banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Avg 2025, 01:19

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 02 Jul 2008, 10:31 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 15 Jan 2008, 13:31
Želio bih uzeti jedan veći MPV. Kao opcije se pojavljuju Renault Espace ili Fiat Ulysse/Citroen C8/Peugeot 807 - oko 2003. godište. Motori koji najbolje idu uz te aute su 2.2 dCi (110 kW) za Renault i 2.2 HDi (94 kW) za trojku Fiat/Citroen/Peugeot. Kod Fiata je oznaka motora JTD, ali se u stvari radi o HDi motoru PSA koncerna.

E tu nailazi problem i nedoumica. Na mnogim evropskim Internet forumima koji se bave autima (http://www.parkers.co.uk, http://www.eurovan2.com ili http://www.fiatforum.com) mnogi vlasnici prijavljuju probleme koje su doživjeli, upravo kod ovih motora.

Kod HDi motora najviše problema se javlja sa FAP filterom čestica, jer računar prijavljuje grešku i prebacuje motor u neki sigurnosni način rada (ograničena snaga i brzina). Većina vlasnika nikada nije otkrila u čemu je greška, i ona se pojavljivala potpuno slučajno.

Kod dCi motora problem je bio u EGR ventilu i elektronici koja je opet prebacivala motor u sigurnosni režim. Slično kao i kod HDi motora, serviseri rijetko da su uspjeli da otklone ovaj kvar.

E sada se ja pitam, ako je elektronika na ovim autima tako osjetljiva i svojeglava i ako to nisu uspjeli otkloniti serviseri u Engleskoj, Njemačkoj ili Holandiji, šta da ja onda radim ovdje sa našim majstorima?!

Interesuje me da li ste imali dobrih ili loših iskustava sa ovim motorima, ako ne u ovim, onda u nekim drugim autima koji ih koriste (Laguna II, Peugeot 607, Citroen C5...)?

Vrh

PostPoslato: 02 Jul 2008, 11:24 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2006, 14:28
2.2 dCi motori su se bar po pricama drugih dobro pokazivali....jos nisam cuo da su se ljudi zalili toliko....ja se jos nisam susreo sa dCi i HDi motorima tako da ti za svoje iskustvo o njima ne mogu tacno reci,ali se bavim autima citav zivot tako da price oko mene non-stop kruze..!!!

Vrh

PostPoslato: 02 Jul 2008, 13:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2003, 22:29
hm nisam vozio bas 2.2 HDi, ali sam dugo vozio 2.0 HDi u predzadnjem c5 (138ks).
Motor je lud kao struja. Njemu je skoro nemoguce dignuti potrosnju iznad 8l na 100km, u svakoj brzini vuce fenomenalno (dizel, jel :)). E a za rezervne dijelove ti ne znam reci, jer ga je stari servisirao. Presao 210 000 koliko znam bez nekih vecih kvarova (uz redovan servis naravno)
poz

ps prvi put cujem za te sigrunosne rezime. Mozda zato sto je ovo ipak malo noviji motor od toga 2.2, ne znam...

Vrh

PostPoslato: 02 Jul 2008, 17:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
E stvarno nemam pojma, mislim, svi hvale te motore. Istina, ima zamjerki na perifernu elektriku/elektroniku. FAP je sjajna opcija u pogledu zastite okoline, ali u pogledu redovnog servisiranja navodno pravi promaju u dzepovima. Zamjena je oko 1-1200 KM, ako ne i vise...

@[Enterprise], safe mod je prastara stvar.

Vrh

PostPoslato: 02 Jul 2008, 17:23 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 16 Feb 2008, 17:16
JA sam imao lagunu 2.2dci (150ks) i nisam imao nekih posebnih zamjerki na motor. Jedino sto te lagune (2002 godiste) imaju dosta problema sa perifernom elektronikom pa sam ju nedavno prodao. Al ide k'o avion... 8)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]