banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Avg 2025, 13:04

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 25 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Pitanja i odgovori?
PostPoslato: 22 Mar 2007, 23:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2003, 15:07
Ajd mozda moze i u sticky, kako hocete. Nego, kontao sam na ovoj temi da postavljamo neka pitanja, tako da ne moramo otvarati mali milion topika.

interesuje me, Bora, 2000.godiste, VR6 (usa trziste), ili 2.8 4motion (za evropsko trziste), kolika mi je potrosnja po gradu? Nasao sam da mu je za kombinovana potrosnja oko 10.8 litara (to dizel?), pa...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Mar 2007, 23:19 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
po gradu nista ispod 14l

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Mar 2007, 23:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

veselo, kako bi to islo na plin?

nego, jos, bora 1.8T, 110kw, koliko on vuce na 100 km?

ps
kakvi su to "T" modeli, na sta to ide, to kao 'sportske' verzije?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Mar 2007, 23:29 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

1.8T 150KS je naravno benzin ;) ako mozes da biras trazi 1.8T 180KS (mnogo jaci hardware motora). sto se tice potrosnje - kod turba moze mnogo da varira (sve zavisi kako vozis i da li znas da vozis motor sa nadpritiskom).

aha, VR6 naravno da moze na plin ali milo je vidjen sekvent ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Mar 2007, 23:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

mirdza je napisao:
aha, VR6 naravno da moze na plin ali milo je vidjen sekvent ;)

mozes malo pojasnit :oops:

ps
i da, kolika bude prosjecna potrosnja plina, mislim, koliko % od potrosnje goriva, i koja je cijena 1l plina

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Mar 2007, 23:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2005, 00:10
1.8T motor se ugradjivao od 2001-2004
ima verzija od 150 i 180KS
mada kod audi TT ili a3 se moze naci i od 220KS

jedan od boljih motora za tuning i nema bas neku veliku potrosnju

180KS 1.8T je jako rijedak i jako tesko ga je pronaci

potrosnja???
Citiraj:
pa danas pokazje na bordu 8.9 -9.4 neznam meni ne izgleda tako strasno

PIK Radnja

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Mar 2007, 23:57 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

"sekvent" odnosno sekvencionalno ubrizgavanje LPG - kod venturi sitema plin se mijesa sa vazduhom i pri otvaranju ventila ide u onaj cilindar gdje traje usis (kao karburator). sekvent ima brizgaljke za svaki cilindar i radi kao injestion (u kratkim crtama). za vr6 bi kostao cca. 1500euro
potrosnja na LPG je 10-ak posto veca a na venturi sistemu do 20%.

prosjecna potrosnja 1.8T je 10-11l ali lako moze da ode prema gore :)
BTW sta se tripas, 14 i nije tako strasno - ja sam imao dva auta u isto vrijeme koji su trosili 17 i 25l / 100km :lol:

Način rada instalacije za autogas i vrste uredaja.

Uredjaji se dele na vakuumske (venturi) i sekvencijalne. Kod nas su najviše zastupljeni vakuumski uredaji. Da ne bude zabune, to vakuumski se odnosi i na karburatore i na injection sisteme, jer je princip takav da se gas potpritiskom uvlači u motor preko usisne grane. Prednost ovog sistema je niža cena, uz nešto slabije performanse vozila u odnosu na sekvencijalni sistem ubrizgavanja. Mana je to što može doći do detonacije (zapaljenja) gasa u usisnoj grani iz više razloga. Zbog toga može biti naneta šteta motoru. Ako je usisna grana metalna, šteta može nastati samo na plastičnim delovima, kao što je kućište filtera za vazduh, ili na gumenim cevima kojima je taj filter spojen na motor. Ako je usisna grana plastična, šteta može biti daleko veća uz dodatnu otežavajuću okolnost da auto ostaje nepokretan, jer bez usisne grane nema rada motora.
Stoga su napravljeni sekvencijalni sistemi koji eliminišu takvu mogućnost. Detonacija je kod njih jednostavno nemoguća i nema štete. U našim uslovima, mana ovog sistema je cena koja je dosta viša u odnosu na klasičan sistem gasa.

Kako sve to radi?

Gas je u rezervoaru u tečnom stanju pod odredjenim pritiskom, koji varira u zavisnosti od spoljašnje temperature i od količine gasa u rezervoaru. Normalan pritisak je od 6 do 10 bara. Kroz bakarne cevi gas pod pritiskom dolazi do isparivača koji je ujedno i reduktor. U isparivaču prilikom isparavanja gas oduzima toplotu iz okoline, pa se isparivač priključuje na rashladni sistem motora da bi bio stalno ugrejan, jer bi se u protivnom bukvalno smrzao. Za vakumske sisteme važi da odatle pa na dalje prema motoru nema više pritiska. Kad motor radi, preko usisne grane se stvara potpritisak i pomeranjem membrane u isparivaču se dozira koliko će gasa motor uvući u usisnu granu. Mešanje gasa i vazduha se vrši na samoj usisnoj grani, u mikseru ili mešacu ("ploči", kako ga neki zovu). Iz usisne grane mešavinu gasa i vazduha uvlači svaki cilindar onoliko koliko mu treba tog trenutka.

Kod sekvencijalnih sistema je situacija drugačija. Za svaki cilindar postoji brizgaljka, koja ubacuje gas na sam ulaz u cilindar, kao benzinska dizna (i to samo kad bi i benzin bio ubrizgan). Tako je omogućeno da se svaki cilindar snabdeva gasom u pravo vreme, a da usisna grana nije puna mešavine gasa i vazduha. Iz tog razloga je nemoguće zapaljenje smeše u usisnoj grani i nema štete po motor ako nešto postane neispravno. Takodje, prati se stanje pritiska gasa prema motoru, pa u slucaju da je mali ili ga nema (prazan rezervoar) motor se automatski prebacuje na benzin.

Uzroci detonacije i rešenja

Detonacija se najčešce dešava iz dva razloga. Prvi razlog (ne po važnosti) je struja u automobilu. Pod "strujom" podrazumevamo sve što utiče na paljenje varnice na svećici. U to spadaju sama svećica, razvodna kapa, rotor, kablovi, bobina, komutator... Od nabrojanog, najčešći uzrok detonacije su loši visokonaponski kablovi,rotor i razvodna kapa. Sve ima svoj vek trajanja i trebalo bi da bude blagovremeno menjano. U slučaju da je nešto od ovog neispravno, može doci do neželjene varnice na cilindru koji nije na redu paljenja. Preko otvorenih ventila, tako se zapali smeša gasa u usisnoj grani i eto nevolje. Kod karburatorskih sistema ovo nije tako opasna pojava, jer su retki oni sa plasticnim kućištem filtera, pa nema neke štete sem lupanja srca vozača. Prasak ume da bude glasan, ali je bezopasan. Kod injection sistema je ovo već druga priča, pošto tu ima više vitalnih delova koji mogu biti oštećeni. Najrizičniji su Bosch L Jetronic sistemi i takozvana K-glava, zbog osetljive konstrukcije protokomera vazduha.

Drugi razlog je siromašna smeša gasa u usisnoj grani. Ako je pravilno izabrana TNG oprema za dotični motor, jedini razlog je nedostatak gasa u trenutku naglog stiskanja pedale gasa. Gasa može da nedostaje, opet, iz dva razloga: niste na vreme promenili filter, pa kroz njega prolazi manje gasa nego što treba, ili vozite na isparenja u rezervoaru. Naravoučenije: promenite filter, ili natočite gorivo na vreme. Siromašna smeša će detonirati sama od sebe, bez ikakvog uticaja varnice ili nekog drugog faktora. Isto se dogadja i sa benzinom, kao i kod sekvencijalnog ubrizgavanja gasa, samo je onda detonacija mnogo manja, jer je količina smeše mala (pošto se brizga samo za taj cilindar) i nema štete.

Ako nije pravilno izabran isparivač ili mikser za odredjenu snagu motora, onda će neminovno doći do detonacije jer se motor neće snabdeti dovoljnom količinom gasa.

Dora @ cannonball community

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2007, 11:31 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2002, 01:00
Tommy Vercetti je napisao:
interesuje me, Bora, 2000.godiste, VR6 (usa trziste), ili 2.8 4motion (za evropsko trziste), kolika mi je potrosnja po gradu?

Vozio sam baš ovaj od pokojnog Goce, moj prijatelj ga htio kupiti od njega pa mu dao na probu 2-3 dana! Tu kombinovanu vožnju zaboravi! Po gradu može i do 18l povući, a kad izađeš na auto put stvarno je grijeh držati ga ispod 200km/h, a tad je potrošnja opet oko 15l! Neko gore spomenu plin??? Pa nisi toliki pacer da kupiš sportak sa 2.8l motorom i ugrađuješ plin u njega!!! Ako hoćeš malu potrošnju kupi si 1.6 pa ugradi plin!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Mar 2007, 12:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ma necu kupovati onda, nema kod nas autoputa da bi mogao tuci 200+ :D .

Ma, interesuju me malo bore, onako mi se bas svidjaju. A 1.6, to trosi vise neg 1.9tdi sa 130 konjova :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Mar 2007, 13:27 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Opet ista priča :roll:

Uporedi cijenu 1.6 i 1.9TDI, a razlika u potrošnji je 1-1,5l, a uživanje u vožnji - neprocjenjivo!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Mar 2007, 15:32 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

AMIN!

a sto se tice potrosnje - imao sam G IV 1.6 16V (Bora je minimalno teza) i trosio je oko 8,5l a pri ostrijoj voznji do 10l / 100km.

nema kod nas autoputa da bi mogao tuci 200+

pa HR je blizu ;) a kod nas - kad na nasem nazovi auto-putu prodjes roguljica nekih 500m dalje pocinje lagani desni luk, e tu mozes da ga stisnes 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Mar 2007, 17:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ja sam za verziju 1.8T
golf,bora,passat zavisi od ukusa

1.8T + chip je oko 180-190KS
potrosnja je podnosljiva

a i cijena golfa 1.8T 2001 godiste je oko 6000E u GER
a mozes u njega bas ako zelis ugraditi plin sa direktnim ubrizgavanjem (oko 1000E je ugradnja) i onda se vozis kao na benzinu (i potrosnja je ista samo sto je plin jeftiniji)

PIK Radnja

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Mar 2007, 20:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Sondri je napisao:
Opet ista priča :roll:

Uporedi cijenu 1.6 i 1.9TDI, a razlika u potrošnji je 1-1,5l, a uživanje u vožnji - neprocjenjivo!!!

bora 1.6 (100KS) = 10.6 l
bora 1.9 tdi (100KS) = 6.6 l
bora 1.9 tdi (110KS) = 6.6 l
bora 1.9 tdi (130KS) = 7.0 l
bora 1.9 tdi (150KS) = 7.2 l

ovo se odnosi na gradsku voznju, jbga, ipak je malo veca razlika, a jos ako prelazis prosjecno 100 km dnevno, pitanje je koliko se isplati :(

nego, danas kroz pricu sa drugom, rece mi da je cipom dobio 50 KS vise (golf 4, TDI), valjda je sa 110-115 digao na 165KS. Sad, nesto nisam siguran, jel postoje cipovi koji mogu dici i do 50KS?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Mar 2007, 21:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

chipom se moze izvuci koliko hoces :D
e sada koliko je to preporucljivo to je druga prica

ima jedan momak iz Gradiske koji radi chip po tvojoj zelji
jako dobro se razumje oko elektronike i jeftino radi posto ne ubacuje on chipove (fajlove ) od stranih firmi (tipa digitalchiptuning,...) vec on uzme tvoj fajl i preradi ga
ljudi koji su radili su prezadovoljni a i ne kosta puno

mozda je to bila verzija sa 130KS pa chipovana na 165KS
a verzija od 115KS ide na 146KS ladno
uz neke prerade moze jos (bolji izduv i usis)

50KS chipom je vec puno posto je to skoro polovina ukupne snage

isto nije losa verzija golf 130KS + chip i eto ti brze masine a malo trosi
ali problem je sto su u startu dizelasi dosta skuplji od benzinaca

PIK Radnja

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Mar 2007, 21:40 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

bora 1.6 (100KS) = 10.6 l
bora 1.9 tdi (100KS) = 6.6 l

1.6 16V trosi manje od 1.6 8V i inace ima oko 110KS (108-112 ne sjecam se vise...)
a o tome da 1.9tdi 130KS trosi 7,0 zaboravi!
realno je - 1.6 oko 9 ; 1.9tdi 7,5-8

nego, danas kroz pricu sa drugom, rece mi da je cipom dobio 50 KS vise (golf 4, TDI), valjda je sa 110-115 digao na 165KS. Sad, nesto nisam siguran, jel postoje cipovi koji mogu dici i do 50KS?

sto se tice chip-tunninga (odnosno remapa) iz 130KS se moze dobiti do 180KS bez promjene punjaca, brizgaljki i bregastih. poslije promjene - moze i preko 230KS :)
ali NEMOJ da se zajebavas sa nekim chipovima sa pijace. auto ce da dobije dosta snage ali motor nece dugo da traje :( ako budes htjeo da remapujes uradi kod nekog ko ce da ti da garanciju ;)

@ miki321oc

a) chipom se ne moze izvuci "koliko hoces" - jedna od granica je turbina, pa brizgaljke, pa brzina sagorijevanja nafte, pa mnogo sta jos...
b) momak iz gradiske (pojavljuje se na forumima pod nickom Krvolok) zna sta radi :) (nije reklama!)
c) ne postoji brza masina koja malo trosi ;) mislim, mzes da vozis tako da malo potrosi ali pri agresivnoj voznji potrosnja raste geometriski 8)

(nista licno - samo da objasnim nekim zablude)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Mar 2007, 02:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

mirdza :)
1) nisam mislio bukvalno koliko hoces ;)
2) potvrdjujem ovo za momka i kod njega cu chipovati auto sigurno (samo da polozim :D )
3) normalno da ne postoji ali se moze naci neka "srednje brza " masina sa normalnijom potrosnjom i odnosom ulozeno-dobiveno

nista licno i od mene :)

;)

PIK Radnja

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Mar 2007, 08:39 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Mar 2007, 16:23
Staviti plin na sportski automobil je isto kao vrhunskog sportistu hraniti kao u Aushvicu.

Ako volis sportsku voznju (ne ono seljacenje po ulicama od semafora do semafora, skripanje gumamam pred nekim kaficem) onda to i kosta. Naravno svaki uzitak kosta. ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Mar 2007, 12:00 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Da svakako!!! Prijatelj ima Passat sa 110KS i troši 9l po gradu, bez klime!!! O ovim jačim da ne pričam! Ljudi dođite sebi, ne čitajte glupe auto časopise i njihove recenzije! Kupi taj auto, naspi pun rezervar pa pogledaj koliko možeš preći s njim! Isto tako taj njegov Passat na otvorenom troši oko 7l, ali s obzirom da je 5% njegove vožnje na otvorenom on svima govori da troši 10-ak litara, što je i realna potrošnja!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Mar 2007, 12:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

kod mene je passat sa 110KS
na otvorenom trosi 5.9 (barem tako kompjuter pkazuje)
po gradu zavisi kako ga vozis (ako ga u drugoj brzini pritisces do kraja pokaze i 9l)
ali lagane voznje po gradu pokaze 7-8l

TDI od 110KS je jedan od boljih VW 1.9 motora

PIK Radnja

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Mar 2007, 20:37 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

miki321oc je napisao:
ako ga u drugoj brzini pritisces do kraja pokaze i 9l

A4 1.9TDI - maximalno pokazao 32l (druga i do kraja) 8)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 25 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]