_zoka je napisao:
Jedem zato što volim.Zašto ti ne jedeš?Koji su tvoji razlozi...
Ja kao i Hristov jedem oko pola do kilogram mjesecno, ali ribljeg mesa. Ostala mesa ne jedem jer ih ne volim. Cevape, salame i hrenovke volim, ali ih ne jedem posto mi se gade jer znam sta se sve melje u njih. Drugi razlog je sto ne podrzavam hranjenje i ubijanje zivotinja tako da sam sveo upotrebu mesa na pola kolograma mjesecno i to iskljucivo ribljeg.
Nisam jeo ni ribu jedno 3 godine, a jednu godinu sam cak bio i vegan. Medjutim, kad sam se malo poceo baviti bodi bildingom mlijeko mi je bilo osnovni izvor proteina pa sam ga poceo koristiti.
Potrebe za proteinima nadoknadjujem iz obranog mlijeka i jogurta koje koristim oko 1 litar dnevno, malo obranog sira, a kad vjezbam pijem whey i jos neke proteine. Kad sam bio vegan tezio sam jedva 65kg, dok sad nakon vjezbanja imam oko 80kg, sto znaci da je moguce nabaciti masu i bez mesa, ako se uzimaju proteini iz drugih izvora.
MonaLisa je napisao:
Slažem se sa tim da nije baš zdravo. Znam dvije vegeterijanke, obe su malokrvne. Jedna blijeda kao krpa, a druga me prije jedno dvije sedmice prepala na smrt kad se počela tresti i kočiti, dobi cura neki napad odjednom... Mislila sam da će meni pozliti gledajući je, a kamoli njoj. C,c,c... no no glupirati se sa ishranom.
Ove osobe vjerovatno ne poznaju osnove nutricionizma ili ih se ne pridrzavaju. Kao sto rekoh, ja sam dokaz da iako ne koristim meso vise od 1kg mjesecno da sam nabacio misicne mase preko 15kg za par godina. A kad nisam nikako koristio meso 3-4 godine, nisam imao nikakve probleme i izgledao sam super. Znaci, ako se izbaci meso a ne organizuje adekvatna zamjena proteina i vitamina nije dobro.
Nevezano, pitao bih vas sta mislite o statistickim podacima da svakodnevna upotreba mesa povecava rizik za dobijanje vecine vrsta raka za preko trecinu odnosno za oko 35% i da li bi to uticalo na vase razmisljanje o smanjenju ili ostavljanju mesa?