Šta sve neće smisliti samo da bi opravdali kašnjenje...
Nezavisne novine:
Citiraj:
Arheološko otkriće može usporiti izgradnja autoputa
G. Maunaga 08.04.2007 17:36
BANJALUKA - Poslije otkrivanja arheološkog nalaziša iz doba paleolita moguće je da budu usporeni radovi na izgradnji autoputa Banjaluka - Gradiška/Bosanska Gradiška na dionici kod tunela Klašnice.
Direktor "Puteva RS" Mladen Lazendić rekao je da će se radovi, ako dođe do zastoja na toj lokaciji, nastaviti izvoditi na drugoj lokaciji autoputa koji je u izgradnji.
"Obaviještene su nadležne ustanove čiji će predstavnici s arheolozima na terenu snimiti situaciju i napraviti plan. Mi moramo sačekati ishod tog posla i ravnati se prema realnom stanju", rekao je Lazendić dodajući da od tih procjena zavisi da li će biti zastoja u radu i pomjeranja vremenskih rokova izgradnje autoputa Banjaluka - Gradiška/Bosanska Gradiška.
Boro Zdjelar, šef gradilišta, kaže da će arheološka otkrića sigurno u nekom dijelu pomjeriti rokove, ali da će se nešto konkretnije o tome znati u toku ove sedmice.
"Prvo arheolozi teba da ocijene o čemu se konkretno radi i da donesu plan istraživanja. Tada ćemo i mi znati šta nam je činiti", rekao je Zdjelar dodajući da još niko tačno ne zna šta je sve nađeno iznad tunela Klašnice kod hotela "Ćubić".
Ivana Pandžić, arheolog, kaže da su arheološko nalazište obišli predstavnici Zavoda za zaštitu spomenika RS, Muzeja RS i Univerziteta Kembridž.
"Krajem marta i početkom aprila rađeno je rekognasciranje, odnosno traganje za ostacima na površini terena sjeverne Bosne u sklopu kampanje 'Paleolit sjeverne Bosne'. Nalazište pećine Klašnice, iznad autoputa koji se gradi, poznato je od ranije. Dosad su u okolini Banjaluke bila poznata tri, a mi smo sada utvrdili novih pedesetak lokaliteta ljudskog djelovanja i življenja", rekla je Pandžićeva dodajući da će tek provjera materijala pokazati šta je konretno nađeno, a da se za Klašnice definitivno može reći da se radi o periodu paleolita.
Ona je dodala da je riječ o nekadašnjim pećinama kojih više nema i o ostacima kremenih alatki, oruđa i oružja koje je pračovjek koristio da bi preživio. Pandžićeva je rekla da vjeruje da paleolitsko nalazište ne bi trebalo da uspori dalju izgradnju autoputa Banjaluka - Klašnice, dodajući da je kampanja temeljnih istraživanja planirana za ljeto.