Ove godine je doslo do nekih promjena u zakonu o dobrovoljnim davaocima krvi, i tako svaka osoba koja barem 1 godisnje daruje krv, narednih 365 dana je oslobodjena placanja participacije. Osoba koja daruje krv 10 ili vise puta, oslobodjena je participacije do kraja zivota.
Ja licno sam redovni davaoc krvi bila i prije nego sto sam saznala za ovu pogodnost, ali primjetila sam da medicinska sluzba ne obavijestava pacijente o ovome.
Za one koji ne znaju, participacija vam nije samo one 2,3 marke koje platite nakon pregleda porodicnog ljekara, npr. ja sam vadila zub i umjesto 25 KM (sa ovjerenom knjizicom), platila sam 0 KM, isto tako i 3 pregleda specijaliste (koji kostaju min. 15 KM svaki).
NEOPHODNO je: da date krv da nakon 7 dana odete po onu crvenu knjizicu I DA JE STALNO NOSITE sa zdravstvenom da vam zdravstvena bude ovjerena: - ako ste student izvadite potvrdu u studentskoj i odite u biro - ako niste zaposleni prijavite se na biro, moracete se javljati svaka 2 mjeseca, ali... Nemojte zaboraviti naglasiti, pokazati, turiti im pod nos tu crvenu knjizicu, jer iako je drecavo crvena, i u nivou njihovih ociju, cesto je "neprimjete". Kada vadite uputnice, moraju vam na uputnici napisati vas DDR broj (broj dobrovoljnog davaoca krvi). Ako vam specijalista kaze da trebate ici slikati zub, pluca,MR...ako ste voljni cekati i to uraditi u bolnici, besplatno je. Kada vam propisu ljek, otidjite do porodicnog ljekara i trazite da vam napise recept, jer ne samo sto kada vam porodicni ljekar propise recept vi placate samo 10-tak % vrijednosti lijeka, ako ste DDR ne placate ni to.
Znaci: ginekolog (ultrazvuk, papa-test...), zubar (vadjenje zuba, slikanje, popravak), dermatolog....ne placate nista ako ste DDR.
E sad, ovo do sada je sve provjereno iz prve ruke (tj. mene), ali posto od nadleznih nisam mogla dobiti konkretan odgovor, mene zanima sledece:
1. Ako sam trudna (nisam niti planiram), i dala sam krv 10 puta ili u prvom mjesecu trudnoce ili netom prije nego sto sam saznala da sam trudna, sve u svemu moja trudnoca je obuhvacena u tih 12 mjeseci od poslednjeg davanja krvi...zanima me da li ISTA placam? Porod, preglede, zubara, specijalisticke preglede, babicu, vakcine, lezanje u bolnici ... da li novac koji se placa za to spada u placanje participacije i da li, logicno, onda vi nista od toga ne placate jer ste DDR???
2. Zavrsite u bolnici, slijepo crijevo, cir, pad sa motora, infarkt....sve sto se placa za vrijeme boravka u bolnici, da li se placa ako ste DDR???
3. kao ste se kaze "ne laje kuja sela radi, vec sebe radi". Meni treba aparatic za zube, planirala sam uzeti mobillni, jer je mnogo jeftiniji od fiksnog, ali kako sam saznala da ne placam participaciju, palo mi je na pamet da bih "tehnicki" mogla dobiti fiksni aparatic besplatno.
E sad, pitala sam ja vec doktoricu u porodicnom, ali ona ne zna, pitala sam i jednog od zubara ali on nije siguran, kaze idi provjeri. GDJE da provjerim??? Zvala sam upravu, ali su me samo isprebacivali i na kraju sam razgovarala sa zastitarom...sta reci?
Da li neko zna koga tacno treba nazvati da ovo provjerim ili da li negdje pise, u nekom Sluzbenom glasniku. Te kako je uopste definisano placanje u bolnici, da li je sve to participacija ili je ...
Poslednji put menjao israel dana 09 Sep 2010, 19:47, izmenjena samo jedanput
|