Iggy_PoP je napisao:
Kad mijenjaš ram na biciklu, u principu mijenjaš sve. Ali ako je ram ispravan, nema "pukotina" - ne znam što bi smetao željezni (pretpostavljam da je taj trenutno), ako je već rekreativni vozač. A nema šta, ograničen si na to što jesi od radnji.
Disk kočnicu ne možeš tek tako ugraditi.
Pretpostavljam da je stariji bic od 3,4 godine, a to bi i značilo da je vrlo malo vjerovatno da si imao posebne felne koje imaju odgovarajuću osovinu za montiranje diskova.
Ležajeve na pogonskoj osovini više nemoj da mijenjaš, vidi da li odgovara tvom bicu i kupi osovinu koja je "iz jednog komada". Nisam siguran kako se to zove (načuo sam negdje integralna osovina), ali je bolja stvar, nema više šta da se polomi unutra - ležajevi, nema lakog krivljenja osovine, sve idealno napravljeno - msm da se može uzeti do 30km, a isplati se vremenom. Preporučujem ti da odeš na pik.ba i potražiš pod kategorijom bicikli, pa isfiltriraš pretragu samo na BL. Ima par osoba koje nabavljaju bicikle i preprodaju, pri tom ih i servisiraju. Ja baš kupujem upravo jedan sutra.
Al` opet kažem, ako ti je sestra rekreativni vozač bicikla, neće njoj trebati puno ove fensi opreme, kočnice će joj biti sasvim dovoljne V-brake, imaš u šimanu za oko 10km čitavu viljušku sa gumicama.
Hvala za detaljne informacije

Ja imam disk kocnice na ovom novom biciklu i malo je reci da sam odusevljen, pa sam zato mislio nabaciti i na stari bajk. Alu ram takodje, u poredjenju sa novim bajkom, staro je bas tesko (bilo je tesko i prije, ali sad sam osjetio veliku razliku).
Mozda sam ja zamjenu ALU rama zamislio previse jednostavno (u fazonu kupim go ram i na njega u servisu nabace sve dijelove sa mog bicikla). Ali ako je velika komplikacija ostavicu ovo koje je trenutno na bajku (nema poukotina).
U ponedjeljak cu otici do Cycling Shopa jer su mi najblizi pa cu vidjeti sta cu definitvno raditi.