eh... evo strucnjaka i zaljubljenika!
Za mene ne postoji drugi auto do bube!
Prvo da demantujem zex-tuning, na otpadima nema dijelova za bube. Ali SVI moguci dijelovi za bubu mogu prilicno povoljno da se kupe u BG i malo skuplje u ZG, naravno novi. Ako hoces da kupis bubu u svakom slucaju bi ti preporucio da kupis bubu koja nije sredjivana i da je odvezes kod majstora, obavezno dobrog poznanika i dobrog limara da se sredi limarija. Sto se tice limarije mozda da pitas Ciru, vec ga je neko spomenuo, preko puta cream-a. Znam da sebi radi bube, mozda bi radio i nekome za pare. Nemoj da se iznenadis kad ti kaze 1000-2000km cijenu za sredjivanje limarije, jer covjek zna sta radi i koliko to kosta. Vecina ljudi i majstora kad im spomenes bubu misle da je to auto prevazidjeno i da ne vrijedi nista, a zapravo su pravi neznalci i nepoznavaoci bube, te ce posao odraditi aljkavo. Osnova svega je limarija pa tako u to najvise novca i treba da se ulozi. U principu buba da se ofarba treba 3000km racunajuci u to cijenu bube(500-1500km). A evo stvari koje bi trebale josh da se urade(naravno po potrebi): Generalka motora ili nabavka jednog u dobrom stanju 500km; amortizeri 120km; gume 4kom 250km;auspuh 110km; kablovi, svjecice, razvodna kapa, razvodna ruka, stelanje karburatora, paljenja... 100km; zamjena kugli i krajnica(sto u vecini slucajeva nije neophodno) 200km. to su neke stvari koje bi trebale da se urade. sabrano daje cifru od max 4000km. ovo zvuci previse ali treba uzeti u obzir da se radi o neodrzavanom vozilu i da jednom kada se sve to sredi narednih nekoliko godina ili predjenih 100000km covjek nema nekih velikih ulaganja. Redovno odrzavanje se sastoji od zamjene ulja (2.5l ulja+0.2l za filter vazduha) i zamjena platinskih dugmadi (5km komad) moze da ga zamjeni svako ko je nekad u zivotu drzao kljuc u ruci i ima 30min slobodnog vremena. Ono sto bih obavezno preporucio je zamjena prednjih sjedista. Bubina sjedista nemaju naslonjac za glavu sto je jako opasno i moze da bude pogubno u saobracajnoj nesreci. Sjedista od golfa 1 i 2 odgovaraju za bubu, ali posto ne vjerujem da ima takvih sjedista u dobrom stanju onda ces morati da nadjes neko drugo rjesenje(improvizacija).
eh... ja se fino napricao a nisam ti rekao da ne znam gdje moze da se kupi buba. kad bi znao kupio bi sebi josh jednu ako je u dobrom stanju
eto toliko od mene... ako ima pitanja, vi samo pitajte.