banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 15:13

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 10 Jun 2007, 18:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2006, 17:02
Citiraj:
Sanjate o tome da se konačno naspavate? Način života i ishrane najviše utiču na kvalitet našeg sna
Ne večerajte kasno
Za dobar san najbolje je ne konzumirati u večernjim satima teško probavljive namirnice, odnosno namirnice koje sadrže previše masnoća i začina. U tu grupu ubrajaju se sva složena i pržena jela.
Treba izbegavati i jako slanu hranu. Kuhinjska so, u prekomernoj količini, može delovati nadražujuće na moždanu koru i potpuno poremetiti opuštanje tokom sna. Svi znamo da kafa pre spavanja može loše delovati na spavanje jer ga uglavnom odlaže. Kofein remeti dobar san i čini ga kratkim i nemirnim.
U takvim slučajevima kafa ne bi trebalo da se pije već od ranih poslepodnevnih sati.

Ne pušite pred spavanje
Ako zapalite samo jednu cigaretu posle večere, nikotin neće uzrokovati posebne probleme sa spavanjem. Međutim, nikotin akumuliran u organizmu tokom dana pušenjem velikog broja cigareta može delovati razdražujuće i poremetiti miran san.

Šetajte
Lagana šetnja posle večere može ubrzati probavu, opustiti vas i pripremiti organizam za lep san. Intenzivna fizička aktivnost, posebno ako imate problema sa spavanjem, može imati suprotan učinak. Zaspati posle ručka za neke je prirodna potreba, jer nakon jela dolazi do kratkotrajnog pada koncentracije, koji uzrokuje pospanost.
Samo osobe koje nemaju problema sa spavanjem mogu sebi dopustiti da posle ručka odremaju pola sata, ali više od toga ne. U suprotnom, mogli bi poremetiti ritam sna i budnosti, a time i otežati uspavljivanje uveče.

Zasto je Partizan najbolji?Zato sto Partizan nije samo fudbal.Zato sto imamo najvise titula(372).Zato sto imamo najvise kupova(180).Zato sto imamo najvise Evropskih trofeja (8).Zato sto smo najbrojnije Sportsko Drustvo na Svetu...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jun 2007, 18:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2006, 17:02
Ovo meni treba,ne pamtim kad sam zaspao pre 3 sata posle pooci

Zasto je Partizan najbolji?Zato sto Partizan nije samo fudbal.Zato sto imamo najvise titula(372).Zato sto imamo najvise kupova(180).Zato sto imamo najvise Evropskih trofeja (8).Zato sto smo najbrojnije Sportsko Drustvo na Svetu...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jun 2007, 22:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
SIJUKS je napisao:

Mene ne brine sto legnem u 3, vec sto ustanem u 6 ! :lol: :lol: :lol:

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jun 2007, 22:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2004, 11:40
SIJUKS je napisao:

Welcome to club. 8) 8) 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jun 2007, 23:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
Rano ustajanje, i efktivan rad tokom dana i zaspite cim dotaknete krevetac :) kao ja za koji min... nikad prije 12 h a ustajanje svaki dan u 6 h... nema mjesta za nesanicu :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jun 2007, 23:52 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2002, 01:00
Ja isto ne mogu zaspati do kasno, oko 23h me uhvati umor, al se oko ponoći odčepi i onda nastaje problem. Ustanem rano, da se kaznim, premorim se tokom dana dođe veče, ja opet probijem barijeru i opet do kasno ostanem budan. Sledeći dan je ne moguće ustati prije 11h :(

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jun 2007, 12:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2003, 15:42
Bensedinima od 5 mg. popijes jedan 30 min prije, ako ne ide onda bubnes jos jedan od 5mg.... tada bi vec trebalo da pomaze. Ka ododatno sredstvo predlazem da swo vrijeme cekanja da proradi Bens ili sjedite pred racunarom i surfate ili da lezite udobno u krevetu pred televizorom i prozirno gledate u njega bez tona i radite vjezbe disanja, tacnije regulacije tempa srca... udahnete, ne preduboko pa polako izdisete i to da bude ovako: udisaj 3 sec, izdisaj 3 sec... nakon 1 min to je 10 udisaja sto je optimum za odraslog covjeka. nakon desetog udahnite normalno i zadrzite dah 10 sec i lagano izdahnite i nastavite prethodnu vjezbu 3sec in, 3 sec out, 10sec hold... tako jedno 4-5 puta i kljova je neminovna. Probajte prvo ovo bez Bensedina, ali ako ne idete odmah psihijatru bez puno ustrucavanja, recite sta vas muci, oni znaju kako se to lijeci... max. doza Bensa za odraslu osobu je 30 mg /24h sto ne znaci da morate da ispucate cijeli bonus.
Naravno, ovo nije prijedlog da idete u apoteku po Bensedine, vec da idete doktoru psihijatru za nesanicu, ako vjezbe disanja/opustanja ne pomazu.

eto tako.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jun 2007, 13:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2003, 18:55
blah kod mene cim se bacim na krevet zaspem....bilo to 11-12 ili 2-3, cesce ovo prvo. Ali ima li nesto za ustajanje...najgore probudim se oko ~9 treba u 10 na fax i onako pokusavam se nagovoriti da ustanem.. i uvek zakasnim...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]