Vec sam ranije htio da otvorim ovu temu ali nekako sam stalno zaboravljao ili odustajao...
Znaci, pisemo o autima koja su nas odusevila ili ostavila veci utisak - ne moraju da budu super ekskluzivna, vazne su emocije. Uslov - auta koja ste vozili a ne vidjeli na netu

Da pocnem:
1) Fiat Bravo HGT - R5 2000cm3, 155KS (teoretski) mada je bilo cackano oko motora (izduv + remap) i (navodno) je imao ~170KS. Bila je skinuta blokada obrtaja i vrtio se kao brusilica

Osjecaj kad pri 160-170 presaltas u trecu a obrtaji nabiju na 8500rpm je "anbilivbl". Nisam nikada vise imao priliku da vozim nesto sto tako nabija obrtaje

2) BMW M-coupe - R6 3200cm3, 321KS (navodno ~350KS - promijenjen izduv i jos nesto). Malo je reci zivotinja! Sva snaga se prenosi na zadnje tockove bez ikakve elektronike - nema kontrole trakcije i slicnih gluposti, jedino ABS! A sve to pri ~1200kg i speri (LSD) od 40%. Auto skoro da nije u stanju da ide ravno - pri svakom dodavanju gasa, cak i na >120, pokusava da se poprijeci. Ubrzanje do 100 ~5s i dalje linearno vuce do samog kraja. Jesam li vec rekao da je imao skinutu blokadu na 250?

Sva sreca pa sam ga vozio samo nekoliko dana inace bih najvjerovatnije poginuo

3) FSC Żuk - R4 2120cm3, 54KS
Mila majko, ko nije vozio nesto ovakvo ne zna sta je propustio! Tehnologija ranih 60-ih strpana u dostavno vozilo koje se i dalje proizvodi - sa manjom izmjenama

Motor je benzinac niske kompresije, sa bregastom u bloku. Mjenjac sa tri brzine, gdje prva nije sinhronizovana - ako znas da mijenjas sa medjugasom onda i ne krklja tako strasno

Presao sam njim nekih 30km po gradu i meni i previse - molio me prijatelj da mu nesto prevezem. On se bojao da sjedne za volan...