banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 16:25

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 28 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 07 Feb 2011, 23:08 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 24 Jan 2010, 20:11
Pred vasim ocima se odvije udes, vi stajete ili prolazite?

Danas me cijeli dan drzi sinocni dozivljaj. Pocinjem ljude oko sebe drugim ocima da gledam.
Tunel - krivina na lijevo - lik me pretice. Par minuta kasnije se ispred mene zaljulja na cesti (led) i prevrne na krov. Koceci i izbjegavajuci njega, koji je piruete vrtio preko obe spure sletim u jarak.

Da, zensko sam. Ne, nije mi prvi udes.

Moja kola jos u jarku, izlecem iz auta i trcim preko ceste da pomognem stradalom koji je sav krvav vjesio naglavacke. Momak je bio pri sebi.. Pijan. Na moja pitanja je odgovorio da mu nije nista polomljeno i psovao kao kocijas. Gledam oko sebe, mobitel mi na sjedistu u autu. Vidim da se stvorila mala gomila gledaoca. Neki momci iz obliznjih kuca i par zena. Lezeci tako na podu, grabim za ozljedjenog koji je sam pokusavao se izvuci iz kola oboje vidimo farove dolazeceg automobila. Nikome, od sa strane stojecih, nije palo na pamet zaustaviti saobracaj..

Vidjela sam takorekoc svijetlo na kraju tunela.. Iz straha i panike vukla sam momka za kosu, za ruke, za duksericu iz auta i derala se obliznjima da zovu policiju i hitnu.

Jedan od gledaoca se isto tako izdera na mene - Nemam Kredita

Nije me cinjenica, da sam krvava do usiju i oci momka koje su molile "vadi me van" kad smo vidjeli farove kako nam se priblizavaju toliko onesvijestila kao te dvije rijeci - Nemam Kredita.

Priskoci jedan momak vec na kraju i pomogne da se maknemo sa ceste. Kraj nas prolaze auta, neki uspore skroz da razaberu sta je to bilo. I ja odem do auta da konacno nazovem policiju. Za poziv hitne - NE treba kredit! Ociju tupih, cekam policiju. Neka zena iz obliznjih kuca odveze momka na hitnu. Momci, a i ljudi koji su tu stajali izvukli mi auto iz jarka, dizu haubu gledaju da li je motor ok. Policija dodje, dam izjavu, vadim njemacku vozacku. Policija zavrsi svoj posao, dodje slepsluzba.. a momci pocnu dobacivati " jes udata?" "imal sta u svabiji za nas, vid mene i mog (%"&(%$) mi smo najfiniji" "imas li profil na fejsu ajd dodaj me"..

Mislim.. ostala sam vise nego totalno bez texta..
ali ono - bas..

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2011, 23:25 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
ni slucajno..na zapadu sjedis u svoj auto, toplo ti, nazoves hitnu i policiju ukoliko kamere ne pokrivaju deonicu puta i to je to...odes li do nesrecnika da ga izuveces on te sutra tuzi jer si mu oderao ledja dok si ga izvlacio il prignjecio ruku..

nego jel mazda otisla u jarak?

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2011, 23:27 
Veteran
Veteran

pod prvom pomoci se smatra takodjer i obezbedjenje mjesta udesa. postavljanje trokuta, zaustavljanje automobila. na zapadu - za ne pruzanje prve pomoci stoje osjetljive kazne.

jel tema mazda? nije

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2011, 23:34 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Mar 2008, 23:26
Gdje se to desilo? U bosni?

Ja se srecom nisam zadesio u takvoj situaciji, ali tesko da bi uspio proci ma kakva tuzba da mi prijeti. Ako vec ne mozes direktno pomoci osobi (sto je cesto i slucaj) onda mozes bar zaustaviti saobracaj, pozvati policiju...
Da je taj momak imao ostacen neki od velikih krvnih sudova ti bi mu bila jedini spas.

Poslednji put menjao smucek dana 07 Feb 2011, 23:37, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2011, 23:36 
Veteran
Veteran

kod Doboja

sama sam se prije par godina zadesila u situaciji ovpog momka. da su tad ljudi mislili - e ja ne pomazem, moze me tuzit - grickala bi korijenje odozdo. kako covjek moze u direktnoj situaciji zaobici i pustiti druge nek et pomazu...

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2011, 23:43 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Mar 2008, 23:26
To sto je spavac naveo tuzbu toga bi se bojao neko u engleskoj, u bosni ne. Dolazi i to vrijeme, ali je jos daleko tako da tuzba nije razlog.

Inace se u gradu ceka prva pomoc posto nekad mozes nehotice napraviti veci problem, ali ako vidis da covjek lezi na sinama, a nailazi voz, neces cekati hitnu da ga pomjeri.

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2011, 23:46 
staromodan
Korisnikov avatar

imao sam tri lagana nesrece, ni u jednoj nije trokut upotrebljen....4 svjetla i to je to..u jednoj nesreci sam ostetio oba tocka i feluge..samo sam legao u van dok me 2 ljepuskaste policajke nisu probudile oko 6-7 ujutru..a bilo je 1 ujutro kad sam se zeznuo..kombi ostao na sred ceste nista nisam postavio a ni svjetla upalio...niko od ljudi prolaznika da se zaustavio pa da kucnu na prozor i pitao nesto..nikakva kazna..

u drugoj 3 auta ucestvovala...samo smo ostali na cesti jedno sat vremena,izmjenili podatke, malo popricali o ekonomiji i to je to..4 svjetla upaljena..

u trecoj nesreci sam pobjegao, tj napustio mjesto nesrece jer je tip skrenuo u kafanu..kad je vidio da sam produzio pratio me je, pozvao policiju i zenska ga pitala zasto je skrenuo u kafanu a ne ostano na cesti...ni tu nisam nista platio, a tip je u iskazu lagao svom osiguranju da je sudar bio u cetvrtak, umjesto u petak..a lagao je jer je koristio auto od kompanije na koju je imao dozvolu od petka..

za mazdu sam onako usput pitao..tako da nisam planirao da te pitam da se udas ukoliko je mazda citava.. :D

sto se mene licno tice da je takva sitacija bila kod mene, naravno da bi mu prisao i pomogao..e ako bi me sutra dodatno tuzio e onda bi mu na licu mjesta odvali takvu pljesku da me onda bar moze tuziti za popravku zuba..

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2011, 23:47 
Veteran
Veteran

normalno da zavisi sve od situacije. da je ovaj momak sinoc bio bez svijesti ne bi se usudila da ga cupam iza auta, vec bi obezbijedila mjesto udesa, da se ne zabije sljedeci u njega. zvala policiju i cekala kao svi ostali. no momak je bio pri svijesti i pokusavao se sam izcuvi.

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2011, 00:07 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Okt 2006, 12:58
Sreca nisam se nasao u takvoj situaciji a sad da se nesto kao hvalim kako bi glumio supermena i nema neke vajde. Dok se ne desi nedo bog ne mogu ti odgovoriti na ovo pitanje mozda se skamenim na sicu auta a mozda budem i proglasen za heroja godine ili bar mjeseca.

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2011, 00:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2010, 20:42
веома занимљива тема. ја сам још одавно хтио да отворим тему о томе колико уопштено познајемо прву помоћ и колико смо спосбни да помогнемо некоме у разним ситуацијама, али сам тотално заборавио на то. сад ме бенет подсјетила на то и мораћу отворити ту тему кад будем имао мало времена

а што се тиче ове ситуације у којој се Бенет нашла, стварно не знам шта да кажем :-? ја бих се сигурно зауставио и покушао да помогнем. ето једна од корисних ствари које сам научио на медицинском факултету је да пружам прву помоћ, још сам био и у секцији из прве помоћи, па смо детаљно вјежбали све ситуације, поготово саобраћајне незгоде, обезбјеђивање мјеста незгоде и помагање унсерећенима.

а што се тиче људи који неће да помогну, има оних који се препадну и заледе, неки не знају како да помогну, а неки једноставно неће из овог или оног разлога.

и да још напомене да је понекад боље не помагати и правити се паметан (што је такође одлика нашег народа) јер се у незнању може још већи белај направити.
ако неко не зна како помоћи унесрећеном, онда је боље да само обезбједи локацију да зовне полицију и хитну и да буде морална подршка, осим уколико није нека хитна ситуација па се мора одмах реаговати

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2011, 00:25 
Veteran
Veteran

u njemackoj su vatrogasci i policija poceli sa paravanima odvajati mjesto udesa, da prolazeca auta se ne zaustavljaju nepotrebno. mnogi jos stanu po strani i izadju da pridju havarisanim autima sto blize. time ometaju pomocnike pri pruzanju prve pomoci.

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2011, 01:12 
staromodan
Korisnikov avatar

kod mene stanu pa ono turisticki u prvu i razgledaju...stvori se guzva dok si reko seks..pitam tako jedan stariji par i kaze mi baka "mozda je neko od mojih, pa zbog toga usporim"..

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2011, 01:32 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
Ja sam 3-4 puta imao situacije i svaki put sam pomogao ljudima. Čim se pojavi hitna, spakujem se i odem da ne smetam...

Prošle godine dva lika se sudarila kod piljara... 50 ljudi okolo i niko ne pilazi... Lik u jednom autu se ne pomjera... Sirena probija mozak... Priđem, pipnem ima puls, vidim da lagano dolazi sebi, upitam ga zna li šta se desilo, skontam da je svjestan i da će biti ok. Otvorim haubu, klema sa akumulatora se ne može skinuti bez ključa.. Zovnem lika iz publike da pridrži haubu dok nađem osigurače.

Skinem sve osigurače, sirena staje... Osigurače ostavim čovjeku u vratima da mi kasnije ne psuje mater... U tome hitna dolazi, ja se spakujem i svojoj kući...

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2011, 07:51 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
jest mene su na sri lanci uhapsili zbog pruzanja prve pomoci

skrljala se neka tri zgoljvca na motorima i ja stanem pickupom i ubacim ih pozada dvojicu jednog sto mu je napukla lobanja na zadni sic i do bolnice (15 km) oni oguljeni ko da su ih irokezi zarobili (fala bogu svi voze motore u sorcevima i bez majica) ostavim ih u bolnici i kad sam krenuo upada land rover sa murijom i lagano podjite sa nama u stanicu i prespavam tamo jer se kod njih paz sad svi 'ucesnici' u saobracajki hapse dok se ne ustanove cinjenice. sutradan me pustili i to zato sto je zet od mog vozaca komandir stanice pa kao lafo znam me.

pa ti stani i glumi samaritance

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2011, 09:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
Pruzamo

Desilo mi se jednom u Norveskoj, cetvrti ili peti na mjestu nesrece, stoji sleper ,a malo dalje Opel, pusi se iz njega, smrdi benzin i lik u njemu krvav i bez svijesti.... Skandinavci pridju, naprave krug i strafta na bezbjednu udaljenost....Ja pridjem, (kontajuci da moze poci goriti) otvorim zadnja, jer su prednja vrata bila stumbana, oborim mu sic, provjerim disanje i lagano ga iscupam napolje pa na tepih iz gepeka polozim u siguran polozaj i na bezbjednu udaljenost.... taman sto sam zavrsio, dolazi hitna i bas kontam sad ce me poceti galamiti sto sam "diro" i tjerati , oni me jos zamole da pomognem podici ga na nosila...

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2011, 09:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Ljetos sam imala gadnu saobracajku u kojoj mi se, hvala Bogu, nista nije desilo. Hitna je dosla u roku od odmah ali ono sto nikada zaboraviti necu je cinjenica da se od mase automobila koji su prolazili pored mene kao da se nista desilo nije zaustavila su se dva Amerikanca, posto je Americka baza u neposrednoj blizini. Ljudi ne znaju rijec Njemackog ali su stali, pozvali hitnu i nisu htjeli otici dok se hitna nije pojavila i dok nisu bili 100% sigurni da sam ok. Njemca nigdje ni u prici :-?

A udario me pijan lik sa 1,5 promila i jos se nije zaustavio na mjestu nesrece. Sreca, uhvatili su ga nekih kilometar iza.

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2011, 10:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Po onome sto sam vidio i sto znam u Austriji je mnogo bolje, rekao bih i najbolje.

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2011, 10:27 
Veteran
Veteran

ajkula je napisao:
Ljetos sam imala gadnu saobracajku u kojoj mi se, hvala Bogu, nista nije desilo. Hitna je dosla u roku od odmah ali ono sto nikada zaboraviti necu je cinjenica da se od mase automobila koji su prolazili pored mene kao da se nista desilo nije zaustavila su se dva Amerikanca, posto je Americka baza u neposrednoj blizini. Ljudi ne znaju rijec Njemackog ali su stali, pozvali hitnu i nisu htjeli otici dok se hitna nije pojavila i dok nisu bili 100% sigurni da sam ok. Njemca nigdje ni u prici :-?

A udario me pijan lik sa 1,5 promila i jos se nije zaustavio na mjestu nesrece. Sreca, uhvatili su ga nekih kilometar iza.

isto se i meni desilo, mene su izvukla dva crnogorca iz auta, dan danas sam snjima u kontaktu. a svabe, oni su samo stajali i gledali. kasnije cujem kako se jedan htjeo kolima provuci izmedju nas i osteti svoje gume, te je iste htjeo naplatiti od mog osiguranja.

hitna pomoc je imala problema da dodje do nas, jer su auta stajala poprijeceno - soferi poizlazili nigdje nikoga. pod normalno bi bilo da kolona ostavi lijevu traku slobodnu za prolaz prve pomoci. na tom dijelu autoputa nema pomocne trake. vozac koji je prouzrokovao udes je takodjer otisao dalje. na osnovu izjave vozaca kamiona, koji su kola opisala i dio tablica znali reci tjednima kasnije ga uhvate.

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2011, 10:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Pre par godina bio udes na putu gradiska-B. Luka, likovi sletili u kanal pored puta. Stao sam taman kada su jednog izvlacili iz kola, proverio sam da li je OKi i otisao do drugog koji je lezao u zivici prekriven branikom od kola, ja kada sam dosao on je vec bio mrtav, verovatno je odmah poginuo. Kako se vec dosta ljudi okupilo ja sam otisao jer je vec neko zvao hitnu i rekao da dolaze...

Letos lik na moru sa mola skakao na glavu i zabije se u podvodnu stenu, pomogao sam mu da ga izvucemo van, pozvao hitnu i pregledao ga da vidim uu kakvom je stanju. Razbio je ceonu kost, pa sam se bojao da nije i kicmu povredio, ali je bio OKi, pricao je sa mnom na engleskom i pomerao je ruke i noge... Bio sam tu dok nije dosla hitna, nije udes ali eto... Inace od pune plaze samo je nas par prislo, ostali su gledali sa pristojne udaljenosti i iako je bilo domacih mestana niko nije zvao hitnu, vec ja... Neki se ljudi boje krvi i otvorenih rana, pogotovo ako su one veceg karaktera i ljudi razlicito reaguju na shok... Ko je dosao sa strane na mesto udesa, uglavnom ima strah da pridje, ko je ucestvovao u nesreci nema straha jer je adrenalin toliko veliki da ne razmislja povrsno kao ti posmatraci...

Eto par slucajeva kod mene, doduse ja vise volim prici da bih video kakve su povrede i slicno, a kada sam vec tu, ako mogu pomoci pomognem, ako vidim da je to radi neko pre mene uglavnom odem da ne stvaram guzvu

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2011, 10:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Ne znam sta je gore.. Kada se nabiju tako da hitna ne moze proci ili kada takvom brzinom prolaze da nisi u stanju staviti trokut :-? Ja sam zauzela dvije trake ( poprijeko) a trecom su auta prolazila kao da se nista desilo nije. Prste plasticni dijelovi pod njihovim tockovima ali sta ces, zurba je to :) Kako sam bila u soku ni ne znam ko je stavio trokut, da li neko od njih dvojice ili policija.

viewtopic.php?f=32&t=39990&start=2940

Sad se sjetih, ima od toga skoro 10 god.. Negdje u Bayernu, 3 trake, noc, odjednom ispred mene covjek mase rukama. Jedva sam ukocila da ga ne udarim.. Koju minutu prije se desila nesreca, pokusavaju osigurati mjesto nesrece ali je noc. Izasli smo iz auta da vidimo treba li kakva pomoc, na srecu sem materijalne stete nije se nista desilo ali strah koji osjetis u tom momentu, od brzine automobila koji prolaze pored nesrece kao da se nista nije desilo, je ogroman.

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 28 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]