Anakin je napisao:
Čuj "redovan servis"...nije samo u tome poenta, ne mora biti "redovan servis"...tebi kad se bilo šta pokvari oni će te (u većini slučajeva) ovako za#ebati, pronaći još neki kvar koji se mora "otkloniti" kako bi se riješio glavni kvar, pa već kad si ostavio auto da se promjeni i ovo i ono tako da si ti meni siguran i da mirno možeš da voziš...a ti kontaš:aj već kad dajem pare da to riješim, ustvari niđe veze...
Prije neki dan mi (ustvari ne meni nego starom,ali nevažno) pukao zupčasti (već sam to negdje spominjao

), koji god servis da sam nazvao, kažu dovezite vi auto, nek' prenoći, pa ćemo mi vidjeti jeli to samo zupčasti ili je povuklo i ventile, treba pregledati i glavu motora i sl.
Hoću reći (bilo šta da je u pitanju, zupčasti ili nešto peto) oni će tražiti (većina njih) da ostaviš auto, a kad ga ostaviš, on (manje-više) diktira cijenu..."ništa lično to je samo posao"

Ne znam koji majstor može da pogleda štetu nakon pucanja zupčastog remena za vrijeme kraće od 2h? Drugo, treba auto pripremiti, odvojiti vrijeme i sl.
Ne vjerujem da bi ti iko branio da budeš u servisu dok ga ne otvori, ali to poprilično "nateže" odnose.
Kolegi je pukao zupčasti u vožnji na Renaultu 25, benzinski motor 2.0, pa se i on nadao da nije ništa. Kad su promjenili remen auto je upalio bez problema. Ali, poslije par hiljada Km, isto tako kako je upalio, zaribao je. Zašto? Puklo je nekoliko ventila, tačnije napuklo, ali se nisu odvojili stubića. I kako je auto radio, a nije bilo dovoljno dobrog dihtovanja ventila, vreli gasovi sagorijevanja su prošli kraj šeširića ventila i vrlo brzo spalili stubiće. Rezultat je bila teška havarija motora jer je nekoliko ventila upalo u kompresioni prostor.
Naravoučenije: ako se desilo pucanje remena, obavezno otvoriti motor i ne ostavljati potencijalno oštećene dijelove u njemu jer, iako nevidljiva, oštećenja koja su nastala na ventilima mogu dovesti do nove havarije.
I,da, da ne kažete da off-topičarim, čovjek se treba prvo raspitati o serviseru prije nego odveze auto. A kad se raspita, onda da se odluči da samo kod toga vozi, jer će tako i taj serviser steći povjerenje u njega. Ovo, što se desilo našoj simpatičnoj mladoj dami iz priloga, je sasvim očekivano. Možda se o tom serviseru priča loše, a ona to nije znala. Kao što niko tom serviseru ne može da zabrani da se bavi time čime se već bavi, tako ni vama niko ne može da zabrani da ga tužite i sl.