Kao sto je rekao TNS jako skup sport.
Evo odgovoricu ti ja posto vecina kolega voze trke,sto automobila,sto motora.
Za pocetak moras imati automobil,znaci on moze biti potpuno fabricki ali mora imati neke osnovne parametre koji moraju biti homologirani,znaci homologiran roll-bar,kombinezon,kaciga,pojasevi,kadica...
Vec na te tri stavke ode bruka para.
Dalje trebas biti clan nekog kluba,bar ovde u BL ih imas dosta (AMK Banja Luka,SRCBL,Brkic,Fortuna,ProDriver...).
Trebas izvaditi licencu (vadi se u Sarajevu) da bi uopste mogao da se pojavis kao ucesnik na nekoj trci,takodje i automobil mora imati sportsku knjizicu u koju ce biti uneseni svi homologacijski brojevi te sta je sve radjeno na automobilu.
Jednom recju,jako skup sport kojim se svi bave samo iz ljubavi,jer tu zarade nema apsolutno nikakve,recimo za odlazak na jednu trku,koja je relativno u blizini,npr. Cazin (samo za prevoz i smestaj) ti treba u proseku oko 600-700KM.Znaci samo prevoz tebe i auta na trku (ne racunam u to apsolutno nikakav rad oko automobila).Ako si amater,nemas svoj servis,ili bar garazu,neko malo jace poznavanje mehanike i naravno veze koje ce ti obezbediti iole kvalitetne delove,toplo bih ti preporucio da se manes toga jer je to rupa bez dna. (prenosim ti iskustvo nekih kolega koji su se zeznuli pa malo prebrzo uleteli u sve to)
A da ne bude sve tako lose i da ne ispadne da te ja obeshrabrujem,dacu ti predlog: (po meni bar) je najbolje trenutno resenje,ako zelis uci u svet auto trka je uzeti neku 106-icu rallye koja se vec takmicila tj. koja je pripremljena,nisu velika ulaganja,konkurencija jeste jaka,ali za pocetak je extra,a automobili nisu ni toliko skupi.
I jos nesto,posto vidim da si i ti zaljubljenik u krug.Krug jeste fin,ali to je isto kao da se u trijatlonu prijavis samo za plivanje.U BiH su Zaluzani jedina kruzna staza i za sampionat BiH odnosno RS se samo oni boduju,to znaci samo dve trke,dok brdskih ima mnogo vise,sto odmah znaci da nema svrhu kupovati odnosno odrzavati auto koje ces voziti samo dve trke u sezoni.Krug jeste zanimljiv i zbog toga sto se tu takmicis sa drugima a ne samo sa stopericom i sto moze se reci da prasta eventualne greske (jbg ako izletis ode na travu i eventualno Jearsy blok,a ne u provaliju od nekoliko stotina metara,ili desavalo se cak i u minsko polje

),ali ipak,ma koliko mi pricali protiv,bez brda se ne moze ostvariti nista.
Nadam se da nisam bio dosadan.