banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 15 Jul 2025, 12:11

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 12 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 09 Avg 2009, 01:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
- У наше амбуланте често долазе родитељи са дјецом, поготово школског узраста, са деформитетима локомоторног система. Најчешћи проблеми односе се на лоше држање тијела, те посљедично кривљење кичме, потом проблеми равних стопала - рекао је Шукало.

Међу најзначајније факторе у настајању поменутих проблема, према Шукаловим ријечима, спадају дуго сједење за компјутерима и испред телевизора, тешке ђачке торбе, као и неадекватан школски намјештај.

http://www.glassrpske.com/vijest/3/drustvo/26053/cir/Sve-vise-djece-sa-krivom-kicmom.html

Broj je alarmantan, a vidi se da smo aljkava nacija, kada se na te faktore može uticati.

Vrh

PostPoslato: 09 Avg 2009, 07:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
danasnja djeca se ne igraju, ne druze. sve je na facebooku, ili igra ifrica, ili se msna...
kad smo mi bili djeca, mi smo stalno bili napolju, ukutro se pogleda Branko kockica, crtani i Opstanak i ajmo vanka... cijeli dan trcis, igras se, vozas bicikl... a danas... tuga.
i nije cudo sto djeca imaju toliko deformacija.

Vrh

PostPoslato: 09 Avg 2009, 12:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2003, 13:28
Ja sam imao krivu kicmu krajem osnovne, ne zbog kompjutera vec zbog nosenja ruksaka na jednom ramenu i nepravilnog sjedenja u skoli. Poslije sam isao na neke vjezbe i ispravio to. Inace sad sjedim kao da imam stap u ledjima :)

Vrh

PostPoslato: 09 Avg 2009, 12:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2006, 18:43
Školske knjige su preteške u kakvoj god torbi da se nose :( Zato što se zaostale učiteljice ne odriču zahtijevanja da se za 1 predmet nosi 5 knjiga za svaki čas, a sigurno se neće uopšte koristiti.

I wish to see the lost in me

Vrh

PostPoslato: 09 Avg 2009, 12:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Revan je napisao:
Školske knjige su preteške u kakvoj god torbi da se nose :( Zato što se zaostale učiteljice ne odriču zahtijevanja da se za 1 predmet nosi 5 knjiga za svaki čas, a sigurno se neće uopšte koristiti.

I zato sto ministarstvo prosvjete zeli samo sto vise da odere roditelje pa stavljaju po 16 nepotrebnih knjiga iz jednog predmeta.
Ja kad sam isao kod uciteljice,bukvar i jos neka knjizica iz srpskog.
Moj buraz ih ima 4-5.
I sta sad,on ce nauciti vise kao,oce sipak.

Vrh

PostPoslato: 01 Sep 2009, 21:28 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Avg 2009, 15:43
Elvis Presley je napisao:
Revan je napisao:

I zato sto ministarstvo prosvjete zeli samo sto vise da odere roditelje pa stavljaju po 16 nepotrebnih knjiga iz jednog predmeta.
Ja kad sam isao kod uciteljice,bukvar i jos neka knjizica iz srpskog.
Moj buraz ih ima 4-5.
I sta sad,on ce nauciti vise kao,oce sipak.

Koji god novi ministar dodje, uvodi nekakve reforme skolstva, a sa njima stizu i nove knjige. Evidentno je su nam deca opterecena velikim brojem skolskih knjiga i skolskog pribora. Kao sto je vec receno tu ne pomaze nikakav laksi ranac a preporucuju se kofercici sa tockicima. Takodje, nase skole nisu opremljene sa djackim ormaricima u kojima bi djaci mogli ostavljati deo svojih udzbenika. Prosvetari bi da veliki deo svoje odgovornosti prebace na ledja roditelja ali sebe demantuju inoviranjem skolskih udzbenika svake godine. Jadna nasa deca, danasnji "petak" nosi na ledjima svaki dan cca 8-9 kg, a starija deca i vise. A tek "prvacici". Jezivo.

Vrh

PostPoslato: 01 Sep 2009, 21:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Feb 2008, 22:10
Ma joj, nosila sam i ja prije 10-15 godina brdo knjiga, pa ništa. Problem je što djeca puno sjede, pa još nepravilno. Meni je jezivo kad djetetu od 5,6 godina puštaju da čitav dan rastura po playstation-u, kompjuteru i sl. Malecka od moje sestre je sa 4 godine sama uključivala kompjuter i znala naći igrice, ali je ipak ne puštaju da to stalno radi. Sreća pa je aktivno dijete, stalno u igri i pokretu.

Vrh

PostPoslato: 01 Sep 2009, 22:29 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Avg 2009, 15:43
le_papillon je napisao:
Ma joj, nosila sam i ja prije 10-15 godina brdo knjiga, pa ništa.

Puno toga se izmenilo u odnosu na nase vreme i sadasnje. Nekad smo bili po ceo dan vani bez mobitela, bez kompjutera, a o igricama da ne govorim. kod nase dece nije toliki problem sedenje pred kompom, koliko je to tezina knjiga. Istina je da su oni manje pokretljiviji od nas u njihovim godinama ali nije to jedini razlog njihove skolioze. Tvrdim, da su nam deca preopterecena i skolskim programima, i domacim zadacima, i tezinom ranaca, i sve u svemu to je poznato i strucnjacima u nasim zemljama pa se opet nista ne cini u pogledu smanjenja gradiva i skolskih obaveza, ogromne kolicine domacih zadataka koje oni opet kazem moraju raditi sedeci i to nepravilno.

http://www.youtube.com/watch?v=TU-upqV0 ... re=related

Svedska osnovna skola, a poslusajte mogucu reakciju roditelja na domace zadatke kakve smo mi radili a danas i nasa deca, u 3:28 minutu ovog trejlera.

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2011, 17:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
Sve više djece u Banjaluci ima krivu kičmu, deformacije stopala, loše tjelesno držanje, dok se kod mališana predškolskog uzrasta sve češće javlja karijes prvog stepena, kao i gojaznost. Prilikom posljednjih sistematskih pregleda uočeno je da čak 30 odsto pregledanih učenika ima krivu kičmu, 25 odsto ravna stopala.

Karijes se pojavljuje u nešto manjem procentu od oko 18 odsto, dok je problem gojaznosti primjećen kod 11 odsto pregledanih učenika.

Prema riječima specijaliste porodične medicine doktora Mladena Šukala, većina deformiteta kod djece javljaju se kao posljedica slabog kretanja i pješačenja, kao i provođenja slobodnog vremena za računarom.

- Mališani danas jako malo ili nikako ne pješače, a slobodno vrijeme provode u zatvorenom prostoru umjesto na svježem vazduhu. Kao rezultat svega toga povećan je broj djece sa lošim tjelesnim držanjem i ravnim tabanima - objašnjava Šukalo.

On je naglasio da bi pravilno držanje tela trebalo da se uči još u ranom djetinjstvu da bi, kada dijete krene u školu, već imalo stečene navike.

- Loše navike mogu da prouzrokuju ozbiljne deformitete kičmenog stuba, a na to još može da utiče i nošenje preteške torbe. Preporučuje se da đačka torba učenika nižih razreda ne bude teža od pet odsto tjelesne težine učenika, dok kod đaka viših razreda 10 odsto - objasnio je Šukalo.

Da je djecu sve teže afirmisati da se bave sportom ili nekim hobijem koji uključuje fizičku spremu, smatra nastavnik fizičkog vaspitanja u Osnovnoj školi „Ivo Andrić“ Davorin Zrnić.

- Veliku ulogu imaju roditelji koje pokušavamo da zainteresujemo da im dijete pohađa neku od sportskih sekcija, pri tom nije važno da li je dijete talentovano ili ne za taj sport - ističe Zrnić.

Napomenuo je i to da nastavnici čine sve što je u njihovoj moći da djeca u najranijem uzrastu usvoje zdrave navike.

- Međutim, nismo svemogući i naše vrijeme je ograničeno na ono koje djeca provode u školi. Roditelji su ti koji bi trebalo da obrate pažnju na to koliko im dijete vremena provodi za računarom, u kojem položaju uči i kakve prehrambene navike ima - kaže Zrnić.

Kako pokušava da na najbolji način utiče na pravilno držanje svog djeteta potvrdio je i jedan od roditelja Goran Karanović.

- Trudim se da mu ograničim vrijeme provedeno za računarom, kao i da pored školskih obaveza nađe vremena za neku fizičku aktivnost. Mada, smatram da su najmlađi opterećeni i torbama, koje su preteške čak i kad se stave samo najosnovnije knjige za taj dan - kategoričan je Karanović.

Timovi porodične medicine banjalučkog Doma zdravlja pregledali su ove godine 1.704 privačića, od toga 849 dječaka i 855 djevojčica. Obavljeni su pregledi i kod učenika trećih, petih, sedmih i devetih razreda osnovnih, kao i đaka drugih razreda srednje škole. Ovim ispitivanjem je zastupljeno 7.554 učenika, a najčešći problemi su loše tjelesno držanje, kriva stopala i neadekvatno oralno zdravlje.

(EuroBlic)

Vrh

PostPoslato: 26 Sep 2011, 15:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Feb 2010, 22:03
Lokacija: Awesometown, Togetherland, Betterworld... Sci-Fi RS :)
No-lajf krivac za krivu kičmu, virtualni likovi nabildani do maksimuma a u stvarnom životu sve više povučenjaka i lezbejki.

Vrh

PostPoslato: 26 Sep 2011, 16:43 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2011, 18:54
Preteška školsa torba jeste problem, ali teret se nalazi pozadi i vuče ramena i kičmu unazad, tako da, ako se pravilno nosi, teško da može uzrokovati probleme sa krivljenjem kičme jer se ona najčešće povija prema naprijed.

Slažem se sa većinom da je boravak pred kompom, tv isl glavni krivac.
Treba dodati činjenicu da se sjedenje pred računarom ili tv-om odvija u zatvorenom prosotru. E sad kad takav način života pređe u svakodnevnu naviku, dijete je premalo u kontaktu sa otvorenim prostorom, a samim tim i sa Sunčevim zracima. Manjak sunca, loše prerada pro vitamina D i melanina, a samim tim su i kosti slabe i sklone povijanju..

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2015, 15:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
Nepotrebne knjige ostavljaju u školi
BOJANA VASIĆ - 15.12.2014 08:30
Nepotrebne knjige ostavljaju u školi
BANJALUKA - Pojedine osnovne škole u Republici Srpskoj konačno su počele sa uvođenjem ormarića, u koje đaci nakon završetka nastave ostavljaju udžbenike i opremu, a kući nose samo ono što im je potrebno za zadaću.
Ovo je potvrdio Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda. On je kazao da je ova aktivnost predviđena Programom smanjenja težine đačke torbe, koji su sve osnovne škole dobile u februaru ove godine.
"U programu je jasno navedeno šta treba da uradi roditelj, učitelj, nastavnik, razredni starješina i Republički pedagoški zavod kako bi bila smanjena težina torbe koju djeca nose", kazao je Damjanović.
On je naveo da je veoma bitno da svaki učitelj, posebno za đake od prvog do petog razreda, ima precizan raspored časova kao i to da roditelji obavezno pregledaju šta djeca nose u školu.
"Pogrešno je mišljenje da treba veliki novac za ormariće, bitno je samo da se u školama snađu s onim što imaju. Većina škola u RS, posebno onih manjih, radi u jednoj smjeni, i ima dovoljno prostora da od svog postojećeg namještaja i opreme formira improvizovane ormariće, kako bi djeca ostavljala udžbenike i stvari u školi", naveo je Damjanović.
Zora Gluvak, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola dobojske regije, kazala je da su u nekim školama u ovoj regiji već uvedeni ormarići i to sa namještajem koji je škola već imala.
"U OŠ 'Sveti Sava' mi smo za ove niže razrede već napravili neke ormariće. Međutim, nemamo sredstava da ih za sve napravimo. Trebalo bi nam oko 20 ormara koji koštaju po 300 KM. To je oko 6.000 KM, što je za našu školu koja ima oko 1.000 učenika previše i zato očekujemo pomoć resornog ministarstva" , navela je Gluvakova.
Ona je pojasnila da se Program smanjenja težine torbe sprovodi u svim školama u ovoj regiji i da se nastavnici snalaze kako mogu u postojećim uslovima.
Istraživanje "Djeca traže", koje je prošle godine sprovela Međunarodna asocijacija doktora medicine za jugoistočnu Evropu, pokazalo je da većina osnovaca drugog, četvrtog i osmog razreda u RS ima deformitet kičme.
Isti podaci su pokazali da više od 91 odsto učenika ima nepravilan sjedeći stav zbog preteške đačke torbe i nepravilnog sjedenja.
Miodrag Femić, fizijatar u Opštoj bolnici Bijeljina i predsjednik navedene asocijacije, kazao je da su ovim istraživanjem nastojali da utvrde vezu između težine đačke torbe i njenog uticaj na zdravlje učenika.
"Uprkos činjenici da opterećenje đačke torbe ne bi trebalo da iznosi više od 10 odsto njihove tjelesne mase, tokom ovog istraživanja je ustanovljeno da znatan broj učenika nosi torbu koja predstavlja opterećenje između 10 i 15 odsto njihove mase, a određeni broj učenika je nosio torbu koja je bila teška čak između 15 i 20 odsto njihove težine", naveo je Femić.
Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS nismo uspjeli dobiti odgovor da li će biti izdvojena sredstva za nabavku ormarića u svim školama.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 12 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]