banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Avg 2025, 19:13

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 23 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 19 Sep 2007, 22:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2003, 15:42
Kako se auta sredjuju i lickaju, uvijek dodje vrijeme za tockove, a zadnjih godina ispade da su feluge glavna stvar u stylingu...
Ipak, moje pitanje se odnosi na funkcionalnost, tj. tehnicke karakteristike. Za jedno auto je uvijek propisano nekoliko dimenzija guma i velicine feluga. Povecanjem obima tocka dobijemo vecu stabilnost, otpor na rupe, vecu brzinu? ali i vece opterecenje motora i vecu potrosnju goriva i sve ono sta extra napor motora nosi sa sobom. Gdje je tu granica i koliko zapravo dobijate promjenom npr sa 13" na 14" ... naravno, pocinjem od sebe, jer primjeri se uvijek najbolje rade na primjerima... ako na svom Renou stavim 14" umjesto 13" u startu dobijem skuplje gume za oko 60-120 KM po setu zavisi od marke, moram kupit feluge.... e sad koji je odnos svega toga, odnos novca, tj, troska i onoga sta dobijes za to.... jer moje dugogodisnje iskustvo sa automobilima ipak kaze da ua automobil treba ulagati minimalno i ne vezati se emocionalno za gomilu lima, osim ako stvarno nisi pun ko brod i imas para ko blata.
isplati li se ili ne.... ili je to cisto bacanje para, jer ako je iz fabrike izasao na 13", cemu promjena. Ovo govorim jer mi je kao savjetovano da stavim 14".... cak i 15"....

Poslednji put menjao Molotov dana 27 Sep 2007, 22:33, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Sep 2007, 00:09 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2004, 17:04
Pazi jednu stvar na performansama neces izgubiti gotovo nista ako gledas da ti precnik tocka bude isti,znaci uz vecu felugu neces stavljati isti profil gume,evo recimo ja sam imao 13" na svom Pug-u, (165/65) i nakon toga stavim 14" sa gumama 185/60 (za prvu ruku) sto je nesto vece,razlike u performansama su se osetile,a i sam izgled je bio ocajan.Nakon toga narucim 185/55 i auto ide isto kao sto je isao i pre.Tamo gde mozes izgubiti to ti je na sirini feluge (veci otpor,trenje i slicno),znaci ne ici u ekstreme.

Sto se tice potrosnje,pa na to ti utice pored obima same gume i sirina iste,ali potrosnja se ne povecava nesto znatno.Ali sto je feluga veca,ona je i teza tako da ako cesto udaras u rupe ovjes ce popustiti (prvo znaju stradati krajnice,pa zatim polako i ostali delovi).Jos nesto sto ti moze igrati ulogu pri odabiru,mada to sigurno znas je to da sto je guma manjeg profila,to ce voznaj biti "neudobnija" (svaka rupa,grba,neravnina na putu ce se osetiti vise nego na balokama)

A izgled je subjektivna stvar.Ono sto je osnovno je to da na ne znam kakvoj feluzi ne stoje nikako neke "balonjare",istina one ce ti donekle ublaziti udarce,ali vizuelno izgledaju lose.A sto se konkretno tice prelaska sa 13" na 14" odnosno 15" srce bira 15" a razum 14" jer da bi auto iole zadrzalo neke svoje performanse trebale bi ti gume 195/45 koje su gotovo najnize "velikotirazne" 15" (a to je neka najpribliznija guma obimom prosecnoj 13"),ali je i njih jako tesko naci,a cena im je paprena.Jeste da izgleda feluga lepse sa njima,ali opet kazem,ako cesto pogadjas rupu,bolje odustani.
Po meni neki kompromis su ti 14" sa 185/55,guma je niza a opet nije bas toliko.E sada ko zelis da vizuelno feluga izgleda veca,onda trzi sa sto uzim kracima (sto otvoreniju felugu),tako ces vizuelno postici da feluga izgleda kao 15".

Nadam se da sam ti bar malo pomogao.

Prijatelji kluba:
-A3M BANJA LUKA-
-zatamni-auto zatamnjivanje automobila-

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Sep 2007, 00:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Avg 2001, 01:00
zavisi od snage auta i od toga sta zelish da postignes veci tochkovi izgledaju ljepshe na autu...ako zelish siru gumu ne znachi da moras uzimati vishu felugu mozes uzeti shiru ... npr 14x8.5 15x10 itd
na mom autu su standardne 16x7.5 a sad 18x9.5

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Sep 2007, 00:42 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 19 Sep 2007, 21:27
ne stavljaj vece...raspasce ti se taj sepet

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Sep 2007, 08:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

um_caruje je napisao:
ne stavljaj vece...raspasce ti se taj sepet

Nece, idem da varim!
:lol:
Ali necu ja 15" nema sansi.... 14" mejbi, ali nisam ja misli da pricamo opet samo o mom Srebrnom Metku (90KS) vec generalno, kakve ljudi prave zajebancije sa tockovima i sta sve stavljaju na aute a da prethodno nisu pitali nekoga ko se razumije (ovo sto sam ja upravo uradio) da li to tako moze i koliko dobija-gubi sa tim.
Posto je avto gradsko (iako mu performanse i gabariti nisu gradski :lol: . al sta ces nisu svi auti 1500 KM, eno nove Korse 51 000 KM sitnica) najvjerovatnije da ostaje 13" i idem na stednju da do godine, dace Bog kupim nesto novije, bar iz 90ih.

Hvala svima a pogotovo Umu koji caruje na konstruktivnim prijedlozima. Na cemu vi stojite, a na cemi biste stajali (misli ma tockove)?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Sep 2007, 14:46 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Meni auto na 14" i sasvim fino izgleda (za moj ukus),posto je spusten ne mogu mu stavljati vece (probao 15" 195/45 i kace i kad sam sam u autu).
Slika

Prijatelji kluba:
-A3M BANJA LUKA-

Poslednji put menjao zex-tuning dana 20 Sep 2007, 19:37, izmenjena 2 puta

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Sep 2007, 18:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2003, 15:07
kod mene su 14ke, vw vento, al volio bih neke 16ke stavit, al' neke sto extra izgledaju, al' sve ima svoju cijenu, tako da za sad od toga nista

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Sep 2007, 20:07 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
Na Rover su fabricki 175/65R14. Presao sam na 195/50R15 i poslije 2 sedmice vratio na fabricke. Lezanje jeste bilo bolje ali me na kolotecinama bacakalo k'o budalu...
Na MB su fabricki 205/65R15 ali sam ga oduvijek vozio na 16" (ranije 245/45, pa 205/55 i sada 225/50 - najbolje za sada) i lezanje mu je odlicno (za jednog 25 godina starog Merca...). Udobnost je sasvim solidna.
Drugim rijecima - moze da se postigne neki kompromis (da dobro izgleda i da bude udobno) ali pitanje je koliko je tvom R21 potrebna guma veca / sira od fabricke...
Kako se sada ponasa u krivinama i koja je fabricka dimenzija guma?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Sep 2007, 18:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2007, 11:08
Evo, ako ti nešto znači, ovako izgledaju 195/50R 15 na Renaultu 21...

Slika

Slika

Jako lijepo drže u krivinama, ali svako uzdužno sranje na putu iliti "kolotrag" (a ima ih kod nas kol'ko voliš) osjetiš!

Pa ti sad vidi...

(mada ti cifra ode u nebulozu)

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Sep 2007, 18:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Samo sam pitao, ja sam ostao na 13".... fabrickim 175/70 R13....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Sep 2007, 20:10 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Auuuu,pa od toliko silnih proizvodjaca ti uze Barum?Gume su toliko plasticne da sa njima nikada stati ni po suvom,a kamoli mokrom...
...imao sam ih,zato to govorim iz licnog iskustva.

Prijatelji kluba:
-A3M BANJA LUKA-

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Sep 2007, 20:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Nisam ih ja uzimao!
Dobih u kompletu sa vozilom!

Mada problema nemam! (bar dok je razumna vožnja u pitanju)

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Sep 2007, 20:20 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Kolega ima Dunlop 195/45 15, e na njima se ama bas svaki kamencic na cesti oseti.
Poprecne neravnine se osete vise zato sto gua ima nizi profil,a samim tim i cvrscu bocnu stijenku (sto kao sto je Tiki naveo odlicno radi posao u krivinama).Ali razlika u cenu izmedju npr. 195/45 i 195/50 15 je cesto veeelika (sto niza guma,to skuplja).

Prijatelji kluba:
-A3M BANJA LUKA-

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Sep 2007, 07:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2003, 18:55
prebacicu ti ja 17ke pa cemo fiksirati nekako... Ajde okaci jos slika Renaulta, tek sam sad procitao o autu. Davno sam imao 21. dizelasa...extra isao samo jebeni dizel pa se usmrdi nekako unutrasnjost tokom vremena, pohvata taj miris dizela...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Sep 2007, 07:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Nije reklama, ali Fulda je stvarno dobra guma. Visoka njemacka tehnologija... :) samo ganjajte ove made in france, niposto poljske..... one su isto ko i savine.....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Sep 2007, 09:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Samo što su većina FULDA guma na našem tržištu upravo Poljskog porijekla... bar koliko sam ja imao priliku vidjeti!

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Sep 2007, 15:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Tiki the Boyler je napisao:
Samo što su većina FULDA guma na našem tržištu upravo Poljskog porijekla... bar koliko sam ja imao priliku vidjeti!

Ne znam kliko smijem da reklamiram, li evo sugunosti na cesti radu, u ACMu su francuske..... preko puta gimnazije mozes da kupis, a u budzaku mozes i da kupis i da montiras u balansiras u cijeni gume.....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Sep 2007, 22:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Malo sam promijenio naslov, da ne otvaram novu temu, moze sve ovdje.... sta vam je na pogonskim ove zime..

kod mene Fulda Kristall Montero 175/70R13 > 85 KM/kom sa montazom...
Slika
ADAC-ova zvanična ocjena: Preporučljiva

Pozitivne strane: Sporo trošenje, posebno dobra na suhoj cesti, solidna na mokroj cesti, najmanje trosi gorivo (za ovo zadnje bas i nisam siguran)

Negativne strane: Relativno loša na snjegom prekrivenim cestama
http://www.adac.de/Tests/Reifentests/Wi ... eID=195627

Poslednji put menjao Molotov dana 27 Sep 2007, 23:05, izmenjena 3 puta

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Sep 2007, 22:59 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Ja sam prosli mesec stavio dve nove TG Hitris da probam (morao sam naruciti 185/55 jer se taj profil redje trazi) i zadovoljan sam,za koji dan narucujem jos dve (design i sastav po Michelin-ovoj licenci).
Znaci profil je asimetrican i kao takav idealan za prelazni period odnosno kisu, te leto.Guma je dosta meka (sto znaci brze trosenje,ali u isto vreme i odlicno prijanjanje sto meni ipak mnogo znaci).Ono sto zelim da vam preporucim je isto kao i za Modricu,nemojte bezati od Tigar guma,od kad ih je Michelin uzeo pod svoje gume su jako kvalitetne.Jedino na sta treba obratiti paznju je izbor novijeg dezena,koji je proziveden u korporaciji sa francuskim proizvodjacem.Znaci uzmete li Hitris ili Prima,sigurno necete pogresiti.
Evo kako izgleda ta guma:
Slika

P.S.Sto se tice snega,ne verujem da cu zalaziti u dublji sneg jer se ne krecem tamo gde se ne krece ni JKP,a i u svakom slucaju auto mi je spusten tako da ni pored najvecih kramponjara ne bih mogao... :)

Prijatelji kluba:
-A3M BANJA LUKA-

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Sep 2007, 23:31 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
Naj-naj-naj-bolje zimske gume koje sam imao su bile Pirelli Snowsport. U principu sve je bilo "10 bambija" osim cijene koja je bila nekih 80% visa od prosjeka...
Slika

So se tice ljetnih - na mokrom su mi se najbolje pokazale Uniroyal Rainsport (odlicna trakcija ali prebrzo trosenje)
Slika

a u opstim uslovima voznje Michelin Pilot Primacy (jedina zamjerka cijena...)
Slika

i Toyo T1-R (nije preskupa a dobro se ponasa u vecini slucajeva)
Slika

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 23 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]