banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 11:30

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 08 Jun 2010, 13:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
E ovih dana planiram da napravim kantarionovo ulje i ljiljanovo ulje.

Kantarion se bere (samo cvijet) u jutarnjim časovima i potapa se u čisto maslinovo ulje.
1/4 cvjetova i 3/4 ulja. Teglica treba da stoji na suncu 40 dana.
Svakome je poznato blagotvorno dejstvo kantarionovog ulja.

Ljiljanovo ulje se takođe pravi sa maslinovim uljem (tj. potapa se u maslinovo ulje).
Potrebo je isto kao i u gornjem slučaju uzeti precvjdetale (malo uvele) cvjetove ljiljana, odstraniti sve osim bijelih latica i prašnika i staviti u ulje da stoji na suncu 40 dana.
Ljiljanovo ulje blagotvorno djeluje na kožu, razne kožne osipe, fleke (i trudničke fleke), lišajeve itd.

Takođe mogu da navedem i mladi orah (jer sada mu je vrijeme), pogotovo za osobe koje imaju problem sa štitnjačom i genitalne probleme.
Mladi orasi, zeleni, veličine trešnje se uberu, malkice se nožem zarežu, otprilike 40-tak komada i potope u 1 kg meda, to takođe treba da stoji na suncu 40 dana.

Vrh

PostPoslato: 08 Jun 2010, 13:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Voljela bih ako neko zna još neki narodni biljni lijek da ga podijeli s nama ovdje.

Pelin, žalfija, kadulja

Odlična je za smirenje upale desni i kao oralno dezinfektivno sredstvo, čak kažu da pomaže tj. ublažava sismptome paredontoze.
Takođe, čaj od žalfije smanjuje bronhitis.

Slika

Citiraj:
Lekovito delovanje: naziv ove biljke na latinskom upucuje nas da je smatramo veoma lekovitom - njeno ime, naime, znaci spasonosna i lekovita, kadulja leci promuklost, cisti krv i jaca živce, grije želudac, otklanja vetrove, pomaže kod svake vrsti nahlade, katara i influence.
Žalfija deluje na cišcenje krvi i time oslobada organizam uzrocnika mnogih bolesti. Ima i protivupalno dejstvo, tako da se toplo preporucuje kod svih zapaljenja, od zapaljenja ždrela, preko unutrašnjih organa, do bešike i vaginalnih upala.kadulja je u stanju da reguliše i znojenje, odnosno da ga dovede na pravu meru: kada se znojite od slabosti posle gripa ili zapaljenja pluca kadulja taj problem rešava za par dana. Vrlo je stimulativna i podiže tonus. Leci takode i obolele od reumatizma i, receno modernim recnikom, antibiotik je širokog spektra. Za period puberteta i menopauze ona je upravo biljka izbora, jer je nežan ali efikasan hormonalni regulator Izvrstan je lek za cišcenje jetre, za bolesti bubrega i protiv nocnog znojenja. Ako uberete sveže listove kadulje i protrljate njima predeo oko zuba, desni, ucinicete ih zdravijim i čvršćim.

Vrh

PostPoslato: 08 Jun 2010, 13:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Maj 2010, 22:34
Talija, kupi knjigu:

"Lečenje biljem", Jovan Tucakov. Knjiga je stvarno super, piše kako se ti čajevi i razni narodni lijekovi ali i oni koji su priznati u modernoj medicini prave. Plus čovjek je stvarno ime u tom svijetu, priznat naučnik, nije neki nadri-travar.

Vrh

PostPoslato: 08 Jun 2010, 14:00 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jan 2005, 12:34
Cvjetove ljiljana kupujes na pijaci ili imas negdje svoj izvor?

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2010, 13:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Upravo jutros mi je kolega donio od kuće svoje domaće ljiljane.
Znači, treba sačekati da cvijet izgubi onu svoju bijelu boju (ne baš da se osuši) ali da malo prevene i onda se očiste cvjetovi. Samo bijele latice i prašnike sa tučkom staviti u maslinovo ulje.

Pretpostavljam da su i ljiljani koji se kupuju na pijaci čisti jer se ne prskaju ni sa čim.

Vrh

PostPoslato: 10 Jun 2010, 12:43 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Ma jesu, to je ok. Pravila sam prosle godine, ali htjela sam da ubacim u zemlju pa da imam svoj, ali nisam nigdje nasla bijeli.

Vrh

PostPoslato: 10 Jun 2010, 12:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Planiram takođe da posadim na proljeće bar par gomolja, jer ljiljan zaista lijepo miriše (mnogi se žale da je jak miris a meni ne smeta).
U poljoprivrednim apotekama ima kupiti gomolje, a mislim da nisu više od par maraka.
U komšijinoj bašti sam vidjela velike crvene, mnogo su veći od bijelog, a predivni su. :D
Orjentalni ljiljan ima blažu nijansu, tj. rozu, sa pjegama po sebi. On ima najjači (egzotičan) miris.

Što se tiče ljiljanovog ulja znam jedino za ovaj bijeli koristi.
Juče sam napravila mješavinu i stavila na sunce.

Vrh

PostPoslato: 11 Jun 2010, 11:39 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Na isti princip, kako si gore napisala za kantarion, moze da se uradi i sa lavandom i kamilicom (omjer 1/4 cvjeta i 3/4 maslinovog ulja). Ovo ulje koje se s kamilicom radi je mnogo dobra stvar za lice, ali ne ukoliko si u zurbi (zbog upijanja i nanosenja sminke na lice :lol: ). Meni doduse odgovara kantarionovo ulje (za lice), ali se za vrijeme suncanih perioda ne usudjujem koristiti ga zbog fleka koje mogu izbiti u dodiru sa suncem (ionako sam pjegava :D ).
Prijateljica mi je rekla da ona pravi ovako i nevenovo ulje. Moja mama recimo pravi nevenovu mast. Omjer je 1:1 cvijeta sa stabljikama duzine nekih 10-15 cm i ciste svinjske masti (nesoljene). Mast otopi pa u nju potopi neven i ostavi da se ohladi (obicno stoji cijeli dan).
Kad je odstajalo, zagrije ponovo mast (dok se potpuno ne pretvori u tecno) i onda cijedi kroz nekoliko slojeva gaze. Dobro iscjedi smjesu (gnjeci gazu dok sve ne iscjedi) i onda je mjesa dok se ne ohladi i stegne. Kad se stegne, sipa u teglice i stavi u frizider. Nekad kad ima pcelinjeg voska stavi i njega komad, dok mjesa smjesu pri hladjenu (vosak kao ni jedan pcelinji proizvod ne ide u vrelo). Ona to sprema u vatrostalnoj posudi da ne bi joj stajalo u metalu. Ova druga kombinacija mi je dobra za zglobove (manje bole).

Ja ne mogu vece da zamislim bez jabukovog sirceta (moje, ne kupovno). Ne upotebljavam kremu navece, vec kad skinem sminku i umijem se, umocim komadic vate u razrijedjeno jabukovo sirce (1:4) i utapkam u lice i vrat i ruke. Kao sto rekoh imam pjegice, ali su od ovoga skoro nevidljive, a koza mekana. (Istim ovim omjerom moze da se maze i glava ako neko ima problem sa peruti. Radi, ali po ovakvom vremenu bolje zaobici, jer se znojimo pa...sumnjam da neko zeli da mirisi na sirce :lol: )

Vidim da si pisala za kadulju (ja je prosto zvacem, imam je na vikendici ihiihii i kad god prodjem kraj nje, uberem listic), kad je upala desni ili paradentoza na vidiku dodala bih i propolis kapi. Doduse, u pcelarskoj zadruzi ima uzeti tabletice propolisa (prakticnije je nego sam propolis) i to zvakati. Jeste da nije bilje ali je odlicna stvar.

Za krv, dobra je kopriva i list maslacka i hajducke trave (ili kunice, kako ko je zove), dok je bila sezona mlade koprive jela sam je u neogranicenim kolicinama, na varivo. A susim je i za caj koji ima detoksikaciono dejstvo. Sad kad je omatorila (a moze i susena), a jos se moze naci, koristim je za suzbijanje bubica na cvijecu :) (pola litre vode, 2-3 cena bijelog luka i saka koprive, to se izgnjeci i ostavi da stane jedan dan. Dobro bi bilo da stoji na suncu, da provri ili kako bi moj otac rekao da se usmrdi :lol: Nakon 24 sata, procjedis, uspes litru vode u to i dodas kap detrdzenta za sudje - ovo se stavlja da ne bi tecnost odmah sisla sa lisca. To promjesas i naspes u spricu i spricas listove koji su napadnuti.)
Mlade listove maslacka i kunice tamo negdje u maju, kad podje vegetacija (dok jos nisu previse gorki, mada meni gorcina ne smeta, ali smeta onima koji jedu sa mnom :)) berem i jedem na salatu ili mjesam sa mladim sirom ili tvrdo kuvanim jajima (dok mi ne stigne matovilac).

Mladi orah, ovo je super sto si napisala, pored ovoga znam da ih mama stavlja i u rakiju. Isto stoji na suncu 40 dana samo je moram pitati za omjer. Jedini problem sa orasima jeste upravo ta koncentracija joda, pa mnogi bas ne zele da jedu ili piju, kazu da im je odvratno...i necu vise za ovaj put :D

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2010, 07:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ej baš ti je super post :D
Probaću i ja da napravim tu mast od nevena.

Nego za kantarion, ja sam ga prije koristila baš za sunčanje, ali u njega dodam nekoliko kapi joda. Dobije još tamniju boju, prilikom nanošenja blago oboji kožu a jod inače služi za dezinfekciju i nisam imala problema sa flekama. Nakon kupanja u slanoj vodi koža je svilena i glatka, čak i nakon tuširanja kupkom koža i dalje ostaje nevjerovatno svilena i nije suva nimalo.

Što se tiče pjega onda pokušaj sa ljiljanovim uljem, kaže mi kolegica sa posla da je sa njim skinula i trudničke pjege koje su joj ostale.

I dodala bih još problem sa perutanjem kože glave.
Perut se uspješno otklanja sa čajem od bršljana, napravi se klasično varivo, sa njim se ispere kosa i problemi s perutanjem ubrzo nestaju.

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2010, 20:09 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Mar 2007, 13:48
Talija je napisao:
Pelin, žalfija, kadulja

Odlična je za smirenje upale desni i kao oralno dezinfektivno sredstvo, čak kažu da pomaže tj. ublažava sismptome paredontoze.
Takođe, čaj od žalfije smanjuje bronhitis.

Чај од жалфије је одличан за испирање уста, али није препоручљиво да се пије. Давно сам чула стручно објашњење зашто је то тако, не умијем да објасним :oops: .

Vrh

PostPoslato: 15 Jun 2010, 09:35 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

ogledalo je napisao:

Чај од жалфије је одличан за испирање уста, али није препоручљиво да се пије. Давно сам чула стручно објашњење зашто је то тако, не умијем да објасним :oops: .

Caj od zalfije se razlicito sprema za ispiranje i za pijenje. U zalfiji ima mnogo etarskih ulja koja ne bi trebalo da budu u caju koji se pije. Zbog toga se razlicito i pripremaju. Ako je za ispiranje, list se prelije vrucom vodom i ostavi da stoji 10 minuta, a ako se pije, tada se u vodu koja je provrila, stavi zalfija da krcka na slabijoj vatri, i to da serpica (loncic ili u cemu god se kuva) bude otklopljena, 3 minuta i odmah se procijedi. Na ovaj nacin se dovoljno smanjuje koncentracija ulja.

Pretpostavljam da je to objasnjenje bilo vezano za jedan od glavnih sastojaka zalfije, tujonom koji je neurotoksican. Medicinari bi mogli da daju neko strucno objasnjenje za ovo, sta je on, kako djeluje, pa ostavljam prostora da se neko od njih javi.

Ja sam licno misljenja da je svaka biljka opasna na svoj nacin u pogresnim koncentracijama, pogresnim primjenama i u pogresnoj kombinaciji sa drugim biljkama. Takodje i sa lijekovima koje se uzimaju. Za neke cajeve se naglasi da se ne piju uz neke lijekove. Za neke se naglasava ko ne bi trebalo da ih pije. Tako da to sve zajedno nije igra.

Ipak, soljica caja od zalfije (u kombinaciji sa kantarionom, nanom i maticnjakom), u zimskom periodu, ostaje na mom stolu.

@Talija, ovo sa jodom cu da pokusam. A ljiljanovo ulje mi nije dalo zadovoljavajuce efekte u pogledu pjegica, zato sam isla dalje. Sto se tice morske vode, jooooooooooooj, obozavam je. Najljepse je oprati kosu u morskoj vodi, taj sjaj i ta mekoca...uh! :D

Vrh

PostPoslato: 15 Jun 2010, 12:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Što se tiče pelina jedna žena je popila cca 100 litara čaja od pelina (žalfije) i riješila se zauvjek hroničnog bronhitisa. Da, razlika je u pripremanju (čaj za piće i ispiranje).

Inače, kao što ste napisali dobra je za ispiranje usne duplje, kao i čaj od bijelog sljeza. To sam čula od zubara, da sljez obnavlja sluznicu usne duplje, a žalfija djeluje kao antiseptik.

Vidiš, meni morska voda ne pogoduje kosi, pošto mi je kosa duga, od soli se ukruti i dobije na volumenu pa djeluje da imam kose za tri glave (a o češljanju i nema govora dok je ne operem slatkom vodom i regeneratorom). :D

Vrh

PostPoslato: 15 Jun 2010, 18:04 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Ma nisam naglasila da je operem kao sto bih je prala kuci, samponom :lol:
E znam da ce sad da se digne i kuka i motika, al bas me briga :D Pliv, pliv malo dalje od obale, tubica pliva sa mnom :D
Naravno, 100 ljudi, 100 stvari, ne mora svakom da prija.

Nego moram da te pitam, namjerno stavljas pelin i zalfiju zajedno, jer koliko je meni poznato radi se o 2 potpuno razlicite biljke?

Vrh

PostPoslato: 17 Jun 2010, 08:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pravilno je kadulja ili žalfija, ali je na jugu uvriježen naziv pelin za kadulju (gorki pelin je nešto drugo).

Na ovo mislim, nego iz navike govorim (pišem) pelin. :D

Slika

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]