacu naci broj njegov pa da se cujes sa njim.

Vrh

PostPoslato: 09 Jul 2012, 22:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Nov 2010, 15:27
Meni su ovi dripci kod Hirurgije rekli da imam ravna ledja i da radim vjezbe, ali mi nisu rekli koje vjezbe da radim :-?

Neki prijedlog?

Vrh

PostPoslato: 09 Jul 2012, 23:02 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
siki2086 je napisao:
Meni su ovi dripci kod Hirurgije rekli da imam ravna ledja i da radim vjezbe, ali mi nisu rekli koje vjezbe da radim :-?

Neki prijedlog?

ja bi preporucio da spavas preko klupe u parku jer samo tako mozes da se rijesis tih ravnih ledja

Vrh

PostPoslato: 09 Jul 2012, 23:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Mar 2012, 16:14
^
:lol:
siki2086 je napisao:

Neki prijedlog?

Da nisi šta pomiješao sa tabanima? Meni to, onako na prvu, zvuči kako valja. :scratch:

Vrh

PostPoslato: 09 Jul 2012, 23:14 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Nije kriva, znači ne diraj ništa. :lol:

Ako baš imaš želju zaposli se na pilanu recimo i za čas posla će biti primjetni rezultati.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 29 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]