banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Avg 2025, 07:59

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 185 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 21 Avg 2008, 07:31 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Avg 2001, 01:00
Ko nije siguran i ko voli da prica "kako je to na istoku i zapadu regulisano" (moze sjever i jug) neka se suzdrzi.

Neka neko ko je 100% siguran objasni KAKO SA PONASATI PRED ULAZAK, UNUTAR I PRED IZLAZAK IZ KRUZNOG TOKA u Republici Srpskoj i FBiH.

Svjedoci smo izgradnje jednog u BL, a znam da i vozaci iz vecih gradova (koji imaju kruze tokove od postanka) vecinom NE ZNAJU kako da se pravilno ponasaju.

Sve ovo jer, naravno, kvrcanja su cesta. Nikako ne bi bilo suvise i na TV-u organizovati neki vid "kratkog podsjetnika" za vozace, pred otvaranje toka.

Ja se drzim nekih pravila, ali sam 99% siguran, pa ne zelim da nekoga ostetim.

Podijelite znanje, unaprijed zahvalna - Zajednica.

Vrh

PostPoslato: 21 Avg 2008, 09:23 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2003, 23:39
Bezveze je što si tražio samo ljude sa 100% ubjeđenjem... Bolje neka svako napiše svoje mišljenje, pa će se lako vidjeti gdje ko griješi i šta sve možemo očekivati kad uđemo u kružni tok. Doduše, ovaj naš imaće dvije trake, pa i nije nešto komplikovan.

ULAZAK: znak određuje prednost. Ako ga nema, onda prvenstvo imaju oni koji se uključuju. Ako postoji Stop ili onaj obrnuti trokut, onda vozila u kružnom toku imaju pravo prvenstva. Ako je ulaz sa dvije trake, onda oni iz lijeve idu direktno u unutrašnju traku, a iz desne u spoljnu.

UNUTAR KRUŽNOG TOKA: po nekom nepisanom pravilu (ili je možda u zakonu i zapisano, nisam siguran) trebalo bi da se krećemo unutrašnjom trakom. Kad se prođe i zadnji izlazak prije željenog, onda se prestrojavamo u spoljnu traku i ciljamo izlaz. Najviše će biti onih koji će cijelo vrijeme voziti spoljnom trakom, pošto je najlakša i za ulazak i za izlazak.

IZLAZAK: izlazimo iz spoljne trake, ili iz unutrašnje ako propustimo sva vozila iz spoljne trake koja ostaju u kružnom toku. Znači. vozila iz spoljne trake su u PREDNOSTI, bez obzira šta radili. Zavisno od konfiguracije kružnog toka, možda ovi iz unutrašnje trake neće ni moći direktno izaći bez prestrojavanja u spoljnu.

Generalno, najbitnije je biti koncentrisan i očekivati ama baš sve što drugi vozači mogu napraviti.

Vrh

PostPoslato: 21 Avg 2008, 09:39 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Mar 2008, 23:26
Najvise problema ce biti u prelasku unutrasnja spoljasnja. Bice puno kola, a pitanje je ko ce uopste ulaziti u unutrasnju. Vjerovatno ce policija jedno vrijeme nadzirati situaciju.

Vrh

PostPoslato: 21 Avg 2008, 11:14 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2004, 17:04
U sustini ako ides na prvoj desno,trebao bi ostati u desnoj traci,a ako ides na drugoj desno ili se okreces polukruzno,onda ides u levu traku i pred iskljucivanjem se prestrojis u desnu traku.

U kruznom toku ti vazi pravilo desne strane,sem ako to nije znakom drugacije regulisano.

Prijatelji kluba:
-A3M BANJA LUKA-
-zatamni-auto zatamnjivanje automobila-

Vrh

PostPoslato: 21 Avg 2008, 11:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Feb 2008, 12:22
Ma udri po gasu i boli te briga.....samo bi trebo malo spustiti auto da lakse izguras ulaz i izlaz iz kruznog toka :cat: :cat:

Vrh

PostPoslato: 21 Avg 2008, 12:14 
Veteran
Veteran

U slucaju opasnosti, popeti se na onaj trotoar oko koga se kruzi, izaci i razmisliti malo pa nastaviti :D

Vrh

PostPoslato: 21 Avg 2008, 16:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2008, 19:01
Ja bih lepo pametnie ljude koji su osmislili kružni tok tamo i projektovali to sve nabio na jedan lepi auspuh od 26-44. Toliko od mene.

Vrh

PostPoslato: 21 Avg 2008, 19:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2003, 18:55
dzaba kruzni tok kad ona ulica prema lausu opet uska i opet ce biti guzvi...a s obzirom da nema semafora da zaustavlja ove iz centra, ne bi me cudilo da bude kolona do kruznog toka

Vrh

PostPoslato: 21 Avg 2008, 21:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ma, bolan, taj tranzit je "magistralni put" (kurac jeste, ali po papirima jeste, so let it be...).

Sad mi neko objasni logiku pucanja rotora po po toga...

Ako su već hteli da pokažu kako smo mi zapadna metropola (kurac, opet, jesmo, al', opet, neka im) koja ima čak i kružni tok! (big fuckin' deal) mogli su ga pući gde treba a ne zajebavati se ovako...

Vrh

PostPoslato: 21 Avg 2008, 22:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Avg 2001, 01:00
pravo prvenstva imaju ona vozila koja se vec nalaze u kruznom toku. to ja mislim objasnjava sve oko toga. kod kruznih tokova sa 2 trake pravila posebnih nema osim kada se skrece desno na kruznom toku treba biti u desnoj traci sa zmigavcem za desno. vozila koja idu pravo na kruznom toku isto bi ''trebala'' biti u desnoj traci i upaliti zmicavac kada se prodje prvi izlaz....??? kada se ide na 3 , 4 , 5 izlaz treba koristiti unutrasnju traku (opet nije pravilo) sa zmigavcem za lijevo dok se ne dodje do zeljenog izlaza na desno i to pokazati sa zmigavcen za desno. oni koji idu iza tebe trebali bi skontati da skreces oni sa kojima vozis paralelno ..e njih moras pustiti da prodju :) dok vec kod kruznih tokova sa 3, 4 ,5 traka treba biti obiljezeno i jeste u vecini slucajeva... sve u svemu ide sve u krug :)

Vrh

PostPoslato: 21 Avg 2008, 23:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2003, 15:07
Kad se otvara tok? U ponedeljak?

Vrh

PostPoslato: 21 Avg 2008, 23:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
Gazda je napisao:
pravo prvenstva imaju ona vozila koja se vec nalaze u kruznom toku. to ja mislim objasnjava sve oko toga. kod kruznih tokova sa 2 trake pravila posebnih nema osim kada se skrece desno na kruznom toku treba biti u desnoj traci sa zmigavcem za desno. vozila koja idu pravo na kruznom toku isto bi ''trebala'' biti u desnoj traci i upaliti zmicavac kada se prodje prvi izlaz....??? kada se ide na 3 , 4 , 5 izlaz treba koristiti unutrasnju traku (opet nije pravilo) sa zmigavcem za lijevo dok se ne dodje do zeljenog izlaza na desno i to pokazati sa zmigavcen za desno. oni koji idu iza tebe trebali bi skontati da skreces oni sa kojima vozis paralelno ..e njih moras pustiti da prodju :) dok vec kod kruznih tokova sa 3, 4 ,5 traka treba biti obiljezeno i jeste u vecini slucajeva... sve u svemu ide sve u krug :)

evo info iz prve ruke,mislim da niko vise kruznih tokova od Iraca nema,jos lijeva strana,kad tamo nisam glavu izgubila vozeci,necu nigdje heheh

Vrh

PostPoslato: 22 Avg 2008, 09:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16
ma kad uletiš u kružni tok, prvo sviraš svima da stanu da bi ti mogao ući i onda je.eš majku petorici majmuna jer te nisu pustili i moraš napraviti još jedan krug i onda sviraš da se svi smaknu da ti izađeš u ulicu koju si trebao. I onda se okreneš i kažeš kako su samo svi smotani i ne znaju da prođu taj kružni

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

PostPoslato: 22 Avg 2008, 11:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

DELLBOY je napisao:
ma kad uletiš u kružni tok, prvo sviraš svima da stanu da bi ti mogao ući i onda je.eš majku petorici majmuna jer te nisu pustili i moraš napraviti još jedan krug i onda sviraš da se svi smaknu da ti izađeš u ulicu koju si trebao. I onda se okreneš i kažeš kako su samo svi smotani i ne znaju da prođu taj kružni

Prije će bit' da je tako, nego ovo Gazdino...

Vrh

PostPoslato: 22 Avg 2008, 14:16 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
Elem, u Poljskoj ima vise kruznih tokova nego raskrsnica i pravila su sljedeca:
- prvenstvo ima auto koje ulazi na k.t.
- unutar k.t. propustas auta koja se ukljucuju
- auto na vanjskoj traci UVIJEK ima prednost
- po pravilu se iskljucuje iz vanjske trake
- zmigavac se daje TEK NA IZLAZU, eventualno pri promjenama trake

Medjutim, vecina k.t. koje sam vidio ima znak "ustupi prvenstvo" (obrnuti trougao) na ulazu, tako da:
- auto na ulazu cekaju
- unutar k.t. imas prvenstvo, kao i na izlazu
- ostalo - kao i u prvom slucaju

BTW K.T. su mnogo bolje rjesenje nego obicne raskrsnice i sasvim dobro funkcionisu bez semafora ;)

Vrh

PostPoslato: 22 Avg 2008, 14:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jun 2008, 11:23
Pa ne vidim u cemu je ovdje fora ili rafo
Prvenstvo imaju likovi koji se voze iz pravca Jajca i iz pravca prijedorske petlje
Ovi koji idu sa Lausa ili bulevarom Cara Dusana malo pricekaju i kad im se ukaze prilika prodju ali sto je najvaznije nema glupog semafora
Najcrnje mi je kad je zena vozac ispred mene a ja idem sa Lausa pa nikad se ukljuciti i sa njom se ukljuci jos eventualno dva vozila, i opet crveno. Pa se moram provlaciti iza ovog prvog u koloni.
Ovo je odlicno i super ce ubrzati protok saobracaja narocito u jutarnjim casovima u doba kada narod ide na posao.

I DAO BOG JOS PUNO KRUZNIH TOKOVA U GRADU :lol:

Vrh

PostPoslato: 22 Avg 2008, 18:18 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Dec 2005, 17:43
Slika

Vrh

PostPoslato: 22 Avg 2008, 23:26 
Veteran
Veteran

Ma ovo je prekomplikovano :lol:

Vrh

PostPoslato: 23 Avg 2008, 18:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
ajmo svi testove lagano polagati opet ...

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 23 Avg 2008, 20:24 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
mirdza je napisao:
- prvenstvo ima auto koje ulazi na k.t.
- unutar k.t. propustas auta koja se ukljucuju
- auto na vanjskoj traci UVIJEK ima prednost
- po pravilu se iskljucuje iz vanjske trake

Možda da ponovo pogledaš ova pravila pošto se pobijaju međusobno.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 185 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]