banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Avg 2025, 12:34

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 30 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Podrzavate li ugradnju slicnih sistema u automobile?
Da. 40%  40%  [ 8 ]
Ne. 40%  40%  [ 8 ]
Svejedno mi je. 20%  20%  [ 4 ]
Ukupno glasova : 20
Autoru Poruka
 Tema posta: Crna kutija
PostPoslato: 14 Jul 2007, 07:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Iako sam vec pisao o slicnim projektima, sada zelim da objavim ovaj tekst sa http://www.b92.net da vidite sta se sprema na planu povecanja bezbijednosti saobracaja.

CRNA KUTIJA U AUTOMOBILIMA

Tajnovitost "crnih kutija" više neće biti vezana samo za avione, pošto su češki stručnjaci upravo izradili dva uzorka "crnih kutija" za automobile, sledeći prošlomesečnu odluku Evropske unije da od 2010. godine sva nova vozila moraju biti opremljena takvim uređajima.

Crne kutije, veličine video kasete koje prate kretanje vozila i ponašanje vozača, trebalo bi, smatra EU, da preventivno deluje na vozače, značajno doprinese smanjenju broja saobraćajnih nesreća i da pomognu pri istrazi uzroka nezgoda.

Prema podacima Evropske komisije, broj poginulih na putevima EU je za poslednje tri decenije (1970-2000) opao četvorostruko, uprkos trostuko većem broju vozila na drumovima (sa 60 miliona na 180 miliona).

Tako dobar rezultat je postignut zahvaljujući raznim pomoćnim uređajima u automobilima, uključujući pojas za vezivanje i vazdušne jastuke, ali i zahvaljujući propisu o obaveznom kretanju dece mlađe od 12 godina uz pratnju starijih.

Crne automobilske kutije, koje neće biti baš jeftine (600 evra), treba da doprinesu još većem poboljšanju bezbednosti na putevima, jer će snimati sve tehničke informacije već od trenutka kada vozač okrene ključ i pokrene auto.

Kutije će beležiti brzinu, uključivanje migavaca, aktiviranje kočnica, paljenje svetla, zanošenje, proklizavanje i menjanje pravca kretanja, a snimaće i glas vozača za vreme vožnje.

Česi su se pojavili izgleda baš u pravo vreme sa svojim prototipom malih "crnih špijuna u autu", na kojem su zajednički radili od 2004. godine Centar istraživanja u saobraćaju, Zavod za drumske komunikacije građevinskog Fakulteta VUT u Brnu i privatna kompanija "e4t".

Prvi primerak te kutije sadrži sistem za istraživanje uzroka nesreće, a takođe beleži i bitne vrednosne podatke za automobil tokom vožnje, dok je drugi model jednostavniji i evidentira podatke o ubrzavanju kretanja vozila što je veoma važno za utvrđivanje ponašanja vozača.

"Najveće interesovanje za crne kutije pokazuju rukovodioci voznih parkova u firmama, koji smatraju da je će to sredstvo imati blagotvoran uticaj na ponašanje vozača", izjavio je praškim medijima Martin Pipa iz Centra za istraživanje u saobraćaju.

Osiguravajuće kuće veruju da bi ti aparati ugrađeni u vozila isključili, ili bar ograničili moguće prevare, smanjili agresivnost vozača i omogućili im da smanje cenu obaveznog osiguranja motornih vozila.

Obavezna upotreba crnih kutija, međutim, zasad nailazi na bojazan vozača, ali i na nespremnost automobilske industrije da takve uređaje masovno montiraju u svoja vozila.

Oglasila su se već i mnoga udruženja u svetu za zaštitu privatnosti građana, ističući zabrinutost da bi ti uređaji mogli špijunirati vozače i njihovo kretanje.

Utvrđeno je, naime, da pojedini američki proizvođači automobila već godinama ugrađuju posebne aparate za snimanje podataka u nekim od svojih automobila, mada većina vozača i vlasnika vozila nije s tim upoznata.

To je razgnevilo zagovornike prava na privatnost koji smatraju da bi podaci iz tih uređaja mogli da budu korišćeni za snimanje svakodnevnih navika vozača, pa i za gonjenje onih koji voze nedozvoljeno brzo kako bi vlasti mogle poštom da im šalju kazne za prebrzu vožnju.

Američka automobilska industrija i nacionalna Agencija za bezbednost u saobraćaju su odgovorili da takve tvrdnje predstavljaju "naučnu fantastiku i da pomenuti uređaj ne može da to radi".

Službenici Agencije su, međutim, obavestili proizvođače automobila u SAD da će od 2011. godine novim kupcima automobila morati da kažu da je crna kutija ugrađena u njihovo vozilo, a proizvođači automobila će morati da se međusobno dogovore koji će podaci smeti da se snimaju.

U SAD, kompanija "Dženeral motors" već ugrađuje crne kutije u sve nove automobile namenjene američkom tržištu.

I Jirži Plihal iz češke firme "e4t" smatra da se automobilske kuće "pribojavaju gubitka informacija o specifičnostima svojih automobila koje ne žele javno da saopštavaju, jer onda ne moraju da rade na njihovom poboljšanju".

Sastavni deo projekta na izradi čeških crnih kutija bila je i izrada predloga kako da se reši pitanje upotrebe takvih uređaja u automobilima, a uzor za to je postala evropska regulativa za korišćenje digitalnih tahografa.

Sistem upotrebe crnih kutija već postoji u Irskoj gde su se osiguravajuće kuće usmerile upravo na mlade vozače, tako da oni koji u svom vozilu imaju ugrađen takav aparat dobijaju povoljnije uslove osiguranja svog motornog vozila.

Dosadašnji rezultati probnog korišćenja crnih "špijuna" u automobilima su dobri - vozači opreznije voze, a šteta je manja, a o sačuvanim životima da se i ne govori.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jul 2007, 08:56 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Maj 2007, 09:29
naravno da podržavam

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jul 2007, 18:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
sve zavisi sta ce sve biljeziti
onaj dio u kojem kaze da ce snimati glas vozaca mi se nikako ne svidja i jeste napad na privatnost. ideja jeste dobra ali ipak bih ja vise volio voziti bez toga :D :D

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jul 2007, 19:01 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
ne podrzavam.

iza toga mi se krije ono najmracnije, kontrola od strane drzave. i ubijediti glupi narod da vjeruju drzavi, ustvari pohlepnim osobama kojima narod dodje kao dionice.

VANDETA!!!!!! :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jul 2007, 19:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2003, 22:29
nisam siguran da vidim poentu... :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jul 2007, 21:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

spavac je napisao:
ne podrzavam.

iza toga mi se krije ono najmracnije, kontrola od strane drzave. i ubijediti glupi narod da vjeruju drzavi, ustvari pohlepnim osobama kojima narod dodje kao dionice.

VANDETA!!!!!! :D

A Internet je kao anoniman??? :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jul 2007, 22:44 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 04 Apr 2002, 01:00
И за још који евро и антеница па да све то сазна моментално кад пожели и гдје год сам.....................................ПРОТИВ.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jul 2007, 23:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Vec imas antenicu u dzepu ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jul 2007, 23:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Mislim da autoindustrija treba da se koncentrise na nesto drugo korisnije npr da se vise rijese fosilnih goriva. A crne kutije, otom potom...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jul 2007, 09:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Vidi se da nisi pazljivo citao. Naime, citavu pricu namecu drzavna administracija i osiguravajuce kuce, prva radi ljudskih zivota i ekonomskih razloga, a drugi samo radi profita.

I jos nesto, od 2012 na podrucju EU nijedno novo auto nece moci ici preko 162 km/h.

Mozes zamisliti koliko se ovom auto industrija raduje...

Oba ova poteza najdirektnije uticu na smanjenje potrosnje fosilinih goriva iako im to nije primarni cilj.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jul 2007, 10:54 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
The_new_Statesman je napisao:
I jos nesto, od 2012 na podrucju EU nijedno novo auto nece moci ici preko 162 km/h

To jos nije definitivno a kliko ima veze sa potrosnjom fosilnih goriva, hmm, pa tesko je reci...

DISKUSIJA NA TEMU

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jul 2007, 11:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Nije, ali ako znamo da Francuska odavno zagovara ogranicenje na 130 km/h dolazimo do odredjenih zakljucaka. Nijemci se naravno zbog interesa vlastite autoindustrije snazno protive tome jer se ona marketinski jako oslanja na brzinu.

Ali kako to obicno biva, konacna brzina moze biti i manja od prvobitno zacrtanih 162 km/h.

Drugo, sto se tice potrosnje goriva, zar prevelika brzina direktno ne utice na povecanje potrosnje goriva? Isto kao i agresivna voznja...

Po meni, ove mjere najdirektnije uticu i na smanjenje potrosnje goriva i smanjenje kolicine ispusta CO2 u atmosferu. Pojedicano gledano, ne bas mnogo, ali masovno...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jul 2007, 11:35 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Uzmes motor V12 6000cm3 i 500-600KS i izstepenujes mu mjenjac tako da ne ide vise od 162km/h u najvisoj (recimo VI ili VII) brzini. Nekih 7000-8000rpm i ides 162km/h. Potrsonja ogromna ali zakone ne krsis ;)
Shvatas o cemu govorim...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jul 2007, 12:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

To bi bilo tako da nije i drugih zakona koji regulisu ispust CO2, odnos potrosnje i mase, nivo buke i tako dalje.
Shvatas li da se zakon napise/doradi/prepravi za par minuta, a volio bih vidjeti ko ce konstruisati bilo sta za par minuta?

Uostalom nije rijec samo o ekologiji, vec i o bezbijednosti.

A tu dolazimo na pocetak, a to su crne kutije, odnosno novcano klepanje po usima od strane osiguranja.

Crne kutije ce, izmedju ostalog, sluziti i da biljeze navike vozaca u toku voznje. Dakle, agresivna voznja - gule ti kozu sa ledja, oprezna voznja, postovanje pravila, itd. - manji troskovi osiguranja.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jul 2007, 12:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

sve moze, ali snimati zvuk (ili ne daj Boze video) u MOM autu, E TO NECE MOCI... :mad:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jul 2007, 12:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

[Enterprise] je napisao:
sve moze, ali snimati zvuk (ili ne daj Boze video) u MOM autu, E TO NECE MOCI... :mad:

To jest diskutabilno ako ces varati zenu, organizovati pljacku ili nedajboze kakvu red bull akciju :oops: .

Sa druge strane, vjerovatno ce to proci zbog izgovora znanog kao terorizam.

Sasvim solidan uvid u ponasanje vozaca se moze dobiti i snimanjem rada volana, kvacila, gasa, kocnice itd.

Tako da snimanje glasa kao u slucaju aviona nije neophodno jer piloti pri upravljanju avionima komuniciraju sa kontrolnim tornjem, dok vozaci nemaju eksterne navigatore.

Osim toga, avionu treba vremena da se srusi ili izvuce iz gadne situacije sto dovodi do situacije da se realno ima sta snimati za dalju analizu i bradu, dok je kod automobila u slucaju nesrece rijec o par sekundi tako da se tu nema sta posebno snimiti.

Postoje jos neka opravdanja za snimanje vozaca, ali kasnije o tome...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jul 2007, 14:04 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

"Veliki Brat sve vidi..."

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jul 2007, 16:07 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
Vidi se da nisi pazljivo citao. Naime, citavu pricu namecu drzavna administracija i osiguravajuce kuce, prva radi ljudskih zivota i ekonomskih razloga, a drugi samo radi profita.

I jos nesto, od 2012 na podrucju EU nijedno novo auto nece moci ici preko 162 km/h.

Mozes zamisliti koliko se ovom auto industrija raduje...

Oba ova poteza najdirektnije uticu na smanjenje potrosnje fosilinih goriva iako im to nije primarni cilj.

na internetu se zezam. :D nema kazne. kontas. auto je nesto drugo. potrebnije covjeku za zivot, nego komp.

sto se tice ogranicenja, tu se slazem. to mi lici vise nekako razumno nego crna kutija. posle crne kutije, ce reci ajd da napravimo vozila koja ce kontrolisati kompjuter da bi opet sprijecili nesrece. i tako u krug, ljudska sloboda se suzava i prelazi u ruke debelih glupih politicara.

jes da nije ovdje za temu, al cisto da spomenem dokle ide ta ljudska budalastina po pitanju ajd da zastitimo planetu. sad bi i kravama da zabrane da podriguju. :D budale. Englezi vec razmisljaju o nekakvom glupom zakonu da se ogranici porodica na 2 bebe. tipa Kinezi su im glupi je vec odavno imaju zakon za 1 bebu, a eto oni sad dolaze u tu situaciju.

ta crna kutija samo kupljenje para za bezveze. imaju avioni crne kutije pa opet nisu mogli skontati 11/9.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jul 2007, 18:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Znam da se zezas, ali ne zezaju se svi, shvatas valjda da takav nacin razmisljanja donosi glasove?

Nazalost, politicka elita gradi sveopsti sistem nadzora na osnovu marektinske price oko 9/11, a najrevnosniji (ujedno i najparanoicniji) glasaci podrzavaju takve poteze.

Dakle, cisto sumnjam da ce to biti 162 km/h, vrlo lako moze biti manje, mozda samo koju godinu kasnije.

Drugi izgovor, ako uopste osjete potrebu za izgovorima, za uvodjenje video nadzora u vozilu je najvjerovatnije sistem za sprecavanje spavanja za volanom.

Upravo se taj sistem se zasniva na paralelnom video snimanju vozaca i putanje vozila u odnosu na oznake na kolovozu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jul 2007, 18:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

za uvodjenje video nadzora u vozilu je najvjerovatnije sistem za sprecavanje spavanja za volanom.

i mislim da je to kraj. Ne treba ici dalje sa tim nadzorom.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 30 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]