voxi je napisao:
Ima li neko ovaj model Lifan 250-4 kako se pokazao da li je zadovoljan sa njim?
Mozda do godine uzmem neki motor ovaj sam gledao nije skup a naov je a ne skace mi se odma na 650cc, jest da je kinez ali valjda moze izdrzati. Ajd ako neko ima iskustvo sa ovim motorom ili nekim drugim iz serija 250cc od Lifana neka napise nesto o njemu
Lifan je drugi po velicini kineski proizvodjac, jako zastupljen na Americkom i zapadno Evropskom trzistu. U vecinskom su vlasnistvu Honde i rade licencne kopije starih Hondinih motora. Koriste tehnologiju sa pocetka 80-tih i jako su jednostavni za odrzavanje.
Motor (kao prevozno sredstvo) je kopija Honde Shadow, vecina sasijskih dijelova odgovara 1:1. Agregat (masina) je kineska, cetvorotaktna, vazdusno hladjena. Iskusniji ljudi sa americkih foruma tvrde da je prilicno izdrzljiva i jednostavna za servisiranje. O tom agregatu ljudi pisu sve najbolje i jedini je cisto kineski agregat za kojeg zapadni tjuneri rade kitove za povecanje snage.
Postoji i V2 verzija (250-V2) koja je identicna kopija istog Hondinog agregata, ali se radi u manjim serijama i skuplja je.
Ja posjedujem 125cc verziju tog motora i skroz sam zadovoljan, pogotovo kad se uzme u obzir cijena.
250cc je savrseno dovoljno za gradsku i nezahtjevnu medjugradsku voznju do 80 km/h. Ako zelis voziti brze od 80 km/h onda uzmi drugi motor, jer ovaj iako moze ici brze, nije za to pravljen.
Prvi razlog za ovu konstataciju je sto je agregat direktno, bez gumenih blokova vezan za sasiju motora, sto pri brzinama vecim od 80 km/h stvara neugodne vibracije na upravljacu, pa ti ruke utrnu nakon 30tak minuta. Ovo je genericka boljka SVIH kineskih motora koji se mogu kupiti u Banjaluci, bez razlike u proizodjacu, tipu, obliku i kubikazi.
Drugi razlog za ovu konstataciju su jako lose i nekvalitetne gume, koje ako mislis raditi imalo ozbiljniju kilometrazu treba zamijeniti. Za gradsku voznju su skroz upotrebljive.
Postoje i drugi razlozi, ali su oni vise subjektivni pa ih necu navoditi

.