Na isti princip, kako si gore napisala za kantarion, moze da se uradi i sa lavandom i kamilicom (omjer 1/4 cvjeta i 3/4 maslinovog ulja). Ovo ulje koje se s kamilicom radi je mnogo dobra stvar za lice, ali ne ukoliko si u zurbi (zbog upijanja i nanosenja sminke na lice

). Meni doduse odgovara kantarionovo ulje (za lice), ali se za vrijeme suncanih perioda ne usudjujem koristiti ga zbog fleka koje mogu izbiti u dodiru sa suncem (ionako sam pjegava

).
Prijateljica mi je rekla da ona pravi ovako i nevenovo ulje. Moja mama recimo pravi nevenovu mast. Omjer je 1:1 cvijeta sa stabljikama duzine nekih 10-15 cm i ciste svinjske masti (nesoljene). Mast otopi pa u nju potopi neven i ostavi da se ohladi (obicno stoji cijeli dan).
Kad je odstajalo, zagrije ponovo mast (dok se potpuno ne pretvori u tecno) i onda cijedi kroz nekoliko slojeva gaze. Dobro iscjedi smjesu (gnjeci gazu dok sve ne iscjedi) i onda je mjesa dok se ne ohladi i stegne. Kad se stegne, sipa u teglice i stavi u frizider. Nekad kad ima pcelinjeg voska stavi i njega komad, dok mjesa smjesu pri hladjenu (vosak kao ni jedan pcelinji proizvod ne ide u vrelo). Ona to sprema u vatrostalnoj posudi da ne bi joj stajalo u metalu. Ova druga kombinacija mi je dobra za zglobove (manje bole).
Ja ne mogu vece da zamislim bez jabukovog sirceta (moje, ne kupovno). Ne upotebljavam kremu navece, vec kad skinem sminku i umijem se, umocim komadic vate u razrijedjeno jabukovo sirce (1:4) i utapkam u lice i vrat i ruke. Kao sto rekoh imam pjegice, ali su od ovoga skoro nevidljive, a koza mekana. (Istim ovim omjerom moze da se maze i glava ako neko ima problem sa peruti. Radi, ali po ovakvom vremenu bolje zaobici, jer se znojimo pa...sumnjam da neko zeli da mirisi na sirce

)
Vidim da si pisala za kadulju (ja je prosto zvacem, imam je na vikendici ihiihii i kad god prodjem kraj nje, uberem listic), kad je upala desni ili paradentoza na vidiku dodala bih i propolis kapi. Doduse, u pcelarskoj zadruzi ima uzeti tabletice propolisa (prakticnije je nego sam propolis) i to zvakati. Jeste da nije bilje ali je odlicna stvar.
Za krv, dobra je kopriva i list maslacka i hajducke trave (ili kunice, kako ko je zove), dok je bila sezona mlade koprive jela sam je u neogranicenim kolicinama, na varivo. A susim je i za caj koji ima detoksikaciono dejstvo. Sad kad je omatorila (a moze i susena), a jos se moze naci, koristim je za suzbijanje bubica na cvijecu

(pola litre vode, 2-3 cena bijelog luka i saka koprive, to se izgnjeci i ostavi da stane jedan dan. Dobro bi bilo da stoji na suncu, da provri ili kako bi moj otac rekao da se usmrdi

Nakon 24 sata, procjedis, uspes litru vode u to i dodas kap detrdzenta za sudje - ovo se stavlja da ne bi tecnost odmah sisla sa lisca. To promjesas i naspes u spricu i spricas listove koji su napadnuti.)
Mlade listove maslacka i kunice tamo negdje u maju, kad podje vegetacija (dok jos nisu previse gorki, mada meni gorcina ne smeta, ali smeta onima koji jedu sa mnom

) berem i jedem na salatu ili mjesam sa mladim sirom ili tvrdo kuvanim jajima (dok mi ne stigne matovilac).
Mladi orah, ovo je super sto si napisala, pored ovoga znam da ih mama stavlja i u rakiju. Isto stoji na suncu 40 dana samo je moram pitati za omjer. Jedini problem sa orasima jeste upravo ta koncentracija joda, pa mnogi bas ne zele da jedu ili piju, kazu da im je odvratno...i necu vise za ovaj put