banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Avg 2025, 20:54

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 154 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 26 Jul 2006, 15:24 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Apr 2006, 16:58
Od 8. avgusta, kada počinje primjena novog Zakona o bezbjednosti saobraćaja BiH, za vozače više ništa neće biti kao prije. Pravila i kazne su znatno oštrije nego ranije.

Ubuduće će sjedanje za volan značiti istovremeno i vezivanje pojasa, isključivanje mobitela, uključivanje svjetala na automobilu, bez obzira na to je li noć ili dan. Profesionalni vozači morat će zaboraviti čak i na ono jedno pivo, jer alkotest u njihovom slučaju smije pokazati samo čistu nulu, dok je vozačima amaterima dozvoljeno skromnih 0,3 promila alkohola u krvi.

Udar na novčanik

Od većih novčanih kazni očekuje se da potvrde onu staru da naš narod sluša samo kad ga udare po novčaniku. No, za one kojima koja desetica ili stotka ne bi značajno oštetila budžet, tu su i kazneni bodovi koji mogu dovesti i do oduzimanja vozačke dozvole.

Ne samo da se u pijanom stanju ne smije voziti, nego je zakon propisao i da na suvozačevom mjestu ne smije ni sjediti osoba koja je pod utjecajem alkohola ili opojnih sredstava. Ista zabrana važi i za mlađe od 12 godina koji se smiju voziti isključivo na zadnjem sjedištu.

Na zadnjem sjedištu ne smiju se voziti djeca mlađa od pet godina izuzev ako nemaju pričvršćenu dječiju stolicu u kojoj moraju biti vezana ili da pored njih sjedi punoljetna osoba. Za nepridržavanje ovih odredbi propisana je i kazna od 30 KM.

Osobe čija je vozačka "mlađa" od dvije godine ne smiju voziti brže od 70 kilometara na sat na putu namijenjenom isključivo za saobraćaj motornih vozila, odnosno 90 na brzoj cesti i 120 na autoputu.

Zaštitna mjera

Ako su i mlađi od 23 godine, uopće ne smiju upravljati vozilom od 23 do pet sati. Tačnije, u tom periodu im je dozvoljeno da voze samo ako je s njima u vozilu osoba starija od 25 godina koja ima vozačku i kojoj u posljednjih godinu dana nije izrečena zaštitna mjera ili zabrana upravljanja vozilom.

Također, osobe koje prvi put steknu vozačku dozvolu obavezne su da u trajanju od dvije godine obilježe svoje vozilo, iako ta oznaka, koliko je poznato, još nije ustanovljena.

Kazne i za pješake

Za prekoračenje brzine od 30 kilometara na sat u naseljenom mjestu vozači su do sada kažnjavani sa 10 do 30 KM. Sada će kazne iznositi od 100 do 300 KM.

Nevezivanje sigurnosnog pojasa koštat će 30 KM, a 40 korištenje mobitela tokom vožnje. No, kazne ovog puta nisu zaobišle ni pješake koji će, primjera radi, ako se kreću cestom pored koje je izgrađen trotoar ili staza, platiti 40 maraka.

Kazneni bodovi

Zavisno od težine prekršaja, vozači će biti kažnjeni od jednog do tri boda. Vozač će biti kažnjen jednim bodom ako prekršajem izazove neposrednu opasnost i prouzrokuje saobraćajnu nezgodu, odnosno sa dva ako izazove opću opasnost na putu.

Oni koji u roku od dvije godine skupe pet bodova morat će ponovo ići na provjeru znanja o osnovama bezbjednosti saobraćaja. Vozačka će biti oduzeta vozačima koji se ne odazovu ovim predavanjima ili u dvije godine sakupe sedam bodova.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jul 2006, 18:54 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Jun 2004, 11:43
BILO
JE
I
VRIJEME

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jul 2006, 21:13 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Dec 2005, 17:43
Sve bi to imalo smisla da naša policija zaista brine o bezbjednosti saobraćaja. Lično mi je rekao saobraćajac da njima komandir naredi da naplate najmanje toliko i toliko kazni ili ispišu toliko i toliko prijava. Kao da rade na normu. O bezbjednosti saobraćaja niko i ne vodi računa. Obično se ulogore na nekom mjestu gdje nisu vidljivi i tu ostanu dok "ne ispune normu". Umjesto da budu mobilni, da ako treba istočni i zapadni tranzit pređu 100 puta u toku dana i na taj način svojim prisustvom utiču na bezbjednost saobraćaja, oni rade sve suprotno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jul 2006, 21:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2006, 18:43
Jeste, mene je skoro jedan zaustavio na staroj autobuskoj, naravno nisam napravila nikakav prekršaj, da me pita imam li svu opremu :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jul 2006, 21:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2006, 20:17
Ma i ovo uvodjenje novih pravila nista nece promijeniti na bezbijednosti saobracaja, nego ce samo svoj budzet da poprave...

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2006, 23:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2003, 15:07
[Rs-Clan] je napisao:

Ako su i mlađi od 23 godine, uopće ne smiju upravljati vozilom od 23 do pet sati. Tačnije, u tom periodu im je dozvoljeno da voze samo ako je s njima u vozilu osoba starija od 25 godina koja ima vozačku i kojoj u posljednjih godinu dana nije izrečena zaštitna mjera ili zabrana upravljanja vozilom.

totalna glupost. Pa ja imam brata, 22 godine i vozi bolje neg vecina ljudi u gradu (ne mislim na brzinu) i sad on kao ne moze vozit sam auto u tom periodu, a vozi vec godinama (samo primjer jer znam da ima takvih jos)

[Rs-Clan] je napisao:
Također, osobe koje prvi put steknu vozačku dozvolu obavezne su da u trajanju od dvije godine obilježe svoje vozilo, iako ta oznaka, koliko je poznato, još nije ustanovljena.

jos jedna :drinking: sta kad imaju 2 vozaca, jedan tek polozio, drugi vozi godinama, a voze isto auto, i sta onda. Pa nismo mi tako bogata drzava da svak moze imati svoj auto.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jul 2006, 00:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Citiraj:
jos jedna #Beer sta kad imaju 2 vozaca, jedan tek polozio, drugi vozi godinama, a voze isto auto, i sta onda. Pa nismo mi tako bogata drzava da svak moze imati svoj auto.

Stavis magnetnu naljepnicu,ko ono BiH, pa skidas i stavljas po potrebi, znaci, prije nego upali auto, sta friski vozac uradi:provjeri ima li naljepnicu pozadi, veze se, upali svjetla i ugasi mobilni. :lol:
Bilo je i nekih prijedloga da se uvede naljepnica "ZENSKO U AUTU" :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jul 2006, 01:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Nadam se da moj komentar neće odvesti temu u pogrešnom pravcu, ali moram reagovati na ovo "žensko u autu". Priznajem da su žene više prosječni vozači, i da ih je manje dobrih nego među muškarcima, ali recite iskreno, sigurno poznajete žene koje su dobri vozači i to nije ni tako rijetko.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jul 2006, 07:18 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Jan 2002, 01:00
Generalno zene su katastrofa vozaci. Ima izuzetaka ali su jako rijetki.
Jednom prilikom ide tako jedna ispred mene i vozi po po' isprekidane linije umjesto da ide svojom trakom (dvije trake u jednom smjeru, treca u suprotnom), i nemas pojma na koju ce stranu pa ne mozes poceti ni preticati (naravno vozi 30 km/h) jer su smjerovi podijeljeni punom linijom.
A o ukljucivanju u saobracaj u ulicu sa pravom prvenstva, ako nije regulisana semaforom, da i ne govorim. "ladno mozes skuhati kafu jer ce se zene ukljuciti tek kad na vidiku od jedno 200 metara nema nikog ni s jedne ni s druge strane, a to nekad traje, traje... Tako da sam je morao napraviti prekrsaj i zaobici je sa unutrasnje strane da bi konacno skrenuo, a ona je jadna ostala cekajuci i dalje...
Ili kad skrecu u ulicu sa dvije trake u svom smjeru, obevezno nece skrenuti bez obzira sto se ovi iz suprotnog smjera ukljucuju u svoju traku, a ona treba u svoju... vec samo kad nema nikoga.
Kao sto neko rece to ZENA ZA VOLAN stvarno nije losa ideja.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jul 2006, 09:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2001, 01:00
Hm, kako se samo niko od vas frajera koji imate vožnju u malom prstu nije dosjetio da odvoji malo vremena i ukaže svojoj sestri/mami/djevojci/ženi/prijateljici na greške koje prave u saobraćaju? Ah, da, lakše je nalijepiti naljepnicu... ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jul 2006, 10:34 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jul 2004, 14:49
Ovaj zankon je provala cista, imam 22 god i vec 4 god vozim svaki dan za potrebe posla a sada kao moram putovati u periodu od 05-23h ?!?
katastrofa :2gunfire:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jul 2006, 10:34 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 12 Feb 2004, 11:06
Sviđa mi se novi zakon 8) samo me brine oceli se smanjit korupcija policajaca :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jul 2006, 10:36 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jul 2004, 14:49
Wanja je napisao:
...samo me brine oceli se smanjit korupcija policajaca :wink:

:) to sigurno

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jul 2006, 12:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2006, 20:17
Wanja je napisao:
Sviđa mi se novi zakon 8) samo me brine oceli se smanjit korupcija policajaca :wink:

ma samo ce se povecati...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jul 2006, 17:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2003, 15:07
evo ja za koji dan zavrsavam voznju,i instruktor mi je zena, a uvijek sam bio protiv zena vozaca :) , nije los insturktor
ono sto sam primjetio , a to mi je i insturkorica rekla, da dosta vise cure polazu vozacki ( valjda ih ima vise u BL ), a sto se tice njihove voznje, necu komentarisati, dok su sa insturkotorom nesto i znaju, kasnije vec je borba

to za ZENA ZA VOLANOM, obavezno :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jul 2006, 17:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Citiraj:
Ovaj zankon je provala cista, imam 22 god i vec 4 god vozim svaki dan za potrebe posla a sada kao moram putovati u periodu od 05-23h ?!?
katastrofa

Koliko sam ja shvatio, ta stavka koja se odnosi na starost se primjenjuje samo u slucaju da osoba ima vozacku dozvolu manje od dvije godine.

Citiraj:
Ako su i mlađi od 23 godine

Vidis, pise I ;)

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jul 2006, 17:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Što bi se reklo, kumulativno određeni pojmovi. Mada mogli su to i malo jasnije definisati - rečenica počinje sa "Ako su i..."

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jul 2006, 19:26 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Ja ću opet stati u odbranu žena...

Pitanje za sve koji tvrdite da žene lošije voze: "Koliko teških saobraćajnih nesreća znate da su ih izazvale žene, a koliko da su ih izazvali muškarci"?

Zaključak se sam nameće. Žene ako naprave neki prekršaj, onda stvore gužvu na raskrsnici ili sl. Muškarci često ubiju nekog ili sebe.

Što se tiče novog zakona, on ništa ne vrijedi. Oni koji su do sad plaćali i dalje će plaćati (samo više), a oni koje su izvlačili poznanici i rođaci u policiji i dalje će se izvlačiti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jul 2006, 01:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Sep 2004, 01:11
evo link za down... :mad:
http://www.auto.ba/doc/Zakon_o_saobracaju_sr.pdf

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jul 2006, 08:14 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Jul 2006, 12:54
Ovaj novizakon je usran totalno znaci kad polozim bicu denil bicu obelezen naljepnicom pocetnik.A pre polaganja vozim auto 8 godina prvi put sam poceo sa 10 godina i jebiga naucio.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 154 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]