Ne znam ima li negdje već tema, mrzi me zaista da gledam (bar iskreno priznajem), pa otvaram novu
Elem...
Došlo je vrijeme da se 20-godišnja krntija u mom vlasništvu, koju neki optimisti još uvijek svrstavaju u kategoriju automobila, preseli na otpad ili eventualnu u ruke nekog nesrećnika, koji je dovoljno lud da je uzme, pa da za to još i plati. Nebitno... Dakle došlo je vrijeme da se stari krš, zamijeni nešto novijim kršom (polovnjakom) aka "mačkom u vreći", pa bih cijenio i par mišljenja "eksperata" i auto - stručnjaka sa ovog foruma. VIdim da konstantno palamudite o autmobilima, pa cijenim da o tome nešto i znate. Ko zna, možda i meni pomognete da se odlučim... Ako me zaje..te, ima krvi da vam se napijem, pa onaj ko nije siguran u svoje mišljenje, bolje da ćuti
Šalu na stranu...
Dakle, kao što se iz uvoda u temu moglo zaključiti kupujem auto, naravno polovnjak, jer za novo apsolutno nemam uslova, a nužno mi je neophoda zbgo putovanja na posao. Trenutna krntija Fiat Tipo iz 1989. došla je do tačke, gdje je svako ulaganje u njen popravak, u stvari čin mazohizma, jer je iza njega 280.000 km, sveobuhvatnih popravaka, a svaki dio koji se zamijeni na njemu, košta isto kao i za 10 godina mlađe auto. Zaključak, vrijeme je da mu se zagubi trag i da ga zamijeni nešto iole pristojnije.
E sad, u sveopštoj krizi i recesiji, nije vrijeme za takve investicije, ali malo sam pritisnut uz zid, što se toga tiče (posao mi je neophodan, a ako želim da ga zadržim, treba mi auto, kojim ću na njega da idem).
Dakle cifra koju mogu da izdvojim je nekih 9000 KM i preko toga teško da želim da idem. Mogao bih da dam i više, ali jednostavno ne želim da dođem u situaciju da kupim automobil, da da ostanem bez marke u džepu, pa da poslije nemam para da u njega sipam benzin ili da zamijenim ulje.
Ono što tražim jeste manje auto, do nekih 1200 ccm, koji bi na otvorenom putu trošio manje. Ne mora nužno da bude ta kubikaža, ali bi u tom slučaju, u obzir došao dizelaš. Kompletan izbor sveo se na tri modela. Reno Clio, Fiat Punto i Opel Corsa C.
Trenutno, ono što je u opticaju jeste sljedeće...
Fiat Punto, kraj 2003., 1,2, neka sporting varijanta, sa komplet opremom, ali i sa troje vrata, što baš i nisam imao na umu, ali bih preko toga prešao. Auto je prešao 118000 km, ako je vjerovati km satu, rekoh ima full opremu, 6 brzina nove gume, bla bla bla i svidio se čak i mom kolegi zakletom neprijatelju Fiata i svega italijanskog. Cijena bi se dala izregulistati do nekih 8800, sa registracijom. Sugestije? Mišljenja?
Druga varijanta je Reno Clio, 2002. godište, sa takođe full opremom i takođe prokletih 3 vrata, 1,5 DCI motor, sa pređenih 124000 km. Njegova cijena je 9800, neregistrovan, ali bi se i to dalo regulisati, pošto nije fiksna. Moj prvi utisak je da je jako skučena nazad, u odnosu na Punta, je da bi osoba preko 180 cm visine, imala gadnih problema da sjedi pozadi. Odnos njega i onog sa 5 vrata je nebo i zemlja, ali OK, teško je sve dobiti. Opet pitam za sugestije i mišljenja, može i neka komparativna analiza, najbolje od ljudi koji su imali iskustva sa oba modela.
Treća varijanta, koja mi postaje malo vjerovatna, prvo jer je van okvira predviđenog budžeta jeste Opel Corsa C iz 2004. godine. Motor 1,2, benzinski naravno, pet vrata, full oprema, ali sa mijenjanom haubom, jer na nju, navodno pao snijeg. Mijenjani su i blatobrani i to je valjda to. Prešla je oko 90000 km i momak je cijeni na 10800, ali bi cijenu spustio na 9800, naravno neregistrovanu. Ka se spomene Opel Corsa, meni momentalno padaju na pamet stari modeli, za koje sam imao utisak da truli izlaze iz fabrike, koliko ih je brzo jela korozija, ali to je opet moje mišljenje, zato i otvaram temu da malo diskutujemo.
'ajde sad, navalite, eksperti...