banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Avg 2025, 07:58

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Lijen motor
PostPoslato: 21 Dec 2008, 18:32 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2004, 11:10
Imam Golfa I 1.6 JGLD (1.6 D) i Skodu Fabia 1.9 SDI i svaki put se iznenadim kad poslije Fabije vozim Golfa. Bolje receno kao da sam poslije dilezasa sjeo u benzinca. Koliko se ja razumijem u mehaniku ta dva motora su konstruktivno veoma slicna i ne vidim razliku zasto bi 1.6 D bolje vukao od 1.9 SDI koji je noviji i ima vise kilovata. Moze li to da bude do softvera ili nedovoljne razradjenosti motora????

Vrh

Tema posta: Re: Lijen motor
PostPoslato: 21 Dec 2008, 18:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Jedan je "das auto" :lol:

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2008, 18:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Nisam ni znao sta je SDI, a interesovalo me. Mislim da ovde lezi odgovor:
Suction Diesel Injection (SDI)[1] is a design of naturally aspirated diesel engine developed and produced by the Volkswagen Group for use in cars, vans, sailboats and a variety of industrial applications. These engines are produced in various sizes (from 1.7 to 2.5 litres) and states of tune, depending on application.
The SDI engine is used in applications where reliability and fuel economy are of primary concern. Because these engines lack any form of forced induction, their power output is low compared to a similar turbocharged engine. For example, the 2.0 SDI engine fitted to the Volkswagen Golf Mk5 has a peak power output of 74 bhp; whereas the same engine in turbocharged TDI form is rated at 138 or 168 bhp (125 kW/170 PS), depending on specification. However, performance at very low engine speeds and when setting off from stationary is often superior to forced induction engines due to the lack of turbo lag.[2]
The 1.9 SDI engine, fitted to the first generation Škoda Octavia, is particularly popular amongst taxi drivers due to its low fuel consumption and ability to cover large mileages (250,000+ miles) without requiring major mechanical attention

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2008, 18:59 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2004, 11:10
BLAF77 je napisao:
ability to cover large mileages (250,000+ miles) without requiring major mechanical attention

Uzrok za ovo je u tome kako ga god ti gazio po gasu on ide po svome :).

U sustini moze se reci da je 1.6 D=SDI pa me to najvise cudi.

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2008, 21:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Mozda je u pitanju subjektivno misljenje jer je Golf vjerovatno "razdrndaniji" pa kad npr. njega vozis 100 km/h osjecas se isto kao da u Fabiji ides lupam 120 km/h. Ista stvar je i kod starta, mada tu kod Fabije moze biti nesto manji obrtni moment pa... Ma kome se da nek trazi te podatke :)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]