banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Avg 2025, 21:08

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 77 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 15 Feb 2008, 00:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2003, 15:42
Pored paznje u voznji ... znaci bez bespotrebnih stiskanja papucice gasa i jurcanja u "crvenom" , sta jos mozemo uraditi da smanjimo potrosnju goriva?
Koliko dobre gume i ispravno naduvane uticu na potrosnju?
Da li kvalitet ulja utice na potrosnju?

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2008, 00:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2007, 17:26
malo mladji auto :D

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2008, 00:28 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Nov 2007, 12:57
i sa manje ccm :D

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2008, 00:32 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2004, 17:04
Dosta faktora utice na potrosnju,a ovo su po meni oni koji najvise uticu i na koje bi se prvo trebalo obratiti paznja:
-zaprljan karburator (ako je vozilo starije,u vecini slucajeva je rec o karbo sistemu,potrebno ga je oprati i zameniti membrane)
-zaprljan filter zraka (motor se "gusi",sagoreva zivo gorivo,slabo ide i lose prima gas)
-lose svecice (cesto auto i trokira pri vecem broju obrtaja,smesa nije dovoljno sagorena)
-pogresno podeseno palenje (retko se desava,ali je moguce)

Prijatelji kluba:
-A3M BANJA LUKA-
-zatamni-auto zatamnjivanje automobila-

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2008, 00:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2005, 10:15
Molotov je napisao:
Pored paznje u voznji ... znaci bez bespotrebnih stiskanja papucice gasa i jurcanja u "crvenom" , sta jos mozemo uraditi da smanjimo potrosnju goriva?

Izduvane gume ti povecavaju potrosnju zbog vece povrsine trenja. Ulje manje viskoznosti od preporucene isto bi trebalo povecavati potrosnju. Filter vazduha treba da je cist, obavezno mijenjati kod mijenjanja ulja. Reglaza trapa i balansiranje tockova pomaze. Istrosene svjecice sigurno uticu na povecanje potrosnje... to je ono sto mi pada na pamet u ove sitne sate. Da, i klimu ne ukljucuj ako nije neophodna i drzi zatvorene prozore pri vecim brzinama :)
toliko od mene
poz.

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2008, 21:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Gume nepravilno naduvane mogu povecati potrosnju i 15%. O umanjenoj sigurnosti voznje da ne pricam.

Inace, pak tregeri i razni nosaci povecavaju potrosnju, sav nepotreban teret takodje... Ostalo je manje, vise napisano...

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2008, 02:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2003, 15:42
WinstonWolfe je napisao:
malo mladji auto :D

Citiraj:
i sa manje ccm
i sa manje ccm :D

Hahaha ... otkrili ameriku ...
pa mozes ti i sa Golfom 4 TDI imati bespotrebno veliku potrosnju. Imao sam ja sa VW 2.5 TDI R5 motorom na otvorenom (oko 160 km) i 10.5 l/100 km i 7.5 l/100 km na istoj ruti u dva razlicita puta, samo sa drugim stilom voznje.
Moze Skoda 1.4 MPI da povuce i 13-14 l/100 km po gradu. Ili Corsa 1.2 S 8 l/100 km ili ako si nervozan 12 l/100 km. Mozete da nevjerujete, ali je tako.

A vi samo uzmite ove razlike u litrama i izracunajte koliko se goriva potrosi bespotrebno nakon npr. 100 000 km po jednom vozilu, pa pomnozite to npr. sa par miliona automobila i dobicete pozamasnu kolicinu gasova u zraku....

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2008, 09:17 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Molotov je napisao:
i 10.5 l/100 km i 7.5 l/100 km na istoj ruti u dva razlicita puta, samo sa drugim stilom voznje.

ako smo mi otkrili ameriku, onda si ti otkrio da je zemlja okrugla...uostalom jesi li vidjeo :D

od ovog svega nabrojanog glavno je da ne vrtis auto u crveno, a ovo sve ostalo je toliko minimalno da kad sve postimas mozda litru sacuvas, s tim da ces se bezze opterecavati, jer ako ces tako razmisljati onda ugasi i svijetla jer i ona uzmu oko 0.2l na 100km.
(gume, svjecice, filter, to se podrazumijeva za udobnu, sigurnu i "glatku" voznju, zelio ili ne zelio ustediti koju litru)

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2008, 09:42 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2002, 01:00
Ja znam da sam zimus zbog automatskog čoka gubio do 2l na 100km!!! Auto ga drži dok temperatura ne dođe na 90 stepeni, a obično sam do tad završavao vožnju jer nisam zimus išao nigdje preko 5km. Kad sam uzeo Punta prijatelj me pitao koliko troši? Ja rekao oko 6-6.5 litara, na otvorenom putu 5-5.5l. Kaže on pitaću te ja kad padne snijeg ići će i do 9 litara. Nije bilo baš 9l, ali 8 jeste sigurno. Na prošlom autu sam imao manuelni čok i držao ga samo dok upalim auto i ne izađem na pravac, tad ga vratim i auto ide bez problema. Možda ga "potegnem", ako ubrzo moram da stanem na semaforu ili u raskrsnici moram da ubrzam da se izvučem, ali na pravcu ide bez problema i ne zagrijan. Uglavnom, automatski čok je sranje :)

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2008, 11:27 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 09 Feb 2008, 16:06
pa ti onda kupi stojadina pa uzivaj u blagodetima rucnog choka....ovdje sve strucnjak do strucnjaka...izvinjavam se jos jednom eminentnim strucnjacima :)

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2008, 12:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Cuj stojadina, ja kad sam ga vozio morao sam ga sa punim cokom zimi voziti dok se ne ugreje na pola jer se gasio. Trosio je 12ak litara zimi, pa ti vidi za sta ti sluzi rucni cok na njemu :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2008, 12:21 
prosetaj se ponekad ili idi malo biciklom...

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2008, 12:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Dec 2002, 08:41
MPG kapsule sluze za povecanje ustede na potrosnji goriva. Prodaje ih moj stari u slobodno vrijeme, pa ako koga zanima nek mi se javi na pp. Evo FAQ...

Citiraj:
NAJČEŠĆE POSTAVLJANA PITANJA

P: Što je MPG-KAPSULA ?

O: MPG-KAPSULA je organski regulator koji istovremeno smanjuje potrošnju goriva i povećava snagu stvaranjem mikroskopski tankog zaštitnog sloja na cilindru vašeg motora, omogućavajući time bolje sagorijevanje goriva.

P: Je li je MPG-KAPSULA testirana?

O: Da, MPG-KAPSULA je testirana i laboratorijski i na cesti, i dobiveni su značajni rezultati djelotvornog radnog učinka. Fuel Freedom International jamči vam 7-14% uštedu goriva ( 7 -14% kod novih vozila i do 32% što je vozilo više korišteno). Ako stalno pritišćete papučicu gasa, uočit ćete poboljšanje izvedbi, no ne i uštedu goriva.

P: Zašto bih trebao/la koristiti MPG-KAPSULU?

O: MPG-KAPSULA povećava radne sposobnosti, smanjuje potrošnju goriva, habanje, količinu stakleničkih plinova i radnu temperaturu motora.

P: Je li MPG-KAPSULA štetna za brtve?

O: Ne, MPG-KAPSULA ne sadrži sastojke koji bi štetili motoru ili brtvama.

P: Je li MPG-KAPSULA otrovna?

O: Ne. MPG-KAPSULA je u razredu hrane. Isporučuje se , međutim, u čistom ugljikovodiku (ulje) i nije za unutarnju uporabu.

P: Hoće li MPG-KAPSULA ikako pomoći mom motoru?

O: MPG-KAPSULA čisti unutarnje dijelove motora - klipove, karburator i ubrizgavače goriva.

P: Čime se MPG-KAPSULA razlikuje od ostalih dodataka gorivu?

O: MPG-KAPSULA nije dodatak gorivu. Ona je regulator cilindra koji poboljšava proces sagorijevanja i time smanjuje količinu ispušnih plinova i potrošnju goriva. Neki dodaci gorivu koriste se kao sredstva za čišćenje goriva u koja su dodani detergenti ili druge štetne tvari koje mogu oštetiti vaš motor. MPG-KAPSULE su 100% sigurne za okoliš i za vas motor.

P: Koju vrstu goriva treba koristiti uz MPG-KAPSULE?

O: Bilo koju vrstu benzina, diesel, biodiesel i etanol. Što gorivo ima manju oktansku vrijednost, to je poboljšanje značajnije.

P: Koliko često bih trebao koristiti MPG-KAPSULE?

O: MPG-KAPSULE se trebaju dodati prilikom svakog punjenja rezervoara.

P: Jesu li MPG-KAPSULE registrirane pri američkoj Agenciji za zaštitu okoliša (E.P.A.)?

O: Da, jesu. Agencija je provjerila podneseni izvještaj treće strane o obavljenom istraživanju i shodno tomu, registrirala proizvod (upisni broj 201 220 001). Agencija ne jamci za proizvode, niti ih odobrava.

P: Da li je FFI osigurao?

O: Da, Fuel Freedom International potpuno je osiguran za premije, operacije i proizvode. Policu izdaje Auto Owners Insurance Companv, uz slijedeća ograničenja: I milijun za pojedinačne odštete, 2 milijuna za skupne odštete i 2 milijuna odštete za proizvode.

P: Može li se MPG-KAPSULA koristiti i u ostalim motornim sredstvima?

O: Da, MPG-KAPSULE se mogu koristiti u svim benzinskim ili dieselskim motorima, poput čamaca, poljoprivredne mehanizacije, teške mašinerije, ali i sa dvotaktnim motorima poput onih na vanbrodskim motorima, motornim pilama, kosilicama. Isto tako, MPG-KAPSULE možemo koristiti u biodieselskim i u mješavinama etanola i benzina.
bullet P: Smanjuje li MPG-KAPSULA ispušne plinove i tako štiti okoliš?

O: MPG-KAPSULA smanjuje ispuštanje ugljičnog monoksida, ugljikovodika, dušičnog oksida i ugljičnog dioksida.

P: Što se događa ako mi sadržaj MPG-KAPSULE dođe u dodir s kožom?

O: Jednostavno ga obrišite čistim papirnim ručnikom, a zatim operite ruke.

P: Hoće li MPG-KAPSULA poboljšati radnu sposobnost mog prastarog auta?

O: Da. MPG-KAPSULA poboljšava i radne sposobnosti starih auta.

P: Može li MPG-KAPSULA oštetiti rezervoar ili katalizator?

O: MPG-KAPSULA neće ih oštetiti.

P: Može li MPG-KAPSULA pomoći kod paljenja motora pri graničnim temperaturama?

O: Da. MPG-KAPSULA pomoći će kod paljenja i pri vrlo niskim i vrlo visokim temperaturama.

P: Može li MPG-KAPSULA pročistiti sustav, poput raznih dodataka gorivu?

O: MPG-KAPSULA nije dodatak gorivu. Kapsula stvara vrlo tanak zaštitni sloj na površini cilindra i time omogućuje bolje sagorijevanje goriva.

P: Može li MPG-KAPSULA osigurati veću kilometražu (uz istu količinu goriva)?

O: MPG-KAPSULA pomoći će vam da uštedite novac uz istovremenu veću učinkovitost i radne sposobnosti. MPG-KAPSULA regulirat će vaš motor i omogućiti mu da dulje traje! Ako stalno pritišćete papučicu gasa, tada ćete primijetiti porast radnih sposobnosti, no ne i porast prijeđene kilometraže. Ako poštujete ograničenja brzine, prijeđena kilometraža će porasti za 7-14%( 7 -14% kod novih vozila i do 32% što je vozilo više korišteno).

P: Jesu li MPG-KAPSULE štetne za okoliš?

O: MPG-KAPSULE su registrirane pri Agenciji za zaštitu okoliša (E.P.A.) i sigurne su za uporabu sa svim vrstama goriva.e komore za

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2008, 13:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2005, 00:10
te ustede su zanemarive
u ove MPG kapsule ne vjerujem

sve zavisi od vozaca

e ljudi veceras je subota
izbacite rezervnu gumu iz gepeka
bicete brzi a i bicete laksi i manje cete potrositi goriva ..... 8) :D

:D

:wink:

PIK Radnja

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2008, 13:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Dec 2002, 08:41
http://www.myffi.biz/t-MPG-CAPS.aspx

sve je istestirano, ovdje se dobro prodaju, prodao je stari nekih 100 komada u fabriku duvana za njihova dostavna vozila... Mislim da je jedna 6km, pa ko nevjeruje moze istestirati...

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2008, 15:46 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 09 Feb 2008, 16:06
ima tableta i za takape.. :lol:

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2008, 15:57 
Citiraj:
MPG kapsule sluze za povecanje ustede na potrosnji goriva

Ne rade...

dao sam zeni pet komada i opet isto trosi....

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2008, 18:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Molotov je napisao:

Gume nenaduvane i ulje naravno. Sto se tice stiskanja papucice, najbolje je drzati papucicu na minimumu za datu brzinu, tad je potrosnja najmanja, to vazi za manje i prosjecne kubikaze. Znaci kad ubrzate do odredjene brzine papucicu drzati na minimumu tek toliko da se odrzava postignuta brzina. Ako je stisnete jace neznatno povecate brzinu a potrosnja se drasticno poveca. Naravno tu spada i klasika a to je odrzavanje brzine na kojoj dato auto najmanje trosi. Ono sto sam primijetio kod vecine vozaca, a to je kad voze da stalno ubrzavaju i koce, pogotovo po gradu. Osim sto je manja bezbjednost ovo ponasanje dere i kocnice i gume, a i povecava potrosnju.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2008, 18:59 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

pitanje za ovog sa MPG "tabletama"

da li ti koristis to na svom automobilu i koliko su efikasne...jedino sto si napisao je da kostaju 6KM? iskreno ja ne vjerujem u te aditive i slicno, ali eto volio bi onako iskreno cuti utiske iz prve ruke :confused4:

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2008, 19:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Ajde i da djeluju, ali kako objasniti cinjenicu da moj novcanik na istom? Pazite, 6 KM je 3 litre goriva, jel da?

Prosjecno auto trosi 7 litara benzina na 100 KM, neka usteda na 100 km bude 10%, to iznosi 0,7L/100km, vecina benzinaca ima rezervoar (kad smo vec kod rezervoara - napisacu kasnije) dovoljan za nekih 500 predjenih KM,

Dakle, 0,7x5=3,5 litre. Znaci, kupovinom te kapsule sam ustedio citavu marku na 500 predjenih KM, vau :)

E sada rezervoar, gore u FAQ pise i ovo:

Citiraj:
P: Koliko često bih trebao koristiti MPG-KAPSULE?

O: MPG-KAPSULE se trebaju dodati prilikom svakog punjenja rezervoara.

Jedno auto mi ima rezervoar od 38 litara, drugo od 52, trece od 47. A do prosle godine sam vozio auto u koje je stajalo citavih 72 litre benzina.

Jel i dalje u svaki od tih rezervoara ide po kapsula, bez obzira na zapreminu :D ?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 77 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]