banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 15:08

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 39 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 08 Nov 2006, 02:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Feb 2002, 01:00
http://www.24sata.info/1518

Memorandumom je predviđena izgradnja i utvrđeni vremenski rokovi za autoput na dionici Gradiška - Banjaluka - Mrkonjić Grad - Šipovo - Kupres, autoput Prijedor - Banjaluka - Doboj - Šamac - Bijeljina - granica sa Srbijom, te koridor 5c u dijelu koji prolazi kroz RS.

"Potpisivanje memoranduma kulminacija je višemjesečnih pregovora sa 'Strabagom'. Memorandum bi za petnaestak dana trebalo da bude potvrđen na sjednici Vlade RS"
Memorandumom su definisani i rokovi za izgradnju autoput Gradiška -Glamočani (od 2007. do 2009. godine), Glamočani - Kupres (izrada projekta tokom 2007. godine, izgradnja od 2007. do 2012. godine), Laktaši - Doboj (2007. izrada dokumentacije, izgradnja od 2008. do 2010. godine), Banjaluka - Prijedor (2007. izrada dokumentacije, izgradnja od 2008. do 2010.), te koridor 5c u dijelu koji proloazi kroz RS (2007. izrada dokumentacije, a izgradnja od 2008. do 2010. godine).

postao je umoran

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Nov 2006, 08:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2003, 15:42
Ovako smo Adrenalin i ja bezbroj puta mastali i crtali raznorazne seme tramvaja u BL, izmisljali neku BL iz buducnosti.
Ovo ce se desiti samo ako sve te puteve budu gradile iskljucivo strane kompanije, jer mi to ne mozemo napraviti nikada.

Ej da, mislim da je BH jedinstvena po besplatnom autoputu. Sarajevi-Visoko 0 KM, bez obzira sto je kratak, pitajte slovence da li bi ga naplatili.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Nov 2006, 08:43 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Apr 2005, 09:34
jes vidio Dodika ....ma nestace nafte dok se to napravi, bolje da gradi pruge...

ali ima jedna bolja info

http://www.24sata.info/1511

ha, ha bas ga nece.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Nov 2006, 08:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Swo je to ok, desava se. Samo meni nije jasno kako i zasto tolerisu onakve gadne i debilne komentare na ovakvim online vijestima. Uvijek su pune bljuvotina i sranja. Oni koji sire mrznju, bol i zlo, covjece trebaju na sud, a ne da im se jos omogucava da se nekaznjeno izrazavaju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Nov 2006, 15:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
zipp je napisao:
jes vidio Dodika ....ma nestace nafte dok se to napravi, bolje da gradi pruge...

ali ima jedna bolja info

ha, ha bas ga nece.

Eto šta se dešava kad čovjek nemrda iz svoje mahale pa misli da je ona centar svijeta.

Pa ovo su planovi koji datiraju još od prije rata. Danas u Evropi nemaš ozbiljne države koja ne ulaže u nove auto puteve, sve ozbiljne korporacije takodje ulazu svoj vlastiti novac u takve projekte...

http://www.nezavisne.com/vijesti.php?vijest=2084&meni=2

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Nov 2006, 16:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

BiH je jedna sjebana zivotna sredina koja ima mnogo bitnijih stvari da sredi od autoputeva!

Poslednji put menjao Molotov dana 08 Nov 2006, 16:45, izmenjena 2 puta

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Nov 2006, 16:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
Drago mi je da je doslo do sporazuma ovog tipa, jer mi sami nikad necemo kvalitetno uraditi autoput, dok se ne ukljuci firma iz inostrnstva.

I josh nesto, autoput je extra dobra investicija.
U spaniji vozeci se jednim autoputem(mada je svugdje autoput), saznala sam da je isti, zapravo privatni autoput i da ga je napravio jedan spanski bogatas koji se odlucio da investira novac i da tima svakodnevno profitira. Odredjen broj godina je bio u koncesiji drzave, da bi vremenom sav prihod poceo da inkasira upravo 'doticni' gdin.
Eto savjeta za nashe baje, gdje da uloze! :D

Poslednji put menjao simplicity dana 08 Nov 2006, 16:51, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Nov 2006, 16:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Mislio sam da drzave danas grade auto puteve na vlastitoj teritoriji, nece valjda Spanija graditi puteve po Italiji a kamoli po BiH.

U stvari to nije u funkciji razvoja i slicnih budalastina, vec u funkciji golog profita.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Nov 2006, 16:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

The_new_Statesman je napisao:
zipp je napisao:

ali ima jedna bolja info

ha, ha bas ga nece.

Eto šta se dešava kad čovjek nemrda iz svoje mahale pa misli da je ona centar svijeta.

Pa ovo su planovi koji datiraju još od prije rata. Danas u Evropi nemaš ozbiljne države koja ne ulaže u nove auto puteve, sve ozbiljne korporacije takodje ulazu svoj vlastiti novac u takve projekte...

http://www.nezavisne.com/vijesti.php?vijest=2084&meni=2

Na koju ti to ozbiljnu drzavu mislis koja bi ulagala u autoputeve preko teritorije BiH? Mi nemamo pare za to, jedino da nas nase vlasti prodaju u roblje.
A ja ti garantujem da i kad prorade neke dionice auto puteva koje se vec grade, kad pocnu naplacivati putarinu da ce masa ljudi izbjegavati i i dalje voziti ovim magitralama kojim sada voze. Pod br. 1 u BiH se uopste toliko ne putuje, sav saobracaj je regionalnog tipa oko samih gradova.
Ne znam, meni je sve to suplja prica, jedini auto put koji je bitan i razuman je BL-Okucani i ovaj iz Sarajeva sto je krenuo. Sta ce ti auto put za BN kada ce biti brza veza BL-Okucani pa za SCG. Bolje da tamo prave neki dil sa CRO, pa da prave neke veze sa njihovim autoputem iz Brckog i Bijeljine. Na kraju krajeva svi idemo u isti Evropu?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Nov 2006, 18:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

antidope ne gledas na stvari dugorocno mozda se sad narod ne vozi toliko i nije toliko razvijen saobracaj... ali za 5-10 ili mozda 20godina... ehehehe trebace nam mozda(daj boze) cak i vise od 3 trake na autoputu! :)

ovo ako se provede u djelo u zacrtanim rokovima bi takodje momentalno puno donijelo svakom gradjaninu bosne... prije svega mislim na teretna vozila i autobuse koje bi sve trebalo smjestiti iskljucivo na autoput... isto kao u hrvatskoj! i nigdje te niko ne tjera da se vozis autoputem... uvijek ces moci da izaberes da ides magistralnom cestom. samo primjetit ces kako ces iako sa vecim troskovima ipak da koristis autoput jer ipak, jbga, stizes brze. to ti je ista situacija i sada. npr. ja krenem za prijedor i kontam kako cu za put da uzmem 1h... no medjutim uvijek kasnije krenem i onda se to svede na 35-45 min i onda normalno moram malo brze da vozim. da imam autoput onda bi se odlucio da idem autoputem. jelte!?

postao je umoran

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Nov 2006, 18:24 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 10 Mar 2006, 22:06
samo mi je drago da je konacno korumpirani Integral van igre, jer su ulazili u megalomanske projekte bez postenog bagera... :drinking: :mad:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Nov 2006, 19:05 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Okt 2006, 15:16
Matjaz je napisao:
samo mi je drago da je konacno korumpirani Integral van igre, jer su ulazili u megalomanske projekte bez postenog bagera... :drinking: :mad:

Pratim

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Nov 2006, 20:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Matjaz je napisao:

Vidim ima nas još koji nismo bili slijepi pored ociju.

@Antidope, ti si driver, ne? Ili si bar non-stop u autu? Poslom, naravno. I kako sam pises, svako malo naletis na neku saobracajku?

Bas me cudi to sto pricas, jer pazi, neki dan sam na netu trazio nesto u vezi autoputa izmedju Graza i Zagreba, i znas sta sam nasao. Dokument Vlade Republike Hrvatske iz 1991. godine!!! koji govori o tom pravcu ali i pravcu Split-Banja Luka-Okucani-Madjarska (kao i o ovom VC koridoru). Nije Evropa samo iza Kopra, Sentilja i Jasenica. Evropa je i Madjarska, Ceska, Poljska, Ukrajina itd. Zasto bi im okretali ledja ako tamo imasanse za neku zaradu?!? A i do Beča će biti brze, ako je do toga.

Zato kazem postoje decenijske investicije, planovi, istrazivanja i projekcije koje tesko da ce sprijeciti neki neplanirani balkanski seljacki okrsaj. Mozda samo malo prolongirati.

Sada je ta tarapana prosla i moze se opet naprijed, a pare ulazu korporacije radi profita a ne drzave. Drzave omogucavaju poslovanje tim kompanijama na obostrano zadovoljstvo.

A sistemi za naplatu putarine mogu biti zatvoreni (tiket, HR), otvoreni (vinjeta, AT) ili ,,besplatni,, (gorivo, DE).

P.S. Ovu temu treba na Automobili ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Nov 2006, 21:53 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 26 Nov 2005, 16:26
Zašto nije bilo tendera za izvođača ? Zašto je izabrana ova Austrijska firma ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Nov 2006, 23:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2005, 10:15
SRC je napisao:
Zašto nije bilo tendera za izvođača ? Zašto je izabrana ova Austrijska firma ?

Projekat od nacionalnog interesa, u tom slucaju tender nije obavezan.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2006, 09:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Nov 2005, 15:04
ali i pravcu Split-Banja Luka-Okucani-Madjarska (kao i o ovom VC koridoru).

него, овај правац Градишка - Купрес је дио тог тзв. Аутопута за море, који би преко Мањаче, ишао до Сплита... то је, чак, била и примарна рута аутопута Загреб - Сплит, када је планирана, тамо некад, за Југославије... о њему се прича, има 30 година најмање...

него, шта је са Интегралом у свој овој причи? хоће ли аустријанци (п)остати носилац посла, а домаће фирме (читај, Интеграл) ће бити извођачи или је Интеграл пукао?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2006, 10:22 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2003, 12:01
kiovva je napisao:
ali i pravcu Split-Banja Luka-Okucani-Madjarska (kao i o ovom VC koridoru).

него, овај правац Градишка - Купрес је дио тог тзв. Аутопута за море, који би преко Мањаче, ишао до Сплита... то је, чак, била и примарна рута аутопута Загреб - Сплит, када је планирана, тамо некад, за Југославије... о њему се прича, има 30 година најмање...

него, шта је са Интегралом у свој овој причи? хоће ли аустријанци (п)остати носилац посла, а домаће фирме (читај, Интеграл) ће бити извођачи или је Интеграл пукао?

mislim da nisi u pravu kad si rekao da je to bila primarna ruta autoputa ZG - ST...prava primarna ruta je bila (jos za vrijeme Savke Dapcevic) preko Bihaca, Donjeg Lapca, Licke Kaldrme, Knina... tj. uz unsko-sansku prugu (kad pogledas kartu i povuces pravu liniju izmdju ZG i ST...vidjeces kuda je trebao ici taj put)... i dan danas u selu gdje deda moj rodjen (licka kaldrma) postoji dio tog autoputa koji se poceo praviti prije 30 godina, velika prosirenja...itd

Inace, sad cu vam reci kako bi trebala da izgleda BIH u buducnosti sto se tice autoputeva:
JUZNA TRANSVERZALA - Bihac, Donji Lapac, Licka Kaldrma, Bos. Grahovo, Livno, Duvno, Posusje, Trebinje, granica sa CG.
ISTOCNA TRANSVERZALA - Bijeljina, Zvornik, Visegrad, Trebinje.
SJEVERNA TRANVERZALA - Bihac, Novi Grad, Prijedor, Banjaluka, Doboj, Brcko, Bijeljina, granica sa Srbijom.
KORIDOR 5C
AUTOPUT Gradiska - Kupres.

eto toliko od mene...pozzz

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2006, 11:43 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 29 Sep 2005, 15:12
Opet ona nasa zelja da kritikujemo i unaprijed osudjujemo nesto sto tek treba da se desi. Planirani autoputevi su nam vise nego potrebni i nismo samo mi ti koji ce putovati njima. nadovezuju se na Hrvatsku, Sloveniju, Evropu... Cak i ako ih ne budu koristili svi gradjani, sigurno ce doci do smanjenja opterecenja saobracaja na sadasnjim putevima, sto ce automatski znaciti sigurniju i brzu voznju.
Slazem se sa komentarom da nase firme to nisu u stanju odraditi same i bas zbog toga mislim da je dobro sto je u pitanju zajednicki projekat sa, koliko sam mogao procitati, priznatom i poznatom evropskom firmom u sferi gradnje puteva.
Mislim da je najbitnije da se autoputevi DOBRO IZGRADE, tj. da se ispostuju najvisi moguci standardi gradnje, a to je ono sto me u svemu ovom interesuje.
Integral ce sigurno biti dio ovoga, kao i Niskogradnja Laktasi, ali nije stvar ko gradi, vec kako!!!! A onda slijedi prica o svemu onom sto slijedi nakon izgradnje, benzinske pumpe, moteli, odmorista...I tu ce sigurno najbolje proci ljudi koji su najblizi politickom vrhu.
Danas procitah da se radi i o 15.000 radnih mijesta, sto takodje nije zanemarivo.
Iako se do sada ekipa iz FBiH ne izjasnjava, siguran sam da ce traziti nacina da se ovaj projekat ospori.
I na kraju pitanje za sve, zasto se niko necega ovakvog, mislim na ljude koji su nas do sada vodili, nije sjetio ranije?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2006, 13:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2001, 01:00
..pa sjetili su se... Bila je priča da neki Francuzi imaju volju da nam
grade avtoput,samo što bi lova od putarine išla njima...pa se nije moglo
namontirati nikome u padže...

Što se mene tiče,nema u opšte pitanja da li je ovo dobra investicija ili
ne... kao prvo i jedino:ovo je sigurna investicija!-i tu ne bi trebalo da
bude daljeg sranja od razgovora.
Pa računaj samo da čovjek mora dovesti materijal da si izgradi kuću dole
u Kupresu!-ako to uradi duplo brže,onda se golim razmišljanjem i Kupres
duplo brže razvija... zar nije tako? U ostalom,boli nas sviju mudo,jer je
Banjaluka u planu automatski....šta se dešava sa onim ljudima koji ne
mogu kući otići jer im treba 5 sati vožnje,a ovako bi stigli za 1,5 do 2?!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2006, 14:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

mislis da se ovde ne montira u padze? malo sutra... samo mislim da to nije toliko bitno, ne mozemo od toga pobjeci, bitno je da mi dobijemo dobre puteve! znam za slucaj firme PORR iz austrije koji su ganjali neke projekte u ZG pa kazu da se u hrvatskoj ne treba pojavljivati bez aktovke para da bi se dobio tender.... ista situacija je sa strabagom. isto je za sve! dobro je sto je strabag jako dobra i jaka firma... znaci ako nesto i krene po zlu mogu uvijek da uvale nekoliko milioncica svjezeg kesha u projekat. a to za masineriju... pa mislim da je svima jasno koliko su spremni za takav projekat, dovoljno je pogledati sta rade u hrvatskom zagorju... dio autoputa od krapine do slovenske granice ide vise po vazduhu(preko mostova) nego sto je polozen po zemlji. ;) i to rade iznenadjujucom brzinom!

postao je umoran

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 39 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]