banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 11 Feb 2026, 17:37

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 17145 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 852, 853, 854, 855, 856, 857, 858  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 07 Jan 2026, 18:17 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Мени се у последње вријеме по глави врти идеја да узмем витару, али 1.4 бензин. Чини ми се да 1.6 долази само са петостепеним мјењачем, док је код 1.4 шестостепени.

Vrh

PostPoslato: 07 Jan 2026, 18:35 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Samo nemoj pomisliti da ima terenske sposobnosti ko JT.

Vrh

PostPoslato: 07 Jan 2026, 18:58 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Castra je napisao:
Na 15 hiljada km uštediš 1500 KM na gotivu i servisu ako puniš struju kod kuće.
Na 10 godina je to 15k KM, a recimo XC40 sa 69 kWh baterijom pređe glat 350 km.
Ako staviš solarne panele na kuću, računica je još atraktivnija…

Aikus je napisao:
Solarni paneli i oprema na kući su oko 10000KM zar ne? .

Cijena instalacije najviše zavisi od baterija, može to lagano ići i do 30k za malo veće domaćinstvo ako želiš u potpunosti sam da se snabdijevaš. Ne znam koliko ušteda na gorivu mora biti da bi se ta investicija isplatila.

Poslato sa BRP-NX1M pomoću Tapatoka

Vrh

PostPoslato: 07 Jan 2026, 19:01 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
wizzy_bl je napisao:
Zar nije lakše se ne zajebavate sa solarnim panelima u kući, zsjebavati se sa punjenjem automobila gdje god da kreneš,hoće li biti mjesta ili nece....vec jednostavno svratiš na bilo koju pumpu i naspes pun rezervoar goriva.

Druga stvar, u BIH nemam pojma ni gdje bi mogoa puniti automobil gdje god da kreneš na put, a druga stvar...živiš u zgradi gdje nadod ne zna gdje parkiratk auto u blizini zgrade, a tek da ga negdje napune.

Vjerovatno je to kod vas na zapadu bolje, ali i dalje ne vidim neku tu prednost u odnosu na benzince. Jebeš tih 1500 na gorivu, ako cijena elektro automobila značajni brze pada u odnosu na benzince.Tu se izgubi tih 1500 godišnje uštede.
Sve zavisi od percepcije i iskustva. Ja sam koristio auto koji je bio star cca 7 godina sa 84% zdravlja baterije i uklapao se u zahtjeve gradskog života. Trošilo se na struju kikiriki za 100km pređenih...punjenje smiješno, punjač u gepek, uvijek dostupna jedna šuko utičnica jal' na poslu/terenu jal' blizu stana/firme.a dok baterija degradira da ne možeš preći sa punjenjem makar 150km piiiiiiii navozaš ga se...
Ljudi i dalje misle da su elektroauta za relacije Francuska-Turska....
A to pošto ćeš ga poslije prodati, pa, jedino ako te svrbi novčanik, onda ga mjenjaš ...

Vrh

PostPoslato: 07 Jan 2026, 19:07 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2010, 09:15
Solarni paneli bez ikakvih baterija.
Instalacija od 10 kW košta cirka 7k KM.
A Elektro nudi opciju kupac-proizvođaš gdje se razmjenjuješ sa njima 1:1.
Po mojoj nekoj računici, investicija bi se mogla otplatiti za 7 godina.

A recimo za put BL-Beč su potrebna 2 punjenja od pola sata za standardnu malo stariju Teslu 3.

Ja nisam uštva iz tvoga društva!

Ovde svaka nova vlast ima nove bogataše, batinaše i robijaše.

Vrh

PostPoslato: 07 Jan 2026, 19:11 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Ma gola voda. Baterije i motori imaju garanciju 8 godina, a u slučaju baterije to znači da smiju pasti na 80% kapaciteta recimo.

Nama treba jedan prigradski auto, za recimo do Prijedora i nazad i za po gradu. Za duge dionice ima Scenik koji je i veći i ugodniji i dizelaš.

Nešto ne vidim da su polovni strujići tako bezvrijedni kako vi pišete…

Vrh

PostPoslato: 07 Jan 2026, 19:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2011, 12:04
Castra je napisao:
Nešto ne vidim da su polovni strujići tako bezvrijedni kako vi pišete…

Jesu kad im krepa baterija.

Ili drastično pa'ne kapacitet.

Vrh

PostPoslato: 07 Jan 2026, 19:59 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
I platiš zagrepćanima reparaciju baterije, koja je nova sigurno ispod 50 % cijene polovnog vozila sa ispravnom baterijom, a reparacija samo par hiljada. I opet voziš prometalo koje je tvoje i znaš ga u dušu....
Za Teslu Roadstere su predviđali prije 20 godina da će im baterije poriknjavat za 10 god. A izdržale sa preko 80% i preko 12 godina, u značajnom procentu , sjećam se nešto preko 60% prodanih vozila..

Vrh

PostPoslato: 07 Jan 2026, 20:16 
Bič božji
Bič božji

Pridružio se: 24 Mar 2015, 20:12
Philby je napisao:
Мени се у последње вријеме по глави врти идеја да узмем витару, али 1.4 бензин. Чини ми се да 1.6 долази само са петостепеним мјењачем, док је код 1.4 шестостепени.

Moj čoek ..... razmišlja, gleda korak (ispravljam se) skok ili dva unaprijed. Za 1,6 znam da je čisti benzinac a za 1.4 nešto nisam siguran. U pravu si glede mjenjača ali je ovaj sa 1,6 malčice stariji.

Volio bih da se u raspravu uključi sjever Jevrope što vozika Alfu benzinku? @Mirdža ima li te?

Vrh

PostPoslato: 07 Jan 2026, 20:19 
Bič božji
Bič božji

munja.alex je napisao:
wizzy_bl je napisao:
Zar nije lakše se ne zajebavate sa solarnim panelima u kući, zsjebavati se sa punjenjem automobila gdje god da kreneš,hoće li biti mjesta ili nece....vec jednostavno svratiš na bilo koju pumpu i naspes pun rezervoar goriva.

Druga stvar, u BIH nemam pojma ni gdje bi mogoa puniti automobil gdje god da kreneš na put, a druga stvar...živiš u zgradi gdje nadod ne zna gdje parkiratk auto u blizini zgrade, a tek da ga negdje napune.

Vjerovatno je to kod vas na zapadu bolje, ali i dalje ne vidim neku tu prednost u odnosu na benzince. Jebeš tih 1500 na gorivu, ako cijena elektro automobila značajni brze pada u odnosu na benzince.Tu se izgubi tih 1500 godišnje uštede.
Sve zavisi od percepcije i iskustva. Ja sam koristio auto koji je bio star cca 7 godina sa 84% zdravlja baterije i uklapao se u zahtjeve gradskog života. Trošilo se na struju kikiriki za 100km pređenih...punjenje smiješno, punjač u gepek, uvijek dostupna jedna šuko utičnica jal' na poslu/terenu jal' blizu stana/firme.a dok baterija degradira da ne možeš preći sa punjenjem makar 150km piiiiiiii navozaš ga se...
Ljudi i dalje misle da su elektroauta za relacije Francuska-Turska....
A to pošto ćeš ga poslije prodati, pa, jedino ako te svrbi novčanik, onda ga mjenjaš ...

Ma moš pričati šta oš ..... miris izgorjelog dizela pomješanog sa DOT4 rano ujutro je nenadjebiv :D

Vrh

PostPoslato: 07 Jan 2026, 20:55 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
<Enter_name> je napisao:
Samo nemoj pomisliti da ima terenske sposobnosti ko JT.
Знам да није ни близу. Она ми много више свиђа јер је ипак прави теренац, али је код нас у 90% случајева са оним реноовим 1.9 дизелом. Једни се куну и тај мотор, други га куну па нисам начисто. :lol:
А и већ је 15 година стар ауто, вријеме кад се треба размишљати о новијем.

Нова је због клиренса и облика браника вјероватно лошија и од дастера, али кад видим моје потребе и она би завршила посао.
За мало лошији макадам кад вода раскопа пут и зими да не станем чим један точак приклиже. Волим викендом отићи на скијање па да не размишљам хоћу ли стићи куд сам наумио и вратити се кући. Релативно мала потрошња, јефтинија регистрација и не прескупе гуме су оно што пензионери гледају. 8)

Poslednji put menjao Philby dana 07 Jan 2026, 20:57, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 07 Jan 2026, 20:57 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

motozeljo je napisao:
Ma moš pričati šta oš ..... miris izgorjelog dizela pomješanog sa DOT4 rano ujutro je nenadjebiv :D

Miris DOT4?!? :-?

Vrh

PostPoslato: 07 Jan 2026, 21:54 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
Ništa tako ne miriše kao staza - slatkasti dim trkačkog benzina, ugrijani slikovi i spaljene kočnice.
motozeljo je napisao:
Volio bih da se u raspravu uključi sjever Jevrope što vozika Alfu benzinku? @Mirdža ima li te?

Ima me ali nemam šta da dodam.
Sa terencima imam marginalno iskustvo sa Foresterom i X1, koji su doduše SUV-ovi. Oba su bila direktno iz salona, pa nije bilo nikakvih problema. Oba sam vozio po godinu dana i po ~20.000km.
EV nisu moja bajka. Vozio sam nekoliko puta razne nove Fordove od komšije. Spominjao sam da je vlasnik salona, tako da stalno vozi nešto novo. On je zadovoljan jer do posla ima ~20km i puni auto pred salonom kad ima takvu potrebu. Rijetko ide dalje nego 100-150km u jednom pravcu a i tada obrne bez punjenja. Na dalji put uvijek ide nekim SUS ili hibridom.
Meni je bila neobična vožnja u "one pedal mode" gdje kod puštanja gasa auto naglo usporava zbog rekuperacije. Može da se vozi i klasično gas-kočnica, ali potrošnja je tada veća.

Vrh

PostPoslato: 07 Jan 2026, 22:14 
Bič božji
Bič božji

mirdza je napisao:
Ništa tako ne miriše kao staza - slatkasti dim trkačkog benzina, ugrijani slikovi i spaljene kočnice.

To tvoje je pro level, spusti se na amaterske nivoe :lol:

Vrh

PostPoslato: 07 Jan 2026, 22:15 
Bič božji
Bič božji

<Enter_name> je napisao:
motozeljo je napisao:

Miris DOT4?!? :-?

A tek miris pregorjelog motornog ulja, i zmije ga obožavaju ....

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2026, 21:55 
Bič božji
Bič božji

Ja ne znam kako drugačije ovo nazvati nego "izdajom" ..... pazi , kupiš ga i to ne baš jeftino i on stane sam :lol: čuva bateriju. Da je benzin ili dizel BAŠ bi ga zaustavili.

https://www.jutarnji.hr/autoklub/aktual ... a-15659844

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2026, 22:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Jan 2009, 02:00
Električna vozila imaju jaku potrošnji već pri 130kmh, kamo li 180...

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2026, 23:15 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

motozeljo je napisao:
Ja ne znam kako drugačije ovo nazvati nego "izdajom" ..... pazi , kupiš ga i to ne baš jeftino i on stane sam :lol: čuva bateriju. Da je benzin ili dizel BAŠ bi ga zaustavili.

https://www.jutarnji.hr/autoklub/aktual ... a-15659844

Nije da čuva bateriju, već je ispraznio bateriju...

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2026, 23:44 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pitam se šta bi uradio benzinac da ostane bez goriva... ili dizelaš.

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2026, 23:52 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

A plin? :D

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 17145 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 852, 853, 854, 855, 856, 857, 858  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]