banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 22:08

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 09 Sep 2010, 18:40 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 28 Jan 2009, 00:24
Ove godine je doslo do nekih promjena u zakonu o dobrovoljnim davaocima krvi,
i tako svaka osoba koja barem 1 godisnje daruje krv, narednih 365 dana je oslobodjena
placanja participacije. Osoba koja daruje krv 10 ili vise puta, oslobodjena je participacije
do kraja zivota.

Ja licno sam redovni davaoc krvi bila i prije nego sto sam saznala za ovu pogodnost,
ali primjetila sam da medicinska sluzba ne obavijestava pacijente o ovome.

Za one koji ne znaju, participacija vam nije samo one 2,3 marke koje platite nakon
pregleda porodicnog ljekara, npr. ja sam vadila zub i umjesto 25 KM (sa ovjerenom knjizicom),
platila sam 0 KM, isto tako i 3 pregleda specijaliste (koji kostaju min. 15 KM svaki).

NEOPHODNO je: da date krv
da nakon 7 dana odete po onu crvenu knjizicu I DA JE STALNO NOSITE sa zdravstvenom
da vam zdravstvena bude ovjerena: - ako ste student izvadite potvrdu u studentskoj i odite u biro
- ako niste zaposleni prijavite se na biro, moracete se javljati svaka 2
mjeseca, ali...

Nemojte zaboraviti naglasiti, pokazati, turiti im pod nos tu crvenu knjizicu, jer iako je drecavo crvena, i u nivou njihovih ociju,
cesto je "neprimjete". Kada vadite uputnice, moraju vam na uputnici napisati vas DDR broj (broj dobrovoljnog davaoca krvi).
Ako vam specijalista kaze da trebate ici slikati zub, pluca,MR...ako ste voljni cekati i to uraditi u bolnici, besplatno je.
Kada vam propisu ljek, otidjite do porodicnog ljekara i trazite da vam napise recept, jer ne samo sto kada vam porodicni ljekar propise recept vi placate samo 10-tak % vrijednosti lijeka, ako ste DDR ne placate ni to.

Znaci: ginekolog (ultrazvuk, papa-test...), zubar (vadjenje zuba, slikanje, popravak), dermatolog....ne placate nista ako ste DDR.

E sad, ovo do sada je sve provjereno iz prve ruke (tj. mene), ali posto od nadleznih nisam mogla dobiti konkretan odgovor,
mene zanima sledece:

1. Ako sam trudna (nisam niti planiram), i dala sam krv 10 puta ili u prvom mjesecu trudnoce ili netom prije nego sto sam saznala da sam trudna, sve u svemu moja trudnoca je obuhvacena u tih 12 mjeseci od poslednjeg davanja krvi...zanima me da li ISTA placam? Porod, preglede, zubara, specijalisticke preglede, babicu, vakcine, lezanje u bolnici ... da li novac koji se placa za to spada u placanje participacije i da li, logicno, onda vi nista od toga ne placate jer ste DDR???

2. Zavrsite u bolnici, slijepo crijevo, cir, pad sa motora, infarkt....sve sto se placa za vrijeme boravka u bolnici, da li se placa ako ste DDR???

3. kao ste se kaze "ne laje kuja sela radi, vec sebe radi". Meni treba aparatic za zube, planirala sam uzeti mobillni, jer je mnogo jeftiniji od fiksnog, ali kako sam saznala da ne placam participaciju, palo mi je na pamet da bih "tehnicki" mogla dobiti
fiksni aparatic besplatno.

E sad, pitala sam ja vec doktoricu u porodicnom, ali ona ne zna, pitala sam i jednog od zubara ali on nije siguran, kaze idi provjeri. GDJE da provjerim??? Zvala sam upravu, ali su me samo isprebacivali i na kraju sam razgovarala sa zastitarom...sta reci?

Da li neko zna koga tacno treba nazvati da ovo provjerim ili da li negdje pise, u nekom Sluzbenom glasniku. Te kako je uopste
definisano placanje u bolnici, da li je sve to participacija ili je ...

Poslednji put menjao israel dana 09 Sep 2010, 19:47, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2010, 18:48 
Početnik
Početnik

I da:

1. Muskarci mogu dati krv 4 puta godisnje, zene 3 puta godisnje
2. Ono malo krvi sto vam izvade regenerise se u roku 10-20 minuta, kolicinski.
3. Ne mozete postati ovisni.
4. Prije svakog davanja krvi prolazite kroz kompletan osnovni ljekarski pregled (nivo zeljeza u krvi, nivo secera, disanje, pritisak)
5. Cak i da Republika Srpska ima viska krvi i prodaje ju dalje, sta vas briga, vi to radite zbog sebe.
6. Svi mi volimo biti nagradjeni, tako da cete nakon svakog davanja dobiti kesicu sa slatkisima
7. U slucaju da spadate u osobe kojima se malo vrti nakon procedure, imate gdje sjesti i odmoriti se. Nije sramota.
8. Ja licno smatram da svakom covjeku prija da barem jednom godisnje sebi pusti krv, da dio "toksina" izadje napolje, da vam krv malo jace proradi i zamjeni nedostajalu kolicnu novom krvlju.
9. Cinite dobro djelo.

10. Izuzetno je odvratno to sto neovisno o tome da li ste DDR ili obican pacijent, ako zavrsite u bolnici i trebate operaciju, nece vas htjeti operisati sve dok ne neadjete 3,4 (ne znam brojku) osobe koje ce dati krv zbog vas. To je jednostavno odvratno.

11. Sto se tice sprica, pribora koji koriste, sve je sterilno, i sve otvaraju pred vama. PS. u Gradisci imate i dodatnu sterilnu pogodnost, jer ruku gurnete kroz otvor u staklenom zidu, i medicinska sestra sve obavlja u susjednoj prostoriji.
I da stolice su veoma udobne.

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2010, 19:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
israel je napisao:
I da:

10. Izuzetno je odvratno to sto neovisno o tome da li ste DDR ili obican pacijent, ako zavrsite u bolnici i trebate operaciju, nece vas htjeti operisati sve dok ne neadjete 3,4 (ne znam brojku) osobe koje ce dati krv zbog vas. To je jednostavno odvratno.

2) Tecna komponenta krvi se nadoknadi za 24 sata, a crvena krvna zrnca za 2-3 mjeseca. Da se regenerise za 20ak minuta, onda bi mogao dati krv svaki dan :wink:

10) Nisi u pravu. Nisam siguran sta ti znaci DDR?! Pretpostavljam da su to dobrovoljni davaoci krvi... Ja sam dobrovoljan davaoc krvi i u slucaju da neko od moje blize porodice zavrsi u bolnici, te bude imao neku operaciju, ne mora se davati krv za njega. To je naravno slucaj i ako ja zavrsim za operacionim stolom... Provjereno :)

Sa svim ostalim bih se slozio s tobom. :D

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2010, 19:34 
Početnik
Početnik

2. Zato sam i naglasila "kolicinski"

10. Stvarno?! To nisam znala, ali i to su mijenjali u skorije vrijeme, jer u blizoj familiji sam imala 2 slucaja,
jedan prije 5, a drugi prije 3 godine, u oba slucaja osobe su bile redovni davaoci krvi, dali su krv mnogo vise od 10 puta,
baba je davala krv od 18 godine svaka 4 mjeseca i opet su nas trazili da 4 ljudi ide u zavod dati krv za nju. Kao da se nadoknadi. Ali odlicno ako su to promjenili.

I da, nije DDR vec DDK (sta covjeku podsvjest radi :oops: :D )

DDK - dobrovoljni davaoc krvi

PS: hvala TaskoBL :D

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2010, 19:39 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
cuj kesa slatkisa ja kad sam davao vazda je bio burek ( sad poslije "moguce" malarije i definitivne dengue groznice bjeze od mene ko djavo od krsta, al opet sam dao kad je staroj od drugara trebalo a znali smo da je samo pitanje dana ) \

bio dobar burek
eh

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2010, 19:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Ma ovo pod 2) nije ni vazno toliko... To sam rekao cisto et... Tecna komponenta krvi ti i ne znaci puno, ali ne nadoknadi se bas toliko brzo :)

Nema na cemu!

I ja znam za tu cifru od 10 davanja krvi, nakon koje se ne placa participacija do kraja zivota... Ja sam dogurao do 7 davanja... Nisam se do sad raspitivao o tome :-?
Naravno da ne dajem krv zbog toga, ali lijepo znati da i mi imamo neke benificije :D

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2010, 20:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2009, 11:23
TaškoBL je napisao:
israel je napisao:
I da:

2) Tecna komponenta krvi se nadoknadi za 24 sata, a crvena krvna zrnca za 2-3 mjeseca. Da se regenerise za 20ak minuta, onda bi mogao dati krv svaki dan :wink:

10) Nisi u pravu. Nisam siguran sta ti znaci DDR?! Pretpostavljam da su to dobrovoljni davaoci krvi... Ja sam dobrovoljan davaoc krvi i u slucaju da neko od moje blize porodice zavrsi u bolnici, te bude imao neku operaciju, ne mora se davati krv za njega. To je naravno slucaj i ako ja zavrsim za operacionim stolom... Provjereno :)

Sa svim ostalim bih se slozio s tobom. :D

Moja baba ide na operaciju za par dana i trebamo joj naći tri davaoca krvi za operaciju, imamo dva već. :D

Ozbiljno je ovo za babu, nije neka šprdnja. Sutra idem dati krv po treći put. Dao bih još i više al' sam čekao da bude kolektivno davanje krvi kad sam bio u Gimnaziji. Meni je to super stvar i mislim da ću davati krv još dugo...

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2010, 21:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Mar 2007, 02:35
israel je napisao:

1. Ako sam trudna (nisam niti planiram), i dala sam krv 10 puta ili u prvom mjesecu trudnoce ili netom prije nego sto sam saznala da sam trudna, sve u svemu moja trudnoca je obuhvacena u tih 12 mjeseci od poslednjeg davanja krvi...zanima me da li ISTA placam? Porod, preglede, zubara, specijalisticke preglede, babicu, vakcine, lezanje u bolnici ... da li novac koji se placa za to spada u placanje participacije i da li, logicno, onda vi nista od toga ne placate jer ste DDR??

Ako si trudna, oslobodjena si placanja bilo kakve participacije svakako (barem je meni zasad tako). Mislim na preglede koji su vezani za trudnocu. Nisam isla zubaru, ali cu i to provjeriti.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]