banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 19:55

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 17 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Zimske gume
PostPoslato: 05 Nov 2006, 13:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Najveće i najopsežnije ovogodišnje testiranje zimskih guma koje je na snijegom prekrivenim stazama zaleđenog jezera u švedskom Berglandu provela grupacija Auto Bild a kojoj pripada i naša automobilistička revija Auto blic, donijela je i neke neočekivane rezultate koji bi mogli izmijeniti uvriježene predodžbe i spoznaje o gumama. Naime, na testu su se našle zimske gume dimenzija 195/65 R 15 od šesnaest proizvođača, ali i njihovi ljetni pandami što je rezultate ovog testiranja upravo zbog izravnog sučeljavanja zimskih i ljetnih guma učinilo izuzetno zanimljivim.

Primjerice, nepisano pravilo da pri temperaturi ispod 7 stupnjeva ljetne gume valja obavezno zamijeniti zimskima, pokazalo se posve dvojbenim. Naime, testovi su jasno pokazali da na mokroj stazi tek točka smrzavanja postavlja fizikalnu granicu dok na suhoj podlozi ljetna guma čak i na nekoliko stupnjeva ispod ništice još uvijek pobjeđuje kada je riječ o prianjanju uz podlogu. Štoviše, na mokroj i suhoj podlozi zimska se guma sa svojom mekom gumenom smjesom i s bezbroj lamela pokazala znatno lošijom od ljetne.

Manje bočnog vođenja, manje rezervi kod akvaplaninga i duži zaustavni put kvare bilancu učinka i pri niskim temperaturama. U to nema sumnje, pa ispada kako se bajka o temperaturnoj granici od sedam stupnjeva Celzijusa umjetno održava.

Opasnost jeftinih guma

Ipak na temelju rezultata testiranja, čitateljima toplo preporučamo upotrebu zimskih guma, jer onaj koga snijeg iznenadi na ljetnim gumama eventualna kazna i isključivanje iz prometa najmanje je što mu se može dogoditi. No, ni zimska guma ne štiti općenito od ružnih proklizavanja a jeftine gume kakve neki naši vozači kupuju u velikim trgovačkim lancima u inozemstvu mogu biti veoma opasne.

Cijena tehnologije

Primjerice, tajvanska guma Nankang SV-1 snow viva na ledu i snijegu pokazuje respektabilne učinke, ali na suhoj cesti ta guma nakon punog kočenja zaustavlja se za tri dužine vozila kasnije od ljetnih guma. Tri pune dužine vozila!

Još dramatičnije su njene mane na mokroj stazi: produženje zaustavnog puta od 16,7 metara sigurno nije u skladu s pojmom preporučljive zimske opreme. No, to među jeftinim zimskim gumama nije izuzetak već pravilo, jer i ostali jeftini zakazuju u za sigurnost relevantnim testnim disciplinama pa kod kočenja redovito zauzimaju posljednja mjesta.

Ipak, valja reći da su za primjenu na snijegom i ledom pokrivenim podlogama sve testirane gume, premda s različitim potencijalom učinka, prekoračile sigurnosni prag.

Iznenađenja su testnoj ekipi jeftine gume priredile na mokroj stazi jer nisu zadovoljile čak ni najjednostavnije sigurnosne standarde. Kod testa kočenja poklanjale su i do 17 metara zaustavnog puta viška, što u praksi može imati po život opasne posljedice. Tehnologija očito ima svoju cijenu.

Uzoran Pirelli

Na kraju tri su zimske gume na temelju uravnoteženo dobrih učinaka u svim testnim disciplinama zaradile pridjev uzorno. A najboljim allround igračem pokazale su se Continentalove zimske gume Winter Contact TS 810 koje se odlikuju dinamičkim sportskim voznim svojstvima s visokom preciznošću upravljanja, dobrim bočnim vođenjem kroz zavoje i kratkim zaustavnim putovima na mokroj stazi.

Na temelju postignutih rezultata revija Auto blic uz već spomenuti Continental smatra uzornim i Pirellijev W. 210 Sottozero te Vredesteinov Snowtrac 2.

Preporučuju se zimske gume Dunlopa, Goodyeara, Bridgestonea i Nokiana a zimske gume koje nikako ne biste trebali koristiti jer ne zadovoljavaju osnovne sigurnosne standarde dolaze od Tigra, Maxxisa Nexena i Nankanga.

Iscrpno izvješće o tome kako se testiralo i o postignutim rezultatima svake gume, možete pročitati u idućem broju revije Auto blic koji je u prodaji 26. listopada.

Rezultati testa

Ukupni poredak

1. Continental Winter Contact TS 810 - uzorno

2. Pirelli Winter 210 Sottozero - uzorno

3. Vredstein Snowtrac 2 - uzorno

4. Dunlop Winter Sport 3D . preporučljivo

5. Goodyear UltraGrip 7 - preporučljivo

6. Bridgestone Blizzak LM-25 - preporučljivo

7. Nokian WR - preporučljivo

8. Semperit Speed Grip - zadovoljavajuće

9. ToyoSnoewproks S 941 - zadovoljavajuće

10. Fulda Kristall Supremo - zadovoljavajuće

11. Matador MP 59 Nordicca - zadovoljavajuće

12. Michelin Pilot Alpin PA2 - zadovoljavajuće

13. Tigar Winter A - ne preporučuje se

14. Maxxis MA-W1 Wintermaxx - ne preporučuje se

15. Nexen Win-Guard - ne preporučuje se

16. Nankang SV-1 Snow Viva - ne preporučuje se

Izvor: http://www.jutarnji.hr/

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Nov 2006, 01:23 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 31 Jul 2004, 02:38
imao sam zadovoljstvo da se vozim na Continental -ovim gumama CONTINENTAL CONTI VINTER M+S. MOgu reci sve najbolje , zaista. Posebno su odusevljavale u voznji pa neugazenom snegu!!! dimenzije 155/80 r13 , dakle nesto uze od standardnih i ljetnih guma, sa vecim ramenima(sto bi trebalo obezbediti bolje prosecanje i probijanje kroz sneg). Po mokrom kolovozu, onako, nista posebno. Sad imam Fuldu, vec ddruga sezona, .......... MISLIM DA SU OVE Continentalke , BILE BOLJE!
Kako god , zima je posebna prica za voznju i JEDINO PRAVILO BEZBEDNE VONJE JE
P O L A K O I BEZ NAGLIH POKRETA VOLANOM I KOCNICOM
(i sa kvacilom, kako pri kretanju , tako i pri prebacivanju u nizu brzinu)
SRECNO!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Nov 2006, 08:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2003, 15:42
Kakvo sranje. A gdje im je Sava, sto za nju nisu napisale ne preporucuje se a komplet balkan vozi na njima...majku im jebem imperijalisticku svima.
Koliko je samo Goodyear platio da ne testiraju savu, koja blago receno goli kurac od gume.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Nov 2006, 12:27 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 01 Sep 2006, 09:42
Eto a ovdje se u Tigar Winter A mnogi kunu.Ja ih imam nove i jos ih nisam stavio.Vidjecemo.....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Nov 2006, 16:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Sava je u Poljskoj :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Nov 2006, 12:07 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Jan 2002, 01:00
AntiDope je napisao:
Kakvo sranje. A gdje im je Sava, sto za nju nisu napisale ne preporucuje se a komplet balkan vozi na njima...majku im jebem imperijalisticku svima.
Koliko je samo Goodyear platio da ne testiraju savu, koja blago receno goli kurac od gume.

Ne znam za Savu, ali Goodyear je extra guma.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Nov 2006, 19:34 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 04 Apr 2002, 01:00
Znam ja za savu S3. Za snijega exstra, ja se po prtini vozio ali kad ugrije pa cesta mokra proklizavanje odma postaje NE kontrolisano.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Nov 2006, 20:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

VRABAC je napisao:
Znam ja za savu S3. Za snijega exstra, ja se po prtini vozio ali kad ugrije pa cesta mokra proklizavanje odma postaje NE kontrolisano.

Ote mi rijec iz usta, dodajem da je isto vazilo i za staru S2.
Za snijeg ubija, cuda sam radio po bosanskim planincugama, ali oklizne se kad neko pljune na cestu. Bukvalno :roll:

p.s. Sada se Sava pravi u Poljskoj, dok Goodyear u SLO.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2006, 01:03 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 31 Jul 2004, 02:38
I DEBICA je i Poljskoj, a hvale je na testovima!?!?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2006, 10:13 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 01 Sep 2006, 09:42
Dajte iskustva sa Tigar Winter A!!!Oni gore je ne preporucuju, a vi?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2006, 11:30 
Veteran
Veteran

Moj savjet bi bio: ne stavljaj gume ispod 120 KM, ako ti se zivi, osim u slucaju da nemas namjeru prelaziti 40 km/h.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Nov 2006, 09:13 
Veteran
Veteran

Gledao san na TV-u za Savu (Sava 3), i kazu preporucljivo. Ne znam zasto ovdje nije uvrstena...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Nov 2006, 16:06 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ne vjeruj TV-u i novinama, pa ni ovim gore odakle je tekst jer sve je na prodaju...

To ti samo moze pomoci da stvoris neku sliku o odredjenom problemu, jer vecina istrazivanja su uvijek narucena ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Nov 2006, 10:10 
Veteran
Veteran

Ja koristim Goodyear, ali eto kazem sta sam cuo, emisija na RTS-u SAT, a istrazivanje je radio neki njemacki casopis.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Nov 2006, 10:29 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Avg 2004, 18:56
Evo danas u Interexu akcija Savanih guma 170/70 r13
61 KM

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Nov 2006, 11:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2003, 15:42
cic je napisao:
Dajte iskustva sa Tigar Winter A!!!Oni gore je ne preporucuju, a vi?

Nemam pojma licno, ali kako ljudi pricaju Tigar je generalno katastrofa.

Ja danas gledao Michelin Pilot Alpin PA 2/v 412,00 KM! :) sunce te jeblo!
Kumho kw 17 193,00KM. I jedna i druga preko 200 km/h, stim da je Michelin do 240 a Kumho 210 km/h.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Nov 2006, 12:28 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Jul 2004, 11:47
Ja uzeo Dunlop RSC i vec sam ih isprobao po kisi, tj. po velikom pljusku. Drze kao da su zaljepljene za cestu. Jedva cekam snijeg, pa da ih i na snijegu isprobam...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 17 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]