PREDSTAVLJAM VAM PROBLEME KOJE SAM IMAO ( IMAM IH I DALJE JER NITKO NE POKAZUJE VOLJU DA IH RIJEŠI ) SA "RENOMIRANIM" PROIZVOĐAČEM AUTOMOBILA IZ FRANCUSKE, ZA KOGA SMO MI SAMO BALKANCI I NIŠTA VIŠE!Reklama u TV naslovu, a koja se svakodnevno vrti na TV-u i mami nove potencijalne kupce dala mi je ideju za naslov priče o „sretnom vlasniku peugeota“. Ja sam kupnjom Peugeot 307 break doslovno osjetio ljetno ludilo. U najgorem mogućem izdanju. Počnimo redom.
Nakon što sam se odlučio za kupnju novog automobila, dugo sam dvojio koji ću automobil odabrati. Imao sam 3-4 varijante, kako vozila tako i koncesionara, tj. auto salona. Peugeot me privukao budući već više od godinu dana vozim službeno vozilo Peugeot 307 kojim sam izuzetno zadovoljan, a Autopar svojim ljubaznim osobljem, a posebno radnim vremenom, koje mi je omogućilo razgledavanje i biranje vozila bez žurbe. No, na žalost, izgleda da je ljubaznost samo maska, zamka za navlačenje kupaca.
Naime, nakon odluke gdje i koji automobil kupiti, sklopio sam Ugovor sa Vašim predstavnikom, gosp, xxxxxx. Rečeno mi je da se vozilo čeka 1-2 mjeseca, no trenutno im je na skladištu upravo vozilo kakvo ja tražim ( kupac se razbolio i odustao od kupnje ), a budući mi boja nije igrala ulogu – zadovoljan sam pristao. Nakon uplate, 20.04.2007. godine preuzeo sam vozilo. Već u startu supruga je zamijetila da je guma na zadnjim vratima odljepljena, no ljubazan je odgovor bio..“ne brinite, sve će se to riješiti na prvom servisu.“
Tako je počelo moje „ljetno ludilo“. Nakon prvog točenja goriva ( nakon izlaska iz salona ) upalila se lampica upozorenja na vodu u gorivu. Prijavom servisu „stručno“ je donesen zaključak da je razlog kupovina na INA benzinskim postajama ( zar takav odgovor, smjelu i bezobraznu objedu poduzeća kao INA d.d.. koje ima gotovo 90% vozila u voznom parku kupljenih upravo u njihovom autosalonu može i smije dati netko odgovoran? ). Gorivo sam dao na analizu, koja je pokazala da odgovornost za smeće u rezervoaru snosi isključivo autoservis, budući nije dobro obavljena dekonzervacija, a što je dokazano i prisustvom silikonskog ulja ( što je osnovni dio konzervansa, sredstava za zaštitu ) te prisustvo glikola ( prisutan u antifrizu, plivao bi u spremniku diesela budući je lakši od njega. ). To ujedno potvrđuje nemarnost Autopara. Naime, budući je Propisnikom obvezno predati automobil sa minimalno 5 litara goriva, očito je da se gorivo toči iz raznih kanistara. A koliko je antifriz štetan za katalizator i uništava motor, nadam se da neću nikada saznati.
Sve to pobija navode da je gorivo utočeno na bilo kojoj benzinskoj postaji ( takvo što čulo bi se nadaleko ) a dovodi u sumnju ispravnost tankiranja minimalne obvezne količine koja mora biti u vozilu, a koju je prodavač natočio iz nekog sumnjivog kanistra
24.04.2007. godine, po prvi puta vozim preko 100 km/h, prelazim 110 km/h. Imam osjećaj da će se automobil raspasti. Volan se otkida iz ruke. Dolazim u servis, djelatnik koji balansira gume se križa, kaže da to nije do sada vidio. Ni jedna felga nije bila balansirana. A novi auto? Zaista čudno. Prilikom podizanja vozila na dizalicu, uočavam da je razmak između zadnjih lijevih lampi i branika u odnosu na desnu stranu razlika gotovo 6-7 milimetara. Pokazujem to radniku u vulkanizerskoj radnji. Čovjek kaže da izgleda kao loše popravljen udes.
Vraćam se u servis i reklamiram gore navedeno. Poslovođa također začuđeno gleda, no, njegov me zamjenik provodi po parkiralištu i pokazuje još par vozila sa istom greškom ( ili isto tako loše popravljeno ). Da li je u pitanju tvornička greška?
11.05.2007. godine krenuo sam na važan sastanak, došao na vrijeme, no sastanku nisam mogao prisustvovao jer su prednji prozori moga Peugeota „poludjeli“. Počeli su se spuštati gore-dolje i nisam ih mogao zatvoriti. Budući nisam mogao ostaviti automobil otvoren, sav sam bijesan došao u servis i naletio na gospodu Zdenka i Predraga ( na žalost, već poimence znam sve uposlenike, počev od salona, prijema vozila do servisne radionice ). Rekli su da je to zbog vrućine, auto je stajao na suncu? Možda Peugeot uz vozila dostavlja i garažu a meni je nisu, greškom, isporučili?
Rekli su da se to češće dešava i otklonili kvar. Od tada sa strahom dolazim kući noću budući nisam siguran hoću li morati noć provesti u autu čekajući da se otvori Peugeot servis i dečki mi otklone kvar.
Rubovi prednjih vrata, iako se priča da je metalik boja čvršća i stabilnija, se guli kao da je auto star barem 6-7 godina. To se dešava kod svježe obojenih vozila ( ili se nije boja osušila još od Francuske ).
Za kraj, što je kulminiralo u mojim sumnjama u poštenje autosalona Autopar i ispravnost automobila bilo je izdavanje „Kartice vozila“ za razdoblje od 01.01.2007. – 27.04.2007. godine. Kartica se izdaje prilikom prijavljivanja na servisu i prati vozilo dok god ga uredno servisirate i održavate. Šokiralo me da je, 12.03.2007. godine otvoren radni nalog na ime druge osobe, taxista, te da je moje „novo“ vozilo dekonzervirano, napravljen nulti servis. Nadalje, 13.03.2007. godine otvoren je novi radni nalog za montažu taxi sata i potrebnih zupčanika za obavljanje taxi službe?????? ZNAM DA BI OVO PITANJE TREBALO NASLOVITI NA NADLEŽNE SLUŽBE, ALI NE MOGU A DA SE NE UPITAM NIJE LI ZA UGRAĐIVANJE SVIH UREĐAJA I STVARI VEZANIH UZ MJERENJA ZADUŽEN ZAVOD ZA MJERITELJSTVO?
Nisam siguran da se te radnje obavljaju za nekoga prije no što uplati vozilo ( govorim to stoga što sam ja, tek nakon što sam uplatio vozilo, mogao tražiti naknadnu ugradnju naslona za ruku ( na prednjem sjedalu ), krovnih nosača i bočnih plastika na prednjim prozorima ( koje su isto tako postavljene upravo fušerski ). Nakon sve više sumnji u nepoštene radnje Autopara, pomno sam pregledao vozilo. Uočio sam svu silu nedostataka na limariji ( čitaj felera ). Prednja hauba sa lijeve strane ime manji razmak no lijeva. Desna prednja vrata imaju manji razmak no lijeva. I tako još toga ima svašta. Sve upućuje na loš uradak limara (sumnjam da bi renomirana tvornica kao Peugeot kaljala vlastiti obraz prodajući „fuševe“ bez da prethodno obavijeste kupca.).
DAKLE, „KARTICA VOZILA“ NEPOBITNO DOKAZUJE DA MI JE PRODANO VOZILO KOJE JE VEĆ KORISTIO DRUGI VLASNIK, U KOJE SE UGRAĐIVALA DODATNA OPREMA, KOJE SE DEKONZERVIRALO MJESEC DANA PRIJE NO ŠTO SAM GA JA PREUZEO. SVE GOVORI U PRILOG TOME DA MI JE POD NOVI AUTOMOBIL PRODAN POLOVNI AUTOMOBIL I TO SA GREŠKAMA, KOJE NAVODE NA AUTOLIMARSKE RADOVE. NADALJE, PRIPREMA ZA TAXI PODRAZUMIJEVA I REKLAME NA VRATIMA, ŠTO POJAŠNJAVA LOŠU KVALITETE BOJANJA VRATA. AUTO „VUČE“ NA DESNU STRANU, A I DALJE SE TRESE PRI BRZINI IZMEĐU 130 – 140 KILOMETARA.
U MEĐUVREMENU, SJEDALO NA VOZAČEVOJ STRANI VEĆ SE POTRGALO, SPUŽVA ISPADA VAN I OČAJNO IZGLEDA. Istina, imam dosta kilograma, no, ponavljam do sada sam promijenio masu vozila a nikada nisam imao sličnih problema. Službeno vozilo, kojim sam prevalio 15 tak tisuća kilometara, niti zanosi, niti tresu kotači, prozori se zatvaraju bez problema, boja je postojana, i sa svih su strana razmaci između spajanih dijelova simetrični. Pronašao sam i gore navedenog „prethodnog vlasnika vozila“. Gospodin kaže da je automobil naručio u listopadu 2006. godine i obećana mu je isporuka za cca 1 – 1,5 mjesec. Kao što vidite, zavlačen je 5 mjeseci, a u međuvremenu vozila su isporučivana. To također dade naslutiti da su bili čudni putevi dolaska ovog automobila,
Prijavio sam slučaj u Autopar, naslovio žalbu na gosp. J. J.. Nije se udostojio ni odgovoriti. Isto tako i u Peugeot Hrvatska, gdje su mi nakon gotovo 3 tjedna izašli na izvid situacije. Gospodin D.Z. ( navodni predstavnik područja na kojem se nalazi i Autopar ) ustanovio je da automobil nije bio karamboliran. Nije osporio ni jedan nedostatak na limariji. Čak je spominjao tvorničke greške. No, zaključio je da je automobil pod garancijom 2 godine i oni će sve to dovesti u red. Sjedalo mogu odmah promjeniti, a pomicanje blatobrana, lampi i ostale korekcije blatobrana i hauba kada dođem na servis. JOŠ NIKADA NISAM ČUO DA SE NA NOVOM AUTOMOBILU RADE KOREKTIVNI LIMARSKI ZAHVATI ( pa to i onda nije više novi automobil, zar ne? ). Na upit, hoću li dobiti kakav zapisnik o učinjenom nazovimo to „vještačenju“, rekao je da će mi ga poslati..
Pokušavao sam doći do direktora Peugeot hrvatska, no to je nemoguća misija. Navodno se zove
ENGUYEN DANH i nedodirljiv je. Barem po riječima tajnice.
OVAKO JE TEKLA KORESPODENCIJA SA PEUGEOTOM HRVATSKA:
30.05.2007. poslao e-mailove sa skeniranim dokumentima na gđu XXXXXX( Peugeot, Hrvatska ) i gosp J.J. ( direktor Autopara )
31.05.2007 odgovor gđe K. ... „ primili smo Vašu reklamaciju. Dopis će biti proslijeđen odgovornoj osobi te ćemo Vam se u roku nekoliko dana javiti...“
05.06.2007. Nakon višekratnog nazivanje gđe K., napokon je dobijem i reče mi da odgovorne osobe trenutno nema, te da će mi se ( ona i odgovorna osoba ) javiti.
05.06.2007. šaljem joj e-mail sa laboratorijskim nalazima goriva i dodatnim kopijama dokumenata.
06.06.2007. odgovor gđe xxxxxx...“ Poštovani, Primili smo Vaš mail, tj.dodatne podatke vezane za slučaj Vašeg vozila.U toku slijedećeg tjedna kontaktirat će Vas odgovorna osoba za područje Autopar".
12.06.2007. Ni od Peugeota Hrvatska, ni od Autopara ni glasa, ni e-maila, ni volje ni poruke. Poslao sam novu e-mail poruku.
13.06.2007. javio se izvjesni gosp koji se pretstavio kao DODIG, u ime Peugeot Hrvatska. Nema ovaj tjedan vremena.
18.06.2007. iznova se obračam gđi K., očekujući poziv na dogovor u svezi rješavanja problema. Sat – dva nakon poslane poruke javlja se gosp D.Z., pita zašto ga nisam nazvao? I zakazuje sastanak sutra u 09,00 sati u Autoparu.
19.06.2007. Nakon što je konstatirao pogreške ( nesimetrični razmaci između lijevog i desnog blatobrana i haube, velike razlike između desne i lijeve strane zadnjih lampi, zaključio je da auto nije udaran. Sve je to normalno i urediti će se u garantnom roku ( ovo još nisam nigdje čuo, Autopar ima fino podešavanje limarskih zahvata u reklamnom roku ? ). Sve navedene probleme, kao i to što auto vuče na desnu stranu, kotači su nebalansirani i tresu, opisao je kao normalnu pojavu. Sve se to otklanja u garantnom roku.
19.06.2007. zovem gđu K. Ustanovljavam da je gosp D.Z. zadužen za Autopar. Tražim podatke o direktoru Peugeot Hrvatska ( ime, prezime i broj telefona ). Nevoljko mi je rekla ime ( ENGUYEN DANH ) i to je bilo sve. Moram provjeriti točnost podataka. Uglavnom, nisam pristao da se na automobilu starom 1,5 mjesec rade korektivni limarski zahvati ( zbog, kako i sam priznaje g. D., tvorničke greške ). A o tome da je u automobil bez mojega znanja ugrađivana taksi oprema, i obavljeni radovi dekonzerviranja 1,5 mjesec no što sam ga ja kupio ( pod novi automobil ) ni glasa.
Ako je i riječ o nekoj grešci, bilo tvorničkoj, bilo servisnoj, zna se što kaže Zakon o zaštiti potrošača koji je donio Hrvat¬ski sabor na sjednici 29. svib¬nja 2003.
Broj: 01-081-03-2117/2
Zagreb, 4. lip¬nja 2003.
Proizvod s nedostatkom ili greškom
Članak 13.
Ako trgovac prodaje proizvod koji ima nedostatak ili grešku ili kojem istječe rok uporabe, mora takav proizvod fizički odvojiti od ostalih proizvoda i jasno, vidljivo i čitljivo obilježiti na proizvodu i na prodajnome mjestu da se radi o prodaji proizvoda s nedostat¬kom ili greškom, ili prodaji proizvoda kojem istječe rok uporabe.
Članak 21.
(1) Trgovac mora fizički odvojiti proizvode koje je stavio na rasprodaju od proizvoda koji nisu na rasprodaji, te jasno, vidljivo i čitljivo istaknuti da se radi o rasprodaji.
(2) Ako trgovac stavi na rasprodaju proizvod s greškom, mora upoznati kupca u čemu se sastoji greška na proizvodu
Članak 111.
(1) Novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 do 50.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna osoba – trgovac ako:
,
– stavi na rasprodaju proizvod s greškom, a odbije upoznati kupca u čemu se sastoji greška na proizvodu (članak 21. stavak 2.),
INSPEKCIJSKI NADZOR
Članak 105.
Nadzor nad provođenjem ovoga Zakona obavlja Državni inspektorat, te drugi nadležni inspektori (u daljnjem tekstu: inspektor), u skladu s ovlastima utvrđenim zakonom.
Članak 106.
(1) Inspektor će rješenjem zabraniti prodaju ako:
– trgovac prodaje proizvod koji ima nedostatak ili grešku, a nije ga fizički odvojio od ostalih proizvoda i jasno vidljivo i čitljivo obilježio na proizvodu i na prodajnome mjestu da se radi o prodaji proizvoda s nedostatkom i greškom (članak 13.),
Evo, grupa na Facebooku otvorena! Molim sve da se priključe i pozovu prijatelje/poznanike da se priključe! Hvala ekipo!
http://www.facebook.com/home.php#/group ... 6635905569