banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Avg 2025, 07:58

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 54 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 22 Jan 2008, 17:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Danas su kamere, foto-aparati mobilni sa mogucnostima snimanja postali jako jeftini i rašireni. Pa čak i kod nas. Tako sa običnim mobilnim telefonom uz malu pomoć odgovarajuće memorijske kartice možete snimiti i do dva sata filma. Bez prekida. Digitalnim foto aparatima sa mogućnosti snimanja video filmova, takođe.

Sa druge strane smo svjedoci velikog broja saobraćajnih nezgoda oko nas, veoma često izazvanih bahatošću pojedinih vozača. Ponašaju se kao da su sami na putu.

U zadnjih nekoliko dana sam i sam bio svjedok nekoliko preticanja preko pune linije na izuzetno nepreglednim i opasnim mjestima. Srećom se ništa nije dogodilo.

Zbog takvih ,,vozača,, sam došao na ideju da pokrenem jednu incijativu gdje bi oni koji imaju tehničke mogućnosti dobrovoljno snimali svoju vožnju autom. Naravno, aparat je prije svega neophodno sigurno fiksirati negdje u autu tako da se dobije snimak puta ispred ili iza vas, po izboru. Nikako snimati iz ruke!

U slučaju da se zabilježi opasan prekršaj (preticanje preko pune, prelazak na crveno, itd.), snimak putem maila, potpuno anonimno dostaviti MUP-u. Oni neka dalje preduzimaju šta misle da treba.

Prvi cilj je da se većini gorespomenutih ,,vozača,, stalno glavi vrti misao da postoji mogućnost da ih neko snima. I da bi zbog toga mogli trpjeti određene sankcije ako budu grubo kršili saobraćajne propise.

Drugi cilj je (ovo se mnogima neće dopasti) da MUP RS na osnovu ovakve građanske samoincijative konačno nabavi fiksu opremu za povremeni video nadzor saobraćajnica u Republici Srpskoj
Treba napomenuti da je pri automatskom snimanju sa fiksnom radarskom kamerom bez ljudskog opsluživanja na licu mjesta mogućnost ,,intervencija,, zanemariva, jer onaj koji napravi prekšaj kazne postaje svjestan istog tek kada je već sve kasno, odnosno kada dobije obavještenje da mora platiti kaznu.

Svima nam je poznato da je priča sa neobilježenim Golfovima sa video opremom odavno ispričana jer svi sada paze samo da nema iza neki bijeli Golf. Nedovoljnu efikasnoat utaborenih patrola je suvišno i spominjati.

Dakle, to je na brzinu od mene. Čitam vaša mišljenja na ovu temu...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jan 2008, 18:00 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jan 2008, 17:02
jes vidio jutros onog lika što se bmw-om zabio u drvo preko puta parkinga od medicinske elektronike. čova je izvalio 3 stubića što su skoro ugrađeni kako se ne bi parkiralo na zelenu površinu. e sad, nisam stigao vidjeti šta je ostalo od prednjeg djela...stara bmw kocka je bila,plave boje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jan 2008, 18:17 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2004, 17:04
Mislis da ce se neko iz MUP-a nasikirati kada u mailu vidi klip nekog klinca koji pretice preko pune,ili prolazi na zuto kroz raskrsnicu?

Ma nemaju ti oni pametnija posla nego da se bakcu sa tim.Opet ne znam koliko je takav jedan snimak verodostojan i priznat na sudu ako se ne radi o sluzbenom instrumentu saobracajne policije.

Prijatelji kluba:
-A3M BANJA LUKA-
-zatamni-auto zatamnjivanje automobila-

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jan 2008, 18:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Jasno je to, ali postoje i drugacije vrste pritiska osim sudskog. Ali i mogucnost javnosti snimka. Neugodno, zar ne...

Tu su i osiguravajuce kuce koje bi kad-tad mogle doci do takvih snimaka, a one sigurno nece biti srecne da za 150-200 KM osiguravaju nekog ko vrlo vjerovatno moze izazvati stetu koja se mjeri desetinama hiljada maraka.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jan 2008, 09:05 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:58
a da snimamo policiju kako pretiče preko pune, okreće polukružno preko duple pune, umalo gazi pješake nasred zebre, proleće kroz crveno kao da ne postoji...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jan 2008, 09:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16
bd2308 je napisao:
a da snimamo policiju kako pretiče preko pune, okreće polukružno preko duple pune, umalo gazi pješake nasred zebre, proleće kroz crveno kao da ne postoji...

E toga bi bilo... na kile...

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jan 2008, 09:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Okt 2003, 11:42
nemamo mi takvu ni drzavu ni policiju ni svijest vozaca za te inicijative, ali ideja ti je dobra nema sta.......

Idealan sex: brz I divalj, gde sve puca od strasti, halteri, rajsferšlusi, majice…

kaže narod ne laže valjda

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jan 2008, 09:16 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Okt 2007, 15:14
u Njemackoj to nesto slicno postoji.
Sada ne samo za saobracaj nego za bilo sta. Casopis BILD ima extra stranicu sa rubrikom Citaoci-Reporteri u internetu gdje citaoci sve moguce, neobicno, smijesno, udese ili zvijezde iz musike ili filma itd. slikaju. Te slike (vecim dijelom sa Kamerom od Mobilnog) salju tom casopisu. Ako se nade jako originalna slika, onda imas sansu dobiti oko 500€. Inace citaoci mogu davati svioje glasove za svaku sliku i tako odlucivati da li je ta slika dobra ili ne.

http://www.bild.t-online.de/BTO/news/le ... 52524.html

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jan 2008, 15:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

bd2308 je napisao:

Sto da ne? Mislis da ce se to moci ignorisati?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jan 2008, 15:58 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

nego šta :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jan 2008, 16:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

OK, tvoje misljenje...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jan 2008, 19:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
...U MUP-u ističu da su u prošloj godini poginula 73 vozača, dok je 1.421 teže i lakše povrijeđen. Poginulo je i 45 pješaka, 43 suvozača i putnika, 11 biciklista, devet motociklista, osam vozača traktora i jedno lice iz ostalih kategorija. Povrijeđenih suvozača i putnika bilo je 1.423, pješaka 455, biciklista 124, motociklista 101 i 35 ostalih...

http://www.nezavisne.com/vijesti.php?vi ... 065&meni=6

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jan 2008, 20:16 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

bd2308 je napisao:

he he he. pazi danas scene: zaustave nekog lika na tranzitu kod kafe marakana...ali, kad je ovaj drugi cajac vidjeo da je to njegov zemljak odmah krenu priča o selu, veselju, slavama...sve sam čuo jer mi je staklo bilo spušteno dok sam čekao u autu...(išao sam u mesnicu :D )
znači, ako je neko poznat sve u redu...a takvih je slučajeva bruka.
napomena: čova je vozio renault 4...mislim, auto se raspada na 168 strana...jebote, nije za afriku

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jan 2008, 20:17 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

U Austriji npr. ima oko 4,2 miliona auta. Taj broj se zbog specificnog nacina registracije moze svesti i na oko 3,5 miliona. Naime, vise automobila moze da nosi jedan par tablica. Naravno, ne istovremeno. I zbog toga uzimam ovaj broj.

U prevodu to znaci tacno 10 puta vise nego u Republici Srpskoj u kojoj se vozi oko 350.000 automobila (procijena).

Broj poginulih u saobracaju u Austriji u 2007. godini je 686.

Kada taj broj podijelimo sa razlikom automobila, dobijemo daleko vise nego duplo manju smrtnost u Austriji nego kod nas.

Dakle, 686/10=68,6

Kod nas na isti broj automobila strada 190 ljudi! Ili ako bi bilo vozila kao u Austriji, stradalo bi 1900 ljudi. Suludo, zar ne?

Btw. Ima i drugi (netacniji) proracun koji se veze za broj stanovnika a koji daje nesto povoljniji rezultat, ali je i dalje oko polovine.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jan 2008, 20:21 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

he he he...u austriji se ne vozi 200 kroz uži centar grada kao što kod nas to čine pojedini vlasnici bmw-a...pa onda izvale 2-3 rasvjetna stuba (ćitaj: bandere)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jan 2008, 00:11 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jan 2008, 15:21
Da, to je dobra ideja..

Kamere bi trebalo rasporediti po svim putevima ili da se uradi kao u Finskoj (radi ustede) postavili su kutije koje sadrze kamere, ali su postavili 10ak puta vise kutija , nego sto je kamera u njima - sto ima naravno psiholoski uticaj na vozace...kad vidis kutiju - ti kocis , pa makar tek svaka deseta imala kameru u sebi - a ti rizikuj! :)
I isto treba uraditi sto u finskoj - saobracajne kazne rezati prema godisnjem prihodu, a ne po 20-30km i za sirotinju i za bogatune! Tako je u finskoj napravljen i Ginisov rekord :) za placenu kaznu za prekoracanje brzine :D nekih stotinjak hiljada evra :), pa se ti qrchi ako hoces :D

Mene su jednom uhvatili ovi nasi policajci sa kamerama u onim golfovima - tu nema price - imas crno na bijelo sta radis - koliko si isao i izvoli platiti - nema ubjedjivanja :)

I jako mi je zao sto nisam juce imao kameru pri ruci da uslikam jednog naseg domaceg visokopozicioniranog politicara kako PIŠA (oprostite dame na izrazu , ali to je to :) ) pored puta i pored svog audija 8!!!! Uh, kakva bi to bila slika! :) :)

I ovo što kaže Nataša - za slanje fotografija novinama je dobra stvar takođe - to već dugo postoji i u Hrvatskoj - čini mi se 24 sata i Jutarnji list daju po par stotina kuna za objavljene fotografije - to je dobar motiv za masovnog ''Velikog brata'' :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jan 2008, 10:00 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

da , mozda bi trebalo nas Glas ili Nezavisne Novine na to motivisati i tako ne samo "odlican" rad policije nego eto i smijesne ili zanimljive slike stavljati u internet.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jan 2008, 11:37 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

novine prve neće na to pristati...ko god se usprotivio vlasti najebao je... :(

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jan 2008, 11:52 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

u austriji ima par km autoputeva više nego u RS.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jan 2008, 12:16 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

za codegen:
da imas potpuno pravo. Izvinjavam se za prijedlog, ovo je bila utopijska ideja :-?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 54 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]