banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 24 Jul 2025, 00:14

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 22 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 06 Jan 2012, 12:51 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 16 Feb 2008, 17:16
Zna li neko da li se moze voziti prikolica za prevoz auta ako imam B kategoriju odnosno B, B1 i BE? I ima li neko ogranicenje u tezini? U pitanju je prikolica za prevoz dva auta.

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2012, 12:53 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 21 Okt 2007, 17:13
Ja mislim da sa B kategorijom mozes voziti do 3.5 tone.

Udruzenje linux korisnika Republike Srpske

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2012, 13:03 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Trebalo bi da može sa BE. Mada koju got kategoriju da imaš ako zakačiš prikolicu nema šanse da te ijedna patrola kod nas propusti bez zaustavljanja. :)

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2012, 13:08 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

AlexM je napisao:
Ja mislim da sa B kategorijom mozes voziti do 3.5 tone.

Hvala na info i jos nesto ...
Jel u te 3.5 tone spada samo prikolica sa ta dva auta ili se raduna i moje auto kojim vucem prikolicu?

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2012, 13:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Samo laka prikolica do 750 kg, znači sa BE ne možeš vući prikolicu za auto jer ukupna masa priključnog vozila prelazi 750 kg.

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2012, 13:52 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
automotive je napisao:
Zna li neko da li se moze voziti prikolica za prevoz auta ako imam B kategoriju odnosno B, B1 i BE? I ima li neko ogranicenje u tezini? U pitanju je prikolica za prevoz dva auta.

Naravno da ne može. Ta prikolica ide na kamion,a za to ti je potrebna C kategorija.

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2012, 14:37 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Nemora da ide na kamion, može i terenac. :)

http://www.questus.hr/prikolica.asp?id=19

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2012, 17:59 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
_зока je napisao:
Naravno da ne može. Ta prikolica ide na kamion,a za to ti je potrebna C kategorija.

2x fail
C kategorija je predvidjena za kamion (vozilo za prevoz tereta, ukupne mase >3500kg), a za kamion sa prikolicom je C+E (ili po staroj nomenklaturi E).
Sa kategorijom B+E mozes da vozis auto sa prikolicom tezom nego vucno vozilo (automobil, terenac, nebitno, ...) i ukupnom masom automobila + prikolice >3500kg. Sa B kategorijom mozes da vozis prikolicu laganiju od auta i ukupnom masom cjeline <3500kg.
E, sad, sto ovi nasi hajduci pri polaganju B priznaju i B1 i B+E to je druga stvar. Svuda u svijetu se posebno polaze za B+E ;)
Inace, vozio sam po EU Forestera sa prikolicom za konje (>4000kg) i nije bilo najmanjih zakonskih problema.

Da, ostaje jos jedna stvar - koliko su nasi plavci upuceni u zakone i kako interpretiraju iste :confused3:

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2012, 18:20 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Ko je položio po starom zakonu automatski mu je upisana i BE, a nama koji smo položili po novom kako kome. Drug je polagao C1 i nije mu upisana BE, a mojoj sestri su upisane B1, B i BE.

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2012, 18:42 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

mirdza je napisao:
_зока je napisao:

2x fail
C kategorija je predvidjena za kamion (vozilo za prevoz tereta, ukupne mase >3500kg), a za kamion sa prikolicom je C+E (ili po staroj nomenklaturi E).
Sa kategorijom B+E mozes da vozis auto sa prikolicom tezom nego vucno vozilo (automobil, terenac, nebitno, ...) i ukupnom masom automobila + prikolice >3500kg. Sa B kategorijom mozes da vozis prikolicu laganiju od auta i ukupnom masom cjeline <3500kg.
E, sad, sto ovi nasi hajduci pri polaganju B priznaju i B1 i B+E to je druga stvar. Svuda u svijetu se posebno polaze za B+E ;)
Inace, vozio sam po EU Forestera sa prikolicom za konje (>4000kg) i nije bilo najmanjih zakonskih problema.

Da, ostaje jos jedna stvar - koliko su nasi plavci upuceni u zakone i kako interpretiraju iste :confused3:

Jel imas B+E kategoriju ili c?
Ma i ja nesto kontam sve zavisi na koga naletis od policije, kad su nam zakoni toliko precizno napisani da ih svaki policajac moze tumaciti kako njemu odgovara :angry4:

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2012, 19:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

mirdza je napisao:
_зока je napisao:

2x fail

Pored interneta kada jednim potezom imate na dlanu sve informacije vi pišete gluposti, idemo redom:
Vozač kome je u dozvolu upisano BE ne može vući na vozilu B kategorije prikolicu čija ukupna masa prelazi 750 kg i kraj priče.
C kategorija su kamioni preko 7. 5 t, C1 kategorija su kamioni do 7. 5 t, oni mogu vući prikolice sa tim da ukupna masa tih prikolica ne prelazi ukupnu masu vozila koje ih vuče, vozač koji vuče prikolice na tim kamionima mora uz C1 ili C imati položenu i E kategoriju.

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2012, 19:17 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
Onda nasi, kao i obicno, drugacije interpretiraju zakone koje su preuzeli iz EU...
Poznanik vozi Transita (2500kg) i prikolicu za dva auta (3500kg) na relaciji PL - Luksemburg svake druge sedmice i nema najmanjih problema. Znam jos desetine ljudi koji voze konje (prikolica ~2000kg) a svi imaju B+E ;)

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2012, 19:21 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Može vući, imaš hiljade kamp prikolica, prikolica za konje, građevinske mašine i sl. čija je masa veća od 750 kg. Jedini uslov je da imaš položenu BE kategoriju.

Bez nje dozvoljeno je vući laku prikolicu ukupne mase manje od 750 kg.

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2012, 20:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

2) U kategoriju B spadaju motorna vozila, osim vozila kategorije A, čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3.500 kg i koja nemaju više od 8 sjedišta neračunajući sjedište za vozača.
3) U kategoriju BE spadaju skupovi vozila čija vučna vozila spadaju u kategoriju B, a priključna vozila su najveće dozvoljene mase do 750 kg i motorno vozilo B kategorije s prikolicom čija najveća dozvoljena masa je veća od 750 kg a koja nije veća od mase vučnog vozila bez tereta, a ukupna dozvoljena masa vučnog i priključnog vozila nije veća od 3.500 kg.
4) U kategoriju C spadaju motorna vozila za prijevoz tereta čija je najveća dozvoljena masa veća od 7.500 kg.
5) U kategoriju CE spadaju skupovi vozila čija vučna vozila spadaju u kategoriju C, a priključna vozila su najveće dozvoljene mase veće od 750 kg.
6) U kategoriju D spadaju motorna vozila za prijevoz osoba koja osim sjedišta za vozača imaju više od 8 sjedišta.
7) U kategoriju DE spadaju skupovi vozila čija vučna vozila spadaju u kategoriju D, a priključna vozila su najveće dozvoljene mase veće od 750 kg, i da se priključno vozilo ne koristi za prijevoz osoba.
Član 8.
(Podkategorije motornih i priključnih vozila)
(1) Vozačka dozvola izdaje se za slijedeće podkategorije vozila: A1, B1, C1, D1, C1E i D1E.
1) U podkategoriju A1 spadaju laki motocikli čija zapremina motora ne prijelazi 125 cm³ a snaga ne prijelazi 11 kNJ.
2) U podkategoriju B1 spadaju tricikli i četverocikli na motorni pogon.
3) U podkategoriju C1 spadaju motorna vozila za prijevoz tereta čija je najveća dozvoljena masa veća od 3.500 kg a manja od 7.500 kg.
4) U podkategoriju C1E spadaju skupovi vozila čija vučna vozila spadaju u podkategoriju C1, a priključna vozila imaju najveću dozvoljenu masu veću od 750 kg, s tim da najveća dozvoljena masa skupa vozila ne prijelazi 12.000 kg i da najveća dozvoljena masa priključnog vozila ne prijelazi masu neopterećenog vučnog vozila.
5) U podkategoriju D1 spadaju motorna vozila koja služe za prijevoz osoba i koja osim sjedišta za vozača imaju više od 8 a manje od 16 sjedišta.
6) U podkategoriju D1E spadaju skupovi vozila čija vučna vozila spadaju u kategoriju D1, a priključna vozila su najveće dozvoljene mase veće od 750 kg s tim da najveća dozvoljena masa ovog skupa vozila ne prijelazi 12.000 kg, a najveća dozvoljena masa priključnog vozila ne prijelazi masu neopterećenog vučnog vozila i da se priključno vozilo ne koristi za prijevoz osoba.

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2012, 20:14 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

old fashion men je napisao:
Samo laka prikolica do 750 kg, znači sa BE ne možeš vući prikolicu za auto jer ukupna masa priključnog vozila prelazi 750 kg.

old fashion men je napisao:
3) U kategoriju BE spadaju skupovi vozila čija vučna vozila spadaju u kategoriju B, a priključna vozila su najveće dozvoljene mase do 750 kg i motorno vozilo B kategorije s prikolicom čija najveća dozvoljena masa je veća od 750 kg a koja nije veća od mase vučnog vozila bez tereta, a ukupna dozvoljena masa vučnog i priključnog vozila nije veća od 3.500 kg.

Znači da ipak možeš vući prikolicu čija je masa veća od 750 kg (teoretski do 1750 kg).

A što se tiče lake prikolice mene su do sada zaustavljali 5-6 puta i niko mi nije pravio problem iako u vozačkoj nemam upisanu BE kategoriju.

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2012, 20:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Opet nema teorije da vozilom B kategorije na prikolici vučeš drugo vozilo B kategorije, jer ako je auto koje vuče teško 1000 kg, a prikolica nek je teška 300 kg onda vozilo koje je na toj prikolici ne smije biti teže od 700 kg, isto tako ako je u pitanju neki terenac koji je težak npr 2 tone, nek je prikolica teška 500 kg opet auto koje se vuče na toj prikolici ne može imati više od 1 tonu jer zbir ne može prelaziti 3500 kg. Prema tome u principu je skoro nemoguće da sa BE kategorijom vučeš na prikolici vozilo B kategorije, osim možda nekog smarta i sl.

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2012, 20:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
A kocnica?

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2012, 21:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2008, 19:01
Uh...kako onda opravdati auto (karavan, 1980kg), labudicu i na njoj auto od cirka 1600kg...

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2012, 22:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Opet kocnica, ne?

Vrh

PostPoslato: 06 Jan 2012, 22:30 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
E . je napisao:
Uh...kako onda opravdati auto (karavan, 1980kg), labudicu i na njoj auto od cirka 1600kg...

Kako? Pa sa 20€...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 22 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]