banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Avg 2025, 07:58

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 26 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 15 Dec 2008, 10:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2003, 18:55
Prijatelj kupuje auto koji ima ugradjen holandski plin a nema atest. Da li se za holandski moze dobiti atest, posto je cuo da navodno ne? I kakav je uopste taj holandski plin ?

Vrh

PostPoslato: 15 Dec 2008, 11:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2006, 20:17
ako nema papire od tog uredja nema nista od toga...
Kod mene je projatelj kupio auto sa ugradjenim plinom u Italiji ali nije bio uveden u saobracajnu i nije imao papire od uredjaja sto je ubacen i sad mora sve nanovo da ubacuje i kosta ga oko 1800 KM...

Vrh

PostPoslato: 15 Dec 2008, 11:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Jel` holandski plin ili je auto iz holandije sa ugradjenim plinom? Ustvari je svejedno, ali garant je bolje nego nesto sto se ovde ugradjuje. Sumnjam da tamo ima divljaka i fus majstora kao kod nas.
Ja sam ovde ugradjivao i pitala me policija za atest sve dok ga nisam nabavio (kao da je bio natpis na autu - ovaj nema atest). Poslije toga me nikad vise nisu pitali za plin. Valjda su jedno vrijeme obracali paznju na to a poslije vise ne toliko. Bio je u Banjaluci jedan majstor koji je prodavao samo papire za plin kao da ga je on ugradio, mada opet pretpostavljam da moras imati neke fabricke papire koje dobijes pri kupnji uredjaja. Bilo bi super ako je plin fabricki, onda samo prekucaju u nasu saobracajnu da vozilo ima ugradjen benzin/plin, inace treba vise papira ako je naknadno ugradjen i upisuje se u napomenu a ne gore gdje pise benzin u saobracajnoj.
Prije se atest vadio na masinskom fakultetu u Banjaluci. Poslije sam vidio da ga izdaje Sina u Budzaku. Sad ne znam ni ko to radi zvanicno.
U svakom slucaju on auto moze uvesti, ocariniti, registrovati i voziti bez atesta, samo je pitanje koliko ce ga policija gnjaviti za atest kad ga zaustavi. Ako je cep za punjenje negdje skriven da se ne vidi kao kod ovih kojima je naknadno ugradjen plin i ako je boca umjesto rezervnog tocka, nece policajci ni skontati kad ga zaustave da vozi na plin.
Ja sam prvu godinu vozio bez atesta na registraciju i covjek na tehnickom kaze - otisla nam citava drzava u p.m. a ja tebe da gnjavim zbog atesta plina, `ajd vozi brate. Poslije sam zbog policije uzeo atest. Na tehnickom i ne pitaju za plin. Prosli put ja nisam ni spomenuo pa mi zaboravili dati neki kartoncic koji sad odneses sa ostalim papirima sa tehnickog u SUP pri prodozavanju registracije. pa sam se morao racati da mi ga izdaju (jer mi je vec upisan u saobracajnu plin). Inace da nije upisan prosao bi registraciju bez ikakvih problema na tehnickom. Znaci jedini problem je kasnije voziti bez atesta, sve ostalo moze proci.

Vrh

PostPoslato: 15 Dec 2008, 17:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Nisam siguran da uopste postoji ovlastena institucija za izdavanje atesta, odnosno kontrolu tehnicke ispravnosti kompletnog uredjaja.

Sina i slicni... Molim vas ljudi, ugradjujem i kontrolisem :lol:

Vrh

PostPoslato: 15 Dec 2008, 19:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Nov 2004, 19:33
ja imam atest, a i niko me nije nikad pitao za plin (mislim na policiju)....

Vrh

PostPoslato: 15 Dec 2008, 19:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ti imas samo komad papira na kome pise Atest :D

Vrh

PostPoslato: 15 Dec 2008, 20:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa Sina je bio ovlasten poslije masinskog fakulteta, ko je sad ne znam. A to - ugradjujem i kontrolisem, pa to nam je svuda i u svemu tako. Sto kazu - kadija te tuzi, kadija ti sudi.

Vrh

PostPoslato: 15 Dec 2008, 21:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ama od koga je bio ovlasten? Pa ni Masinski f. nije imao ovlastenja. Da su imali radili bi to i danas.

I molim vas da mi objasnite proceduru dobijanja atesta. Recimo, kako se to radilo na Masinskom?

Vrh

PostPoslato: 15 Dec 2008, 21:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Zasto su onda svi vadili atest na masinskom i nigdje drugdje? Zasto toliki vlasnici cisterni i kojekakvih kamiona dolaze jos uvijek na masinstvo da izvade potrebne dozvole za vozila kojima vrse prevoz opasnog tereta? Onako samo, jer im je tu najlakse i najblize? Zato sto ima velik parking i dobra jagnjetina blizu? Ili mozda ipak ima neki razlog zasto se to samo na masinstvu radi(lo)? Ne znam napamet tacan naziv, ali postoji pri masinstvu neka Laboratorija za atest vozila ili tako nesto.
Kako i sta rade: pregledaju dokumentaciju - atest boce, fabricke papire i serijske brojeve ugradjenog rasplinjaca, pogledaju kuda su sprovedene cijevi od boce ka motoru, kako i cime je pricvrscena boca sa plinom. Gdje je postavljen rasplinjac, kakve su cijevi stavljene i kako. Uslikaju sve, dodijele neki broj, izdaju dokumentaciju sa tim slikama i hrpu nekih papira - ne da mi se ici u auto po to, po sjecanju pisem.
Na osnovu toga ti u SUPu upisu da je u vozilo ugradjen plin. Ustvari u SUPu samo lupe maaali blijedi pecatic na kom sitnim slovima pise plin, a ako insistiras onda upisu u napomenu "u vozilo ugradjen plin" i to je sve.
Ne kazem da je atest nesto posebno, cisto uzimanje para od naroda, ali ima fuseva i krseva i serviseri znaju bas isfuseriti ili ljudi sami sebi ugrade pogresno. E tu donekle ima koristi od atesta jer ne dozvoljavaju da prodje sve i svasta. Meni su recimo stavili neke pretanke limene trake da drze bocu. I ja popizdio kad me prijatelj vratio sa atesta da stavim deblje trake. Kasnije su i te deblje popucale, a tek ove zbog kojih me vratio mogu misliti.
Na masinstvu jos radi ta laboratorija ali imam osjecaj da su sa plinskim uredjajima prestali raditi jer je previse gnjavaze i trosenja vremena za malo para, radije odradjuju kamione-cisterne...
Za Sinu ne znam ko ga je i kako ovlastio.

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2008, 08:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2003, 18:55
znam da je kod mene zena u saobracajnu lupila pecat da ima plin. I to se sjecam, tek kad je poceo taj fazon sa plinom, registrujemo auto, i taman da zavrsi sa saobracajnom, buraz rece da ima plin, ona ga pogleda, lupi pecat i kaze vozi...

a masinski jeste jedno vrijeme radio atest.

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2008, 09:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Onda si bas imao srece. Ustedila ti je teta 80KM za atest, 5 KM takse i eventualno 15 KM za vanredni tehnicki pregled ako ne upisujes plin prilikom registracije vec kasnije. I puno gnjavaze oko ganjanja papira za atest.

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2008, 11:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ja sam platio atest prije nekih 4 mjeseca 130 KM

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2008, 12:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ko sad izdaje atest - gdje si ga radio? Ja sam radio prije 3-4 godine i ovo gore je bila cijena, sve ukupno 80+15+5=100KM

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2008, 13:28 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:58
Frenki, neka ti prijatelj provjeri još jednom, većina auta u Holandiji nije na LPG, nego na zemni gas.

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2008, 21:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Obrisao mi se tekst. Ne da mi se opet pisati.

Samo kratko, bd - dobar savjet, potpuno na mjestu.

Blaf, mozda nisam bio potpuno jasan - nema tog vazeceg Zakona koji je odredio ko izdaje ateste, niti ima pravilnika po kome bi se ti atesti izdavali.

Trece, kako vec 5-6 godina vozis auto na plin, kad je zadnji put izvrsena kontrola citavog sistema od strane radnika na tehnickom pregledu (koji bi po meni i trebao biti nadlezan za takva ispitivanja u nedostatku republicke institucije)?

Btw. vozio sam se iza auta koja bazde na nesagorijeli plin...

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2008, 22:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Vozim na plin 4 i po` godine. Jedini kompletan pregled je izvrsen na atestu, na tehnickom nista. Kasnije si sam svoj kontrolor. Zna se nakon koliko se cisti ili mijenja filter za plin (svakih 10.000km), membrana bi se trebala mijenjati svakih 50.000. Malo je osjetljiviji plin na lose kablove od benzina pa se i to cesce mijenja (barem ja). Boca se nakon 5 godina mora ponovo atestirati - ne pitaj me kako i gdje, nije jos isteklo 5. Znam dobro svoje auto i osjetim cim nesto ne radi kako treba, i stvarno nisam nikad imao problema sa plinom. Ako ufuram da mi smrdi nesto provjerim u servisu spojeve i do sad nikad nije negdje pustao na crijevima. Sto se tice tehnickog - prodjem ga a da ni ne skontaju da imam plin. Kad su uvedeni oni kartoncici pretprosle godine ja nisam znao i nisu mi ga ni izdali jer nisam trazio, a oni nisu ni vidjeli plin. Toliko o njihovoj kontroli plina.

Atest, tj. "Uvjerenje o ispravnosti ugradnje uredjaja i opreme za pogon vozila na TNG" izdaje se na osnovu rjesenja Ministarstva industrije i energetike RS broj UP/I02-31-92/96, a na bazi izvjestaja o ispitivanju vozila u smislu odredbi:

- clana 194 zakona o osnovama bezbjednosti saobracaja na putevima (Sl. List SFRJ 50/88;
- Uputstva za jednokratno ispitivanje motornih i prikljucnih vozila (Sl. List SR BiH 10/89);
- Pravilnika o tehnickim normativima za uredjaje i opremu za pogon motornih vozila na tecni naftni gas (Sl list SFRJ 7/84) clan 26 tacka 3;
- Pravilnika o izmjenama i dopunama pravilnika o tehnickim normativima za uredjaje i opremu za pogon motornih vozila na TNG (Sl list SFRJ 9/86)

Za bocu ima skoro isti ovoliki spisak. Ukratko – nisi u pravu.
Mogao sam bar jedno ispitno pitanje spremiti umjesto ovolikog kucanja, ali eto, sto kazu hercegovci, bas sam se zado`. Odoh uciti. :salute:

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2008, 21:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ispiti, onda nista. 8)
Ali da jos jednom nacrtam, na istoj smo liniji pored par nesuglasica :)

Citiraj:
- clana 194 zakona o osnovama bezbjednosti saobracaja na putevima (Sl. List SFRJ 50/88;)

Mislim da ovaj Zakon nije vise u opticaju, ne? ;)

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2008, 23:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Namirio sam normu za danas sto se tice ucenja, sad moze i ovo.
Pa vecinu zakona smo naslijedili iz bivse drzave, uz neke eventualne dorade, pa tako i ovo. Pozivaju se na njega, valjda s razlogom. Mozda je dobio novo ime, ali sumnjam da je neko izmisljao novi pored gotovog starog. Sve republike iz ex Yu i sada koriste JUS samo su ga prekrstile u svoj naziv.
Bas cu pitati sutra za atest u Laboratoriji kad budem prolazio. Interesuje me sta kad istekne ovih 5 godina koliko pise na njemu da vazi.

Vrh

PostPoslato: 18 Dec 2008, 13:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Nov 2004, 19:33
The_new_Statesman je napisao:
Ispiti, onda nista. 8)
Ali da jos jednom nacrtam, na istoj smo liniji pored par nesuglasica :)

Citiraj:
- clana 194 zakona o osnovama bezbjednosti saobracaja na putevima (Sl. List SFRJ 50/88;)

Mislim da ovaj Zakon nije vise u opticaju, ne? ;)

Zasto ne bi bio?

The_new_Statesman je napisao:
Ti imas samo komad papira na kome pise Atest :D

Neee to je ipak atest :wink: :)

Vrh

PostPoslato: 18 Dec 2008, 13:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

sto se tice atesta, kada istekne ovih 5 god. treba se pomijeniti i staviti nova boca a mislim da se uredjaj ne mora mijenjati i stavljati novi.
Tako su meni rekli kad sam atest radio.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 26 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]