Ehm...
Daklem, ako nisi u mogućnosti naći nekoga ko će ti uraditi tehnički "bez očitavanja", onda ni slučajno ne radi isti! Ako ga urade kao što piše na njemu, onda si u problemu. Ukoliko u roku od 10 dana ne nađeš porijeklo istog, dolaze ti kući iz krim policije i plijene auto. Nije zajebancija, imao sam skoro slučaj ali sam riješio. Ispostavilo se da nije bio drugi motor, već greška kod očitavanja prilikom uvoza

Očitali broj na bloku motora umjesto pravog broja, što mi je vještak potvrdio. Inače bi ostao bez auta.
Elem, ako je stvarno drugi motor, procedura je prilično komplikovana ako planiraš ići regularnim putem. Za početak angažuj sudskog vještaka da ti očita broj. Ako utvrdi da je štamparska greška, na konju si. U suprotnom neka ništa ne piše. Sva je poenta u tome da moraš naći porijeklo istog i legalizovati ga, što je prilično teško. Ako kojim čudom i uspiješ doći do vlasnika tog motora, a isti
nije iz ukradenog auta, moraš sa njim napraviti ugovor za prodaju motora sebi, kopirati saobraćajnu od auta iz kojeg je izvađen i ovjeriti je u opštini. To vozilo mora biti odjavljeno! Nakon toga od nekog servisa nabaviti potvrdu o ugradnji (podmazati nekog), a zatim uraditi atest. Ako je prošvercan na granici, trebaš ga i ocariniti. Ako ovaj naučno-fantastični scenario i bude realizovan, sa svim tim papirima napraviš tehnički pregled i uz promjenu svih dokumenata i tablica izvršiš registraciju.
P.s. Ako znaš iz koje marke auta je izvađen isti, u ovlaštenim salonima proizvođača ti mogu po broju provjeriti u bazi. U MUP-u ne traži da ti traže broj, jer ako je ne daj Bože na interpolovim potjernicama, istog momenta silaze i vode te na razgovor. Na šalterima ne mogu ništa jer se odmah zacrveni negdje "gore"

Međutim, sve je to sviranje kurcu.
Najlakše ti je naći nekog "eksperta" koji će ti pažljivo "ukloniti" postojeći broj i sve ostale oznake, a zatim tražiti nalog za ukucavanje novog jer je stari oštećen i nečitak

U svakom slučaju, sretno!