banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 30 Jul 2025, 14:16

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 43 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: TAM 110
PostPoslato: 05 Feb 2006, 23:43 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 28 Nov 2002, 12:58
Ako bog da uskor cu biti vlasnik jedne 110 vojne , ambulatna kola , na oko dobro ocuvana .
Za prevoz turista po dzombama je idealna .
Cijenio bih svako iskustvo ,ili sugestiju , nedostak ili prednost .
Nadam se da ima malo starjih forumasa koji su prasili sa njom i koji zele prenjeti iskustvo .
THX UNAPRIJED .

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Feb 2006, 19:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Ajme, jel to mislis organizovati turističke dijet ture za debele zapadnjake :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Feb 2006, 20:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2003, 11:26
Ja znam da su tamicev motor gurali u starog VAZ-a i da su bili zadovoljni... e sad, dal' to sta govori o kvalitetu tamica, ne bih znao...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Feb 2006, 22:08 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Danas sam bio sa nekoliko tipova koji su bili u jna kao tehnicko sooblje nq arodromu , vozaci mehanicari i slicno .
Z a navedno vozilo sam cuo samo rijeci hvale , kazu da je vozilo strasno,jednostavno njegove mogucnosti su nevjerovatne , dijelova ima valjda je u njoj klasicni motor tama za kojeg ima dijelova , a problem su samo poluosovine , ali i iste nije problem naci .

A
Citiraj:
jme, jel to mislis organizovati turističke dijet ture za debele zapadnjake Very Happy

He he nesto slicno ,samo ovi zapadnjaci koje ja vozam nisu bas debeli , radi se o kajakasima rafterima i drugim extremistima :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Feb 2006, 19:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ma polako, debele cure i babe ce doci na red. Red je poslije par godina rata po bosanskim vrletima malo i uzivati u carima sala sto ti zivot pruza :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Feb 2006, 08:06 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Citiraj:
Ma polako, debele cure i babe ce doci na red. Red je poslije par godina rata po bosanskim vrletima malo i uzivati u carima sala sto ti zivot pruza
.

Tako je care dosta je bilo sranja po bosanskim nedođijama i vrletima ,doslo je vrijeme za klepat koji euric od debelih (citaj bogatih ) zapadnjaka .
:D :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Apr 2006, 16:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Slovenac, svaka čast!!!!!!!! :hello1: :hello1: :hello1: :hello1:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Apr 2006, 17:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Btw. TAM i kočnice, nebo i zemlja :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Apr 2006, 10:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

E, sta te zanima, kompletan kamion, samo kabina ili samo sanduk. Okolina Banja Luke je puna vojnih otpada a i vojska tu ima dosta motorizovanih jedinica a zadnjih godina je na sceni opsta rasprodaja.

Mislim da se relativno lako i jeftino moze doci do dobrog komada zeljeza.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Apr 2006, 10:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Romix... dobar ti je onaj dnevnik... steta sto sam tanak sa slovenackim, pa mi je prilicno trebalo da pohvatam pricu... ali fotke i dozivljaji su super...

Interesantno... nikad se nisam upustao u terensku voznju kamionom... a ocigledno da su te sprave vrlo mocne... moja iskustva sa terenskom voznjom su vezana najvise za terence, ali sa njima je relativno lako... ako nista, bar ti prevelika tezina ne pravi probleme... kako si resavao problem velike tezine vozila... jer meni je na Delibatskoj pescari UAZ 469 pravio velike probleme na rastresitom i blatnom terenu upravo zbog tezine i relativno slabog motora...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Apr 2006, 11:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Hej, zar gume na tamu nisu odgovarajuce velicine upravo zbog toga da vozilo moze proci a da ne potone bukvalno kud i ljudska noga? Pogotovo sto su gume na 110-tkama poprilično široke.

Mislim da je takav odnos gazece povrsine na tenku M84?

A slovenački, pa razumije se, samo treba malo sporije čitati ali brzo se čovjek navikne...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Apr 2006, 15:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ma sve je to tako u nekakvoj teoriji... medjutim nije cilj da se ne potone, nego da se kroz glibaru "prosece" do cvrste podloge... plutanje ne daje zeljeni efekat jer kroz glib se ne moze kretati... medjutim tu probleme zna da stvara preterana tezina vozila koja davi auto u blatu do poda, pa tamo gde bi neki samuraj ili niva prosli relativno lako sa uzim gumama, teska terenska vozila imaju problema... vecina ti "primitivnijih" terenaca ima samo zakljucavanje/blokiranje sredisnjeg diferencijala sto ti u tim slucajevima ne pomaze mnogo... odvojeno blokiranje prednji/zadnji moze pomoci, ali ili ga nemas ili je opet problem velike tezine...

Isti problem je kod tenkova... sve je dobro dok ne nasedne izmedju gusenica...

Ali ono sto mene zanima je kako proci teko teskim vozilom kao sto je 110 kroz pesak jer tu nema cvrste podloge... pretpostavljam da se redukcija mora zaboraviti i bilo sto sto isporucuje veliki obrtni momenat na podlogu... al' valjda ce covek koji je sve to proziveo doci pa mi pojasniti...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Apr 2006, 18:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Na njegovom blogu jedna od prvih slika je upravo sa kamionom u pijesku do osovina, iako je klirens na 110-tki povelik to je ipak problem...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Apr 2006, 18:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

E upravo me je ta slika bacila u razmisljanje... zivo me kopka kako se izboriti sa peskom... a ocigledno je da se covek ispetljao...

Postoje neka opsta pravila prilikom voznje na pesku kao sto je odrzavanje konstantne brzine, smanjivanje pritiska guma u vozilu na cca 1bar, ne kociti, ne ubrzavati, voziti po tragovima vozila ispred (ako ih ima)... mislim gomila je nekih fazona kako stati, skretati, popeti se ili spustiti niz dinu ili peskovito brdo... al' sve je to podnosljivo kada se radi o "lakom" terenskom vozilu... kamioncina je ipak nesto drugo...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Apr 2006, 19:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

:D Prije dva dana sam jedino tu sliku i kliknuo da uvecam. I meni zapala za oko 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Apr 2006, 08:27 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 01 Okt 2003, 12:24
Warlock je napisao:
E upravo me je ta slika bacila u razmisljanje... zivo me kopka kako se izboriti sa peskom... a ocigledno je da se covek ispetljao...

Postoje neka opsta pravila prilikom voznje na pesku kao sto je odrzavanje konstantne brzine, smanjivanje pritiska guma u vozilu na cca 1bar, ne kociti, ne ubrzavati, voziti po tragovima vozila ispred (ako ih ima)... mislim gomila je nekih fazona kako stati, skretati, popeti se ili spustiti niz dinu ili peskovito brdo... al' sve je to podnosljivo kada se radi o "lakom" terenskom vozilu... kamioncina je ipak nesto drugo...

U sustini, to je to :). Nema nikakvih dodatnih mudrosti, caka i sl. E da, jedino sto jos moze pomoci su one "ljestve za pijesak" tj. alu profili koji su napravljeni da se stave preko bash rastresitih povrsina. Dolaze u duzinama od po 1-2 m i mogu se sastavljati zajedno u duze trake.

I naravno, na teren nikad ne ici sam :). Najmanje 2 vozila, po mogucnosti 3 ili vise, to je najbolje rjesenje problema zaglavljivanja :) .

Mozda najbolja stvar za pijesak su kamioni polugusjenicari, sa normalnom prednjom osovinom i gusjenicama pozada. Ali oni su sad prilicno rijetki, znam da su bash bili popularni negdje u periodu 1920-1960, koristili su ih bash svi koji su svoje vrijeme provodili u Africi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Apr 2006, 18:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ma mozes sigurno uvesti nesto kao rezervni dio jer tebi ionako trebaju dijelovi karesorije. Shvatio sam da ti trebaju kabina i tome slično, a ne čitav kamion (pa već jedan imaš, ne?) :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Apr 2006, 13:09 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jan 2003, 22:25
Slika

MOCNOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO!!!!!!!!!!!

Jao, sta bih dao za jednu ovakvu 110-u :D :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jul 2006, 10:13 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 04 Apr 2002, 01:00
ja imam 150 ku i stvarno ne znam koja je to prepreka može da je zaustavi. dupla osovina nazad spojena na klackalicu će pomoći čak i da se nasučeš na diferencijal a i otežava prevrtanje kamiona u odnosu na 110 ku. ispirivanje guma bi trebalo pomoći i u močvari i u pijesku. na kraju krajeva tu je vitlo koje te može popeti uz liticu ako treba ( vidiš nisam razmišljao za šta da zavežem vitlo u pustinji).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Avg 2006, 22:42 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Decki ULJEPSALI STE MI Noc .110 NISAM NABAVIO ALI SAM NABAVIO PINCA AMBULATNOG .
STRAVA DA SAMO ZNATE KAKVA SAM ATRAKCIJA BIO NA REGATI ILI KAD MI LJUDI DODJU NA RAFTING :D :D :D .
HE HE HE NIJE NORMALNO KAKAV UTISAK OSTAVLJA.
Mozete misliti ludi JASKO vozac , spustio ga direktno na buk za vrijeme regate i tu smo i napravili kamp .
110 ako bog da insalah stize uskoro , jednostavno nisu niti stavljane na akuciju :x .
Ko hoce mogu da mu poslajem tonu slika na ,mail .

JANEZ SAMO ZA TEBE DOBICES SLIKU AMBULATNE 110 :D .

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 43 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]