banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 30 Jul 2025, 09:28

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 19 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 27 Jan 2007, 10:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Sta mislite o gore navedenoj klasi automobila, klasi u kojoj dobijete najvise kvatrata automobilskog lima za svoj novac.

Ima li iko kakavih iskustava, bez obzira koliko minimalna bila jer je prvi utisak mozda ipak najbitniji.

Molio bih bez komentara tipa bolje polovan Golf nego nova Dacia jer to nije tema ove diskusije. Na kraju krajeva po toj logici mozemo reci da su polovan Mercedes ili BMW stari nekoliko godina sa malo predjenih kilometara bolji od, sta ja znam, novog Golfa.

Dakle, usporedbe sa polovnim vozilima drugih marki nisu tema. O padu vrijednosti gore navedenih vozila kao polovnjaka se moze razgovarati, cak je pozeljno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jan 2007, 11:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Moj dobar prijatelj je pretprosle godine kupio Daciu Logan 1.4MPI sa najbogatijim paketom opreme. Krajnja cijena, sa registracijom, je bila nesto iznad 15000 KM. Do sada, nakon nekih 25000 predjenih KM nije imao nikakvih vecih prituzbi. Automobil, kao automobil je sasvim solidan. I napred i nazad je poprilicno prostran. Dizajn je manje-vise 'komunisticki', ali se za taj novac i ne moze puno vise ocekvati.

Ne znam kakva je situacija po pitanju polovnjaka iz ove klase, ali ne vjerujem da je pretjerano sjajna, bas zbog toga sto su oni novi vec poprilicno jeftini. Ljudi koji kupuju automobil iz te klase, vjerovatno planiraju da ga voze duzi vremenski period. Dacia konkretno je relativno kratko na trzistu da bi se moglo ozbiljnije pricati o nekim 'pravim' polovnjacima. Vecina njih su u najboljem slucaju stare 3-4 godine.

Iz ove klase sam jos imao priliku da vozim Chevrolet Aveo sedan. Kada bih birao automobil iz ove klase (do nekih 17-8 hiljada) on bi definitivno bio moj izbor. Unutra nije mnogo manji od Dacie, ali je neuporedivo ljepsi. Enterijer je zivlji, a ni vanjstina ne zaostaje pretjerano. Neke stvari koje su mi onako na prvu malo zasmetale su poprilicno krut mjenjac i 'slab' motor (ja sam imao priliku da vozim samo Aveo sa 1200ccm). Nerijetko ga treba, cak i po gradu, ubaciti u malo vece obrtaje. Sve ostalo je sasvim OK.

U Kalini se nisam vozio, ali me bas interesuje kako je. Najavljivali su je, onda, kao 'ubicu' Dacie Logan koja je bas u to vrijeme preplavila nase trziste.

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jan 2007, 12:17 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2002, 01:00
Jedan prijatelj uzeo Punto Grande za 18.000, al od opreme samo podizači naprijed i centralna sa daljinskim! Ima dosta prostora i naprijed i nazad, motor je 1,2 ali ide ko metak, bar po gradu! Nije testiran na auto-putu, piše da je max 150! Opet mislim da je pogriješio jer je za 20 mogao uzeti isti ovaj sa svom potrebnom opremom, ali "nije imao para"!!! Dao je 18 i ostao bez dinara, bolje da je uzeo dobar polovan za 11-12!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jan 2007, 12:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Logan nisam vozio ali sam zato u nekoliko navrata sjedao za volan Lade Kaline,

Serijska oprema je sledeca:

-servo volan podesiv po visini,
-metalik boja,
-centralna brava sa daljinskim upravljanjem,
-električni podizači stakla,
-putni kompjuter,
-elektronska blokada motora i alarm- zaštita protiv krađe,
-tonirana stakla,
-zadnja svjetla za maglu, dopunsko stop svjetlo, podešavanja visine farova i prednji nasloni za glavu.

Cijena do registracije: 14.990,00 KM
(http://www.lada.ba)

Subjektivni utisak u voznji:

Jako visok automobil, ubio se za pentranje po trotarima i ostalim preprekama kojih u BL ima na pretek. Neravnine i makadam dobro podnosi. Velika zamjerka ide na malo tezi mjenjac, jeste precizan ali zahtjeva privikavanje, pedale su taman na svom mjestu i reaguju prema ocekivanju, sto je ipak za Ladu iznenadjenje, volan je malo cudan ali elektricni servo dobro radi svoj posao. Motor je zivahan ali i bucan mada ne previse, i dalje ima onaj socijalisticki zvuk ;) ali ne i potrosnju koja sada svedena u granice normale za tu klasu vozila.

Preglednost naprijed i nazad je odlicna, vanjski retrovizori su pohvalno veliki, unutrasnjost je lijepo dizajnirana, ne previse moderno ali sasvim ok. Prostora u kabini ima iznenadjujuce mnogo, kako naprijed tako i pozadi. Ja sam visok oko 190 cm i bez problema sjedam iz vozacevog sjedista namjestenog na moju visinu.
Nakon 6.000 predjenih km u kabini nije bilo cvrckanja plastike po neravninama.

Minusi: Verzija nije imala ABS, kao ni zracne jastuke, lose ruske gume, plastika u kabini, dug zaustavni put, mada je u crach testu nesto bolja od Logana ali ispod Fiat Punta 2 generacije.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jan 2007, 13:52 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

I koliko troši?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jan 2007, 14:52 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Okt 2006, 12:58
Sondri je napisao:
I koliko troši?

Potrošnja goriva u l/100 km

90 km/h 5,3
prosjek 6,6
grad 7,9

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jan 2007, 15:03 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Ova što liči na "staru" Corsu izgleda baš simpa!!! Koji motori su u ponudi?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jan 2007, 16:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ja sam na Lada.ba sajtu nasao samo 1 i to 1600ccm sa 80KS. Potrosnje goriva se odnose upravo na taj motor.

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jan 2007, 16:24 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Šteta što nema manjih motora

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jan 2007, 16:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ja mislim da ce u ponudi biti i neki 1,4 motor ali nisam siguran, Lada je to. Kao i da ce u seriji imati dva zracna jastuka i ABS( to je sigurno), klima extra, ali to vec sigurno prelazi cijenu od 18, 19.000 KM a to vec nije jeftino vozilo. To jest, dodaj jos malo i kupi auto mnogo boljeg imidza i kvaliteta.

Za sadasnju cijenu, mislim da je OK kupovina i da ne gubi na vrijednosti kao Logan kojeg vec sada mozete na sajtovima pronaci za 3.500 evra starog dvije, tri godine. A to je pola cijene novog vozila. Nisam siguran, ali mislim da Lada kod nas odranije ima kakav takav imidz za razliku od rumunske Dacije i da ne bi trebala patiti od tako drasticnog pada vrijednosti.

E sad sta je kvalitenije, cije je redovno (a i vanredno) odrzavanje jeftinije, dijelovi pristupacniji itd. To se tek treba vidjeti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Feb 2007, 11:34 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Maj 2006, 09:49
Dacia logan je mnogo bolji od lade jer lada jako nestabilan auto u krivini i jako je los na testu!!!!Dacia je jako solidan auto za nase podrucje!!Preporucujem Dacia!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Feb 2007, 12:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ok, to je vec utvrdjeno, ali mislim da ni Logan nije nesto u krivini jer i on previsok. Uostalom, oba auta su namjenjana za eksplataciju po losim putevima u siromasnim zemljama i zbog toga im je klirens toliki i od njih ne mozes ocekivati sportski ugodjaj u voznji. To je smijesno.

Dalje, o kom i kakvom testu tacno pricas? Crash testu, testu izdrzljivosti ili nekom trecem? Znam da Lada ima dosta velik zaustavni put, sto je jako lose ali u crash test-u ima nesto bolje rezultate od Dacie.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Feb 2007, 13:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2005, 00:10
nisu to losi automobili
Dacia je postigla veliki uspjeh u srbiji a i ovde kod nas
ko zeli nov auto moze da bira za 20000KM
jedini problem je sto jako brzo opada cijena ali ko kupuje takvo auto sigurno ga misli zadrzati vise godina

ja nikada ne bi kupio novo auto radije bih uzeo VW... :D :D :D

PIK Radnja

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2007, 19:09 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 23 Jul 2001, 01:00
Hvale puno ljudi Daciu. Komotna je, veliki gepek, a sad se može i kupiti sa dizelom...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2007, 20:16 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Ima nova sa 1,6l motorom za 12.500KM do registracije!!! Tri godine garancije!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2007, 21:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
Hvale puno ljudi Daciu. Komotna je, veliki gepek, a sad se može i kupiti sa dizelom...

Da. U nju ugradjuju poprilicno hvaljeni Renaultov 1.5 dCi motor.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2007, 21:14 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Ljudi budimo realni da neko od nas ima 15-ak hiljada maraka, da li bi razmišljao o Daciji???

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2007, 23:27 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 23 Jul 2001, 01:00
Vecina raje je kupuje na kredit, čak uslovi nisu nešto strogi, imaš dvije godine garanciju, dijelova ima...
A kad imaš 15 hiljada, uvijek za 17 možeš da nabaviš bolji auto, pa kad skupiš 17, za 20 i tako u krug... :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Feb 2007, 01:48 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 01 Okt 2003, 12:24
Driver je napisao:
Vecina raje je kupuje na kredit, čak uslovi nisu nešto strogi, imaš dvije godine garanciju, dijelova ima...
A kad imaš 15 hiljada, uvijek za 17 možeš da nabaviš bolji auto, pa kad skupiš 17, za 20 i tako u krug... :D

Imao sam priliku da 2006 na ZG Auto Show-u vozim dve varijante Logana, jedna je bila 1.6 benzin, druga 1.5 dizel. Vozio sam ih jednu za drugom, obe sam vozio po istoj stazi, duzine 5 km, gradska voznja sa sve saobracajnim guzvama. Iako benzinska varijanta ima 25-30 KS vise, dizel je neuporedivo bolji, elasticniji i prakticniji u gradskoj voznji. Bukvalno kao da nije isto auto. Benzinca je bas trebalo baciti u visoke obrtaje da se iz njega izvuce bilo kakva elasticnost. Dizel mi je ostao u jako dobrom sjecanju, a samo auto mi izgleda skroz OK za te pare. Ko zeli novo auto, da ne mora da brine o servisu i odrzavanju makar prvih 2-3 godine, Logan 1.5 dCi je po meni ubitacno dobra kombinacija.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 19 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]