Vozim na plin 4 i po` godine. Jedini kompletan pregled je izvrsen na atestu, na tehnickom nista. Kasnije si sam svoj kontrolor. Zna se nakon koliko se cisti ili mijenja filter za plin (svakih 10.000km), membrana bi se trebala mijenjati svakih 50.000. Malo je osjetljiviji plin na lose kablove od benzina pa se i to cesce mijenja (barem ja). Boca se nakon 5 godina mora ponovo atestirati - ne pitaj me kako i gdje, nije jos isteklo 5. Znam dobro svoje auto i osjetim cim nesto ne radi kako treba, i stvarno nisam nikad imao problema sa plinom. Ako ufuram da mi smrdi nesto provjerim u servisu spojeve i do sad nikad nije negdje pustao na crijevima. Sto se tice tehnickog - prodjem ga a da ni ne skontaju da imam plin. Kad su uvedeni oni kartoncici pretprosle godine ja nisam znao i nisu mi ga ni izdali jer nisam trazio, a oni nisu ni vidjeli plin. Toliko o njihovoj kontroli plina.
Atest, tj. "Uvjerenje o ispravnosti ugradnje uredjaja i opreme za pogon vozila na TNG" izdaje se na osnovu rjesenja Ministarstva industrije i energetike RS broj UP/I02-31-92/96, a na bazi izvjestaja o ispitivanju vozila u smislu odredbi:
- clana 194 zakona o osnovama bezbjednosti saobracaja na putevima (Sl. List SFRJ 50/88;
- Uputstva za jednokratno ispitivanje motornih i prikljucnih vozila (Sl. List SR BiH 10/89);
- Pravilnika o tehnickim normativima za uredjaje i opremu za pogon motornih vozila na tecni naftni gas (Sl list SFRJ 7/84) clan 26 tacka 3;
- Pravilnika o izmjenama i dopunama pravilnika o tehnickim normativima za uredjaje i opremu za pogon motornih vozila na TNG (Sl list SFRJ 9/86)
Za bocu ima skoro isti ovoliki spisak. Ukratko – nisi u pravu.
Mogao sam bar jedno ispitno pitanje spremiti umjesto ovolikog kucanja, ali eto, sto kazu hercegovci, bas sam se zado`. Odoh uciti.