banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Avg 2025, 07:14

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 43 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 01 Nov 2007, 14:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16
Citiraj:
Ауто-мото савез Републике Српске (АМС РС) провешће од 14. до 30. новембра редовну акцију превентивне контроле техничке исправности моторних возила за вожњу у зимским условима под називом "безбједна вожња у зимским условим".

У саопштењу из АМС РС наводи се да ће током ове акције на одређеним пунктовима на територији у свих 18 ауто-мото друштава у РС вршити контрола кочионе и расхладне течности, пнеуматика, свјетлосно сигналних уређаја и опреме.

Акција има превентивно-безбједносни карактер и не садржи репресивне мјере према возачима возила код којих се утврди неисправност, наводи се у саопштењу АМС РС.

http://rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=44506

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Nov 2007, 14:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
To je potpuno besplatno i zahtijeva 5-10 minuta vaseg vremena.

Obicno funkcionise tako sto pokretni tehnicki pregled parkiraju kraj puta i uz pomoc policije zaustavljaju vozace. Ukoliko se nesto pronadje, vozac se upozori na neispravnost, ukoliko je neka ´sitnica´, besplatno se otklanja na licu mjesta.

Bez obzira, mozete i sami otici do punkta i zahtijevati pregled. Znamo i sami da mnogim starijim vozilima snop farova nije podesen kako treba. A to je uglavnom jednostavno popraviti samo treba odgovarajuci uredjaj.

Moje preporuka.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Nov 2007, 15:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Ja imam zimske gume al ih jos nisam stavio, svetla su mi OKi, samo jos ulje da zamenim i antifriz i bice OKi za ovu zimu, tj, jos nisam spreman za nju :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Nov 2007, 16:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2003, 15:42
U bilo kojoj osig. kuci na tehnickom pregledu rado ce vam, ako nije guzva, besplatno pregledati automobil vanredno besplatno..... ja to stalno radim svake godine, svakih 3 mj. kocnice, izduvne gasove, i kugle krajnice....... njima bude drago kad dodjete kao savjestan vozac....... jer, manje udesa, vise njima para.... nema isplate steta....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Nov 2007, 20:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
Na temelju člana 252. stava (1), tačka 9), a u vezi sa članom 170. stava (3) Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u Bosni i Hercegovini ("Službeni glasnik BiH", broj 6/06), ministar komunikacija i saobracaja Bosne i Hercegovine, u saradnji sa tijelima mjerodavnim za unutrašnje poslove, donosi

PRAVILNIK

O SAOBRAĆAJU U ZIMSKIM USLOVIMA

Član 1.

(Predmet Pravilnika)

Ovim Pravilnikom uređuje se odvijanje saobraćaja u zimskim uslovima, razdoblje u kojem je obavezno posjedovanje potrebne opreme, neophodna oprema za saobraćaj u zimskim uslovima, određena ograničenja za saobraćaj i način informisanja o stanju na cestama u zimskom periodu.

Član 2.

(Definicija zimskih uslova)

Pod zimskim uslovima saobraćaja na cestama smatra se postojanje najmanje jedne od sljedećih situacija:

a) kada pada snijeg i hvata se na kolovozu ceste,

b) kada na većoj površini kolovoza ima ostataka ugaženog i sleđenog snijega,

c) kada pada kiša i ledi se na kolovozu, ili

d) kada je kolovoz zaleđen.

Član 3.

(Održavanje uslova u zimskim uvjetima)

(1) Za vrijeme zimskih uslova, na cestama se zabranjuje saobraćaj motornim i priključnim vozilima koja u vožnji ne koriste zimsku opremu propisanu članom 4. ovog Pravilnika.

(2) Za vrijeme zimskih uslova zabranjuje se saobraćaj priključnim vozilima na planinskim prevojima do stvaranja uslova za sigurno odvijanje saobraćaja ovoj kategoriji motornih vozila.

(3) Autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prevojima u slučaju iz člana 2. ovog Pravilnika.

(4) Pod planinskim prevojem podrazumijeva se područje kroz koje prolazi cesta na nadmorskoj visini većoj od 700 m.

Člana 4.

(Oprema za saobraćaj u zimskim uslovima)

(1) U razdoblju od 15. Novembra tekuće do 15. aprila naredne godine, bez obzira na vremenske uslove, sva motorna vozila moraju imati odgovarajuću zimsku opremu i moraju je koristiti u uslovima iz člana 2. ovog Pravilnika.

(2) Pod zimskom opremom koju treba da imaju motorna vozila u zimskim uslovima, smatra se:

a) Za putnička motorna vozila i ostala motorna vozila čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3.500 kg i nemaju više od 8 sjedišta:

1) zimski pneumatici na sva četiri točka. Zimska guma (pneumatik) je na svom boku označena slijedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stiliziranom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm,

2) gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi minimum 4 mm i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjeta.

b) Za motorna vozila čija najveća dozvoljena masa prelazi 3.500 kg i autobuse:

1) zimski pneumatici na pogonskim točkovima. Zimska guma (pneumatik) je na svom boku označena slijedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stiliziranom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm, a pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijevaju se još i lanci za snijeg i priručni alat (lopata,vreća pijeska od 25 do 50 kg),

2) gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi minimum 4 mm i u priboru lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova, a pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijevaju se još i priručni alat (lopata,vreća pijeska od 25 do 50 kg).

Član 5.

(Zabrana upotrebe neodgovarajućih pneumatika)

(1) Na vozilima se ne smiju postavljati pneumatici sa ugrađenim ekserima.

(2) Na istoj osovini vozila, pneumatici moraju biti jednaki po profilu, konstrukciji i po vrsti gazećeg sloja.

Član 6.

(Obaveza čišćenja vozila)

Na motornim i priključnim vozilima ne smije biti snijega ili leda koji bi mogli utjecati na ponašanje vozila, odnosno preglednost vozača.

Član 7.

(Privremena zabrana ili ograničenje saobraćaja)

(1) U slučaju obimnijih snježnih padavina, većih nanosa, smetova ili pojave poledice mjerodavna tijela za unutrašnje poslove zahtjevaće od mjerodavnog tijela za saobraćaj da privremeno zabrani ili ograniči saobraćaj za sva vozila ili za pojedine vrste vozila na određenoj dionici ceste.

(2) Izuzetno od stava (1) ovog članka, tijelo mjerodavno za regulisanje saobraćaja može na licu mjesta privremeno zabraniti saobraćaj određenoj kategoriji vozila dok se ne steknu uslovi za sigurno odvijanje saobraćaja.

(3) O privremenoj zabrani ili ograničenju saobraćaja, učesnici u saobraćaju će bez odlaganja biti upoznati putem sredstava javnog informiranja i postavljenom saobraćajnom signalizacijom.

Član 8.

(Formiranje štaba zimske službe i zadaci štaba)

(1) Mjerodavno ministarstvo saobraćaja dužno je formirati štab zimske službe u čijem sastavu treba da budu uključeni predstavnici organa nadležnih za saobraćaj, organa unutrašnjih poslova, organa koja upravljaju cestama, preduzeća za održavanje cesta i automoto klubova.

(2) Zadatak štaba je da utvrdi uzroke koji dovode do ograničenja u odvijanju saobraćaja i predloži mjere za što brže otklanjanje uzroka i stvaranja uslova za neometano odvijanje saobraćaja.

(3) Štab se formira prije početka zimskog perioda, a istim rukovodi predstavnik organa nadležnog za saobraćaj.

Član 9.

(Prestanak primjene propisa)

Na dan donošenja ovog Pravilnika prestaju da važe pravilnici koji se odnose na pitanja regulisana ovim Pravilnikom.

Član 10.

(Objavljivanje i stupanje na snagu)

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u "Službenom glasniku BiH", a objavljuje se i u službenim glasnicima entiteta i Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine.

Vrh

PostPoslato: 10 Feb 2008, 22:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Moze li mi odgovoriti neko ko se razumije da li je normalno kad auto stoji vise mjeseci da se izduvaju gume? I zasto? Ili mozda ne valjaju gume? Ali cudi me 3 izduvale, a jedna nije. Kako je moguce da sve tri ne valjaju? A ako je normalno da izduvaju, kako onda ta jedna nije? A dok se vozilo auto nisu izduvavale. A sad nakon nekoliko mjeseci stajanja izduvale. :roll:

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 11 Feb 2008, 19:53 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2004, 17:04
Naravno da je moguce,jedan od razloga za to je cesta promena temperature.
A druga moze biti i to da su ti gume retke.Naime zna se desiti da gume pustaju,zanemarivo malu kolicinu vazduha i tako gube pritisak,kazem zanemarivu,ali ako se auto ne pokrece nekoliko meseci,razlika ce se uociti.

Prijatelji kluba:
-A3M BANJA LUKA-
-zatamni-auto zatamnjivanje automobila-

Vrh

PostPoslato: 11 Feb 2008, 20:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Tri suplje, jedna nije. E sad koliko su suplje to je vec druga stvar. Da, hoce se to desiti...

Vrh

PostPoslato: 12 Feb 2008, 11:00 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2004, 17:04
Nije to klasicno suplja guma,on sda da je potopi u vodu nece moci skuziti da je ona probijena,jednostavno guma "pusta" na vise mesta,ali strasno malo,ali kada je to "strasno malo" konstantno... :confused2:

Lek ti moze biti ubacivanje unutrasnje gume (zracnice),cena joj je oko 5km i uzece ti marku-dve da ti je ubace,isplati se ako su ti pomenute gume u extra stanju (sto se sare tice,mada ne verujem da je isti slucaj i sa god. proizvodnje).

Prijatelji kluba:
-A3M BANJA LUKA-
-zatamni-auto zatamnjivanje automobila-

Vrh

PostPoslato: 14 Feb 2008, 22:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2006, 20:17
Vrlo je moguce da ti negdje pusta pored felme...
Znaci znalo se to meni desiti guma pusti ali nije nigdje pukla...
Nego samo je potrebno je skinuti malo precistiti felmu i vratiti je ponovo...

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2008, 19:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

U dilemi sam da li da skidam zimske gume, znam da je jos uveliko na snazi obavezna zimska oprema, ali imam lance u autu, a ovako samo razvaljujem ove zimske gume. Kakvi ste vi po tom pitanju :-? :-? :-?

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2008, 19:41 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 02 Jan 2008, 16:14
ne skidaj evo snijega

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2008, 19:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

cink je napisao:
ne skidaj evo snijega

:lol: :lol: :lol: :lol: Mrsh, daleko bilo :lol: :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 29 Feb 2008, 11:19 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2002, 01:00
Do kad moram tegliti lance u gepeku?

Vrh

PostPoslato: 29 Feb 2008, 12:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Mislim da je do 15 aprila :lol: :lol: :lol: :lol: :angry3: :angry3: :angry3:

Vrh

PostPoslato: 29 Feb 2008, 22:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
jest do 15-og, sad bas gledam na tv neka emisija i napominju da vozaci ne vade lance iz kola :)

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 29 Feb 2008, 22:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Nov 2004, 19:33
Sondri je napisao:
Do kad moram tegliti lance u gepeku?

A jesu vam ti lanci i teret...ja sam ih izbacio, auto mi više trošio...

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2008, 10:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Lupaju previse, psihicki sam obolio od njihovog kotrljanja, al sad ih drzim ispod sica, tako da sam taj problem resio, ali mi ih je neko slomio kad je gazio po njima :angry3: :angry3: :angry3:

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2008, 23:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
Al fakat ne kontam sto dole nisu dozvoljene tzv"ekserice"??? Po meni one su zakon,deru led ,snijeg sve zivo,a ne moras se zezat ko s lancima.....

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2008, 23:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Zato sto nemamo takve zime da bi bile potrebne, nije ovo severni pol :lol: :lol: :lol:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 43 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]