Dobra stvar. Medjutim, mislim da ce proteci dosta Vrbasa, dok mi osjetimo nesto od ovih promjena.
Kao sto neke rece, taj potez od mljekare, pa do pozorista, je jako opasan, ima dosta pjesackih prelaza, a i ovih sporednih ulica, jos je aleja tu, i preglednost iz ovih bocnih ulica je jako slabo. Neki semafor ili lezeci policajac bi jako dobro dosao na toj relaciji, jer svi znamo da ljudi tuda vole malo 'navuci'. Ima tu jos ulica, a pogotovo ona prva raskrsnica od medicinske elektronike ka tranzitu. One dve bocne ulice su prije par mjeseci napravljene kao dvosmjerne, stvara se guzva, tu je i naselje petra preradovica i nova varos, jako puno djece prelazi tu raskrsnicu kad ide u skolu, skoro pa svaki dan kad prelazim mozes vidjet neki problem, neko malo jace kocenje, ulijetanje itd, semafor bi dobro dosao.
Takodje sa paprikovca, staviti koji lezeci policajac, pa i odozgo ljudi voze brzo.
Ima tu jos jako puno ulica i raskrsnica koje bi valjalo preuredit, ne mogu se sad bas sjetiti.
Danas sam imao da pricam sa momkom iz Slovenije, koji je tamo instruktor, i bas mi je pokazivao golfa5, na kojem uci kandidate. Prvo, i on ima sve komande, a kod ovih nasih nema gasa. Ima dosta vise retrovizora u autu, tako da i on preko tih retrovizora prati poglede kandidata. Kaze mi da su tamo sva auto skoro nova, drze ih jako malo, par godina, i mijenjaju, evo taj golf danas je '06 godiste. Ta stvar mi se malo ne svidja, jer poznato je da je bolje naucit na slabijem autu, na dobro se covjek lako privikne, al' jbga, to su vjerovatno neki standardi EU.
Kako imam priliku da se cesto budem prisutan kad ovi noviji vozaci voze, primjetio sam da ljudi jako malo gledaju retrovizore, ili, sta ja znam, izlaze sa parkinga, gledaju samo jednu stranu, na onu na koju izlaze, a drugu i ne paze, zaborave na drugi kraj auta, pa zapnu, itd, dosta je tih sitnica, na koje bi se morala obratititi paznja prilikom same obuke kandidata.
Evo, o ovome sam i prije razmiljao, al' nikad nisam pitao. Ogranicenja na magistalnim/regionalnim putevima. Kada su ona postavljena, jer koliko je meni poznato stara su par decenija, tj. 30-40 godina? Ne znam, ovo je kontra skroz ovome topiku, i naslovu, al' po mom skromnom misljenju, neka od njih su i mozda trebalo povecati. Znam da sve ima svoje zasto, manja brzina, manje posljednice, u slucaju nesrece. Al' ipak, u od kad su postavljena ta ogranicenja, auto industrija, auta, sigurnost, i sve sto ide s tim je dosta napredovalo, pa bi mozda, na nekim dionicama trebalo dici ogranicenja malo. Znam, mnogi bi me kritikovali zbog ovoga, i da se ovo protivi ovome 'make roads safe', znam da ima sve svoje zasto, ali... (uvijek ostane ovo 'ali')
Dalje, sad mi padose na um semafori kod nas. Prvo, koliko mi je poznato, nekih 80% semafora kod nas (po mom misljenju, taj postotak je dosta veci) ne ispunjava 'zakonske obaveze'

. Po zakonu, svaki semafor mora imati 'treptece' zeleno svijetlo, prije nego se prebaci na zuto. Situaciju, konkretno, tranzit nas, prilazi semaforu sa par stotina metara, i vidis drzi zeleno, a ne znas kad se upalilo. I prilazis i dalje, a ne znas da li smanjivati brzinu, jer ce ubrzo zuto, ili ga tuci po gasu da uletis na zeleno. Sa trepcecim zelenim situacija je mnogo drukcija.
Jos, ove nase semafore bi trebalo malo oprat, nisu vidjeli vode i po par godina, uhvatila se prljavstina preko njih, pa imas 'tamno crvenu', 'tamno zutu', i 'tamno zelenu'
Medjutim, dzaba nama ovde prazna prica, ako se nesto ne pokrene u ovom gradu, neka peticija za povecanje sigurnosti, ili tako nesto, dzaba nama ovo sve pisanje ako to niko iz gradske uprave ne procita, itd...
Malo sam se napisao, bez ikakvog reda, pisao sam sta mi je palo napamet, pa sry na tome.
@T_n_S
gg za topik