banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Avg 2025, 10:51

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 16 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 14 Jan 2008, 22:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
vau :-?

http://www.theage.com.au/news/national/ ... 62708.html

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jan 2008, 21:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Ima tu nadugo i nasiroko. Nije bas najcistija energija kao sto na prvi pogled izgleda jer se i el. energija mora dobiti odnekuda. Nuklearke, termoelektrane ili hidrocentrale...

Struje ionako nema dosta, pa vi zamislite da pola planete pocne uvece kopcati auta na mrezu... Hmmmm...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jan 2008, 21:48 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Avg 2004, 09:35
da a problem kod baterija je i njihovo trajanje, primjer je onaj auto TESLA koji ima oko 6000 malih baterija ( istih kao i one koje idu u mobilni ) a znamo koliko one treaju ( 3 godine ) problem je da sa punjenjem se gubi moc ili tako nesto ( nisam fizicar:) te jos veci problem je da svaka baterija (od tih 6000 ) zahtjeva svoj osigurac pa srtucnjaci kazu za to auto da je teoretski perfektan ali u praksi previse komplikovan i da ce kao takav biti katastrofa za odrzavanje ( kod kvarova )

jos nije doslo vrijeme auta na bateriju:)

a i najvaznije takva auta nemaju zvuk benzinskog motora, kad se samo sjetim zvuka starog alfinog sestaka :oops:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jan 2008, 22:23 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jan 2008, 17:02
Mr.Dreamy je napisao:
da a problem kod baterija je i njihovo trajanje, primjer je onaj auto TESLA koji ima oko 6000 malih baterija ( istih kao i one koje idu u mobilni ) a znamo koliko one treaju ( 3 godine ) problem je da sa punjenjem se gubi moc ili tako nesto ( nisam fizicar:) te jos veci problem je da svaka baterija (od tih 6000 ) zahtjeva svoj osigurac pa srtucnjaci kazu za to auto da je teoretski perfektan ali u praksi previse komplikovan i da ce kao takav biti katastrofa za odrzavanje ( kod kvarova )

jos nije doslo vrijeme auta na bateriju:)

a i najvaznije takva auta nemaju zvuk benzinskog motora, kad se samo sjetim zvuka starog alfinog sestaka :oops:

šta tek sa njima kad se budu morale reciklirati, tj.odložiti na otpad...vodonik je zakon...bez obzira na sva čuda. 15 godina slušam kako će za 10 godina svi voziti na struju...'oće, al' zamalo...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jan 2008, 16:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Vodonik zahtijeva veliku energiju, elektricnu naravno, za hladjenje i skladistenje. Tako da smo trenutno u zacaranom krugu. Trenutno nema poznatog nacina za voznju koja direktno ili indirektno ne zagadjuje okolinu.

I tacno je ovo za baterije, em skupe, em gube svojstva, em problem odlaganja. Trenutno su baterije jedan od vodecih problema, jer bi se u njih mogla skladistine energija suncevih zraka, dok recimo vlasnik radi, a auto mu stoji na parkingu ispred firme, ali...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jan 2008, 16:46 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jan 2008, 17:02
The_new_Statesman je napisao:
Vodonik zahtijeva veliku energiju, elektricnu naravno, za hladjenje i skladistenje. Tako da smo trenutno u zacaranom krugu. Trenutno nema poznatog nacina za voznju koja direktno ili indirektno ne zagadjuje okolinu.

I tacno je ovo za baterije, em skupe, em gube svojstva, em problem odlaganja. Trenutno su baterije jedan od vodecih problema, jer bi se u njih mogla skladistine energija suncevih zraka, dok recimo vlasnik radi, a auto mu stoji na parkingu ispred firme, ali...

da ali ta ista električna energija se uporedi koristi sa benzinom, naftom...ali moraš priznati da hidroecentrala neuporedivo manje zagađuje okolinu od recimo jednog teretnog kamiona koji danas pređe i po 500 KM, da ne pominjem ove naše FAP-ove i ostala čudovišta. još nešto: vodonik se mnogo lakše i jeftinije dobija i proizvodi nego benzin. za sada mi se čini da je plin najbolja opcija, još kad bi se masovno počeo fabrički ugrađivati...ali jak je naftni lobi u svijetu tako da...šmrc...ništa od toga.
mene muka uhvati kad vidim dizelaša ispred sebe kako dimi iz auspuha kao da ide stara lokomotiva...fujjjjj

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jan 2008, 16:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Hidropotencijal je nedovoljan, a i akumulacije svejedno uticu na okolinu...

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2008, 23:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Još 1997. godine General Motors je napravio električni automobil, koji je trebao biti rješenje na problem zagadjenosti, posebno u velikim gradovima. Koristio je baterije NiMH velikog kapaciteta, slične onima u laptop kompjuterima, i mogao je sa jednim punjenjem da predje 150 km. Mnogima će se možda učiniti da je 150 km malo, ali ruku na srce, koliko nas vozi više od 150 km svaki dan? Bile su izgradjene i stanice za punjenje širom Kalifornije (mjesto za eksperiment) i dato je na leasing mnoštvo kola sa oznakom modela EV1. Kupovina nije bila moguća i Gm je pravno ostao vlasnik svih primjeraka. Mnoštvo poznatih ličnosti je dobilo mogućnost da voze ova kola i svi, bez iznimke su bili oduševljeni (izmedju ostalih Mel Gibson i Alexandra Paul iz Baywatcha). Kada je sve izgledalo da će se početi sa masovnom proizvodnjom, GM je 2003. godine povukao sva primjerke od osoba koje su imale ugovor o leasingu i poslale kola na uništavanje. Kasnije se saznalo da je fabriku za proizvodju baterija, zajedno sa patentom od GM-a otkupio EXXON, jedna od najvećih naftnih kompanija na svijetu...
Više o ovome:
http://www.sonyclassics.com/whokilledtheelectriccar/
http://www.sonyclassics.com/whokilledth ... esskit.pdf

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2008, 10:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2003, 18:55
Jos od vremena Nikole Tesle postojali su patenti za rad automobila na struju.Citao sam negde o tim zataskivanjima itd...

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2008, 12:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
Ova auta se koriste u proizvodnji ( u pogonima i fabrikama) sa afinitetom da izađu na široko tržište. Međutim, lobiji naftnih kompanija se ovog pribojavaju i rade svakakve prljave stvari kompanijama koje izgrađuju električne automobile... Ima čak i prijetnji i ubistava.. Šta ti je velekorporacijski biznis. Milijarde su u pitanju. 8)

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2008, 13:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Naftne kompanije procijenjuju svjetske zalihe nafte na 1 000 000 000 000 barela. Barel trenutno košta oko 100 dolara, sa tendencijom da bude još skuplji. Znači, ostalo je još najmanje 1 000 000 000 000 dolara da zarade, bez ikakvog truda i muke, sa minimalnim ulaganjima i tehnologijom koju već posjeduju. Čist račun!

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2008, 13:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Stvar je u tome da naftni investitori jos uvijek nisu pronasli dovoljno jeftin nacin na koji se moze naplacivati energija potrebna za transport, a koja bi zamijenila energiju koja se dobija iz nafte. Sva prica je oko toga.

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2008, 17:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Bas sam citao BMW hidrogen 7, proizvodi 5 grama co2 na 100km, dok klasicni model istog tog bmw-a proizvodi 330 grama co2. Ima istu snagu oko 140kW i trosi oko 3,5kg vodonika na 100km, dok klasicni model trosi oko 14 litara goriva. Ubrzanje isto postize za oko 5 sekundi do 100km. Tako da je ovaj auto izuzetno dobar. Jedino da bi se dobio vodonik treba uloziti energiju, najbolje struju a da bi se dobila struja u tim kolicinama treba napraviti nuklearne elektrane. To bi smanjilo emisiju co2, ali bi povecalo radioaktivni otpad. Ali nesto se mora zrtvovati. Druga stvar da i nije zagadjenja zbog ogranicenih rezervi nafte morace se ici na vodonik. Nisu losi ni na struju ali nedostatak im je slaba iskoristivost.

Evo za one koje zanima i link: http://alternativefuels.about.com/od/hy ... 7bmwh7.htm

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2008, 19:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Da li sam ono pricao o enregiji koja se moze naplatiti ;)

Sa druge strane postoji mogucnost da se putem solarnih celija pune baterije na autu dok ceka vlasnika da krene sa posla kuci. Ali problem takvog koncepta je nedopustivo visoka nezavisnost o naplativim izvorima energije. A tehnologija je izuzetno poznata kao i upotrebna vrijednost. Vecina automobila danasnjice vecinu je svakodnevno satima na parkingu dok je eventualno najvise do 1 sat u pokretu. Ako i toliko.

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2008, 19:58 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Nov 2001, 01:00
Pa onda budes ljubomoran na kolegu koji je bas nedavno kupio novog ferarija na baterije (kad je meni crkla krava neka crkne i komsiji ) onda fino prebacis chebence preko solarnih punjaca i syebesh ga samo tako jer znamo da ako je ferari da oce i da srkne kad ga potjeras :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2008, 20:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Vidim ja da ti u Pertu ne mucis muku sa zimskim gumama :D

Nego, jel kod vas ima sunca za izvoz? Sto se ne vozite na struju, a?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 16 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]